– Columbus' styre ble karakterisert som tyranni

Christopher Columbus' ankomst til Amerika i 1492 hylles den dag i dag - men burde den egentlig det?
Christopher Columbus' ankomst til Amerika i 1492 hylles den dag i dag - men burde den egentlig det? Foto: Maleri av John Vanderlyn / Offentlig eiendom

Columbus-dagen blir årlig feiret som nasjonal merkedag flere steder i USA - til tross for oppdagerens mildt sagt frynsete rykte.

Den andre mandagen i oktober feirer USA Columbus’ ankomst til Amerika den 12. oktober 1492. Dagen er en nasjonal høytidsdag i flere delstater og barneskoleelever lærer seg en hyggelig vise for å lade opp til feiringen: «In fourteen hundred ninety-two, Columbus sailed the ocean blue».

Den italienske oppdageren blir hyllet som pioner og et ikon, og skolebøkene maler et rosenrødt bilde av ham som en oppdagelsesreiser som oppførte seg respektfullt mot landsmennene på de nye stedene han oppdaget.

Men fortjener han egentlig heltestatusen?

Les også : Fant unikt og intakt skipsvrak fra 1500-tallet utenfor Stockholm

Feiltagelser om Columbus

Christopher Columbus - angivelig. Dette portrettet er det mest kjente av Columbus, men ifølge Store norske leksikon råder det tvil om det virkelig er ham som er avbildet. Foto: Maleri av Sebastiano del Piombo / Offentlig domene
Christopher Columbus - angivelig. Dette portrettet er det mest kjente av Columbus, men ifølge Store norske leksikon råder det tvil om det virkelig er ham som er avbildet. Foto: Maleri av Sebastiano del Piombo / Offentlig domene

For å begynne med noen åpenbare faktafeil: Columbus var ikke den første personen til å oppdage Amerika. Det var norrøne Leiv Eiriksson som seilte til Amerika rundt år 1000, ifølge History.com. Likevel er Columbus den første personen til å starte koloniseringen av Amerika.

I tillegg blir Columbus ofte kreditert for å ha bevist at jorden var rund. Men allerede på 1300-tallet var det allerede bred enighet om at jorden faktisk var rund, skriver den norske National Geographic-bloggen.

Ferden til Amerika skulle egentlig gå til India, og Columbus trodde det var nettopp der han havnet – derav den nå utdaterte betegnelsen «indianere» på Amerikas urfolk (som strengt tatt var de som oppdaget det amerikanske kontinentet for et sted mellom 13,500 og 40.000 år siden).

12. oktober 1492 ankom Columbus en av Bahamasøyene, sannsynligvis San Salvador. Under en flere måneder lang jakt etter gull og andre skatter på øyene, kom han over øya Hispaniola, hvor urfolket Lucayan holdt til.

I sin dagbok skrev Columbus dette om folkeslaget, ifølge History.com:

«De bruker ikke våpen og kjenner ikke til dem, for jeg viste dem et sverd og de tok i knivbladet, og ble kuttet på grunn av sin ignoranse. De har ikke jern. De ville bli gode tjenere. Med femti menn kunne vi underlagt dem alle og gjøre hva vi vil.»

Les også: Drømmen om Frisland – øya som aldri eksisterte

(Saken fortsetter under)

Columbus' første reise over Atlanterhavet. Foto: Av Keith Pickering - eget arbeid basert på innhold fra http://www.gebco.net/
Columbus' første reise over Atlanterhavet. Foto: Av Keith Pickering - eget arbeid basert på innhold fra http://www.gebco.net/

Drepte og torturerte urbefolkningen

Og Columbus gjorde akkurat det han ville da han returnerte til øyene i 1493.

Den katolske presten Bartolomé de Las Casas skrev allerede i 1522 om mishandlingen av urbefolkningen som startet som følge av italienske Columbus’ inntog i Hispaniola. Han samlet øyenvitners skildringer av hvordan urfolket ble behandlet av de nyankomne europeerne.

«De tvang sin vei inn i urfolkenes bosetninger og nedslaktet alle de fant der – inkludert små barn, gamle menn, gravide kvinner og til og med kvinner som nettopp hadde født. De hakket dem i biter, skar magene deres åpne med sverdene sine» , beskriver Las Casas i boken «En kort beretning om destruksjonen av indianere» fra 1522.

Dessverre ender ikke grusomheten der. Beretningene forteller også at europeerne veddet om hvorvidt de kunne kutte en mann i to med bare ett sverdslag, eller om man kunne kappe hodet av en mann med ett enkelt øksesving.

Og verst av alt: ammende babyer ble dratt fra morens bryst etter bena og «ble slått med hodet først i steiner».

(Saken fortsetter under)

Urfolket gir fra seg sine skatter til Columbus, en tegning av Theodore de Bry fra 1590. Foto: Theodore de Bry / Offentlig domene
Urfolket gir fra seg sine skatter til Columbus, en tegning av Theodore de Bry fra 1590. Foto: Theodore de Bry / Offentlig domene

– En form for tyranni

Alle ble ikke drept, for Columbus trengte slaver. Ifølge historienettstedet History.com tok italieneren seks innfødte til sine egne slaver samme dag som han ankom Hispaniola. Senere skal han ha sendt flere tusen av det fredelige Lucayan-folket til Spania for å selges. Flere døde under overfarten.

For dem som ble igjen på øya, var det ingen lystig affære:

Columbus' styre ble karakterisert som en form for tyranni , uttalte Consuelo Varela til britiske The Guardian i 2006. Den gang hadde flere dokumenter nylig blitt offentliggjort som ga et nytt innblikk i oppdagerens opphold på øya.

Varela beskriver kolonien som «forferdelig og hard». Dersom slavene ikke lystret Columbus' ordre, kunne de miste både den ene og den andre kroppsdelen.

Nat Geo-bloggen skriver at dersom urfolket motsatte seg arbeid eller ikke samlet nok gull, kunne de få kappet av hendene og hengt dem rundt halsen som straff. Ører og neser kunne også fjernes som straff dersom slavene ble tatt for stjeling.

Hvor mange av disse grufullhetene Columbus selv utførte, vites ikke med sikkerhet. Men dokumentene fra 2006 gir et innblikk i hans moral.

Ifølge The Guardian anklagde en kvinne Columbus for å komme fra en lavere rang enn han selv påstod, hvorpå hun fikk tungen skåret av før hun ble paradert naken gjennom kolonien sittende på et esel. Det var Columbus' egen bror som gjennomførte avkuttingen.

– Christopher gratulerte ham for å ha forsvart familien, fortalte Varela til den britiske avisen den gang.

(Saken fortsetter under)

Statuer av Christopher Columbus pryder mange amerikanske byer, her fra New York. Foto: Bebeto Matthews / AP
Statuer av Christopher Columbus pryder mange amerikanske byer, her fra New York. Foto: Bebeto Matthews / AP

Omdøper merkedagen - til Urbefolkningens dag

Å ha en merkedag dedikert til denne mannen, anses av mange som absurd. Ikke bare er det litt underlig å erklære at man har oppdaget et land som allerede var befolket, men den voldelige og tyranniske måten å overta en fredelig befolkning på, gjør at det er omstridt å hylle Columbus som en helt i dag.

Flere amerikanske byer og delstater ser ut til å være enige dette. Ifølge History.com har blant annet Minnesota, Alaska og Oregon omdøpt dagen til Urbefolkningens dag. De vil heller rette fokus på å ære urfolket og deres bidrag til dagens USA.

Columbus-dagen er ikke bare en merkedag, den representerer den voldelige historien som ligger bak koloniseringen av den vestlige halvkulen , sa Leo Killsback, professor i American Indian Studies ved Arizona State University, til History.com.

I 2019 er Washington D.C. blant byene som føyer seg i rekkene med det nye navnet, ifølge CNN . Kammermedlem David Grosso var blant dem som fremmet forslaget og oppsummerte hvorfor på sin blogg:

Columbus-dagen ble en nasjonal høytidsdag i 1937, til tross for at Columbus ikke oppdaget Nord-Amerika, til tross for at flere millioner mennesker allerede bodde i Nord-Amerika da han ankom Amerika, og til tross for at Columbus aldri satte sine ben på breddene til dagens USA. [...] Columbus koloniserte, lemlestet og massakrerte tusenvis av amerikansk urfolk.

Ifølge CNN har syv stater og minst 130 byer omdøpt merkedagen til urbefolkningens dag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
20:26 Kvinne siktet for drap i Oslo20:17 Hauglie har fått oppryddingsplan fra Nav-direktøren19:49 Swire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18 USA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46 Fant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39 Krigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13 Nytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37 Elev drept - flere såret i skyting på skole i California17:15 Italia vil erklære unntakstilstand etter Venezia-flom17:13 Kina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56 Xi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42 Enhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00 Hva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14 Tyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13 Arsenal-legende tar over MLS-klubb15:01 Halvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55 Kobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52 Kvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43 «Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24 Tyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22 Professorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58 Nytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22 Boken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59 Frykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58 Betew dømt til forvaring i tre nye år12:34 Avfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07 Fem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06 Oslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55 Tusenlappen har fått ny drakt11:35 Myrhol om EM: – Store planer om å være med11:34 Mann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07 Heftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53 Ny eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52 Ny nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43 – Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30 Regjeringen i Kuwait trekker seg10:16 Fortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11 Google får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10 Nytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47 Regjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46 Bjørnebye slutter i Rosenborg09:39 Seks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25 Vikersundbakken får 500.000 kroner09:24 Hauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23 Flest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19 Israel truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07 Mann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46 USA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38 Durek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43 Oslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39 Veronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30 Oslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30 Millioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04 SAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39 To til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35 SV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30 Vrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00 Dette skjer i dag05:58 Jihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33 Dette skjedde i natt05:17 Forbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 Kjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 – Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48 Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 – Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Brutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 Russland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»
Siste nytt
20:26NorgeKvinne siktet for drap i Oslo20:17NorgeHauglie har fått oppryddingsplan fra Nav-direktøren19:49PengerSwire Seabed i Bergen legges ned – 151 mister jobben19:18PengerUSA truer Verdens handelsorganisasjon – anklager Norge18:46Helse og livsstilFant levende slektning av utdødd gigant-ape18:39NorgeKrigshelten Åge Aulie er død – 85 år gammel18:13KulturNytt konsept skulle erstatte nobelkonserten – nå er det avlyst17:37VerdenElev drept - flere såret i skyting på skole i California17:15VerdenItalia vil erklære unntakstilstand etter Venezia-flom17:13PolitikkKina overvåker nordmenn med avanserte kameraer: – Kan zoome og beveges16:56VerdenXi advarer om at Hongkongs selvstyre står på spill16:42VerdenEnhjørning-valp funnet med frostskader – nå vil «alle» adoptere den16:00StemmerHva sier dere nå? Dere som lo av «svenske tilstander»15:14Helse og livsstilTyskland gjør meslingvaksine obligatorisk for barn15:13SportArsenal-legende tar over MLS-klubb15:01MotorHalvparten frykter utenlandske vogntog – står for bare 1 av 50 dødsulykker14:55VerdenKobler Russland til opprørere etter nedskytingen MH1714:52NorgeKvinne siktet for drapsforsøk på Oslo S14:43Kultur«Ja, vi elsker» blir omsider Norges nasjonalsang14:24VerdenTyrkia tror Hvite hjelmer-grunnlegger tok sitt eget liv14:22PengerProfessorer kritiserte lakseskatt – var sponset av næringen13:58PolitikkNytt håp for Erna: Kan bli invitert på Putins fest likevel13:22KulturBoken til Durek Verrett gis ut i Norge12:59VerdenFrykter katastrofe blant flyktninger i Bosnia12:58NorgeBetew dømt til forvaring i tre nye år12:34VerdenAvfyring av nye raketter mot Israel tross våpenhvile12:07KulturFem vil bli direktør ved Kulturhistorisk museum12:06KulturOslos nye hovedbibliotek åpner 28. mars11:55PengerTusenlappen har fått ny drakt11:35SportMyrhol om EM: – Store planer om å være med11:34NorgeMann alvorlig skadd i arbeidsulykke i Årnes11:07SportHeftig strid i WADA-toppen: – De begynte med å fryse meg ut10:53VerdenNy eksperimentell ebolavaksine tatt i bruk i Kongo10:52KulturNy nordsamisk bibel for første gang på 124 år10:43Penger– Sjokkert over brutal avvisning fra Tine og Sp10:30VerdenRegjeringen i Kuwait trekker seg10:16VerdenFortsatt usikkerhet rundt Frode Berg10:11Helse og livsstilGoogle får tilgang til millioner av pasientjournaler10:10Helse og livsstilNytt personvern skaper utfordringer for kreftforskning09:47PolitikkRegjeringspartiene kutter 100 millioner til riksveier09:46SportBjørnebye slutter i Rosenborg09:39VerdenSeks nordmenn på seiltur i Panama overfalt og ranet09:25SportVikersundbakken får 500.000 kroner09:24PolitikkHauglie må svare om brilleutgifter innen 1. mars09:23MotorFlest frykter å møte utenlandske vogntog i trafikken09:19VerdenIsrael truer med å drepe flere militante på Gazastripen tross melding om våpenhvile09:11SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?09:07NorgeMann i 80-årene dømt for voldtekt av sin eldre søster08:46VerdenUSA vil beholde rundt 600 soldater i Syria, bekrefter forsvarsminister08:38KulturDurek Verrett om sitt tidligere liv: – Jeg var farao. Märtha var min dronning07:43PolitikkOslo-byrådet legger fram endringer i 2020-budsjettet07:39NorgeVeronica Orderud har fått jobb etter å ha søkt rundt 400 stillinger07:30PengerOslo Ap vil tilbakebetale noe av bompengene til oslofolk07:30SportMillioner i spill for langrennsstjernene, Klæbo på pengetoppen igjen?07:04NorgeSAS mener lokale klimaavgifter kan føre til høyere utslipp06:39NorgeTo til sykehus etter brann i boligblokk i Bodø06:35NorgeSV frykter færre minoritetsstudenter på Politihøgskolen etter kutt i Oslo06:30SportVrient å øve på nasjonsligaomspillet, men landslaget vil tanke selvtillit06:00NorgeDette skjer i dag05:58VerdenJihad: Våpenhvile er inngått med Israel05:33NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeForbund mener voldsutsatte lærere står alene04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43PolitikkGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47Helse og livsstilSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39PolitikkKjørte Erna om Nav: – En eim av klassejus22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06Verden– Den ubemerkede apokalypsen burde fått alarmklokkene til å ringe for lengst21:48NorgePolitiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00Motor– Utenlandske vogntog er bare er en liten del av problemet19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenBrutal politivold ryster USA: – Slik ser fascismen ut18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17PolitikkRussland inviterer til fest, Norge har ikke hørt noe16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»
Populært