Meny

Landene som ikke lenger eksisterer

Se video

Verdenshistorien er full av kongeriker, fyrstedømmer og mektige imperier som ikke lenger står på verdenskartet.

Da røyken etter første verdenskrig hadde lagt seg, var Europa-kartet forandret for alltid. Ikke bare var mer enn ti millioner stridende og syv millioner sivile drept, men for mange av de involverte landene ventet det voldsomme politiske endringer.

For Østerrike-Ungarn sin del var tiden ute. Dobbeltmonarkiet hadde endt opp på den tapende siden, og riket som en gang var en av Europas fem stormakter, ble snart erstattet av mange mindre sentraleuropeiske stater.

Hadde landet fremdeles eksistert, ville det utgjort det som i dag er Østerrike, Ungarn, Bosnia-Hercegovina, Kroatia, Tsjekkia, Slovakia, Slovenia, store deler av Serbia og Romania og mindre deler av Italia, Montenegro, Polen og Ukraina.

(Saken fortsetter under)

Wien var hovedstad i det tidligere så mektige Østerrike-Ungarn. Foto: emicristea/Istock.com
Wien var hovedstad i det tidligere så mektige Østerrike-Ungarn. Foto: emicristea/Istock.com

Mektige riker og nordiske unioner

Dersom du tok deg noen turer med tidsmaskin, ville du opparbeidet deg en fin samling utgåtte stempler i passboka. Verdenshistorien er nemlig full av land som Østerrike-Ungarn som har opphørt å eksistere, enten ved unionsoppløsning, navnendring eller god gammeldags overtakelse.

Du trenger forresten ikke reise så langt for å få de første stemplene i passet ditt, faktisk holder det at du står akkurat der du befinner deg nå. Norge har jo ikke alltid vært det uavhengige landet slik vi kjenner det i dag, men inngått i union med henholdsvis Danmark (1380-1814) og Sverige (1814-1905).

Beveger vi oss et godt stykke sørøstover på verdenskartet, kommer vi inn i det som en gang var et mektig imperium. Da det var på sitt største rundt 1600-tallet, omfattet Det osmanske rike både Anatolia, Midtøsten, deler av Nord-Afrika, store deler av Sørøst-Europa og Kaukasus.

Hovedsetet lå i det som i dag er Tyrkia, og riket ble sentrum i den islamske verden etter erobringen av Konstantinopel i 1453. Men da første verdenskrig var ferdig utkjempet, gikk det samme veien som det gjorde med Østerrike-Ungarn.

Les også: Undersøkelse: Hit vil nordmenn reise i 2017

Nye kart til klasserommet

Neste gang du reiser til Berlin, kan du jo legge turen innom kontrollposten Checkpoint Charlie som var grenseovergangen mellom Forbundsrepublikken Tyskland og Den tyske demokratiske republikk fra 1945 til 1990. Her kan du faktisk få en dobbeltside av passet ditt fylt med stempler som ble brukt ved kryssing av grensen under den kalde krigen.

De europeiske kommunistiske regimenes sammenbrudd etter Berlinmurens fall i 1989, markerte med tiden et akutt behov for å skifte ut alle de gamle kartene i klasserommene. Ikke minst da Sovjetsamveldet trakk sitt siste sukk 26. desember 1991. Sovjetunionen var verdens største stat i areal, og dekket omtrent en sjettedel av Jordens samlede landoverflate.

Etter Sovjetunionens oppløsning ble alle sovjetrepublikkene selvstendige stater. I dag må «takknemlige» skoleelever pugge til prøve om Russland, Hviterussland, Estland, Latvia, Litauen, Moldova, Ukraina, Armenia, Aserbajdsjan, Georgia, Kasakhstan, Kirgisistan, Tadsjikistan, Turkmenistan og Usbekistan.

Les også: KGB-museet i Vilnius: Døden i kjelleren

Opp i limingen

En annen kommunistisk republikk som gikk opp i limingen på starten av 90-tallet, var Jugoslavia da Slovenia, Kroatia, Bosnia-Hercegovina og Makedonia erklærte at de ville stå på egne bein. Serbia og Montenegro dannet en ny jugoslavisk stat i 1992 som elleve år senere tok navnet Serbia og Montenegro.

I 2006 ble denne staten oppløst, og Montenegro og Serbia ble to selvstendige stater. Kosovo, som var del av Serbia, ble erklært selvstendig to år senere.

Mens oppløsningen av Sovjetunionen var preget av kaotiske tilstander innledningsvis, var splittelsen av Tsjekkoslovakia en langt fredeligere affære. Etter kommunismens fall i 1989 ble Tsjekkoslovakia bestemt oppløst, og ble delt i de nåværende statene Tsjekkia og Slovakia.

