Dykkere forbløffet:

Filmet innsiden av berømt «kannibalskip» – 170 år etter at det sank

Alle omkom på den katastrofale Franklin-ekspedisjonen i 1848. Nå har forskerne filmet innsiden av det ene ekspedisjonsskipet. Og synet som møtte dem forbløffer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen vet helt sikkert hva som skjedde da den engelske kontreadmiralen Sir John Franklin og hans mannskap på 128 mann omkom under en ekspedisjon i Nordishavet på midten 1800-tallet.

Sir John Franklin (1786–1847). Illustrasjon: Dibner Library Portrait Collection.
Sir John Franklin (1786–1847). Illustrasjon: Dibner Library Portrait Collection.

Med de to skipene Terror og Erebus hadde ekspedisjonen forlatt Storbritannia i 1845 og seilt mot Arktis i et forsøk på å kartlegge en farbar rute gjennom Nordvestpassasjen.

Men alt gikk galt. De to skipene ble fanget i skruisen ved King William Island, Franklin selv strøk med våren 1847 sammen med flere av sjøfolkene om bord, og i april 1848 forsøkte de 105 overlevende å forlate skipene for å vandre sørover. De nådde aldri sivilisasjonen igjen, men døde i isødet, tappet for krefter og hardt rammet av skjørbuk og blyforgiftning.

Senere beinfunn tyder på at desperasjonen mot slutten drev noen av mannskapet til kannibalisme.

Tegning av HMS Terror fanget i isødet. Illustrasjon: George Back - National Archives of Canada.
Tegning av HMS Terror fanget i isødet. Illustrasjon: George Back - National Archives of Canada.

Fant igjen skipene

Franklins fatale polarekspedisjon har fascinert og fengslet historikere, arkeologer og eventyrere i 170 år. Stor var derfor begeistringen da forskerne i september 2016 fant Terror på 24 meters dyp utenfor kysten av King William Island lengst nord i Canada. To år tidligere hadde forskerne funnet flaggskipet Erebus omlag 70 kilometer unna.

I september 2014 fant forskere vraket av HMS Erebus, Franklinekspedisjonens flaggskip. To år senere fant man også HMS Terror. Foto: AFP / NTB scanpix.
I september 2014 fant forskere vraket av HMS Erebus, Franklinekspedisjonens flaggskip. To år senere fant man også HMS Terror. Foto: AFP / NTB scanpix.

Klimatiske forhold og is gjør at det bare er mulig å undersøke Terror noen få uker i året. Spesielt gunstig vær sommeren 2019 sørget imidlertid for at dykkere kunne ta seg ned til skipet flere ganger i løpet av en syvdagersperiode rundt midten av august i år.

Klart vann og gode lysforhold gjorde det mulig å observere rundt 90 prosent av skipet. Arkeologteamet sendte også en undervannsdrone videre inn i skipet for å undersøke det nærmere, skriver det anerkjente historietidsskriftet Smithsonian.

Bildene fra skipet i det iskalde vannet forbløffer og begeistrer.

Les også: Historisk skipsfunn i Canada

Fortsatt porselen i hyllene

I videoen, som du kan se øverst i artikkelen, ser man det overgrodde skipsrattet, blåhvite porselenstallerkener som fortsatt står oppstilt i hyllene, oppstilte flasker i ulike farger, møbler og inventar.

På midten av 1980-tallet fant forskerne flere graver der noen av sjøfølkene fra Franklinekspedisjonen var begravet. På grunn av permafrosten var likene svært godt bevart. Obduksjoner tydet på at mannskapet led av blyforgiftning. Foto: AP / NTB scanpix.
På midten av 1980-tallet fant forskerne flere graver der noen av sjøfølkene fra Franklinekspedisjonen var begravet. På grunn av permafrosten var likene svært godt bevart. Obduksjoner tydet på at mannskapet led av blyforgiftning. Foto: AP / NTB scanpix.

Særlig interesse er det knyttet til skrivebordet til kapteinen på Terror, Francis Crozier. Ifølge forskningsleder Ryan Harris i Park Canada har de et visst håp om at skuffene i skrivebordet skal kunne inneholde papir og dokumenter som for eksempel kan gi en forklaring på hvorfor de to skipene Terror og Erebus skilte lag.

En teori går ut på at noen overlevende fra ekspedisjonen dro tilbake til skipet og forsøkte å seile det til trygghet.

Les også: Har trolig funnet sagnomsuste «HMS Terror»

Nesten alle dørene inne i skipet var åpne, noe som gjorde det enkelt for undervannsdronen å navigere seg rundt. Bare ett rom var lukket, og det var lugaren til kaptein Crozier.

– Det er ganske pirrende å tenke på. Croziers personlige eiendeler, kanskje også private dokumenter og journaler, kan befinne seg bak den lukkede døren. Du vet aldri hva du kan finne, sier Ryan Harris i en kommentar.

Neste år håper arkeologene å starte det møysommelige arbeidet med å hente ut gjenstander fra skipet, skriver Smitshonian.

Forhåpentligvis vil det kunne gi en enda større innsikt i skjebnen til den sagnomsuste Franklinekspedisjonen.

Personvernpolicy