«No-platforming»: – Et ekstremt tiltak mot ekstremister

Alex Jones, grunnleggeren av konspirasjonsnettsiden InfoWars, er blant dem som har blitt bannlyst fra flere sosiale medier.
Alex Jones, grunnleggeren av konspirasjonsnettsiden InfoWars, er blant dem som har blitt bannlyst fra flere sosiale medier. Foto: Jim Young / Reuters

Et av tiltakene for å begrense spredning av desinformasjon på nettet, er å bannlyse dem som sprer det. – Hele prinsippet for ytringsfrihet baserer seg på at ytringer best møtes med motytringer, ikke sensur, sier postdoktor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosiale medier er blitt et samlingssted for ytterpunktene i samfunnet. Høyreekstreme finner likesinnede lettere, og danner grupper på plattformer som YouTube, Instagram, Twitter og Facebook. Dette kan utgjøre en fare for samfunnet, og derfor bannlyser enkelte plattformer for å hindre at hatske holdninger blir spredd er å bannlyse dem fra sine nettsider.

Karoline Andrea Ihlbæk, postdoktor i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, forklarer til ABC Nyheter at utestenging kan foregå på forskjellige plan.

– Det kan være moderering av innhold, altså at innhold blir slettet basert på ulike regler for hva som er lov og ikke. Det andre handler om at aktører stenges ute for godt og ikke får lov til å ta i bruk plattformene for å spre innhold, altså det vi kjenner som no-platforming. Det er et mye mer radikalt inngrep.

Les også : Hevder ekstremist trente barn til å begå skoleskyting

Ytringsfrihet

Ytringsfriheten spiller en meget sentral rolle i no-platforming. Ytringsfriheten skal tåle mye, men å sette en konkret grense er nærmest umulig.

– Man risikerer at det danner seg en hardere og mer radikalisert kjerne som dyrker outsider-rollen, sier Karoline Andrea Ihlebæk om no-platforming. Foto: Universitetet i Oslo
– Man risikerer at det danner seg en hardere og mer radikalisert kjerne som dyrker outsider-rollen, sier Karoline Andrea Ihlebæk om no-platforming. Foto: Universitetet i Oslo

Hele prinsippet for ytringsfrihet baserer seg på at ytringer best møtes med motytringer, ikke sensur. Men det er klart det er en utfordring hvis konspirasjonsteorier og ekstreme ytringer får dominere globale plattformer, sier Ihlebæk.

Hennes kollega, Petter Bae Brandtzæg, førsteamanuensis i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo, forteller til ABC Nyheter at det må stilles sterke krav for å bli bannlyst.

– Ytringsfriheten er veldig viktig. Hvem skal være dommer for hvem som skal ytre hva? Det er klart at disse store digitale plattformene i utgangspunktet må få lov til å bestemme hvem som skal være på deres plattformer. Samtidig har de fått en monopolsituasjon som gjør at man må stille ekstra krav til det. Da er det viktig at ytringsfrihetens premisser står sterkt, sier han.

Les også : Google sletter ekstremist-videoer fra YouTube

Konspirasjonsteoretiker bannlyst

Alex Jones er en profilert konspirasjonsteoretiker med sin egen nettside - InfoWars. Her poster Jones alternative vinklinger på nyheter og konspirasjonsteorier om hvordan USAs regjering kontrollerer innbyggerne.

Jones har blant annet uttalt at USAs flyforsvar står bak flommer og tornadoer som drepte flere innbyggere. Han har også hevdet at skytingen ved barneskolen Sandy Hook i Connecticut i 2012 - der 20 førsteklassinger og 6 ansatte ble skutt og drept - var skuespill. Han mener også at regjeringen bruker kjemikalier for å gjøre folk homofile:

«Grunnen til at det er så mange homofile mennesker nå er på grunn av en kjemisk krigsoperasjon. Jeg har dokumenter fra regjeringen hvor det står at de skal oppfordre til homofili gjennom kjemikalier så folk ikke får barn, sa han i sin podcast i 2010», ifølge NBC News.

Fullstendig fjernet

Jones stengt ute fra flere store plattformer på internett; Twitter, Apple, Facebook, Spotify, YouTube, Vimeo, Periscope og til og med PayPal.

De som står i fare for å bli utestengt vil jo som oftest være grupper eller personer som har mange følgere og stor påvirkningskraft. Det handler jo om skadevirkningene man tenker at slike aktører, som for eksempel Infowars, har på offentligheten og konsekvensene av at konspirasjonsteorier, desinformasjon eller ekstreme ytringer blir spredt via sosiale medier, forteller Ihlebæk.

