Hva skjer hvis insektene forsvinner?

Bier og sommerfugler er blant insektene som er mest utsatt. Foto: M.M.art / Shutterstock / NTB scanpix
Bier og sommerfugler er blant insektene som er mest utsatt. Foto: M.M.art / Shutterstock / NTB scanpix

Insekter verden over er under press fordi mennesket insisterer på å rydde mark og legge asfalt.

Opp mot 40 prosent av jordens insektarter er truet av utryddelse.

På fire tiår har antallet insekter i regnskogen falt dramatisk. På 1970-tallet var tallet 10–60 ganger høyere enn i dag. Firfisler, frosker og fugler – som spiser insekter – har gått tilsvarende tilbake i samme periode.

Flere studier og en grundig rapport fra en forskergruppe i FN-regi har de siste månedene skapt fokus på verdens insekter.

– Både antallet arter og antallet individer er i tilbakegang. Det er bekymringsverdig, mener Annette Bruun Jensen, førsteamanuensis ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet.

Bier, sommerfugler og biller lider

Forskning viser at det særlig er sommerfugler, møll, bier, veps, maur og biller som er hardt rammet. En tommelfingerregel er at jo mer avhengig et insekt er av en enkelt plante, jo hardere rammet er det.

En utbredt bekymring er at færre insekter betyr mindre bestøvning av planter og mindre mat til dyr som lever av insekter.

I verste fall kan det bli vanskelig for mennesker å skaffe seg mat fra frukt, bær og kanskje også visse dyr.

Men ikke alle forskere er like bekymret. Det vender vi tilbake til.

Les også:

Vi skal bestemme alt

Forskerne er derimot helt enige om at den viktigste årsaken til insektenes tilbakegang er at vi mennesker ødelegger de stedene der de holder til.

Vi feller trær, drenerer elver og fjerne villmark for å dyrke mat eller bygge byer.

De færreste insekter trives med store flater med korn, trær eller asfalt.

– Vi vil på død og liv bestemme hva som skal foregå på hele planeten. Det store problemet er at vi ikke er villig til å gi fra oss en kvadratmeter, men at vi skal drive skogbruk, landbruk og fiskeri overalt, konstaterer Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Institut for Bioscience – Biologisk mangfold ved Aarhus Universitet.

– For å hjelpe insektene må vi la store områder være i fred. Det er kjernen, mener Ejrnæs.

Derfor er insekter truet

De største og grundigste studiene bekrefter bildet fra de danske forskerne.

De viktigste årsakene til press på insektene er, ifølge en stor gjennomgang fra april 2019, i prioritert rekkefølge:

Mangel på leveområder

Forurensning, særlig fra gjødsel og sprøytemidler

Biologiske faktorer som giftige bakterier, virus og mikroorganismer og invasive arter

Klimaendringer (i tropene, ikke i kaldere strøk)

Rasmus Ejrnæs tviler imidlertid på at klimaendringer er den store synderen.

– Det er utrolig mye redundans i naturen. Hvis én art forsvinner, vil andre utnytte de ressursene som er til rådighet. Hvis regnskogen blir varmere eller kaldere, vil visse insekter flytte eller dø, men andre vil rykke inn, sier Ejrnæs.

Les også:

Insektstudier har store mangler

Ejrnæs mener at mange studier av insekter har store mangler.

Noen mangler historiske data å sammenligne med, andre samler så å si inn insekter i hauger.

Forskerne kaller det biomasse; det er et uttrykk for den samlede vekten eller det samlede omfanget av insekter. Det gir et grovt og usikkert bilde av hvordan verdens insekter har det.

I moderne samfunn samler vi inn massevis av data om mennesker, blant annet om sykdommer og andre ting. Men vi har på ingen måte samme oversikt over insektene.

Forskere har bare i enkeltstående tilfeller overblikk over utviklingen innenfor en enkelt art. Det skyldes blant annet at det er vanskelig og dyrt å kategorisere hvert enkelt insekt som blir fanget inn i et prosjekt.

Les også:

Vil neppe påvirke mennesker

Bare i enkelte land som Nederland, England og Tyskland har forskere samlet inn nok data over tid.

Bedre insektanalyser

To metoder kan gjøre det lettere å få orden på verdens insekter:

DNA fra insektprøver

Billedgjenkjenning

Begge metoder sammenligner nye og gamle data. De har ifølge Rasmus Ejrnæs vist lovende tegn. Problemet er at det ikke er godt nok datamateriale over tid. Men det kan komme i takt med at metodene blir mer utbredt.

Hvis du selv vil leke med å identifisere insekter, andre dyr eller planter, kan du prøve appen « iNaturalist». Den bruker nettopp billedgjenkjenning.

Her er det tradisjon for at privatpersoner gjør en stor innsats for å hjelpe forskerne med å registrere insekter – kalt citizen science eller borgervitenskap.

I de tre landene er det tydelig at visse arter av bier og andre store insekter har problemer; det er en tendens forskere også har sett i andre land.

Men ifølge Ejrnæs er det ingen grunn til å frykte en mangel på frukt eller bær, eller at hele økosystemer kollapser.

– Vi bør være skeptiske. Folk er veldig flinke til å finne mønstre. Hvis vi frykter at økosystemer bryter sammen, så ser vi etter det og får det bekreftet. Men det skal veldig mye til før et økosystem bryter sammen. Vi trenger flere og bedre studier før vi kan si noe om konsekvensene for natur og mennesker, sier Ejrnæs.

Seniorforskeren henviser som eksempel til en studie som konkluderer med at de mest truede biene sjelden bestøver avlinger som mennesker er avhengige av.

FN-panel:

Vi har opplevd verre

Rasmus Ejrnæs påpeker at det tidligere har skjedd mye større omveltninger i naturen enn at enkelte insektarter har blitt utryddet.

Viktigst av alt er at vi for tusener av år siden fjernet store planteetere fra naturen – urokser, elefanter og ville hester – slik at vi kunne dyrke jorden.

– Det har betydd mye mer for økosystemene enn et par insektarter. Etter at vi utryddet de store dyrene, er det ingen som spiser plantene lenger. Det har antagelig betydd at vi har mange flere snegler, skrukketroll og andre dyr som spiser visne planter, sier Ejrnæs.

– Det har ikke ført til noe kollaps for økosystemene. Se ut. Det vokser planter, det er dyr, det er produksjon av næringsstoffer, muligheter for liv. Men det ser helt annerledes ut enn hvis mennesket ikke hadde blandet seg.

– Det er det samme som vil skje hvis noen insektarter forsvinner. Ingenting vil bryte sammen, men vi får en fattigere natur. Dermed er det vår uvilje mot å la naturen være i fred som begrenser det. Det er ikke om vi mangler flygende insekter, mener Ejrnæs.

Les også:

Kan naturen holde følge?

Annette Bruun Jensen mener verden kan klare seg uten visse insektarter. Men en viktig faktor er at insekter forsvinner raskt.

– Ser man på den måten vi dyrker landbruk på i dag, har vi ikke så mye biologisk mangfold. Vi har jorder med én matplante, og så kommer det insekter som raskt kan blomstre opp noe enormt. Det kan være bladlus som suger plantesaft, og plantene produserer så ikke lenger det de skal.

– Kanskje kommer det andre insekter til som kan regulere det, slik at naturen fortsetter å arbeide. Men jeg vil være nervøs for om det kan gå raskt nok. Spørsmålet er hvor raskt tilpassingene kan skje i forhold til konsekvenser for oss eller det biologiske mangfoldet, mener Jensen.

Les også:

(Saken fortsetter under)

Hvis vi vil ha både byer og bier, må vi gi mer plass til blomster i kolonihager, villahager, veisider og parker, konkluderer en forskergruppe som har simulert hvordan bestøvere som bier og blomsterfluer ville reagere på endringer i store byer. Foto: UNIKYLUCKK / Shutterstock / NTB scanpix
Hvis vi vil ha både byer og bier, må vi gi mer plass til blomster i kolonihager, villahager, veisider og parker, konkluderer en forskergruppe som har simulert hvordan bestøvere som bier og blomsterfluer ville reagere på endringer i store byer. Foto: UNIKYLUCKK / Shutterstock / NTB scanpix

Sett pris på livet for livets skyld

De to forskerne er enige om at den grunnleggende debatten om insektene bør handle om verdien av å ha et mangfold av planter og dyr – høy biodiversitet.

Om det er riktig at mennesket kommer til å lide hvis visse arter av bier forsvinner, er mindre viktig. (Et synspunkt som gjennom årene har fått støtte av blant annet en leder i tidsskriftet Conservation Biology.)

Et stort biologisk mangfold gir god balanse i naturen, påpeker Annette Bruun Jensen. Hvis en art går litt tilbake, kan en annen art overta oppgavene.

Rasmus Ejrnæs kommer med en filosofisk tilføyelse: Vi bør også ha en grunnleggende respekt for liv.

– Tror man at man kan begrunne livet med at det skal være nyttig, har man ikke forstått en døyt av det miraklet det er at det er liv på jorden, som det eneste kjente stedet i universet. Verden blir et fattigere sted hvis vi begrenser den livsutfoldelsen ved å kreve at alt skal være nyttig og planlagt.

– Det er naturlig at vi dyrker mat og lager andre ting som mennesker trenger for å overleve. Men skal man mer enn det og også leve et rikt liv, så hører det biologiske mangfoldet og skapelsesprosessen med, mener Ejrnæs.

Samme synspunkt har en forsker nylig luftet i en artikkel på videnskab.dk om en stor rapport om verdens biologiske mangfold.

– Forestill deg en verden med bare én art sommerfugl eller med bare noen få fuglearter. Det går utover livets mangfold, og det blir en mye fattigere verden. Det handler ikke om vår overlevelse, men om arter som betyr noe i seg selv, sier Hans Henrik Bruun, førsteamanuensis ved Biologisk Institut ved Københavns Universitet.

Les også:

