Juncker i tulletelefon: – Putin er en personlig venn

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sammen med russlands president Vladimir Putin under et møte i St.Petersburg i 2016.
EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker sammen med russlands president Vladimir Putin under et møte i St.Petersburg i 2016. Foto: Dmitry Lovetsky / AP

EU-kommisjonens president ble lurt til å avsløre at Putin er en nær venn og at han må forklare for Trump hvordan verden fungerer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To russiske spøkefugler, Aleksej Stoljavrov og Vladimir Kuznetsov lurte EU-topper til å tro de snakket med den armenske statsministeren Nikol Pashinyan.

Fra før har de blant annet lurt den tidligere britiske utenriksministeren, Boris Johnson, mannen med det morsomme håret, som viste seg å være smartere enn de forventet.

EU-president Jean-Claude Juncker lot tilsynelatende seg lure en stund og lettet på sløret om hva han mener om Vladimir Putin, Donald Trump, grilling og armensk vin, skriver Euronews.

Må forklare verden for Trump

– Vi må forklare verden for herr Trump gang på gang, sa Juncker.

Samtalen gikk inn på Armenia. Landet grenser både til Tyrkia, Aserbajdsjan, Iran og Georgia, der Russland har sterke interesser, og er under press fra alle kanter.

– Han vet ikke hva dette handler om, sa Juncker.

Det at Trump har trukket USA ut av nedrustningsavtalen med Iran, og truer andre land til å gjøre det samme, setter lille Armenia i en veldig sårbar situasjon. Samtidig er EU handelssanksjoner mot Russland for Putins aktiviteter i Ukraina, nå inne i sitt tredje år, og spenningen øker stadig, uten at det tilsynelatende har ødelagt det personlige forholdet mellom Juncker og Putin.

Venn med Putin

Juncker sa at det er fint at Armenia samarbeider med Russland, og bør fortsette å gjøre det.

– Dere kommer til ha et møte med Putin, noe som er bra. Han er en personlig venn av meg, så jeg kan snakke med ham, når enn jeg trenger det, sa Juncker.

Juncker avslørte også at han liker armensk vin og armensk musikk. Ikke før han fikk høre metal-låta «Bring Your Own Bombs» virket Juncker mer mistenksom, men avsluttet samtalen høflig.

Talspersonen til Juncker avviste ikke overfor Euronews at samtalen fant sted.

– Presidenten elsker Armenia. Hvem enn som ringer ham, selv på en europeisk helligdag, er han glad for å diskutere landets musikk og mat.

Lurte Mogherini

Staben til EUs høyrepresentant for utenrikssaker og sikkerhetspolitikk, Federica Mogherini, lot seg også lure, og slapp telefonen gjennom. Mogherini var mer forsiktig og avstod fra å komme med sprelske kommentarer over telefon.

Svært diplomatisk forklarte hun også at EU vil støtte Armenia, uten at EU ønsker en konflikt med Russland. Dette er noe som for all del må unngås, sa hun.

Tidligere har Stoljavrov og Kuznetsov blitt anklaget av en ukrainsk advokat for å jobbe for russiske sikkerhetsstyrker, noe de avviser blankt i The Guardian.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden