– «Keyboard warriors» er farligere enn organiserte ekstremister

Den høyreekstreme gruppen Proud Boys har en sterk tilstedeværelse i virkeligheten. Journalist Vegard Tenold Aase tror ekstremister som tilbringer mye tid på nettet, er like farlige som dem.
Den høyreekstreme gruppen Proud Boys har en sterk tilstedeværelse i virkeligheten. Journalist Vegard Tenold Aase tror ekstremister som tilbringer mye tid på nettet, er like farlige som dem. Foto: Noah Berger / AP

Et viktig møtepunkt for høyreekstreme for å spre meninger og voldelige ideer, er internett. – Et økosystem skreddersydd for radikalisering, mener forfatter.

Det finnes en rød tråd mellom de fleste massedrap med en tydelig hatsk bakgrunn: Gjerningspersonene har tilbragt tid på forum og andre plattformer på nett, hvor de får både støtte og utløp for sine ekstreme holdninger.

Journalist og forfatter Vegard Tenold Aase tilbrakte seks år sammen med USAs nynazister for å skrive bok om det han opplevde underveis. Han har sett det som kanskje er det mest ekstreme av høyreekstremisme.

Han er ikke i tvil om at såkalte «keyboard warriors» er like farlige som organiserte ekstremister:

– På mange måter er de farligere. Alle massedrapsmennene har vært «keyboard warriors» før de ble «ekte warriors», sier han til ABC Nyheter.

– Drapsmenn tilhører felleskap

«Keyboard warriors» er et hyppig brukt navn på personer som får utløp for sine ekstreme holdninger på nettet - enten det er forum eller i kommentarfelt på Facebook.

Når det gjelder høyreekstrem terror de siste årene, har ikke gjerningspersonene vært en del av et organisert nettverk.

– Breivik, Roof, Tarrant, Robert Bowers, Crucius og så videre, er alle det vi tidligere ville kalt ensomme ulver, altså mennesker som har blitt radikalisert og som opererer utenfor etablerte grupper.

Journalisten mener det ikke lenger gir mening å si at de har blitt radikalisert på egenhånd. Internett har skapt et økosystem som er «skreddersydd for radikalisering», og at disse drapsmennene tilhører det fellesskapet, mener han.

– En viktig del av dette fellesskapet er forherligelse av vold, utveksling av ideer og metoder samt promoteringen av massedrap. Flere av de groveste terrorhandlingene i senere tid har blitt livestreamet over forskjellige plattformer og spredt blant brukere.

En subkultur på nett

Eviane Leidig er forsker ved Universitetet i Oslo sitt senter for ekstremismeforskning. Hun er delvis enig i at høyreekstreme «keyboard warriors» er farligere enn organiserte ekstremister.

Eviane Leidig er forsker ved Universitetet i Oslo sitt senter for ekstremisme. Foto: UiO
Eviane Leidig er forsker ved Universitetet i Oslo sitt senter for ekstremisme. Foto: UiO

Som vi har sett i Christchurch, El Paso og Halle, så er det noen veldig farlige konsekvenser av «keyboard warriors». Det er farlige offline-effekter av online-aktiviteten, forteller Leidig til ABC Nyheter.

Forskeren oppfordrer til å ta nettaktivititeten til høyreekstreme på nett på alvor, for de «utgjør en risiko for det demokratiske samfunnet».

– Det er en subkultur som formes på nettet. Disse brukerne finner en samhørighet med andre personer over hele verden, som glorifiserer vold. De er gode på teknologi og på å manøvrere seg på nettet for å forhindre å bli tatt av politiet.

Dette samfunnet av høyreekstreme «keyboard warriors» støtter hverandre i sine voldelige fantasier, forteller forskeren.

– Det er en tydelig trend at flere masseskyttere laster opp sine manifester på nettet og glorifiserer tidligere skyttere.

Les også : Halle-angriper erkjenner høyreekstremt motiv

– Folk som sitter og koker på egenhånd

Vegard Tenold Aase trekker frem Anders Behring Breivik som et stereotypisk eksempel på en «keyboard warrior». Breivik brukte mye tid på islamofobiske nettfora hvor han ga uttrykk for islamfiendtlige standpunkter, og publiserte som kjent et manifest på nett i forkant av Utøya-angrepet.

– Den nye inkarnasjonen av høyreekstremisme har i høy grad kommet fra den internett-subkulturen, sier journalist og forfatter Vegard Tenold Aase. Foto: Tone Knipperud
– Den nye inkarnasjonen av høyreekstremisme har i høy grad kommet fra den internett-subkulturen, sier journalist og forfatter Vegard Tenold Aase. Foto: Tone Knipperud

Den nye inkarnasjonen av høyreekstremisme har i høy grad kommet fra den internett-subkulturen, gjennom nettsteder som gamergate og 4chan. Overlappingen mellom sånne folk og incel-bevegelsen, som også er en bevegelse med ekstremt stort potensiale for vold, er jo folk som sitter og koker på egen hånd.

Bakgrunn: «Incel»: – En farlig cocktail av selvforakt og kvinnehat

I Norge så vi det senest i august, da det kom frem at terrorsiktede Philip Manshaus hadde oppholdt seg på forumet EndChan, et underforum av det anonyme forumet 4chan.

Slike anonyme fora kan gi et farlig utgangspunkt for personer som brenner inne med ekstreme holdninger.

På forumet 8chan, et alternativ til 4chan hvor ingen ytringer ble moderert, var både mannen som drepte 49 mennesker i Christchurch på New Zealand og mannen som drepte minst 20 personer på et kjøpesenter i El Paso, aktive. Forumet ble stengt etter El Paso, og flere brukere flyttet over til EndChan - som Manshaus brukte.

Fjernes fra sosiale plattformer

Et tiltak som tas i bruk for å få bukt med spredning av høyreekstremisme på sosiale plattformer, er såkalt «no-platforming». Ved «no-platforming» blir de som sprer hatske kommentarer fjernet og bannlyst fra de sosiale mediene de benytter.

Tenold Aase påpeker at tiltaket bare fungerer til en viss grad, ettersom mange av brukerne finner hverandre igjen på nye plattformer. I stedet for å fjernes, flyttes de heller. Likevel har det en viss effekt:

De blir kastet av en plattform, så finner de en ny. Men - samtidig fungerer det. Veldig mange av de profilerte høyreekstremistene er avhengige av inntekten de har kunnet få fra YouTube, PayPal, Patreon og sånne steder. Etterhvert som de har blitt sparket av disse stedene, har de ikke lenger så mange steder å snu seg til. De har ikke lenger noen måte å få en inntekt på.

Likevel synes Aase det kan være problematisk at opinionen får bestemme hvilke meninger som er tillatt å ha. Han har selv tilbrakt mye tid i de rødeste statene i USA, hvor det kunne bli skumle utfall dersom det gemene hop skulle få styre.

– Der er kvinners rettigheter til å bestemme over egen kropp dypt upopulære. Hvis de skulle få bestemme, ville veldig mange stemmer som kjempet for kvinners rett til selvbestemt abort bli lempet av. Derfor synes jeg det er litt skummelt at private aktører, som sosiale medieplattformer er, får lov til å bestemme.

Hvor mye skal ytringsfriheten tåle?

Et av de største motargumentene til å fjerne høyreekstreme fra sosiale medier, er at de benytter seg av sin ytringsfrihet. Men hva skal egentlig ytringsfriheten romme?

– Jeg tror ytringsfriheten blir brukt som strategi av høyreekstreme for å legitimere retorikken deres på nett. Selv om man kan sympatisere med noe av problematikken de tar opp, som sosiale og økonomiske problemer, bør det ikke kunne legitimeres med hatefulle ytringer, sier Leidig, og slår fast:

– Ytringsfrihet betyr ikke at de er fritatt fra konsekvensene av de ytringene.

I desember 2018 intervjuet ABC Nyheter Karoline Andrea Ihlebæk, daværende postdoktor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, om nettopp ytringsfrihet og no-platformingen. Den gang sa hun dette:

Hele prinsippet for ytringsfrihet baserer seg på at ytringer best møtes med motytringer, ikke sensur. Men det er klart det er en utfordring hvis konspirasjonsteorier og ekstreme ytringer får dominere globale plattformer.

