Landene som ikke lenger eksisterer

Se video

Verdenshistorien er full av kongeriker, fyrstedømmer og mektige imperier som ikke lenger står på verdenskartet.

Da røyken etter første verdenskrig hadde lagt seg, var Europa-kartet forandret for alltid. Ikke bare var mer enn ti millioner stridende og syv millioner sivile drept, men for mange av de involverte landene ventet det voldsomme politiske endringer.

For Østerrike-Ungarn sin del var tiden ute. Dobbeltmonarkiet hadde endt opp på den tapende siden, og riket som en gang var en av Europas fem stormakter, ble snart erstattet av mange mindre sentraleuropeiske stater.

Hadde landet fremdeles eksistert, ville det utgjort det som i dag er Østerrike, Ungarn, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, store deler av Serbia og Romania og mindre deler av Italia, Montenegro, Polen og Ukraina.

(Saken fortsetter under)

Wien var hovedstad i det tidligere så mektige Østerrike-Ungarn. Foto: emicristea/Istock.com
Wien var hovedstad i det tidligere så mektige Østerrike-Ungarn. Foto: emicristea/Istock.com

Mektige riker og nordiske unioner

Dersom du tok deg noen turer med tidsmaskin, ville du opparbeidet deg en fin samling utgåtte stempler i passboka. Verdenshistorien er nemlig full av land som Østerrike-Ungarn som har opphørt å eksistere, enten ved unionsoppløsning, navnendring eller god gammeldags overtakelse.

Du trenger forresten ikke reise så langt for å få de første stemplene i passet ditt, faktisk holder det at du står akkurat der du befinner deg nå. Norge har jo ikke alltid vært det uavhengige landet slik vi kjenner det i dag, men inngått i union med henholdsvis Danmark (1380-1814) og Sverige (1814-1905).

Beveger vi oss et godt stykke sørøstover på verdenskartet, kommer vi inn i det som en gang var et mektig imperium. Da det var på sitt største rundt 1600-tallet, omfattet Det osmanske rike både Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.

Hovedsetet lå i det som i dag er Tyrkia, og riket ble sentrum i den islamske verden etter erobringen av Konstantinopel i 1453. Men da første verdenskrig var ferdig utkjempet, gikk det samme veien som det gjorde med Østerrike-Ungarn.

Les også: Undersøkelse: Hit vil nordmenn reise i 2017

Nye kart til klasserommet

Neste gang du reiser til Berlin, kan du jo legge turen innom kontrollposten Checkpoint Charlie som var grenseovergangen mellom Forbundsrepublikken Tyskland og Den tyske demokratiske republikk fra 1945 til 1990. Her kan du faktisk få en dobbeltside av passet ditt fylt med stempler som ble brukt ved kryssing av grensen under den kalde krigen.

De europeiske kommunistiske regimenes sammenbrudd etter Berlinmurens fall i 1989, markerte med tiden et akutt behov for å skifte ut alle de gamle kartene i klasserommene. Ikke minst da Sovjetsamveldet trakk sitt siste sukk 26. desember 1991. Sovjetunionen var verdens største stat i areal, og dekket omtrent en sjettedel av Jordens samlede landoverflate.

Etter Sovjetunionens oppløsning ble alle sovjetrepublikkene selvstendige stater. I dag må «takknemlige» skoleelever pugge til prøve om Russland, Hviterussland, Estland, Latvia, Litauen, Moldova, Ukraina, Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

Opp i limingen

En annen kommunistisk republikk som gikk opp i limingen på starten av 90-tallet, var Jugoslavia da Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia erklærte at de ville stå på egne bein. Serbia og Montenegro dannet en ny jugoslavisk stat i 1992 som elleve år senere tok navnet Serbia og Montenegro.

I 2006 ble denne staten oppløst, og Montenegro og Serbia ble to selvstendige stater. Kosovo, som var del av Serbia, ble erklært selvstendig to år senere.

Mens oppløsningen av Sovjetunionen var preget av kaotiske tilstander innledningsvis, var splittelsen av Tsjekkoslovakia en langt fredeligere affære. Etter kommunismens fall i 1989 ble Tsjekkoslovakia bestemt oppløst, og ble delt i de nåværende statene Tsjekkia og Slovakia.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

Skiftet navn flere ganger

Å lete etter enkelte land i et leksikon datert før første verdenskrig, kan vise seg å bli en frustrerende affære siden flere land har skiftet navn opp gjennom tidene. Noen opptil flere ganger, som for eksempel Kambodsja som endret navn til Kampuchea i 1970, før det gikk tilbake til å kalle seg Kambodsja i 1989.

(Saken fortsetter under)

Angkor er en stor ruinby i nordre Kambodsja. Byen var sentrum i et rike med samme navn fra 800-tallet til 1400-tallet. Foto: Colourbox
Angkor er en stor ruinby i nordre Kambodsja. Byen var sentrum i et rike med samme navn fra 800-tallet til 1400-tallet. Foto: Colourbox

Dersom du hadde besøkt Persia i 1934 og året etter planla å reise tilbake, ville du ankomme det vi i dag kjenner som Iran. Thailand het frem til 1938 Siam, Rhodesia skiftet navn til Zimbabwe i 1980 mens Den demokratiske republikk Kongo tidligere har gått under navnene Fristaten Kongo, Belgisk Kongo og Zaïre.

Samtidig har du stater som i dag er sammenslått til én. I løpet av en tjueårsperiode fra 1955 kunne du for eksempel reise til Sør-Vietnam. I 1976 ble landet forent med det kommunistiske Nord-Vietnam, 15 måneder etter at nordvietnamesiske styrker erobret Saigon.

Les også: Dette ridesenteret var et hemmelig CIA-fengsel

Tilbake til gamle eventyrland

Hvis du er av den romantiske sorten som drømmer deg tilbake til en tid der reisekartet var dekket av kongeriker, fyrste- og storhertugdømmer, er Tyskland reisemålet for deg. Her kan du besøke tallrike tidligere suverene stater som i dag er en del av Tyskland.

Det tysk-romerske rike rundt 1630, med dagens grenser markert. Foto: Wikimedia
Det tysk-romerske rike rundt 1630, med dagens grenser markert. Foto: Wikimedia

Det tysk-romerske rike var et keiserrike som besto av flere selvstendige monarkier. Før oppløsningen i 1806 omfattet det mesteparten av dagens Tyskland, Tsjekkia, Østerrike, Liechtenstein, Slovenia, Belgia og Luxembourg. Store områder av dagens Polen, deler av Nederland og Kroatia, samt deler av Frankrike og Nord-Italia, var også en del av keiserriket.

Kongedømmer betyr som regel kongeslott, og ingen kan måle seg med eventyrslottet Neuschwanstein i den tyske delstaten Bayern. Fra 1806 til 1918 var dette Kongeriket Bayern, og siden 1918 har Bayern vært en republikk eller såkalt fristat.

Bayern grenser ellers til det tidligere Erkefyrstedømmet Württemberg, til Kurfyrstedømmet Hessen-Kassel, til Fristaten Thüringen og til Kongeriket Sachsen.

Neuschwanstein ligger i fantastiske omgivelser. Slottet skal være forbilde for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. Foto: AP Photo/Christof Stache
Neuschwanstein ligger i fantastiske omgivelser. Slottet skal være forbilde for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. Foto: AP Photo/Christof Stache

Les også:

Her bor Europas verste bilførere

Tyske vannveier – minutt for minutt

Thailand innfører 10-årsvisum for utlendinger over 50

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden