– Vanskelig å forene en dopingdom med en slik ærespris

<p>Martin Johnsrud Sundby ble ikke tildelt årets Holmenkollmedalje.</p>
Martin Johnsrud Sundby ble ikke tildelt årets Holmenkollmedalje. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Et utvalg innstilte enstemmig at Martin Johnsrud Sundby skulle få årets Holmenkollmedalje. Da satte styret i Skiforeningen foten ned. – Diskriminerende, mener Vidar Løfshus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Styreleder i Skiforeningen, Jon Hindar, påpeker at det ikke kun er sportslige kriterier for utdelingen.

– Komiteen innstilte enstemmig at medaljen skulle gå til Johnsrud Sundby. Men i styret var det et klart flertall som mente at det er vanskelig å forene en slik ærespris med en utestengelsesdom for brudd på dopingreglementet. Ingen i styret bestrider Martins internasjonale meritter som skiløper, og kjenner godt til hans beundringsverdige innsats for barn og unge, sier han til ABC Nyheter.

Martin Johnsrud Sundby kom sist helg på pallen for sjuende gang på rad på femmila i Holmenkollen.

Men det var ikke Johnsrud Sundby som stakk av med årets Holmenkollmedalje. Den gikk til svenske Charlotte Kalla.

Holmenkollmedaljen er norsk skisports høyeste utmerkelse. Den har blitt delt ut siden 1895. På Skiforeningens hjemmesider står det at «den tildeles utøvere som i flere år har oppnådd fremragende resultater i en eller flere av skiidrettens grener».

– Jeg er ikke en dårlig rollemodell

I år var det en komité med representanter fra Skiforeningen og Norges Skiforbund som stod for innstillingen til medaljen. Men det er styret i Skiforeningen som tar den endelige avgjørelsen. Og de fulgte ikke innstillingen til utvalget.

Årsaken til at Johnsrud Sundby ikke ble tildelt utmerkelsen, er dopingdommen fra 2016. Det skrev TV 2 søndag.

Johnsrud Sundby uttalte overfor samme kanal at han var overrasket over begrunnelsen til styret i Skiforeningen.

– Styret har helt sikkert retningslinjer å gå etter, jeg kan ikke annet gjøre enn å prøve å vinne i Kollen igjen. Det hadde helt klart vært kult å få denne utmerkelsen, sa han.

På spørsmål om han er en dårlig rollemodell, svarte 33-åringen følgende:

– Det er jeg iallfall ikke.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson er glad for beslutningen til Skiforeningen.

– Det er befriende å se at noen i Norge endelig har skjønt hva Sundby-saken faktisk dreier seg om – en utøver som er dopingdømt. Klart Sundby-saken kunne vært verre. Det kunne vært bevisst doping, men til syvende og sist er det fortsatt en dopingdom. At det ikke er en bagatell har styret i Skiforeningen forstått, sier han til ABC Nyheter.

Løfshus: – Sjokkert

Landslagssjef Vidar Løfshus er ikke fornøyd med avgjørelsen til styret i Skiforeningen.

Landslagssjef Vidar Løfshus mener det er diskriminerende at Martin Johsnrud Sundby ikke fikk Holmenkollmedaljen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Landslagssjef Vidar Løfshus mener det er diskriminerende at Martin Johsnrud Sundby ikke fikk Holmenkollmedaljen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg er like sjokkert som andre i skiforbundet. Det er rett og slett diskriminerende. Skal en person med en astmadiagnose være diskvalifisert fra å få et hedersbevis? Hvis det er sånn det skal være, så kan man bare droppe slike ærespriser, sier han til VG.

Løfshus mener ikke at dopingdommen til Sundby er god nok grunn til å frata Johnsrud Sundby prisen.

– Det står så klokkeklart i den dommen at dersom man hadde søkt om medisinsk fritak, så hadde man mest sannsynlig ikke fått den dommen, sier han – og understreker at det hadde vært noe annet dersom det hadde vært bevisst juks.

– Løfshus har rett i at Sundby-saken dreier seg om en utøver med en astmadiagnose, men å påstå at alle utøvere med en slik diagnose ikke er kvalifisert til å motta en ærespris er skivebom. For det finnes en rekke andre idrettsutøvere enn Sundby som har en astmadiagnose og som er avhengig av å bruke astmamedisin. Det finnes imidlertid særdeles få utøvere som er dopingdømt grunnet bruk av en ulovlig høy dose med slik medisin. Hvis du også tar med at CAS i dommens pkt. 106 konstaterer at man ikke kan utelukke at så store doser med astmamedisin som Sundby tok kan gi en urettmessig prestasjonsfremmende effekt, så bør de fleste skjønne at denne saken er problematisk, sier Robin Mackenzie-Robinson.

Vidar Løfshus har ikke besvart ABC Nyheters henvendelser fredag.

– En vanskelig sak

Jon Hindar forteller overfor ABC Nyheter at han ikke ønsker å kommentere utspillet til Løfshus, men beklager den fremstillingen saken har fått.

Jon Hindar er styreleder i Skiforeningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Jon Hindar er styreleder i Skiforeningen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi står for våre beslutninger i Skiforeningens styre, men synes det er veldig uheldig at saken har tatt en slik vending. Jeg vil presisere at det har vært viktig for Skiforeningen å ha hatt en god og konstruktiv dialog med Martin Johnsrud Sundby, sier han.

– Har Skiforbundet henvendt seg til dere i etterkant av utdelingen?

– Vi har som vanlig en god dialog med Skiforbundet, og er kjent med deres holdninger i saken.

– Dette har vært en vanskelig sak for Skiforeningen, og det er ikke vanskelig å forstå at det er flere meninger i denne saken, sier Hindar.

Han legger til for ordens skyld, at det var en glede å dele ut Holmenkollmedaljen til Charlotte Kalla.

– Det var meget fortjent, sier han avslutningsvis.

– Antidoping Norge må gremmes

Robin Mackenzie-Robinson mener Løfshus gjerne må mene at det sannsynligvis ikke hadde vært noe dopingsak hvis det ikke hadde blitt søkt om medisinsk fritak.

– Det er mulig han har rett. Det forblir uansett bare spekulasjoner. I etterpåklokskapens ånd er det lett å si slik som Løfshus gjør at hadde bare utøveren handlet på en annen måte hadde det trolig ikke vært noe sak. Et annet eksempel som mulig lyder kjent - hadde bare utøveren sett på pakken hadde det trolig ikke vært noe sak. Poenget er uansett følgende: Er det for mye å be om at en internasjonal toppidrettsutøver som har brukt astmamedisin siden barndommen burde ha skjønt at det var en risiko for overtredelse av antidopingregelverket når han valgte å laste forstøverapparatet sitt med ni ganger lovlig dose med astmamedisin?

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Videre sier CAS-eksperten at med torsagens uttalelse har Løfshus og resten av Skiforbundet igjen gjort det de kan for å forsøke å bagatellisere en dopingsak.

– Skiforbundet som er sertifisert av Antidoping Norge som et «rent særforbund» har blant annet forpliktet seg til å sette antidopingarbeid på dagsorden. De skal også sikre et minimum av antidopingkunnskap i organisasjonen. Sett i lys av Løfshus sine uttalelser kan man vel langt på vei konstatere at det ikke går så bra med dette arbeidet. Antidoping Norge må gremmes, påpeker Mackenzie-Robinson overfor ABC Nyheter.

Han legger til at Martin Johnsrud Sundby er sportslig kvalifisert til Holmenkollmedaljen.

– Det er det ingen tvil om. Dette er imidlertid en ærespris hvor også verdibaserte kriterier spiller inn. At da en dopingdømt utøver ikke er aktuell for en slik pris burde egentlig være selvforklarende, også for Løfshus og Skiforbundet, sier CAS-eksperten.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden