Erklært norske statsborgere skyldige før dom

Tyrkias utenriksminister langer ut mot Norge og påståtte PKK-sympatisører

Video: Tyrkias utenriksminister beskylder Norge for å være dobbelmoralsk.

Til tross for at den norske utenriksministeren mente man hadde hatt ærlige diskusjoner, langet tyrkiske Mevlüt Çavuşoğlu ut mot Norge og konkluderte med at to arresterte nordmenn i Tyrkia var skyldige – før noen dom er fallt.

Før den tyve minutter lange og vel regisserte pressekonferansen med utenriksministrene i Norge og Tyrkia, var det en tyrkisk sikkerhetsvakt som arrangerte flaggene som skulle kranse ministrene på podiet ved Statsministerens kontor.

Han ønsket ikke at de to lands flagg skulle stå sammen og fikk uhindret flytte om på dem foran veggen prydet med riksløven. Det satte på en måte standarden for en noe underlig pressekonferanse.

Situasjonen for de to norske statsborgerne som sitter arrestert i Tyrkia for sin lovlige politiske virksomhet i Norge, hadde vært et viktig tema, fortalte Ine Eriksen Søreide (H) i sin innledning til gjennomgangen av diskusjonene mellom de to Nato-landenes utenriksministre.

Tyrkiske Mevlüt Çavuşoğlu fulgte senere opp med at de to var under etterforskning for sin støtte til PKK – en kurdisk bevegelse som Tyrkia benevner som en terroristorganisasjon.

Çavuşoğlu kunne noe overraskende også fastslå allerede før noen dom er klar, at de to norske statsborgene som sitter fengslet mistenkt for å støtte PKK, har begått lovbrudd.

– Aktiviteten til de to du nevner er ulovlig, ikke bare i Tyrkia, men også i nesten alle europeiske land og medlemsland i EU, sa han.

– Ytringsfrihet og støtte til en terroristorganisasjon er to vidt forskjellige ting, sa tyrkiske Çavuşoğlu.

SETA-rapporten

Også SETA-rapporten som lister mer enn 120 politisk aktive personer i Norge som PKKs støttespillere, slik ABC Nyheter omtalte i forrige uke, var et tema for ministrene.

– Mevlüt har forsikret meg om at de som listes i rapporten ikke vil risikere etterforskning eller andre tiltak i Tyrkia, sa Søreide som var på fornavn med sin tyrkiske kollega.

På grunn av tidspress fikk den oppmøtte pressen bare lov til å stille to spørsmål, og de var avtalt på forhånd. ABC Nyheter var ikke blant de utvalgte, og Eriksen Søreide avslo en forespørsel om å svare på spørsmål etter pressekonferansen fordi hun skulle følge sin kollega til flyplassen.

NTBs journalist var blant de heldige, og han ba blant annet om en kommentar til den illegale overvåkningen i Norge som Tyrkias ambassade skal stå bak, slik ABC Nyheter avslørte mandag denne uken.

Begge ministrene unngikk hans spørsmål.

Søreide gjentok at hun hadde tatt opp norsk bekymring for at man risikerer forfølgelse i Tyrkia for å ha brukt sin ytringsfrihet til lovlig politisk virksomhet her til lands.

– Vi hadde også denne gangen en åpen og ærlig meningsutveksling om ulike legale rammer, at det som er tillatt i Norge kan være ulovlig i Tyrkia. Mitt poeng har vært at norske statsborgere som deltar i lovlig aktivitet i Norge ikke skal risikere juridiske konsekvenser i Tyrkia.

– Når det gjelder registreringen av navn så fikk jeg forsikringer fra Mevlüt om at SETA-rapporten hvor flere norske som har signert ulike opprop i Norge og deltatt i forskjellige demonstrasjoner, de skal ikke bli utsatt for etterforskning basert på den rapporten, sa hun og mente forsikringer om dette fra den tyrkiske kollegaen var «bra».

– Vi ønsker at nordmenn skal kunne uttrykke seg fritt både her i Norge og Tyrkia. Men Mevlüt ser det anderledes, også når det gjelder hva som kommer inn under ytringsfriheten. I Norge har vi vide rammer, mens det er ulikt i andre land, sa hun.

Dobbeltmoral

Den tyrkiske utenriksministeren hadde en mindre konfliktfri tilnærming til dette, og bekyldte Norge for å være dobbeltmoralske.

– Kanskje deres lovgiving er mer liberal enn andre europeiske land og Tyrkia, sa den tyrkiske utenriksministeren. Han refererte til blant andre Tyskland og Frankrike hvor det også er problematisk å uttrykke støtte til PKK.

– Men å aktivt støtte en terrororganisasjon og samle inn penger til denne – frivillig eller under tvang – burde være forbudt over alt. Skal vi tillate IS-aktiviteter i Norge og andre europeiske land? Nei, det kan vi ikke, svarte han på sitt eget retoriske spørsmål.

Çavuşoğlu fortsatte sitt angrep på PKK, en organisasjon som norske myndigheter ikke omtaler som en terroristorganisasjon og som man fritt kan støtte i Norge:

– Hvordan kan vi da tillate aktiviteter til støtte for PKK, som også er listet som en terroristorganisasjon? Unngår vi dobbeltmoral så kan vi lett overkomme uenighet. Slik ser jeg det, sa den tyrkiske utenriksministeren til en tilsynelatende forbauset norsk kollega.

Han gikk også videre og fastlo at det fantes politikere på norsk venstreside som ideologisk støtter PKK.

– SETA er en uavhengig tenketank. De gransket dem og satte opp en liste, men det betyr ikke at det er en pågående etterforskning mot disse individene. Hvis vi ikke offisielt finner bevis mot at et individ aktivt støtter en terroristorganisasjon, kan vi ikke starte en etterforskning basert på konspirasjoner eller forskning. Over alt lager tenketanker rapporter som vi ikke liker, men det er også jobben deres. Det var også hva jeg fortalt min gode venn Ine under vår diskusjon, oppsummerte den tyrkiske utenriksministeren.

Blant de som er listet opp av SETA er partilederne Audun Lysbakken og Bjørnar Moxnes, men også en lang rekke aktivister som bare har deltatt i demonstrasjoner eller undertegnet støtteerklæringer. Tenketanken regnes for å stå dagens tyrkiske regjering nær, og en oppføring i dennes rapport kan medføre ubehageligheter og endog være farlig hvis man skulle reise til Tyrkia.

– Denne rapporten er ekstremt farlig for de som nevnes, konkluderte forskeren og Tyrkia-eksperten Nerina Weiss ved forskningsstiftelsen Fafo da ABC Nyheter omtalte rapporten første gang.

Hun mente det i tyrkiske rettsprosesser er brukt svakere bevis enn dette, og at norske med tyrkisk bakgrunn kunne risikere mange måneder eller flere års fengsel uten rettsmøte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:28 Nye demonstrasjoner mot Egypts president00:27 Lorena nedjustert til tropisk storm00:01 Advokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59 Island bøtelagt etter Eurovision23:30 UP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59 Barcelona og Messi snublet mot Granada22:53 Stadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51 Inter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37 Overtidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29 Brann på gård i Nome22:11 Hotell-milliardær er død21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån
Siste nytt
01:28VerdenNye demonstrasjoner mot Egypts president00:27VerdenLorena nedjustert til tropisk storm00:01NorgeAdvokat prøver å få drapssiktet nordmann hjem23:59VerdenIsland bøtelagt etter Eurovision23:30NorgeUP stoppet sjåfør som kjørte 85 kilometer i timen over fartsgrensa23:09NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg22:59SportBarcelona og Messi snublet mot Granada22:53VerdenStadig flere migranter kommer til Italia fra Tunisia22:51SportInter til topps av Serie A etter derbyseier over Milan22:37SportOvertidsscoring av Berge da Genk snudde og slo Ingebrigtsens Oostende22:29NorgeBrann på gård i Nome22:11PengerHotell-milliardær er død21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån
Populært