«No-platforming»: – Et ekstremt tiltak mot ekstremister

Alex Jones, grunnleggeren av konspirasjonsnettsiden InfoWars, er blant dem som har blitt bannlyst fra flere sosiale medier.
Alex Jones, grunnleggeren av konspirasjonsnettsiden InfoWars, er blant dem som har blitt bannlyst fra flere sosiale medier. Foto: Jim Young / Reuters

Et av tiltakene for å begrense spredning av desinformasjon på nettet, er å bannlyse dem som sprer det. – Hele prinsippet for ytringsfrihet baserer seg på at ytringer best møtes med motytringer, ikke sensur, sier postdoktor.

Sosiale medier er blitt et samlingssted for ytterpunktene i samfunnet. Høyreekstreme finner likesinnede lettere, og danner grupper på plattformer som YouTube, Instagram, Twitter og Facebook. Dette kan utgjøre en fare for samfunnet, og derfor bannlyser enkelte plattformer for å hindre at hatske holdninger blir spredd er å bannlyse dem fra sine nettsider.

Karoline Andrea Ihlbæk, postdoktor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, forklarer til ABC Nyheter at utestenging kan foregå på forskjellige plan.

– Det kan være moderering av innhold, altså at innhold blir slettet basert på ulike regler for hva som er lov og ikke. Det andre handler om at aktører stenges ute for godt og ikke får lov til å ta i bruk plattformene for å spre innhold, altså det vi kjenner som no-platforming. Det er et mye mer radikalt inngrep.

Les også : Hevder ekstremist trente barn til å begå skoleskyting

Ytringsfrihet

Ytringsfriheten spiller en meget sentral rolle i no-platforming. Ytringsfriheten skal tåle mye, men å sette en konkret grense er nærmest umulig.

– Man risikerer at det danner seg en hardere og mer radikalisert kjerne som dyrker outsider-rollen, sier Karoline Andrea Ihlebæk om no-platforming. Foto: Universitetet i Oslo
– Man risikerer at det danner seg en hardere og mer radikalisert kjerne som dyrker outsider-rollen, sier Karoline Andrea Ihlebæk om no-platforming. Foto: Universitetet i Oslo

Hele prinsippet for ytringsfrihet baserer seg på at ytringer best møtes med motytringer, ikke sensur. Men det er klart det er en utfordring hvis konspirasjonsteorier og ekstreme ytringer får dominere globale plattformer, sier Ihlebæk.

Hennes kollega, Petter Bae Brandtzæg, førsteamanuensis i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, forteller til ABC Nyheter at det må stilles sterke krav for å bli bannlyst.

– Ytringsfriheten er veldig viktig. Hvem skal være dommer for hvem som skal ytre hva? Det er klart at disse store digitale plattformene i utgangspunktet må få lov til å bestemme hvem som skal være på deres plattformer. Samtidig har de fått en monopolsituasjon som gjør at man må stille ekstra krav til det. Da er det viktig at ytringsfrihetens premisser står sterkt, sier han.

Les også : Google sletter ekstremist-videoer fra YouTube

Konspirasjonsteoretiker bannlyst

Alex Jones er en profilert konspirasjonsteoretiker med sin egen nettside - InfoWars. Her poster Jones alternative vinklinger på nyheter og konspirasjonsteorier om hvordan USAs regjering kontrollerer innbyggerne.

Jones har blant annet uttalt at USAs flyforsvar står bak flommer og tornadoer som drepte flere innbyggere. Han har også hevdet at skytingen ved barneskolen Sandy Hook i Connecticut i 2012 - der 20 førsteklassinger og 6 ansatte ble skutt og drept - var skuespill. Han mener også at regjeringen bruker kjemikalier for å gjøre folk homofile:

«Grunnen til at det er så mange homofile mennesker nå er på grunn av en kjemisk krigsoperasjon. Jeg har dokumenter fra regjeringen hvor det står at de skal oppfordre til homofili gjennom kjemikalier så folk ikke får barn, sa han i sin podcast i 2010», ifølge NBC News.