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:00 Vy er saksøkt av Vy15:50 Drapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49 Catalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44 Den norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32 Forsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08 17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38 Kraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31 Vil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30 Ektepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25 Statsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01 Erdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00 Sky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48 2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47 IOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02 FIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02 Toppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48 Familie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40 Meteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18 NFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17 Stemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55 Økokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38 Kallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36 Fire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27 Visste du at også refleksene går ut på dato?11:25 20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24 Kallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44 Krav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43 Seks kommuner fortsatt uten ordfører10:35 Melkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35 Hegerberg inn i Guinness rekordbok10:21 Solskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20 Fengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58 Tilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36 Ocasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35 Huawei rapporterer om kraftig vekst08:51 – Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51 Fastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48 Warren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21 Sterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02 Terrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43 Havneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget06:47 Ny klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47 Normann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35 Hongkongs leder avbrøt tale06:29 Starter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25 EU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22 Fellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13 Veidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00 Frode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53 Dette skjer i dag05:43 Warren ble angrepet fra alle kanter05:42 Dette skjedde i natt05:30 Hyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15 Biden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58 Wild tapte uten Zuccarello på isen04:42 Bare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17 Kina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13 Borten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42 74 omkom i tyfonen i Japan02:59 Flere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26 Pence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24 Demokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25 NVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16 Erdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10 Innbytterne berget Norge på overtid00:58 Canada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54 Leger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50 Erdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46 Landslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26 Ny undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01 Sørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39 SOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36 Sverige hadde Spania i kne23:08 Politiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48 Sverige hadde Spania i kne22:44 Innbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22 De sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21 Ny smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10 Nye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59 Fox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42 Demokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29 – En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16 Ny studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04 23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58 Tyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54 – Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29 Øredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22 Kallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10 Utkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10 Demonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07 Pence drar til Tyrkia på kort varsel18:34 Soldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33 Flere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14 Henrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03 Gutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47 Aftenposten trekker journalister ut av Syria17:06 Follo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04 Mann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35 IMF venter laveste vekst siden finanskrisen
Siste nytt
16:00PengerVy er saksøkt av Vy15:50NorgeDrapsdømt mann vil prøveløslates – opp til domstol å avgjøre15:49VerdenCatalonia: Tusenvis har sluttet seg til protestmarsjer15:44PengerDen norske kronen svakest mot euro siden finanskrisen15:32PengerForsker: Melkekutt kunne vært unngått15:08Norge17 års fengsel for Sjøvegan-drapet14:38VerdenKraftig jordskjelv har rammet Filippinene14:31SportVil flytte El Clásico grunnet uro i Barcelona14:30NorgeEktepar tiltalt: Norges største beslag av overgrepsmateriale14:25VerdenStatsministeren var opprørt – nå kan sannheten om ubåten være avslørt14:01VerdenErdogan vil likevel møte Pence i Ankara14:00KulturSky lanserer brexitfri nyhetskanal13:48Norge2.000 allierte soldater trener i Indre Troms neste år13:47SportIOC vil flytte maraton fra Tokyo13:02SportFIFA-presidenten skuffet over tomme tribuner13:02NorgeToppledelsen ved BI har mottatt anonyme trusler12:48VerdenFamilie ventet på dommedag - bodde i kjelleren i ni år12:40NorgeMeteorolog: – Det er et ordentlig høstvær12:18SportNFF jobber med tiltak mot vold og trusler12:17PolitikkStemte for å utrede alternativer til EØS-avtalen11:55PengerØkokrim starter etterforskning mot Bitcoins Norge11:38PolitikkKallmyr presset om utlevering av IS-krigere11:36SportFire personer pågrepet i Bulgaria etter rasisme-episoden11:27MotorVisste du at også refleksene går ut på dato?11:25Verden20 barn såret i bombeangrep i Afghanistan11:24PolitikkKallmyr og Vedum i full krasj om politipenger10:44PengerKrav om erstatning etter SAS-streiken avslått10:43PolitikkSeks kommuner fortsatt uten ordfører10:35PengerMelkeproduksjonen skal ned med 100 millioner liter10:35SportHegerberg inn i Guinness rekordbok10:21SportSolskjærs kamp mot klokka etter nye skader10:20NorgeFengslingsmøtene i voldtektssaken på Hønefoss utsatt09:58NorgeTilbakeviser elendige anketall: – Gir et uriktig bilde09:36PolitikkOcasio-Cortez og Omar slutter opp om Sanders09:35PengerHuawei rapporterer om kraftig vekst08:51Penger– Fergeselskapenes betalingsordning bryter loven08:51Helse og livsstilFastlege om hyppig helsesjekk: Kan virke mot sin hensikt08:48VerdenWarren vil ha amerikansk tilbaketrekning fra Midtøsten08:21Helse og livsstilSterk økning i sykdomstilfeller etter smitte av flåttvirus08:02NorgeTerrorsiktede norskkurdere løslatt i Tyrkia07:43VerdenHavneområde i Malmö avsperret etter bombealarm07:21PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget06:47VerdenNy klimatrussel: Hunder har dødd, frykter for menneskeliv06:47SportNormann: – Vi har noe i EM å gjøre06:35VerdenHongkongs leder avbrøt tale06:29SportStarter kartleggingen av nasjonsligamotstanderne06:25VerdenEU håper å våkne til brexitgjennombrudd06:22NorgeFellesforbundet stemmer over EØS-avtalen06:13PengerVeidirektøren: Kompetanseflukt gjør situasjonen kritisk06:00VerdenFrode Bergs kone: Tynnslitt håp om rask løsning05:53NorgeDette skjer i dag05:43VerdenWarren ble angrepet fra alle kanter05:42NorgeDette skjedde i natt05:30KulturHyller Mette-Marits bokinnsats: – Fabelaktig!05:15VerdenBiden forsvarte sønnen under TV-debatt04:58SportWild tapte uten Zuccarello på isen04:42PolitikkBare 9 av 46 borgerlige ordførere er kvinner04:17VerdenKina ber USA slutte å blande seg i Hongkongs politikk04:13NorgeBorten Moe blir plattformsjef på Draugen03:42Verden74 omkom i tyfonen i Japan02:59NorgeFlere evakuert fra brann i leilighetsbygg på Askerjordet02:26VerdenPence vil ikke gi dokumenter til Representantenes hus02:24VerdenDemokratene holder ikke formell avstemning om riksrettsetterforskning01:25NorgeNVE-analyse: Motstand i folket kan føre til stans i norsk vindkraftutbygging01:16VerdenErdogan: Tyrkisk soldat drept av syriske styrker i Manbij01:10SportInnbytterne berget Norge på overtid00:58VerdenCanada stanser våpeneksport til Tyrkia00:54NorgeLeger frykter for beredskap – ustabil ambulanseflytjeneste00:50VerdenErdogan: Tyrkia vil ikke erklære våpenhvile i Syria00:46SportLandslagsledelsen om UEFA-reaksjon mot rumensk rasisme: Null straff00:26PolitikkNy undersøkelse: Kontantstøtte mest brukt av vårbarn på vent00:01SportSørloth gir ikke opp før sjansen er null23:39VerdenSOHR: To syriske soldater drept av tyrkiskvennlige opprørere23:36SportSverige hadde Spania i kne23:08NorgePolitiet rykket ut til melding om bråk – viste seg å være ivrige landskamp-supportere22:48SportSverige hadde Spania i kne22:44SportInnbytterne berget Norge på overtid, Sørloth nikket inn 1-1 i Romania22:22NorgeDe sju voldtektssiktede i Hønefoss fremstilles trolig for varetektsfengsling onsdag22:21SportNy smell for Solskjær, United-keeperen ut med skade22:10VerdenNye protester i Barcelona etter fengselsdommer mot politikere21:59VerdenFox News: Nærkontakt mellom amerikanske styrker og tyrkiskstøttede opprørere i Syria21:42VerdenDemokratene vurderer formell avstemning om riksrettsetterforskning21:29Norge– En forverring av forholdene i IS-leirer hvor nordmenn holdes21:16VerdenNy studie understøtter gammel teori: Livet på jorda kan ha oppstått på ismåne21:04Norge23-åring tiltalt for grov vold på hotellrom20:58VerdenTyrkia fortsetter offensiven i Syria20:54Norge– Kjørte over seg selv i trafikkulykke20:29SportØredøvende tribunelyd fra barna i Bucuresti20:22PolitikkKallmyr slår opp telt for å forhindre flyktningstrøm til Norge19:10PolitikkUtkast til brexitavtale nærmer seg, melder flere medier19:10NorgeDemonstrasjon mot Turkish Airlines på Gardermoen19:07VerdenPence drar til Tyrkia på kort varsel18:34VerdenSoldater er sinte og frustrerte etter Trump-avgjørelse: – Jeg skammer meg18:33PolitikkFlere i Venstre vil ha Sveinung Rotevatn som ny partileder18:14SportHenrik Ingebrigtsen opererte sin trøblete tå18:03NorgeGutt (2) sendt til sykehus etter alvorlig trafikkulykke17:47NorgeAftenposten trekker journalister ut av Syria17:06SportFollo-spiller utestenges i sju kamper etter å ha skallet motstander17:04NorgeMann forstyrret isbjørn – fikk 15.000 kroner i bot15:35PengerIMF venter laveste vekst siden finanskrisen
Populært