Galopperende insektdød: – Vi overdriver ikke, men prøver å vekke folk

Insekter utryddes åtte ganger raskere enn pattedyr, fugler og reptiler.
Insekter utryddes åtte ganger raskere enn pattedyr, fugler og reptiler. Foto: Denis Charlet / AFP / NTB scanpix

Forskere bak studien som viser at en stor del av verdens insekter er utrydningstruet, forsvarer sterkt språkbruk og avviser at de overdriver. De får støtte fra andre forskere.

Verdens insekter er på god vei mot å bli utryddet, og den voldsomme massedøden kan bære bud om et «katastrofalt sammenbrudd i naturens økosystemer», ifølge en global studie.

Det er tilbakegang hos mer enn 40 prosent av alle insektarter, og en tredjedel er nå truet, ifølge undersøkelsen. Utryddelsesraten er åtte ganger raskere enn for pattedyr, fugler og reptiler.

Ifølge dataene som nå foreligger synker den totale mengden insekter faretruende med en nedgang på 2,5 prosent i året, noe som tyder på at de kan forsvinne innen et århundre.

Vi er i starten av den sjette masseutryddelsen i planetens historie, med store tap allerede dokumentert blant større dyr som enklere lar seg studere. Insekter er imidlertid dyregruppen med desidert størst variasjon og antall, med 17 ganger mer biomasse enn menneskeheten.

Insekter er «essensielle» for at alle økosystemer skal fungere, forklarer forskerne – enten det er som føde for andre skapninger, for å pollinere eller for å resirkulere næringsstoffer.

Forskerne bak rapporten varsler om katastrofale konsekvenser om ikke noe gjøres.

– Vi prøver å vekke folk

Francisco Sánchez-Bayo ved University of Sydney, Australia, som skrev rapporten sammen med Kris Wyckhuys fra Kina Academy of Agricultural Sciences i Beijing,

sier at det uvanlig sterke språket som brukes i rapporten ikke er overdrevet.

– Vi prøver å vekke folk, og både medforfattere og redaktør var enige, sier han.

– Når du innser at 80 prosent av insektenes biomasse har forsvunnet i løpet av 25-30 år, så er det grunn til alvorlig bekymring.

Også øvrige forskere er enige om at tap av insekter er et alvorlig globalt problem.

– Alle beviser peker i samme retning, sier professor Dave Goulson ved Universitetet i Sussex i Storbritannia.

– Det burde være en alvorlig bekymring for oss alle, all den tid insekter står i sentrum for utviklingen av hver eneste matvare. De pollinerer det store flertallet av planteartene, holder jorden sunn, resirkulerer næringsstoffer, kontrollerer skadedyr og mye mer.

– Elsk dem eller hat dem – vi mennesker kan ikke overleve uten insekter.

Les også: Blomster og bier handler om mer enn søt honning

– Illevarslende samling av data

Matt Shardlow ved den veldedige organisasjonen Buglife er meget bekymret.

– Det er illevarslende å se denne samlingen av data som viser hvilken ynkelig forfatning verdens insektpopulasjoner er i.

– Det blir stadig tydeligere at planetenes økologi nå bryter sammen, og det er behov for en intens global innsats for å stoppe og reversere denne grufulle utviklingen, sier Shardlow.

Etter hans vurdering vektlegger studien plantevernmidlenes rolle i overkant høyt i forhold til global oppvarming, men han mener at andre ustuderte faktorer som for eksempel lysforurensning også kan vise seg å være viktige.

Professor Paul Ehrlich ved Stanford University i USA har gjennom sin forskning på sommerfugler i Stanfords Jasper Ridge-biosfærereservat førstehåndskunnskap rundt insektdød. Han studerte arten Euphydryas editha bayensis allerede i 1960, men innen 2000 var alle borte hovedsakelig på grunn av klimaendringer.

Ehrlich roser studien.

– Det er et enestående arbeid, å ha gått gjennom alle disse studiene og analysert dem så godt som de har.

Han mener at spesielt den store nedgangen i akvatiske insekter som er dokumentert er slående.

– Men de nevner ikke at det er menneskelig overbefolkning og overforbruk som driver utrydding av insekter, klimaendringer inkludert, sier han.

Sánchez-Bayo forteller at han nylig fikk føle insektkrasjet på kroppen. Under en familieferie med blant annet en 400 kilometer lang kjøretur gjennom landlige Australia måtte han ikke rengjøre frontruten en eneste gang.

– For bare få år siden måtte du gjøre det hele tiden.

Les også: Kan robot-bier forebygge plantekatastrofen?

– Katastrofale konsekvenser

Insektkollapsen er nylig dokumentert i Tyskland og Puerto Rico, men undersøkelsene viser tydelige tegn på at krisen er global. Til en fagfellevurdert vitenskapelig publikasjon å være, kunngjorde forskerne sine konklusjoner i uvanlig kraftige ordelag: «Tallene bekrefter at denne sjette store utryddelseshendelsen i planetes historie har gjennomgripende innvirkninger på alt liv på jorda. Med mindre vi endrer måten vi produserer mat på, vil insektene som helhet være på randen av utryddelse i løpet av noen tiår. Konsekvensene for planetens økosystemer er katastrofale, for å si det mildt», skriver de.

Rapporten utgitt i tidsskriftet Biological Conservation slår fast at intensivt landbruk er hovedårsaken til nedgangen – spesielt den store bruken av plantevernmidler. Urbanisering og klimaendringer er også viktige faktorer.

– Hvis skadene på insektartene ikke kan stoppes, vil dette få katastrofale konsekvenser, både for planetens økosystemer og for menneskehetens overlevelse, sier Francisco Sánchez-Bayo.

Les også: – Humlene er viktig for kløveren

«Sjokkerende tap»

Det årlige tapet på 2,5 prosent i løpet av de siste 25-30 årene er «sjokkerende», ifølge Sánchez-Bayo.

– Dette er veldig raskt. I løpet av 10 år vil du miste en fjerdedel, i løpet av 50 år er kun halvparten igjen og om 100 år er alle borte.

Blant de største konsekvensene av insektdøden er påvirkningen på en rekke fuglearter, reptiler, amfibier og fisk som spiser insekter.

– Hvis denne matkilden forsvinner sulter alle disse dyrene til døde, sier han.

Slike såkalte kaskadeeffekter er allerede registrert i Puerto Rico, hvor en ny studie viste en tilbakegang av jordinsekter på hele 98 prosent over 35 år.

Den nye globale undersøkelsen baserer seg på de 73 beste studiene som hittil er gjort for å anslå insektnedgang. Sommerfugler og møll er blant de som er verst rammet. For eksempel falt antallet vanlige sommerfuglarter som lever på dyrket mark med 58 prosent i England mellom 2000 og 2009. Storbritannia har de høyeste registrerte tapene samlet sett, men dette er trolig et resultat av at regionen er studert mer intensivt enn de fleste andre steder på kloden.

Bier er også alvorlig rammet. Kun halvdelen av humleartene i Oklahoma , ble funnet i 2013 sammenliknet med hva som fantes der i 1949. I 1947 var antallet honningbiekolonier i USA på 6 millioner, men 3,5 millioner har siden gått tapt.

Det finnes mer enn 350.000 forskjellige billearter og mange antas å ha forsvunnet. Særlig blant tordivlene er tallene dystre. Men det er også store hull i kunnskapen her. Svært lite er kjent om en rekke fluer, maur, bladlus, teger og gresshopper. Ekspertene sier at det ikke finnes grunnlag for å tro at det står bedre til her enn hos artene som er dokumentert gjennom studier.

Aktuelt: Insekter forsvinner i tropene

Jordbruket får skylden

Et lite antall tilpasningsdyktige arter øker i antall, men det er overhodet ikke nok til å veie opp for de enorme tapene.

– Det er alltid noen arter som utnytter vakuumet som oppstår etter utryddelsen av andre arter, sier Sanchez-Bayo.

I USA øker den vanlige østlige humla på grunn av sin høye toleranse for plantevernmidler.

De fleste studiene i undersøkelsen ble gjort i Vest-Europa og USA, med enkelte spredt rundt i verden, fra Australia og Kina, til Brasil og Sør-Afrika. Utover dette er det svært lite data å oppdrive fra andre steder i verden.

– Hovedårsaken til massedøden av insekter er jordbrukets intensivering, sier Sánchez-Bayo.

– Alle trær og busker som normalt omgir feltene elimineres, og rene, bare jorder som behandles med syntetisk gjødsel og plantevernmidler er det som står igjen.

Han forteller at insektdøden ser ut til å ha startet i begynnelsen av det 20. århundre, akselerert i løpet av 1950- og 1960-tallet, og så nådd et «alarmerende omfang» de siste to tiår.

Les også: Kritisk for bieart

– Steriliserer jorda

Han mener at de nyere insektmidlene som er kommet på markedet de siste 20 årene, som neonicotinoider og fipronil, har vært spesielt skadelige. Grunnen er at de brukes rutinemessig og forblir i miljøet.

– De steriliserer jorda, og dreper alle larvene.

Dette gir til og med utslag i naturreservater i nærheten: Tapene på 75 prosent som ble registrert i Tyskland var i beskyttede områder.

– Verden må forandre måten mat produseres på, sier Sánchez-Bayo, og fremhever at økologiske gårder har flere insekter, og at sporadisk bruk av plantevernmidler i tidligere tider ikke forårsaket nedgangsnivået vi ser nå i de siste tiårene.

– Det er intensiv landbruk i industriell skala som dreper økosystemene, sier han.

I tropene, der industrilandbruk ofte ikke er etablert, antar forskerne at en betydelig faktor i nedgangen kan tilskrives stigende temperaturer på grunn av klimaendringene. Artene der har tilpasset seg svært stabile forhold og har liten evne til å forandre seg, slik blant annet studien fra Puerto Rico viser.

Oversatt og tilrettelagt av Inge Kvivik / ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Politiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på hemmelig besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong11:34 Ledervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12 Historisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40 Kronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32 SIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22 Bjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51 Kvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33 Sudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55 Norsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00 Nina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31 Opptøyene i Chile har krevd liv07:00 Hovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59 Bjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36 Opposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00 Dette skjer i dag05:51 EU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37 Mann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30 Dette skjedde i natt05:10 Amerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08 Mann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47 OECD: Norge svak på bistand til likestilling
Siste nytt
11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgePolitiet kaller inn til pressemøte om voldshendelsen på Toten09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på hemmelig besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong11:34PolitikkLedervalget setter fyr på grasrota i Venstre11:12VerdenHistorisk skipsvrak funnet: – Du får en følelse av hva krig koster10:40VerdenKronprins Haakon til Japan for å feire ny keiser10:32NorgeSIAN-profiler i retten for hatefulle ytringer10:22NorgeBjerke-drapet opp for lagmannsretten – tiltalte erkjenner vold, nekter for drap09:51NorgeKvinne i 60-årene omkom i trafikkulykke i Volda09:33NorgeSudansk mann nekter straffskyld for å ha drept gravid kone i Egersund08:55NorgeNorsk krigshistories skyggeside: – De så på oss som fremmede08:00SportNina Haver-Løseth: – Håper det er min tur nå07:31VerdenOpptøyene i Chile har krevd liv07:00SportHovland klatrer på resultatlista i Sør-Korea06:59NorgeBjørn Eidsvåg mener NRK P1 utelater artister over 50 år06:36VerdenOpposisjonen kaller Johnsons manglende underskrift for umoden06:00NorgeDette skjer i dag05:51VerdenEU-ambassadører møtes for å diskutere brexitutsettelse05:37NorgeMann alvorlig skadd i trafikkulykke i Bærum05:30NorgeDette skjedde i natt05:10VerdenAmerikanske styrker i Syria sendes til Irak05:08NorgeMann angrepet av ungdomsgjeng i heis i Oslo04:47NorgeOECD: Norge svak på bistand til likestilling
Populært