Vil at Hofstad Helleland kaster seg inn i dopingdebatten:

– Idretten begynner å miste troverdighet

Video: – Dette er et viktig tema i idretten, understreker Mackenzie-Robinson.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson håper WADAs visepresident, Linda Hofstad Helleland, kan kaste seg inn i debatten om medisinbruk i idretten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Denne saken konkret er ikke like aktuell nå, men på et overordnet plan handler denne saken om medisinsk fritak og medisinbruk generelt i idretten. Og dette håper jeg er et tema som Hofstad Helleland fortsatt har anledning til å kommentere. Dette er et viktig tema i idretten, understreker Mackenzie-Robinson overfor ABC Nyheter.

Før vinter-OL i Pyeongchang la Olympiatoppen frem hvilke medisiner de hadde med til Sør-Korea. Det kom frem at de blant annet hadde med de omdiskuterte stoffene Celeston og Kenacort.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er visepresident i Verdens antidopingbyrå (WADA). På henvendelse fra ABC Nyheter om visepresidenten kan kommentere saken og WADAs arbeid med å forby Celeston og Kenacort, svarer hennes politiske rådgiver Maren Aasan følgende:

– Visepresident Hofstad Helleland kan ikke kommentere enkeltsaker av denne art, skriver Aasan i en e-post til ABC Nyheter.

Sterk betennelsesdempende effekt

Lenge ville ikke Olympiatoppen avkrefte om Celeston og Kenacort har vært brukt under konkurranser. Men til slutt valgte de å gå ut med at det ikke hadde blitt gitt medisinsk fritak til noen i den norske troppen.

Stoffene har en sterk betennelsesdempende effekt, og kan kun brukes i konkurranse om utøverne har fått et medisinsk fritak.

Et medisinsk fritak (TUE) er en tillatelse gitt på grunn av skade eller sykdom til å bruke et ellers forbudt stoff i konkurranse.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson har tidligere etterlyst at visepresidenten skal komme på banen.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson antar at Linda Hofstad Helleland har kunnskap til å kunne kommentere problemstillinger rundt medisinske fritak i idretten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson antar at Linda Hofstad Helleland har kunnskap til å kunne kommentere problemstillinger rundt medisinske fritak i idretten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Den saken spesielt handlet om to helt konkrete medisiner, Kenacort og Celeston. De interessante med disse medisinene er at de har vært og er ganske kontroversielle, med tanke på at de har en sterk prestasjonsfremmende effekt for utøveren ved bruk, sier han til ABC Nyheter.

– Hva sier det deg at Hofstad Helleland ikke kan kommentere denne enkeltsaken?

– Det kan hende at WADA har retningslinjer på at de prøver å unngå å kommentere enkeltsaker. Men hvis spørsmålet til henne løftes mer opp og dreier seg om problemstillingen rundt misbruk av medisinske fritak, som vi har vært vitne til, ikke av norske utøvere, men av andre utøvere i utholdenhetsidretter, så håper jeg at hun henger seg på den debatten. Der er det mange problemer som bør debatteres og tas opp, påpeker Mackenzie-Robisnon.

«Vidunderdop»

Videre sier han at disse sakene kan være komplekse og vanskelige å sette seg inn i.

– Man må ha en grunnleggende forståelse av dagens regelverk. Det krever litt å sette seg inn i det, men jeg antar at visepresidenten i WADA innehar nødvendig kunnskap til å kommentere medisinske fritak og problemstillinger rundt det, sier juristen.

WADA har over lengre tid jobbet med et totalforbud av Kenacort og Celeston. Et forbud som gjør at utøvere ikke kan bruke medisinene ved et fritak. Kenacort og Celeston er blitt brukt av flere av verdens største sykkellag. Stoffene har blant annet blitt funnet i prøvene til Lance Armstrong.

Den tidligere danske syklisten, Michael Rasmussen, har tidligere beskrevet stoffene som «vidunderdop», ifølge TV 2.

– Representerer en trussel mot pampene

Mads Kaggestad, TV 2s antidopingekspert, mener problemstillingen om medisinsk fritak ikke er den viktigste for Linda Hofstad Helleland akkurat nå.

– Men det er en sak jeg synes hun burde sette seg inn i fremtiden. Disse enkeltsakene er ganske komplekse. Dermed er det forståelig at hun ikke har satt seg inn i alt. Hun har jo heller ikke vært i idretten i altfor lang tid, sier han til ABC Nyheter.

Videre sier Kaggestad at han har sans for Hofstad Hellelands innstilling.

Mads Kaggestad mener antidopingarbeidet er bedre enn noen gang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mads Kaggestad mener antidopingarbeidet er bedre enn noen gang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Hun er tøff og ganske offensiv. Linda Hofstad Helleland representerer en trussel mot pampene i idretten, påpeker han.

Kaggestad ser også en holdning til idretten som han blir opprørt av.

– Jeg blir oppgitt når jeg leser diskusjoner hvor noen sier «jeg gidder ikke se på idrett fordi utøverne er dopet». Idretten begynner å miste troverdigheten blant mange. Fakta er at antidopingarbeidet står sterkere enn noen gang. I tillegg er utøverne renere enn noen gang, sier Kaggestad.

Skandaleomsust president satt i WADA-styret

Han mener WADA bør bli mer uavhengig av idretten.

– Å få inn flere fagpersoner som ikke representerer noe, tror jeg ikke hadde vært så dumt. For eksempel har Sepp Blatter sittet i styret i WADA. Presidenter i særforbund er nok mest interessert i å representere idretten. Antidoping-arbeid står langt nede på listen hos pengegriske idrettsledere, sier Kaggestad.

Sepp Blatter var president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) mellom 1998 og 2015. Sveitseren måtte gå av etter å ha brutt fotballens etiske regelverk. Blatter utbetalte 17 millioner til Michel Platini, tidligere president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Begge er i dag utestengt fra fotballen.

– Det har vært en debatt rundt det at personer i WADA har for tette bånd og store interesser tilknyttet fotball eller andre idretter. Dette gjør at man raskt havner i en interessekonflikt, ettersom WADA er et kontrollorgan og skal sørge for en dopingfri idrett. Sånn sett kan det by på problemer, og da håper man at politikerne i WADA kan være en fin motvekt og forhindre den rolleblandingen, forklarer Robin Mackenzie-Robinson.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:56 Vogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49 Trump anklager riksrettsvitner for løgn00:49 Kvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44 Ny Boeing-topp trekker seg00:28 Nye store protester i Colombia23:28 VG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13 Michelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28 Kvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09 VG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03 Politiet letter etter savnet gutt i Skien20:07 Oppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59 Svenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49 Samtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37 Flytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35 Nei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25 Trump vil beholde Pence19:18 Ernæringsprofessor Kaare Norum er død19:06 Stortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53 Flere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30 Fikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28 En person forsøkt knivstukket på Notodden17:20 =Oslo-selger ranet og sparket16:59 Netanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49 Alvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35 Personer pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06 Petter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50 Miljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33 SIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28 Farlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38 Zidane taus om Ødegaard14:37 CDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24 Kina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24 Valnes satte Klæbo på plass14:09 Lønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04 Regjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49 Mann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44 FN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34 Tre demonstranter drept i Irak13:33 Føderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46 Halfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45 Drømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24 Trump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17 Russland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16 Nye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50 Fire til sykehus etter trafikkulykke11:31 Tenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16 Kun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15 Solskjær: – Godt å ha José tilbake11:06 Kampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04 Carlsen med sterk åpning i India10:31 Politibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30 King mister Wolves-kampen10:04 Vy-sjefen går av09:50 USA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27 Strid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06 Maradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07 Professor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52 Over tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46 Ødegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37 Bare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19 Trump håper å bli stilt for riksrett06:00 Sterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00 Landslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00 Én av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Høie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29 Drapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23 Brasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11 Tidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07 Samarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04 Zuccarello med scoring mot Avalanche04:25 Norge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09 Chiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20 Arbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12 Irakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37 Mexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55 Ocean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28 De konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04 Utland scoret fem mål i ligacupkamp01:04 Store demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54 Frist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20 Tallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44 Opprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57 Ventura slo tilbake etter katastrofestart22:29 Helsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47 Senterpartiet vokser på ny partimåling21:32 «Hvaldimir» har flyttet sørover21:07 Nye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04 Nye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56 Solberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40 Tine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19 To jagerflygere omkom i ulykke19:37 Russlands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24 Fire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23 Demonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12 Kvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58 Falsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57 Skiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41 Edvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Siste nytt
01:56NorgeVogntog kjørte i feil retning på E6 i Hedmark01:49VerdenTrump anklager riksrettsvitner for løgn00:49NorgeKvinne til sykehus etter drukningsulykke i Telemark00:44VerdenNy Boeing-topp trekker seg00:28VerdenNye store protester i Colombia23:28PolitikkVG: Hauglie hadde ingen møter med Nav måneden etter at alarmen gikk22:13NorgeMichelin-restaurant i Trondheim får bot fra Arbeidstilsynet21:28NorgeKvinne kritisk skadd i påkjørsel i Østfold21:09NorgeVG: Advokat pågrepet i Tyrkia – jobbet for Norge21:03NorgePolitiet letter etter savnet gutt i Skien20:07NorgeOppgitt Jan Thomas: – Du kan ikke kurere noe som ikke er en sykdom19:59VerdenSvenske medier: Iraks forsvarsminister mistenkt for trygdesvindel19:49SportSamtlige norske hoppere klare for sesongåpningen19:37ReiseFlytoget advarer: Kan bli nedlagt dersom nytt togtilbud vedtas19:35StemmerNei, kvinner skaller ikke kraniebrudd på kjærestene sine19:25VerdenTrump vil beholde Pence19:18NorgeErnæringsprofessor Kaare Norum er død19:06NorgeStortinget sier nei til å skrote au pair-ordningen18:53NorgeFlere påkjørsler i fotgjengerfelt i Vestfold18:30VerdenFikk ikke ut penger – tok med likpose i banken17:28NorgeEn person forsøkt knivstukket på Notodden17:20Norge=Oslo-selger ranet og sparket16:59VerdenNetanyahus motstandere krever at han sier fra seg ministerposter16:49PolitikkAlvorlig Acer-beskyldning mot statsråd: Villedet Stortinget16:35NorgePersoner pågrepet etter ny krabberazzia i Øst-Finnmark16:06SportPetter Northug gjør comeback som langrennsløper15:50NorgeMiljødirektoratet kaller Equinor-ledelsen inn på teppet15:33NorgeSIAN-profil bortvist fra Kristiansand sentrum15:28NorgeFarlig å ferdes på isen i Sør-Norge14:38SportZidane taus om Ødegaard14:37PolitikkCDU-leder stiller ultimatum til partifeller14:24NorgeKina kameraovervåker nordmenn i Oslo: – Vi følger alle lover14:24SportValnes satte Klæbo på plass14:09KulturLønnsomheten i mediebransjen er svekket14:04PolitikkRegjeringen med millioner til gjenåpning av Nav-saker13:49NorgeMann dømt for å ha knust 58 vinduer i rådhus13:44Helse og livsstilFN: Situasjonen i Kongo kan hindre bekjempelse av ebolautbrudd13:34VerdenTre demonstranter drept i Irak13:33VerdenFøderale henrettelser kan bli sak for USAs høyesterett12:46SportHalfvarsson knust i svensk langrennsåpning12:45SportDrømmetrekning for Lagerbäck og Norge12:24VerdenTrump-bok gikk rett til topps – så ble de avslørt12:17VerdenRussland hevder hundrevis av IS-krigere har rømt12:16ReiseNye lokaltog skal gi bedre togtilbud på Østfoldbanen11:50NorgeFire til sykehus etter trafikkulykke11:31NorgeTenåringer siktet for kidnapping i Oslo11:16Helse og livsstilKun én av fem norske ungdommer er aktive nok11:15SportSolskjær: – Godt å ha José tilbake11:06VerdenKampanje mot partnerdrap i Frankrike11:04SportCarlsen med sterk åpning i India10:31NorgePolitibil og fangetransport involvert i trafikkulykke10:30SportKing mister Wolves-kampen10:04PengerVy-sjefen går av09:50VerdenUSA ber iranere dokumentere regimets opptreden under demonstrasjonene09:27PolitikkStrid mellom Støre og Jensen om «ostehøvelkutt»09:06SportMaradonas trenerkarriere var likevel ikke over07:07PengerProfessor med brannfakkel: – Fritt fram å si nei til kontanter06:52NorgeOver tusen år gammelt skip funnet på Edøy i Smøla06:46SportØdegaards Madrid-retur glipper for TV 2-seerne, fikk velge kamp «feil» uke06:37SportBare 75 prosent sikkert at norsk EM-plass gir spill på Hampden og Wembley06:19PolitikkTrump håper å bli stilt for riksrett06:00NorgeSterke historier fra samer strømmer inn til sannhetskommisjon06:00SportLandslagstreneren stolt av «startnekt-Østberg»06:00VerdenÉn av fire europeere har antisemittiske holdninger05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeHøie vektlegger samarbeid i ny sykehusplan05:29NorgeDrapssiktet tok opp millionlån i morens navn05:23PolitikkBrasils president Jair Bolsonaro stifter nytt parti05:11VerdenTidligere e-sjef i Australia advarer om kinesisk innblanding05:07NorgeSamarbeidet med Litauen i flere måneder om utvekslingen av Frode Berg05:04SportZuccarello med scoring mot Avalanche04:25NorgeNorge pådriver bak global godkjenning for utdanning04:09VerdenChiles president sier politiet kan ha brutt regler03:20NorgeArbeidsgivere er positive til å ansette innvandrerkvinner – få søker03:12VerdenIrakiske tjenestemenn: Åtte demonstranter drept i Bagdad02:37VerdenMexico City innfører unntakstilstand på grunn av vold mot kvinner01:55VerdenOcean Viking har plukket opp 90 migranter i Middelhavet01:28PolitikkDe konservative får 26 ganger mer i bidrag enn Labour01:04SportUtland scoret fem mål i ligacupkamp01:04VerdenStore demonstrasjoner mot regjeringen i Colombia00:54MotorFrist for nye grenser for svevestøv utsatt for andre gang00:20VerdenTallet på døde stiger etter angrep i Mali23:44VerdenOpprørspoliti mot begravelsesfølge i Bolivia22:57SportVentura slo tilbake etter katastrofestart22:29PengerHelsevesenet kommer ikke til å nå målene om redusert antibiotikabruk21:47PolitikkSenterpartiet vokser på ny partimåling21:32Norge«Hvaldimir» har flyttet sørover21:07PengerNye Nav-svar fra Hauglie – SV ikke fornøyd21:04NorgeNye vitner bekrefter Giulianis rolle20:56PolitikkSolberg klarte ikke å presse mer klimakutt ut av søsterpartier i EPP20:40PengerTine slutter med sekstimers arbeidsdag20:19VerdenTo jagerflygere omkom i ulykke19:37SportRusslands friidrettspresident suspendert i dopingsak19:24NorgeFire personer pågrepet etter voldshendelse i Sandnes19:23NorgeDemonstrerer mot homoterapi: – Vi har en statsminister som er for feig19:12NorgeKvinne fortsatt på sykehus etter knivstikking i Drammen18:58VerdenFalsk pilot tatt på flyplassen – etter 15 flyturer18:57SportSkiekspert etter Østbergs startnekt: – Det blir spekulasjoner18:41NorgeEdvard Hoem vant hedersprisen under Bragepris-utdelingen
Populært