Les også: For 70 år siden var dette helvete på jord

Skiftet navn flere ganger

Å lete etter enkelte land i et leksikon datert før første verdenskrig, kan vise seg å bli en frustrerende affære siden flere land har skiftet navn opp gjennom tidene. Noen opptil flere ganger, som for eksempel Kambodsja som endret navn til Kampuchea i 1970, før det gikk tilbake til å kalle seg Kambodsja i 1989.

(Saken fortsetter under)

Angkor er en stor ruinby i nordre Kambodsja. Byen var sentrum i et rike med samme navn fra 800-tallet til 1400-tallet. Foto: Colourbox
Angkor er en stor ruinby i nordre Kambodsja. Byen var sentrum i et rike med samme navn fra 800-tallet til 1400-tallet. Foto: Colourbox

Dersom du hadde besøkt Persia i 1934 og året etter planla å reise tilbake, ville du ankomme det vi i dag kjenner som Iran. Thailand het frem til 1938 Siam, Rhodesia skiftet navn til Zimbabwe i 1980 mens Den demokratiske republikk Kongo tidligere har gått under navnene Fristaten Kongo, Belgisk Kongo og Zaïre.

Samtidig har du stater som i dag er sammenslått til én. I løpet av en tjueårsperiode fra 1955 kunne du for eksempel reise til Sør-Vietnam. I 1976 ble landet forent med det kommunistiske Nord-Vietnam, 15 måneder etter at nordvietnamesiske styrker erobret Saigon.

Les også: Dette ridesenteret var et hemmelig CIA-fengsel

Tilbake til gamle eventyrland

Hvis du er av den romantiske sorten som drømmer deg tilbake til en tid der reisekartet var dekket av kongeriker, fyrste- og storhertugdømmer, er Tyskland reisemålet for deg. Her kan du besøke tallrike tidligere suverene stater som i dag er en del av Tyskland.

Det tysk-romerske rike rundt 1630, med dagens grenser markert. Foto: Wikimedia
Det tysk-romerske rike rundt 1630, med dagens grenser markert. Foto: Wikimedia

Det tysk-romerske rike var et keiserrike som besto av flere selvstendige monarkier. Før oppløsningen i 1806 omfattet det mesteparten av dagens Tyskland, Tsjekkia, Østerrike, Liechtenstein, Slovenia, Belgia og Luxembourg. Store områder av dagens Polen, deler av Nederland og Kroatia, samt deler av Frankrike og Nord-Italia, var også en del av keiserriket.

Kongedømmer betyr som regel kongeslott, og ingen kan måle seg med eventyrslottet Neuschwanstein i den tyske delstaten Bayern. Fra 1806 til 1918 var dette Kongeriket Bayern, og siden 1918 har Bayern vært en republikk eller såkalt fristat.

Bayern grenser ellers til det tidligere Erkefyrstedømmet Württemberg, til Kurfyrstedømmet Hessen-Kassel, til Fristaten Thüringen og til Kongeriket Sachsen.

Neuschwanstein ligger i fantastiske omgivelser. Slottet skal være forbilde for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. Foto: AP Photo/Christof Stache
Neuschwanstein ligger i fantastiske omgivelser. Slottet skal være forbilde for slottene i Walt Disneys eventyrunivers. Foto: AP Photo/Christof Stache

Les også:

Her bor Europas verste bilførere

Tyske vannveier – minutt for minutt

Thailand innfører 10-årsvisum for utlendinger over 50

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Minneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Intervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55 Fem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36 Prinsessen på plass på ny skole12:35 Flaggstang falt over en person ved politistasjon12:02 Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55 Ny skolestreik for klimaet 30. august11:54 Tyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50 Hurtigruten bygger om skip til hybrider11:09 Høyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58 Bergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57 Coutinho klar for Bayern10:30 Iran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29 Casper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05 Markert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05 Dinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56 Trump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55 Bjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41 «Dyne-Larsen» er død09:23 Mennene i flertall ved høstens valg09:17 Pochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17 Tyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15 Elyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14 Prins Andrew avviser overgrepsanklager08:08 Flyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26 Kjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17 Skogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15 Tallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01 Tuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50 Religionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30 Trump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30 Krever billigere og flere nattog06:25 Diskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24 Dette skjer i dag05:30 Vil endre reglene for å ta førerkort05:29 Dette skjedde i natt05:26 Privat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08 Hoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30 Samboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11 30 migranter pågrepet i Slovakia04:01 Norges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45 Antall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43 Medvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35 Valgomater kan avgjøre valget for mange03:05 Iransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49 Danmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30 Intenst regnvær langs svenskegrensa02:23 Thunbergs seiltur får klimakritikk01:48 Økende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11 95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47 Diskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10 Trump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02 PSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55 Ny remis for Carlsen i USA23:35 Assads styrker inntar viktig by i nord23:30 Ingebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30 Jordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59 Sørloth scoret igjen i Tyrkia22:46 Femstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig
Siste nytt
22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26Helse og livsstilTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenMinneseremoni for isbre: Derfor forsvant den17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkIntervjuobjektene fra Arendalsuka var ledere, toppolitikere og kommunikasjonsrådgivere16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Forsker mener mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør12:55VerdenFem drept på psykiatrisk sykehus i Romania12:36KulturPrinsessen på plass på ny skole12:35NorgeFlaggstang falt over en person ved politistasjon12:02ReiseTog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg11:55NorgeNy skolestreik for klimaet 30. august11:54VerdenTyrkisk militærkolonne angrepet i Syria11:50ReiseHurtigruten bygger om skip til hybrider11:09PolitikkHøyre vil tvinge Frp tilbake til forhandlingsbordet10:58NorgeBergenser dømt til 16 års fengsel i nettovergrepssak10:57SportCoutinho klar for Bayern10:30VerdenIran advarer USA mot å ta arrest i oljetanker10:29SportCasper Ruud fortsatt nummer 54 i verden10:05PengerMarkert fall i antall lønnstakere til sjøs10:05SportDinamo Zagreb slipper lettere unna enn RBK09:56VerdenTrump om Grønland-kjøp: – En stor eiendomshandel09:55NorgeBjørn påkjørt av tog i Trøndelag09:41Penger«Dyne-Larsen» er død09:23PolitikkMennene i flertall ved høstens valg09:17SportPochettino: – Stor tabbe å lukke overgangsvinduet tidlig09:17VerdenTyrkia avsetter kurdiske ordførere08:15SportElyounoussi blir ikke skremt av Celtic08:14VerdenPrins Andrew avviser overgrepsanklager08:08PengerFlyselskapet Norwegian selger alle sine aksjer i Bank Norwegian07:26SportKjetil Borch: – Har ingenting å forsvare i ro-VM07:17VerdenSkogbrann på Gran Canaria ute av kontroll – 8.000 evakuerte07:15NorgeTallet på forhåndsstemmer doblet siden forrige valg07:01SportTuchel: – Vi må få en erstatter for Neymar06:50NorgeReligionsprofessor etterlyser moskékunnskap i Norge06:30PengerTrump advarer Kina mot voldsbruk i Hongkong06:30PolitikkKrever billigere og flere nattog06:25PolitikkDiskusjonen bom stille rundt Frps skisse06:24NorgeDette skjer i dag05:30MotorVil endre reglene for å ta førerkort05:29NorgeDette skjedde i natt05:26KulturPrivat 46-årsfeiring for kronprinsesse Mette-Marit05:08NorgeHoppet fra 2. etasje etter brann i skotørker i Langhus04:30NorgeSamboerdrapssak starter i tingretten i Haugesund04:11Verden30 migranter pågrepet i Slovakia04:01NorgeNorges idrettshøgskole vil forebygge drukning med trening ute03:45VerdenAntall flyktninger i verden det høyeste siden annen verdenskrig03:43SportMedvedev vant over Goffin i Cincinnati Masters03:35PolitikkValgomater kan avgjøre valget for mange03:05VerdenIransk oljetanker har forlatt Gibraltar02:49VerdenDanmarks statsminister forventer Trump-besøk02:30VerdenIntenst regnvær langs svenskegrensa02:23VerdenThunbergs seiltur får klimakritikk01:48NorgeØkende antall voldshendelser meldt i Bergens skoler siste år01:11Verden95 døde da tankbil eksploderte i Tanzania00:47NorgeDiskrimineringsombud anbefaler politikerkurs mot muslimfiendtlighet00:10VerdenTrump sier USA har gode diskusjoner med Taliban00:02SportPSG-smell mot Rennes i Ligue 123:55SportNy remis for Carlsen i USA23:35VerdenAssads styrker inntar viktig by i nord23:30SportIngebrigtsen tapte nordisk trenerduell23:30VerdenJordan protesterer mot israelske overtramp i Jerusalem22:59SportSørloth scoret igjen i Tyrkia22:46PolitikkFemstjernersbevegelsen: Salvini ikke lenger troverdig
Populært