Gavin McInnes, tidligere leder av den høyreekstreme gruppa Proud Boys som ABC Nyheter skrev om tidligere i år, har i likhet med Jones blitt fjernet fra de fleste store nettverk på internett. Den siste plattformen han ble bannlyst fra var YouTube, en plattform han hadde rundt 200.000 følgere. På YouTube holdt han sitt talkshow, «Get Off My Lawn».

– Dette var det siste stedet jeg kunne fortelle min side av saken og forsvare meg selv, uttalte han til Insider.

Gavin McInnes er fjernet fra alle sine sosiale plattformer i forbindelse med ekstreme ytringer. Tidligere var han leder for den høyreekstreme gruppa Proud Boys. Foto: Stephanie Keith / AFP
Gavin McInnes er fjernet fra alle sine sosiale plattformer i forbindelse med ekstreme ytringer. Tidligere var han leder for den høyreekstreme gruppa Proud Boys. Foto: Stephanie Keith / AFP

Kommersielle grunner

Petter Bae Brandtzæg forteller at no-platforming skaper et sinne blant følgerne. Foto: Universitetet i Oslo
Petter Bae Brandtzæg forteller at no-platforming skaper et sinne blant følgerne. Foto: Universitetet i Oslo

Det kan også være kommersielle grunner som veier tyngre enn det etiske grunnlaget for å kaste noen ut.

– Facebook er for eksempel en stor plattform som skal tilpasse seg mange ulike folkegrupper og meninger. Det gjør at Facebook får et problem, for det er umulig å tilfredsstille alle. Facebook når ut til to milliarder mennesker og har fått et monopol som ytringsplattform, forteller Brandtzæg.

Han utdyper at man i større grad ser at de kommersielle behovene blir større enn de ideelle, og at man av den grunn får en kommersiell motivert no-platforming.

Bannlyst etter en dag

Milo Yiannopoulos er nok et eksempel på en ekstremist som har mistet sine plattformer på sosiale medier. Allerede i 2016 ble han fjernet fra Twitter etter å ha postet gjentatte rasistiske og kvinnefiendtlige tweets rettet mot skuespiller Leslie Jones.

Yiannopoulos har tidligere jobbet for det høyreorienterte nyhetsnettstedet Breitbart. Han har oppfordret til å skyte journalister, og sagt kommentarer som kan tolkes som forsvarelse av pedofili. I en livestream ytret han at den seksuelle lavalderen ikke var «svart-hvitt» og at seksuelle forhold «mellom yngre gutter og eldre menn kan være et enormt positiv opplevelse», ifølge den britiske avisa The Guardian. I ettertid har han forklart at det var hans måte å håndtere sin egen fortid som offer av pedofili.

Milo Yiannopoulos i 2017. Han vekker sterke reaksjoner på nettet. Foto: Jeremy Papasso / AP
Milo Yiannopoulos i 2017. Han vekker sterke reaksjoner på nettet. Foto: Jeremy Papasso / AP

I desember 2018 opprettet han en bruker på nettsiden Patreon - en side hvor man kan betale en månedlig sum til internettpersonligheter eller andre skapere for at de kan fortsette arbeidet sitt. Lønna betales rett og slett av konsumere. Pateron har vokst i popularitet de siste årene, men for Yiannopolous ble oppholdet på nettsiden kortvarig.

Etter en dag var han bannlyst. Patreon tweetet at de «ikke tillater assosiering med eller støtte til hatgrupper på Patreon.»

Usikker på effekten av no-platforming

Ordningen er ikke problemfri. Ihlebæk poengterer at man ikke vet hva konsekvensene av no-platforming er, og i hvilken grad den oppnår sitt mål.

– Et vanskelig spørsmål er selvsagt hva som blir konsekvensene av å stenge slike aktører ute, og det vet vi for så vidt lite om. Det kan selvsagt føre til at de får færre følgere og mindre innflytelse, men man risikerer også at det danner seg en hardere og mer radikalisert kjerne som dyrker outsider-rollen, forklarer Ihlebæk.

Brandtzæg understreker at man i veldig liten grad vet effekten av no-platforming, men er enig i at det kan tenkes at følgerne til de bannlyste kan bli mer radikale.

– Det skaper et veldig sinne når noen blir no-platformet, sånn som Alex Jones. Da kommer konspirasjonsteoriene inn med en gang om at de blir diskreditert på grunn av sine meninger og at noen ønsker å manipulere dem, poengterer Brandtzæg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:26 – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på reell handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Trippel norsk i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted falt stygt i Wengen11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32 Frp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31 Barn funnet i massegrav i Panama00:40 Tetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18 Medier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48 Erna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31 Telenor oppretter nytt selskap21:18 Christopher Tolkien er død20:41 Nesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07 Krever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25 Forsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12 Siv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44 Venstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31 Attenborough advarer om klimakrise18:28 Full stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00 Kilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36 Prinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25 Mann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13 Krever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09 Giuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31 Siv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57 Ber influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52 Fourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51 Nokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17 Thingnes Bø og kona fikk en gutt14:52 Forbrukertilsynet anmelder XXL14:50 Evakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49 Putins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02 Skiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48 Toppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46 Bose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29 Rouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28 Netflix skrur opp prisene i Norge13:05 Valgforsker om mulig Frp-exit: – De spiller kortene i hendene på Ap12:50 Martin Samuelsen selges til Hull12:41 Flere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40 Støre frykter mer Frp-gjennomslag12:25 IS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23 Over 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50 Kvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50 Aldringsforsker får pris av Olav Thon11:49 Ekspert: Regjeringens mest alvorlige krise
Siste nytt
14:26Verden– Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på reell handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportTrippel norsk i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted falt stygt i Wengen11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen01:32NorgeFrp-topper: Visste ikke at IS-siktet kvinne skulle hentes hjem01:31VerdenBarn funnet i massegrav i Panama00:40NorgeTetzschner: – Kan bli et spill der alle taper22:18SportMedier: United enig med Inter om overgangssum for Solskjærs kaptein21:48NorgeErna Solberg: – Ikke grunnlag for store endringer i Granavolden-plattformen21:31PengerTelenor oppretter nytt selskap21:18VerdenChristopher Tolkien er død20:41StemmerNesten ingen snakker om hvitheten i dette landet20:07NorgeKrever erstatning: – Sjåføren ble vettskremt og var i sjokk19:25NorgeForsikringsselskap frykter at alle bilene i parkeringshuset på Sola må kondemneres19:12PolitikkSiv Jensen tar Keshvaris jobb og millionlønn om regjeringen ryker18:44NorgeVenstre-lederen sier nei til Frp-krav18:31VerdenAttenborough advarer om klimakrise18:28NorgeFull stans på Drammenbanen og Askerbanen i mange timer til18:00NorgeKilder til VG: Terrorsiktet kvinne kommer ikke til Norge torsdag17:36NorgePrinsdal-drapet: Den etterlyste mannen er pågrepet i Ungarn17:25NorgeMann i 50-årene døde etter arbeidsulykke på Sola17:13VerdenKrever erstatning fra Iran for nedskyting av fly17:09VerdenGiuliani-kontakt: Trump visste om Biden-press i Ukraina16:31PolitikkSiv Jensen: – Det er en grunn til at regjeringen ikke er så populær15:57PengerBer influensere slutte med gave-konkurranser i sosiale medier15:52SportFourcade vant og økte verdenscupledelsen15:51NorgeNokas-raner dømt til fem års fengsel for smugling15:17SportThingnes Bø og kona fikk en gutt14:52PengerForbrukertilsynet anmelder XXL14:50NorgeEvakuerte i Nordkapp får flytte tilbake14:49PolitikkPutins statsministerkandidat godkjent av parlamentet14:02SportSkiskytterlegende snakker om den tunge perioden13:48SportToppløper overrasket av dopingjegere – hoppet ut av vinduet13:46PengerBose stenger 119 butikker: Mange mister jobben13:29VerdenRouhani: Vi trenger dialog, ikke krig13:28PengerNetflix skrur opp prisene i Norge13:05PolitikkValgforsker om mulig Frp-exit: – De spiller kortene i hendene på Ap12:50SportMartin Samuelsen selges til Hull12:41SportFlere tusen dansker kan bli sittende med ubrukte EM-billetter12:40PolitikkStøre frykter mer Frp-gjennomslag12:25NorgeIS-siktet kvinne kommer til Norge i kveld12:23VerdenOver 10.000 nordmenn vil bli i Storbritannia etter brexit11:50NorgeKvinne siktet for drapsforsøk etter voldsepisode11:50Helse og livsstilAldringsforsker får pris av Olav Thon11:49PolitikkEkspert: Regjeringens mest alvorlige krise
Populært