Fullstendig fjernet

Jones stengt ute fra flere store plattformer på internett; Twitter, Apple, Facebook, Spotify, YouTube, Vimeo, Periscope og til og med PayPal.

De som står i fare for å bli utestengt vil jo som oftest være grupper eller personer som har mange følgere og stor påvirkningskraft. Det handler jo om skadevirkningene man tenker at slike aktører, som for eksempel Infowars, har på offentligheten og konsekvensene av at konspirasjonsteorier, desinformasjon eller ekstreme ytringer blir spredt via sosiale medier, forteller Ihlebæk.

Gavin McInnes, tidligere leder av den høyreekstreme gruppa Proud Boys som ABC Nyheter skrev om tidligere i år, har i likhet med Jones blitt fjernet fra de fleste store nettverk på internett. Den siste plattformen han ble bannlyst fra var YouTube, en plattform han hadde rundt 200.000 følgere. På YouTube holdt han sitt talkshow, «Get Off My Lawn».

– Dette var det siste stedet jeg kunne fortelle min side av saken og forsvare meg selv, uttalte han til Insider.

Gavin McInnes er fjernet fra alle sine sosiale plattformer i forbindelse med ekstreme ytringer. Tidligere var han leder for den høyreekstreme gruppa Proud Boys. Foto: Stephanie Keith / AFP
Gavin McInnes er fjernet fra alle sine sosiale plattformer i forbindelse med ekstreme ytringer. Tidligere var han leder for den høyreekstreme gruppa Proud Boys. Foto: Stephanie Keith / AFP

Kommersielle grunner

Petter Bae Brandtzæg forteller at no-platforming skaper et sinne blant følgerne. Foto: Universitetet i Oslo
Petter Bae Brandtzæg forteller at no-platforming skaper et sinne blant følgerne. Foto: Universitetet i Oslo

Det kan også være kommersielle grunner som veier tyngre enn det etiske grunnlaget for å kaste noen ut.

– Facebook er for eksempel en stor plattform som skal tilpasse seg mange ulike folkegrupper og meninger. Det gjør at Facebook får et problem, for det er umulig å tilfredsstille alle. Facebook når ut til to milliarder mennesker og har fått et monopol som ytringsplattform, forteller Brandtzæg.

Han utdyper at man i større grad ser at de kommersielle behovene blir større enn de ideelle, og at man av den grunn får en kommersiell motivert no-platforming.

Bannlyst etter en dag

Milo Yiannopoulos er nok et eksempel på en ekstremist som har mistet sine plattformer på sosiale medier. Allerede i 2016 ble han fjernet fra Twitter etter å ha postet gjentatte rasistiske og kvinnefiendtlige tweets rettet mot skuespiller Leslie Jones.

Yiannopoulos har tidligere jobbet for det høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart. Han har oppfordret til å skyte journalister, og sagt kommentarer som kan tolkes som forsvarelse av pedofili. I en livestream ytret han at den seksuelle lavalderen ikke var «svart-hvitt» og at seksuelle forhold «mellom yngre gutter og eldre menn kan være et enormt positiv opplevelse», ifølge den britiske avisa The Guardian. I ettertid har han forklart at det var hans måte å håndtere sin egen fortid som offer av pedofili.

Milo Yiannopoulos i 2017. Han vekker sterke reaksjoner på nettet. Foto: Jeremy Papasso / AP
Milo Yiannopoulos i 2017. Han vekker sterke reaksjoner på nettet. Foto: Jeremy Papasso / AP

I desember 2018 opprettet han en bruker på nettsiden Patreon - en side hvor man kan betale en månedlig sum til internettpersonligheter eller andre skapere for at de kan fortsette arbeidet sitt. Lønna betales rett og slett av konsumere. Pateron har vokst i popularitet de siste årene, men for Yiannopolous ble oppholdet på nettsiden kortvarig.

Etter en dag var han bannlyst. Patreon tweetet at de «ikke tillater assosiering med eller støtte til hatgrupper på Patreon.»

Usikker på effekten av no-platforming

Ordningen er ikke problemfri. Ihlebæk poengterer at man ikke vet hva konsekvensene av no-platforming er, og i hvilken grad den oppnår sitt mål.

– Et vanskelig spørsmål er selvsagt hva som blir konsekvensene av å stenge slike aktører ute, og det vet vi for så vidt lite om. Det kan selvsagt føre til at de får færre følgere og mindre innflytelse, men man risikerer også at det danner seg en hardere og mer radikalisert kjerne som dyrker outsider-rollen, forklarer Ihlebæk.

Brandtzæg understreker at man i veldig liten grad vet effekten av no-platforming, men er enig i at det kan tenkes at følgerne til de bannlyste kan bli mer radikale.

– Det skaper et veldig sinne når noen blir no-platformet, sånn som Alex Jones. Da kommer konspirasjonsteoriene inn med en gang om at de blir diskreditert på grunn av sine meninger og at noen ønsker å manipulere dem, poengterer Brandtzæg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51 Startet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42 Over 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24 Liverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45 Politikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28 Jehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16 Solfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00 Oslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54 Brexit – dette kan skje nå17:41 Dette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16 Christine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04 Breivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01 Kurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56 LSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43 Aftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14 TV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11 Ødegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42 Person fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17 Over 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22 Minst én skadd i møteulykke på Senja13:50 Minst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48 Jordras ved tursti i Bærum13:20 Ordfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02 De Gea og Martial i United-troppen12:47 Flyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01 Raab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41 Store demonstrasjoner i Hongkong
Siste nytt
15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – annen tenåring pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55Norge16 personer pågrepet etter voldshelg i Oslo11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien19:51PolitikkStartet med varme og fascinasjon, endte med fullskala mistillit: – De to ble aldri forsonet19:42NorgeOver 90.000 hjortedyr har blitt testet for skrantesyke19:24SportLiverpool spolerte Solskjærs opptur fem minutter før slutt18:45PengerPolitikere vil granske matgiganter som gir bonuspoeng på øl18:28NorgeJehovas vitner mener stemme-nei ikke er i strid med demokratiske verdier18:16Helse og livsstilSolfrid Heier (74): – Verden rundt meg er veldig opptatt av alder18:00NorgeOslo-politikere reagerer på en rekke voldshendelser17:54PengerBrexit – dette kan skje nå17:41NorgeDette stativet er en felle: Ikke lås fast sykkelen din her!17:16Helse og livsstilChristine Koht skrives ut fra Rikshospitalet17:04PolitikkBreivik og Elvestuen stiller seg «til disposisjon» for Venstres valgkomité17:01VerdenKurdiske styrker har trukket seg ut av grenseby nordøst i Syria16:56SportLSK Kvinner tok sitt sjuende seriemesterskap med 2-2 mot Kolbotn16:43PolitikkAftenposten: Rødgrønn byrådsplattform i Oslo klar til uka16:14PengerTV-aksjonen har så langt fått inn over 120 millioner kroner16:11SportØdegaard sentral i Real Sociedads snuoperasjon15:42NorgePerson fastklemt i gravemaskin – skal ha falt 15 meter15:17VerdenOver 1,3 millioner barn og unge er innesperret14:22NorgeMinst én skadd i møteulykke på Senja13:50VerdenMinst 20 omkom i bussulykke i Kongo13:48NorgeJordras ved tursti i Bærum13:20NorgeOrdfører: Tør ikke spekulere på om Frode Berg-saken blir løst før jubileum13:02SportDe Gea og Martial i United-troppen12:47Helse og livsstilFlyttet fra Norge for å gjøre seg klar til klimakollaps12:01VerdenRaab hevder at det er flertall for brexit-avtale i Underhuset11:41VerdenStore demonstrasjoner i Hongkong
Populært