Les også : – Vi vil drepe deg, det er Proud Boys i et nøtteskall

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:56 Supertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56 PSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47 Vrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33 New York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04 Lørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35 To nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16 Sju siktet i to grove kidnappingssaker21:03 LSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54 Jesus-målrush snudde kampen for City20:24 Fannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59 Helse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44 Høie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20 Ranssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17 Signalfeil på Gardermobanen rettet18:57 Gattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34 Fiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33 – Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33 Svensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32 Tusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32 Drapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04 Ferguson leder Everton mot Solskjærs United17:57 Gartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53 Norsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50 Infantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50 Jordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17 Senterpartiet faller markert på ny måling16:59 19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42 EUs klimagiv får norsk skryt16:22 Kvinne skutt av politiet16:13 Lance sitter fortsatt fast i isen16:10 Utvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37 20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33 «Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17 Anders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16 FIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36 Store protester mot at Sydney kveles14:35 Viggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34 Fire ekstra ambulansefly satt inn14:12 NHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56 Norge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43 Midt-Norge får det fineste været til helgen13:02 Time: Greta Thunberg er «årets person»12:54 Boko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53 Drapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40 Pågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12 Eldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42 Ferge grunnstøtte i Fedje11:41 Dansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09 Epstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06 Roxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44 Kritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43 Suu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19 Thunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17 Oversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16 To ambulanser krasjet i Tønsberg10:12 Saudi-Arabias oljeselskap på børs09:09 Israel går mot nok et nyvalg09:06 Fluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02 Norge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01 Stor måling peker mot tory-seier09:01 Bil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55 Erna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42 Sundby sier nei til langløpskarriere08:40 New Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07 Kina fengsler flest journalister08:02 Norske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41 Elfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28 «Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02 4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41 Bill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36 Solbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32 Fem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01 Tøffe værforhold i Sør-Norge05:58 Dette skjer i dag05:52 Bougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51 Dette skjedde i natt05:38 Minnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27 Homoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24 Domstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05 Distré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00 Nå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41 Høyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09 Demonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06 Nordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53 Den britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12 Vår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37 Fortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10 Ni personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04 FN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03 Trump advarer Russland mot innblanding i valget00:59 Babcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36 Britisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05 Ancelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44 Depay frelste Lyon i mesterligadrama23:33 Fati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31 Drapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01 Lukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00 Chelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40 Over 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform
Siste nytt
22:56SportSupertalentet Felix bidro til Atletico-avansement22:56SportPSG-stjernene lekte seg mot Galatasaray22:47VerdenVrakrester funnet i søk etter savnet militærfly i Chile22:33PengerNew York Times: Enighet om forlik på 227 millioner kroner i Weinstein-saken22:04NorgeLørenskog-saken: – Folk sier de har sett henne21:35SportTo nedrykk for Nordlie på en drøy måned21:16NorgeSju siktet i to grove kidnappingssaker21:03NorgeLSK rykket ned etter vanvittig drama - Start klar for Eliteserien20:54SportJesus-målrush snudde kampen for City20:24SportFannemel operert igjen, fikk gode nyheter19:59NorgeHelse Nord-sjefen vil ha to sykehus på Helgeland19:44NorgeHøie på tur i nord: – Befolkningen er forbannet19:20NorgeRanssiktet 15-åring varetektsfengslet i Trondheim19:17NorgeSignalfeil på Gardermobanen rettet18:57SportGattuso erstatter Ancelotti: – Han er som en far for meg18:34PengerFiskebåteiere avviser kvotekritikken: – Stemmer ikke18:33Politikk– Du må være rik, jævlig rik, for å bli fisker18:33VerdenSvensk eksminister frikjent for seksuell trakassering18:32PengerTusenvis av reisende må kjøpe to togbilletter istedenfor én fra søndag av18:32NorgeDrapet i Sola ble sannsynligvis forsøkt skjult18:04SportFerguson leder Everton mot Solskjærs United17:57VerdenGartner gjorde sensasjonelt funn – kan ha løst kunstmysterium17:53SportNorsk friski-profil på sykehus i Beijing17:50SportInfantino avviser FIFA-støtte til ny superliga i fotball17:50NorgeJordras tok med seg to naust i Trøndelag17:17PolitikkSenterpartiet faller markert på ny måling16:59Norge19-åring dømt til tolv års forvaring for Varhaug-drapet16:42NorgeEUs klimagiv får norsk skryt16:22NorgeKvinne skutt av politiet16:13NorgeLance sitter fortsatt fast i isen16:10VerdenUtvannet pensjonsreform blidgjør ikke fransk fagbevegelse15:37Verden20 personer pågrepet i Danmark i forbindelse med terrorplanlegging15:33Penger«Ekstremt vanskelig» å finne alle ofrene for trygdeskandalen15:17SportAnders Mol kåret til verdens beste sandvolleyballspiller15:16SportFIFA vil ha tilbake 18 millioner kroner fra Platini14:36VerdenStore protester mot at Sydney kveles14:35NorgeViggo Kristiansens advokat: – Vi vil stå på til siste slutt14:34NorgeFire ekstra ambulansefly satt inn14:12PengerNHO: – Sannsynlig at renten kuttes13:56SportNorge til VM-semifinale etter Tyskland-drama13:43NorgeMidt-Norge får det fineste været til helgen13:02VerdenTime: Greta Thunberg er «årets person»12:54VerdenBoko Haram har tatt livet av minst 275 i Kamerun i år12:53NorgeDrapssiktet mann i Kristiansand erkjenner ikke straffskyld12:40NorgePågrepet 18-åring i Trondheim avhørt: – Ville verken skremme eller true12:12NorgeEldre kvinne døde i påkjørsel i Vindafjord11:42NorgeFerge grunnstøtte i Fedje11:41SportDansk håndballfiasko i VM, får ikke spille OL11:09VerdenEpstein-offer frykter for livet: – Onde krefter ønsker å se meg stilnet11:06KulturRoxette-vokalist Marie Fredriksson begraves i stillhet10:44SportKritisk Solbakken etterlyser sunn fornuft10:43VerdenSuu Kyi: Folkemordsaken mot Myanmar er ukorrekt10:19VerdenThunberg: Verdens ledere mangler innsikt10:17NorgeOversikt: Drapssaker i Norge i 201910:16NorgeTo ambulanser krasjet i Tønsberg10:12PengerSaudi-Arabias oljeselskap på børs09:09PolitikkIsrael går mot nok et nyvalg09:06SportFluor-saken: Salget av pustemasker har eksplodert09:02SportNorge må ha poeng mot Tyskland for å gå videre09:01PolitikkStor måling peker mot tory-seier09:01NorgeBil heves fra sjøen etter drap i Sola08:55NorgeErna Solberg møtte fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali08:42SportSundby sier nei til langløpskarriere08:40VerdenNew Zealand bestiller hud i store mengder etter vulkanutbrudd08:07KulturKina fengsler flest journalister08:02NorgeNorske foreldre er mindre fornøyde med skolene07:41ReiseElfly for første gang satt inn i ordinær trafikk07:28Kultur«Notre-Dame» årets mest populære Google-søk07:02Norge4000 norske muslimer åpner for vold: – Normalt, mener ekspert06:41KulturBill Cosby fikk ikke medhold i ankedomstolen06:36SportSolbergs VM-maraton: – Jeg føler meg sterk nå06:32VerdenFem ble drept i hotellangrep i Somalia06:01NorgeTøffe værforhold i Sør-Norge05:58NorgeDette skjer i dag05:52VerdenBougainville vil løsrive seg fra Papa Ny-Guinea05:51NorgeDette skjedde i natt05:38SportMinnesota Wild tapte på straffeslag på overtid mot Anaheim Ducks05:27NorgeHomoterapiforslag debatteres i Stortinget onsdag05:24VerdenDomstol i USA stopper Trumps milliardbevilling til Mexico-mur05:05VerdenDistré kvinne innser ikke drivstoff-tabben05:00NorgeNå skal Viggo Kristiansens ønske om en ny Baneheia-rettssak vurderes04:41NorgeHøyres integreringsminister og Oslo Høyre har ulikt syn på SFO-overnattingstilbud04:09VerdenDemonstranter ber Tsjekkias statsminister om å trekke seg04:06PengerNordmenn vil bruke over 6.200 hver på julegaver03:53VerdenDen britiske regjeringsadvokaten jobbet for svindelsiktet i Danmark03:12PengerVår Energi er blitt Norges nest største oljeselskap02:37VerdenFortsatt for farlig å finne savnede på vulkanøy på New Zealand02:10NorgeNi personer evakuert fra tre hus etter mye nedbør02:04VerdenFN: Flere utenlandske væpnede grupper involvert i Libya-konflikten01:03PolitikkTrump advarer Russland mot innblanding i valget00:59NorgeBabcock kan få hele regningen etter beredskapskrisen00:36VerdenBritisk måling: Labour-framgang, men tory-ledelse00:05SportAncelotti fikk sparken etter å ha ledet Napoli videre i mesterligaen23:53SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille23:44SportDepay frelste Lyon i mesterligadrama23:33SportFati tidenes yngste Champions League-scorer da Barcelona slo ut Inter23:31NorgeDrapssiktet i Kristiansand nekter skyld23:01SportLukaku scoret, men sløste da Inter røk ut av mesterligaen23:00SportChelsea videre i mesterligaen med seier mot Lille22:40VerdenOver 300.000 demonstrerte mot Macrons pensjonsreform
Populært