17 fengselsansatte suspendert etter skandalevideo i Russland

Videoen viser fangen bli avstraffet i fangselskomplekset i Jaroslavl, og har skapt reaksjoner i sosiale medier i Russland.
Videoen viser fangen bli avstraffet i fangselskomplekset i Jaroslavl, og har skapt reaksjoner i sosiale medier i Russland. Foto: FSIN / Novaja Gazeta / YouTube

Advokat offentliggjorde video av mishandlet klient i Russland - måtte flykte til utlandet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Saken har fått den russiske ombudsmannen for menneskerettigheter, til å reagere.

– Jeg er særlig oppmerksom på dette temaet. Dette er ikke det første lovbruddet i denne kolonien som bekymrer meg, sier Tatjana Moskalkova, til RIA Novosti.

17 ansatte er suspendert og er seks arrestert ved fangekolonien i Jaroslavl, 300 kilometer nordøst for Moskva etter at avisen Novaja Gazeta offentliggjorde en video av den 23 år gamle fangen, Jevgenij Makarov, som får «opplæring». Blir de ansatte dømt, risikerer tre til ti års fengsel.

Videoen viser Makarov med håndjern bak ryggen, bli tvunget ned på et bord, hvor ansatte bruker stokker og knyttnever til å slå ham gjentatte ganger i sålen og i anklene. Tidvis heller de vann over hodet hans. Ifølge Makarov hadde han en håndduk over hodet, og mistet bevisstheten flere ganger.

– Kunne ikke snakke «av medisinske grunner»

Mishandlingen skal ha skjedd i juni i fjor. Ifølge hans advokat, Irina Birjukova, skyndte hun seg til fangekolonien da hun fikk beskjed om at han ikke kunne stå på bena. Det tok flere dager før hun slapp inn.

– De sa at han ikke kunne snakke av medisinske grunner, forteller Birjukova til Novaja Gazeta.

Etter hvert slapp hun inn, og fikk møte en alvorlig forslått Makarov. Birjukova kontaktet både Det føderale fengselsvesenet (FSIN), det føderale etterforskningsorganet (Sledkom), og Den europeiske menneskerettsdomstol, som ønsket en forklaring.

Video: Den russiske avisen Novaya Gazeta offentliggjorde den sjokkerende videoen. Vi advarer mot sterke bilder:

Flyktet landet

Saken ble gransket, men fikk ingen konsekvenser. Først etter at videoen ble offentliggjort, initierte myndighetene en kriminaletterforskning. Ifølge The Moscow Times, møttes FSIN i Jaroslavl nylig for å diskutere saken, der hovedspørsmålet var «hvordan kunne dette ha kommet ut på nettet, og hvem lastet opp videoen».

Deretter flyktet advokaten landet. I et brev til direktøren i Sledkom , Aleksander Bastrykin, forklarte hun at hun fikk trusler om hevn fra flere ansatte identifisert i videoen, og ba om beskyttelse for seg selv og sin familie. Advokaten er engasjert i organisasjonen «Obshchestvennyy verdikt», som kan oversettes til «Den offentlige dommen». På Facebook har de kommet med en uttalelse (på russisk).

– Provoserte de ansatte

Visedirektøren i fengselsvesenet, Anatolj Rudij, påpeker overfor nyhetsbyrået Interfax at fangen E. Makarov står bak 136 diverse regelbrudd i kolonien, «i forsøk på å provosere de ansatte.» Under etterforskningen sa også de ansatte at han prøvde å få andre fanger til å motsette seg ordre fra fangevokterne. Hele episoden startet angivelig da Makarov var på vei inn i cellen sin etter at den ble ransaket. Han fant et brev fra sin mor på gulvet og ba fangevokterne «knulle seg selv».

En stund senere ble han ført inn til et klasserom i «utdanningsøyemed».

Rudij vedgår at de ansatte ikke burde ha tillatt en slik behandling av fangen, og at «de ikke gjorde sin plikt i tilstrekkelig grad».

Det hører med til historien at den forrige direktøren av fangekolonien, Aleksander Tsjirva, fikk sparken så sent som i fjor, etter rapporter om at flere fanger ble slått, skriver Crime Russia.

Direktøren i Amnesty International for Øst-Europa og Sentral-Asia , Marie Struthers, uttaler at de er «svært bekymret for Makarov og tusenvis av andre anholdt i russiske arrester, straffekolonier og politistasjoner, der anklagene om tortur og mishandling florerer, og etterforskninger er sjeldne».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden