Kan ha løst mysteriet med hodestatuene på Påskeøya

En amerikansk forsker mener han har løst mysteriet med hva som var hensikten med de store steinstatuene på Påskeøya. Foto: NTB scanpix.
En amerikansk forsker mener han har løst mysteriet med hva som var hensikten med de store steinstatuene på Påskeøya. Foto: NTB scanpix.

Forsker mener han har avdekket hvorfor Rapa Nui-folket reiste de berømte steinstatuene på Påskeøya.

Helt siden nederlandske sjømenn første gang gikk i land på Påskeøya rett etter påske i 1722, har mennesker verden over undret seg over de rundt 900 gigantiske steinstatuene som er spredd utover den avsidesliggende øya.

Et av spørsmålene som har fått arkeologer og forskere til å klø seg i håret er: Hvorfor er de der?

Nå mener en amerikansk forsker at han har funnet svaret.

I 2001 begynte den amerikanske antropologen Carl Lipo å forske på det gåtefulle Rapa Nui-folket som en gang eksisterte på Påskeøya og som lagde de opptil 13 meter høye statuene.

Les også: Arkeologer har funnet spor av et vikingskip i Halden

Ifølge Lipo står steinstauene der de står fordi de viste hvor det var mulig å finne drikkevann, ifølge det amerikanske tidsskriftet Newsweek.

Påskeøya er en vulkansk øy med et karrig landskap og svært begrenset tilgang på ferskvann. Sammen med sine kolleager Matt Becker og Tanya Bronson fant imidlertid Carl Lipo ut at det på stedene der statuene står har eksistert brakkvannskilder.

Brakkvann inneholder mer salt enn vanlig vann, men er ikke like salt som sjøvann. Tidligere beretninger fra europeiske oppdagelsesreisende har tydet på at Rapa Nui-folket drakk brakkvann, men det har ikke vært kjent hvor kildene deres var.

– Nå som vi vet mer om hvor de kunne finne drikkevann, gir plasseringer av monumentene mye mer mening. De er plassert der vann var lett tilgjengelig, sier Lipo til Newsweek.

Les også: Arkeologer tror de har funnet svaret på Påskeøya-mysterium

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært