Eks-FSB-sjef: Sikkerhetstjenestene motarbeider Trump

Mener disse motarbeider Trump: Tidligere FSB-topp Kovaljov mener spesialorganer motarbeider Trump. Bildet viser FB-sjef Christopher Wray, CIA-sjef Mike Pompeo, Etterretningsdirektør Dan Coats, militær etterretningssjef Robert Ashley og sjef for Geografisk etterretning, Robert Cardillo.
Mener disse motarbeider Trump: Tidligere FSB-topp Kovaljov mener spesialorganer motarbeider Trump. Bildet viser FB-sjef Christopher Wray, CIA-sjef Mike Pompeo, Etterretningsdirektør Dan Coats, militær etterretningssjef Robert Ashley og sjef for Geografisk etterretning, Robert Cardillo. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB scanpix

Amerikanske sikkerhetstjenester motarbeider åpent sin egen president, mener tidligere FSB-sjef Nikolaj Kovaljov, og setter spørsmålstegn ved arrestasjonen av Maria Butina (29) samme dag som toppmøtet fant sted.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Toppmøtet mellom presidentene Donald Trump og Vladimir Putin endte i full forvirring. Først ville ikke Trump gå med på at russisk etterretning har blandet seg inn i den amerikanske presidentvalgkampen, slik hans egne etterretningstjenester lenge har påstått.

Etter at etterretningsdirektør Dan Coats stod på sitt, etter kraftig kritikk også fra sine egne , og etter spionsiktelsen av russiske Butina samme dag som møtet med Trump, sa Trump at han bare forsnakket seg.

Coats er tilsynsleder for både CIA, NSA og den militære etterretningen. Han har tidligere advart om at Russland prøver å påvirke Kongressvalget i november. En uke før toppmøtet advarte Coats om at USAs digitale infrastruktur er bokstavelig talt under angrep fra flere aktører, spesielt Russland.

Vladimir Putin, da han tildelte Kovaljov Æresordenen i 2014. Kovaljov har jobbet i KGB, senere FSB, siden 1974. Foto: Kremlin
Vladimir Putin, da han tildelte Kovaljov Æresordenen i 2014. Kovaljov har jobbet i KGB, senere FSB, siden 1974. Foto: Kremlin

– Trump blir åpenbart motarbeidet

– Jeg vet ikke om jeg er enig, jeg må sjekke, sa Trump til CBS, men la til at han har stor respekt for Coats, ettersom «etterretning er det han driver med».

Nå sier tidligere leder for den russiske sikkerhetstjenesten FSB, nå folkevalgt i Dumaen, Nokolaj Kovaljov, at amerikansk etterretning motarbeider Donald Trump.

– Det er helt åpenbart, sier han til det statseide nyhetsbyrået Tass.

Kovaljov har jobbet i KGB siden 1974 og ble leder av FSB, før Putin overtok i 1998.

– De er ute etter å blande seg i politiske prosesser, noe som ingen spesialtjeneste skal gjøre. De tar målrettede skritt i retning av å hindre utvikling av normale relasjoner mellom USA og Russland, sier Kovaljov.

Venn med russisk sentralbanktopp

Kovaljov sier at USA begynner å bli et farlig sted for russere på grunn av dette. Han sikter til den russiske studenten og våpenaktivisten Maria (eller Marija) Butina (29) som ble arrestert i Washington DC mens Trump møtte Putin. Hun er anklaget for å være en «uregistrert agent». FBI forklarer tidspunktet med at hun kom snart til å flytte på seg ifølge NBC.

Butina er siktet for å bruke medlemskapet i våpenorganisasjonen NRA til å etablere bakkanaler mellom amerikanske og russiske politikere, og påvirke dem i en mer russisk-vennlig retning.

Etterforskningen skal ha pågått i lengre tid. Derfra går det fram at hun hadde nær kontakt med Aleksandr Torsjin, visedirektøren i Den russiske sentralbanken, og som amerikanske myndigheter mistenker har forbindelser til organisert kriminalitet. Han er en livstidsmedlem av NRA.

Torsjin møtte den eldste sønnen til Donald Trump under valgkampen, i mai 2016, under et arrangement i regi av NRA.

«Jeg er klar for videre ordre», skal Butina ha skrevet i en privat Twitter-melding til en uidentifisert russisk tjenestemann, ifølge påtalemyndighetene.

Var i åtte timers høring i Senatet

Maria Butina, da hun var i Russland for å snakke om russiske våpenlover. Foto: Handout / Reuters / NTB scanpix
Maria Butina, da hun var i Russland for å snakke om russiske våpenlover. Foto: Handout / Reuters / NTB scanpix

Butinas forsvarer, Robert Driscoll, påpeker at hun allerede har vært i en høring i Senatets etterretningskomité for flere måneder siden, bak lukkede dører. Der skal hun ha blitt grillet i åtte timer. I tillegg ble huset hennes gjennomsøkt i april av 15 FBI-agenter, opplyser han.

Butina forsvarer seg med at hun er kun en våpenentusiast. I Russland stiftet hun NRAs motpart - våpenorganisasjonen Right to Bear Arms. Kovaljov opplyser at hun har gjort studier av amerikanske våpenlover, og jobbet for å introdusere dem i Russland. Det får Kovaljov til å sette spørsmålstegn hvem hun egentlig jobbet for - Russland eller USA.

Ifølge CNN varte rettsmøtet kun 13 minutter, før hun ble varetektsfengslet i tre dager, til å begynne med.

Også den russiske ambassadøren Anatolij Antonov reagerer på fengslingen og mener at «det ikke er noe nytt i denne saken».

Fra før er 12 russiske tjenestemenn i den militære etterretningen GRU tiltalt in absentia for å ha blandet seg inn i den amerikanske valgkampen i 2016. Russland forlanger en mulighet til å sette seg inn i bevismaterialet.

Aktuelt: Frode Berg fengsles i ytterligere to måneder

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden