Vil at Hofstad Helleland kaster seg inn i dopingdebatten:

– Idretten begynner å miste troverdighet

Video: – Dette er et viktig tema i idretten, understreker Mackenzie-Robinson.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson håper WADAs visepresident, Linda Hofstad Helleland, kan kaste seg inn i debatten om medisinbruk i idretten. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Denne saken konkret er ikke like aktuell nå, men på et overordnet plan handler denne saken om medisinsk fritak og medisinbruk generelt i idretten. Og dette håper jeg er et tema som Hofstad Helleland fortsatt har anledning til å kommentere. Dette er et viktig tema i idretten, understreker Mackenzie-Robinson overfor ABC Nyheter.

Før vinter-OL i Pyeongchang la Olympiatoppen frem hvilke medisiner de hadde med til Sør-Korea. Det kom frem at de blant annet hadde med de omdiskuterte stoffene Celeston og Kenacort.

Barne- og likestillingsminister Linda Hofstad Helleland er visepresident i Verdens antidopingbyrå (WADA). På henvendelse fra ABC Nyheter om visepresidenten kan kommentere saken og WADAs arbeid med å forby Celeston og Kenacort, svarer hennes politiske rådgiver Maren Aasan følgende:

– Visepresident Hofstad Helleland kan ikke kommentere enkeltsaker av denne art, skriver Aasan i en e-post til ABC Nyheter.

Sterk betennelsesdempende effekt

Lenge ville ikke Olympiatoppen avkrefte om Celeston og Kenacort har vært brukt under konkurranser. Men til slutt valgte de å gå ut med at det ikke hadde blitt gitt medisinsk fritak til noen i den norske troppen.

Stoffene har en sterk betennelsesdempende effekt, og kan kun brukes i konkurranse om utøverne har fått et medisinsk fritak.

Et medisinsk fritak (TUE) er en tillatelse gitt på grunn av skade eller sykdom til å bruke et ellers forbudt stoff i konkurranse.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson har tidligere etterlyst at visepresidenten skal komme på banen.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson antar at Linda Hofstad Helleland har kunnskap til å kunne kommentere problemstillinger rundt medisinske fritak i idretten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson antar at Linda Hofstad Helleland har kunnskap til å kunne kommentere problemstillinger rundt medisinske fritak i idretten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Den saken spesielt handlet om to helt konkrete medisiner, Kenacort og Celeston. De interessante med disse medisinene er at de har vært og er ganske kontroversielle, med tanke på at de har en sterk prestasjonsfremmende effekt for utøveren ved bruk, sier han til ABC Nyheter.

– Hva sier det deg at Hofstad Helleland ikke kan kommentere denne enkeltsaken?

– Det kan hende at WADA har retningslinjer på at de prøver å unngå å kommentere enkeltsaker. Men hvis spørsmålet til henne løftes mer opp og dreier seg om problemstillingen rundt misbruk av medisinske fritak, som vi har vært vitne til, ikke av norske utøvere, men av andre utøvere i utholdenhetsidretter, så håper jeg at hun henger seg på den debatten. Der er det mange problemer som bør debatteres og tas opp, påpeker Mackenzie-Robisnon.

«Vidunderdop»

Videre sier han at disse sakene kan være komplekse og vanskelige å sette seg inn i.

– Man må ha en grunnleggende forståelse av dagens regelverk. Det krever litt å sette seg inn i det, men jeg antar at visepresidenten i WADA innehar nødvendig kunnskap til å kommentere medisinske fritak og problemstillinger rundt det, sier juristen.

WADA har over lengre tid jobbet med et totalforbud av Kenacort og Celeston. Et forbud som gjør at utøvere ikke kan bruke medisinene ved et fritak. Kenacort og Celeston er blitt brukt av flere av verdens største sykkellag. Stoffene har blant annet blitt funnet i prøvene til Lance Armstrong.

Den tidligere danske syklisten, Michael Rasmussen, har tidligere beskrevet stoffene som «vidunderdop», ifølge TV 2.

– Representerer en trussel mot pampene

Mads Kaggestad, TV 2s antidopingekspert, mener problemstillingen om medisinsk fritak ikke er den viktigste for Linda Hofstad Helleland akkurat nå.

– Men det er en sak jeg synes hun burde sette seg inn i fremtiden. Disse enkeltsakene er ganske komplekse. Dermed er det forståelig at hun ikke har satt seg inn i alt. Hun har jo heller ikke vært i idretten i altfor lang tid, sier han til ABC Nyheter.

Videre sier Kaggestad at han har sans for Hofstad Hellelands innstilling.

Mads Kaggestad mener antidopingarbeidet er bedre enn noen gang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Mads Kaggestad mener antidopingarbeidet er bedre enn noen gang. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Hun er tøff og ganske offensiv. Linda Hofstad Helleland representerer en trussel mot pampene i idretten, påpeker han.

Kaggestad ser også en holdning til idretten som han blir opprørt av.

– Jeg blir oppgitt når jeg leser diskusjoner hvor noen sier «jeg gidder ikke se på idrett fordi utøverne er dopet». Idretten begynner å miste troverdigheten blant mange. Fakta er at antidopingarbeidet står sterkere enn noen gang. I tillegg er utøverne renere enn noen gang, sier Kaggestad.

Skandaleomsust president satt i WADA-styret

Han mener WADA bør bli mer uavhengig av idretten.

– Å få inn flere fagpersoner som ikke representerer noe, tror jeg ikke hadde vært så dumt. For eksempel har Sepp Blatter sittet i styret i WADA. Presidenter i særforbund er nok mest interessert i å representere idretten. Antidoping-arbeid står langt nede på listen hos pengegriske idrettsledere, sier Kaggestad.

Sepp Blatter var president i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA) mellom 1998 og 2015. Sveitseren måtte gå av etter å ha brutt fotballens etiske regelverk. Blatter utbetalte 17 millioner til Michel Platini, tidligere president i Det europeiske fotballforbundet (UEFA). Begge er i dag utestengt fra fotballen.

– Det har vært en debatt rundt det at personer i WADA har for tette bånd og store interesser tilknyttet fotball eller andre idretter. Dette gjør at man raskt havner i en interessekonflikt, ettersom WADA er et kontrollorgan og skal sørge for en dopingfri idrett. Sånn sett kan det by på problemer, og da håper man at politikerne i WADA kan være en fin motvekt og forhindre den rolleblandingen, forklarer Robin Mackenzie-Robinson.

Personvernpolicy