Meny

Skiforbundet sitter stille i båten etter dopingbeskyldninger

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, (t.h.) og trener Arild Monsen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Vi ønsker ikke å vie mer oppmerksomhet til SVT-dokumentaren, sier kommunikasjonssjefen.

I februar sendte Sveriges Television (SVT) sin foreløpig siste dokumentar om bloddoping i internasjonal langrenn.

Her ble det blant annet hevdet at 16 norske skiløpere har hatt mistenkelige høye blodverdier. Sannsynligheten for doping ble pekt på som høy i tre tilfeller.

Espen Graff, kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, sier at forbundet ikke har vurdert noen reaksjoner mot SVT etter dokumentaren.

– Det har ikke vært diskutert. Vi har hatt noen runder i media som forventet i forbindelse med publiseringen, men noe mer tid og krefter bruker vi ikke på det. Vi ønsker ikke å vie noe mer oppmerksomhet til den dokumentaren. I kjent SVT-stil kom det udokumenterte anklager som vi avviser, sier han til ABC Nyheter.

I 2013 sendte SVT en lignende dokumentar, «Blodracet i skisporten». Her ble flere norske skiløpere navngitt. Bjørn Dæhlie, Erling Jevne og Marit Mikkelsplass ble trukket frem.

Etter at denne dokumentaren ble sendt, vurderte Norges Skiforbund lenge om de skulle reagere mot SVT. Det var ikke utenkelig at de ville ty til rettslige skritt, ifølge NTB.

– Hvorfor det ikke ble slik, og akkurat hva som skjedde, husker jeg ikke i farten, sier Espen Graff.

– En propagandastil som kan sammenlignes med Nord-Korea

Videre sier han at han reagerte på et av utspillene til SVT-journalisten Hasse Svens i forbindelse med dokumentaren som ble sendt i februar.

SVT-journalist Hasse Svens mener det er nordkoreanske tilstander i Norges Skiforbund. Foto: SVT

– Norges Skiforbund har allerede, som de gjorde med den første dokumentaren, gjort alt de kan for å ødelegge og bagatellisere arbeidet vårt. De bruker en propagandastil som kan sammenlignes med Nord-Korea. Det er veldig beklagelig at de ikke har valgt å samarbeide med oss i stedet. Norges Skiforbund burde erkjenne at doping er et problem i sporten, som alle burde jobbe for å rette opp. Fortsetter det sånn her, blir interessen død for den fine skisporten, sa Svens.

I tillegg sa han at det vil komme flere bevis.

– Jeg reagerte veldig sterkt på utspillet til Hasse Svens, forteller kommunikasjonssjefen i Norges Skiforbund.

– Er slike beskyldninger med på å svekke omdømmet til norsk langrenn?

– Det har vært fokus på dette flere ganger, og det er aldri heldig. Selvfølgelig er det negativt ikke minst at utøvere blir beskyldt for noe de ikke har gjort. Men alt vi driver med i norsk langrenn tåler dagens lys.

Svensk lege: – Useriøs journalistikk

Graff sier at SVT følger i det samme sporet som de har gjort ved tidligere, lignende dokumentarer.

– Jeg har ment mye om arbeidsform og udokumentarbare påstander. Det var mye oppmerksomhet rundt denne dokumentaren før publisering, men det la seg ganske fort. Det sier vel kanskje noe, påpeker han.

Det svenske skiforbundet opplyser at de heller ikke ønsker å bruke mer tid dokumentaren.

Det kommer frem at to svenske utøvere «sannsynligvis» har vært dopet.

Forbundet har svart på beskyldningene i et brev.

– Vi har redegjort for vårt standpunkt i brevet, sier kommunikasjonssjef Katarina Medveczky til ABC Nyheter.

I brevet går det svenske skilandslaget, Sveriges olympiske komité (SOK) og Det internasjonale skiforbundet (FIS) felles til motangrep på dokumentaren.

– Det handler om useriøs journalistikk. Man har bevisst tilbakeholdt fakta, sa den svenske landslagslegen Per Andersson til Expressen.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært