Meny

Therese Johaugs dopingsak

– Jeg forstår ikke at ledelsen i skiforbundet blir sittende

Therese Johaug-saken kostet Norges Skiforbund i underkant av 3,5 millioner kroner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norges Skiforbund erkjenner at summen for Johaug-saken ble høy.

– Det er ikke til å komme unna at summen i Johaug-saken er meget høy. Det hevdes fra skiforbundets side at når det ble en anke for Idrettens voldgiftsrett (CAS), måtte saken forberedes helt på nytt. Jeg kan vanskelig skjønne at det stemmer, sier jurist og CAS-ekspert, Robin Mackenzie-Robinson, til ABC Nyheter.

– Tilnærmet like anførsler

Han viser til at det er mange av anførslene fra Johaug sitt advokat-team som er tilnærmet like anførslene som ble fremmet for domsutvalget i Norges idrettsforbund (NIF).

– Det er selvfølgelig helt naturlig ettersom det er snakk om samme sak og de samme rettslige problemstillingene, påpeker han.

Skiforbundets kostnader for Johaug-saken endte på i underkant av 3,5 millioner. Det skrev VG fredag.

Administrasjons- og markedssjefen i langrennsdelen av Norges Skiforbund, Espen Bjervig, sier til avisen at kostnadene gjelder for juridisk bistand og saksomkostninger i forbindelse med høringen i NIFs domsutvalg, samt ankesaken i CAS.

– Det er mye penger

Bjervig forteller videre at det aldri var aktuelt å ikke støtte Johaug, så lenge det ikke var tilsiktet doping.

Men han erkjenner at beløpet ble høyt.

– Det er mye penger, sier Bjervig.

Martin Johnsrud Sundbys dopingsak kostet 3,3 millioner. Et millionbeløp i tapte premiepenger er blant utgiftene. Norges Skiforbund dekket også alle kostnadene i Sundbys sak.

– Espen Bjervig hevder at advokatutgifter på nesten syv millioner kroner ikke vil gå utover verken sportslig budsjett, barn og rekruttering eller idrettsanlegg. Midlene skal tas fra skiforbundets egenkapital, sier han, ifølge CAS-ekspert, Robin Mackenzie-Robinson.

– Dekker advokatutgifter til mangemillionærer

Han illustrerer skjevheten på denne måten:

– En kan snu rundt på det; jeg antar at et potensielt tilskudd på nesten syv millioner kroner til enten det sportslige budsjettet, barn og rekruttering eller idrettsanlegg ikke ville vært ubetydelig. I stedet velger Norges Skiforbund, med støtte i langrennskomiteen, å bruke pengene på å dekke advokatutgifter (og premiepenger for Sundby) til to dopingtatte utøvere som er mangemillionærer. Forstå det den som kan, sier Mackenzie-Robinson.

– Forenklet, tabloid og populistisk

Han sier at utøvere har et personlig ansvar for å tilegne seg kunnskap om antidopingreglene. Det burde ikke være for mye å forvente av Norges Skiforbund at de sørger for at utøverne deres får opplæring slik at de har elementær kunnskap om reglene, mener juristen.

– Sakene er etter min mening et resultat av manglende kunnskap hos utøverne, men også systemsvikt hos skiforbundet. Resultat: To utøvere som må leve med «dopingstemplet» resten av karrieren, massivt omdømmetap og nesten syv millioner kroner mindre i egenkapital for skiforbundet. Ledelsen i forbundet - den blir selvfølgelig sittende. Igjen, forstå det den som kan.

Kommunikasjonssjef i Norges Skiforbund, Espen Graff, sier til ABC Nyheter at forbundet har stor forståelse for at det er mange meninger om disse vanskelige sakene.

– Skiforbundet har behandlet dem grundig og hele tiden vært helt åpne om hvilke vurderinger som er gjort. Mackenzie-Robinson har en forenklet, tabloid og populistisk tilnærming til dette og vi deler ikke hans syn, sier han.

Tidslinje for Therese Johaugs dopingsak

* 1. september 2016: Landslagslege Fredrik S. Bendiksen ankom like før midnatt Livigno, der Therese Johaug og resten av kvinnelandslaget var på høydesamling.

* 2. september: Bendiksen møtte Johaug til frokost. Sammen fant de ut at leppene til Johaug måtte behandles på grunn av solforbrenning.

* 3. september: Bendiksen dro på et lokalt apotek der han kjøpte kremen Trofodermin og en annen krem grunnet at stoffet landslaget normalt sett brukte ikke var i den medbrakte legekofferten.

* 4. september: Bendiksen ga kremen Trofodermin til Therese Johaug på kvelden i Livigno og forsikret at den ikke var på WADAs forbudsliste.

* 4.- 15. september: Kremen ble brukt av Therese Johaug som anvist av landslagslege Bendiksen.

* 16. september: Johaug ble dopingtestet hjemme i Oslo. Der oppga hun at hun hadde brukt kremen.

* 4. oktober: Johaug ble informert av Antidoping Norge om funn av det ulovlige stoffet clostebol i urinprøven.

* 13. oktober: Johaug og skiforbundet offentliggjorde saken og avholdt pressekonferanse i Oslo.

* 19. oktober: Påtalenemnda i Antidoping Norge suspenderte Johaug i to måneder som følge av den positive dopingprøven. Det åpnes dessuten egen sak mot Bendiksen.

* 27. oktober: Therese Johaug møtte pressen for første gang etter pressekonferansen 13. oktober.

* 29. november: Vedtaket som påtalenemnda i Antidoping Norge gjorde 22. november om innstilling på 14 måneder utelukkelse med virkning fra 18. oktober 2016, ble gjort kjent.

* 14. desember: Muntlig høring i dopingsaken hos domsutvalget i NIF satt til 25.–26. januar.

* 16. desember: Påtalenemnda i Antidoping Norge forlenget suspensjonen med ytterligere to måneder til 19. februar 2017.

* 25. januar 2017: Dopinghøringen mot Johaug startet på Ullevaal stadion.

* 26. januar: Dopinghøringen avsluttet. Domsutvalget leder Ivar Sølberg varslet at dom i saken ville falle i god tid innen en måned.

* 10. februar: Domsutvalget kom med sin dom. Johaug ble utestengt i 13 måneder.

* 15. februar: Johaug meddelte i en pressemelding at hun ikke ville anke domsutvalgets avgjørelse.

* 16. februar: Antidoping Norge anker heller ikke Johaug-dommen.

* 6. mars: Den internasjonale olympiske komité (IOC) anker ikke dommen.

* 7. mars: Det internasjonale skiforbundet (FIS) anker dommen inn for Idrettens voldgiftsrett (CAS). Johaug bestemmer seg senere for å levere en motanke til CAS.

* 29. mars: Påtalenemnda i Antidoping Norge henlegger saken mot Fredrik Bendiksen.

* 6. juni: Lukket høring i Johaugs dopingsak hos Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne.

* 22. august: Therese Johaug har fått dommen fra CAS. Hun er utestengt i 18 måneder.

(Kilde: NTB)

Les også: Johaug er fortsatt avbildet på Skiforbundets smøretrailer

– Sundby og Johaug burde dekket utgiftene

Han påpeker at begrunnelsen til skiforbundet for den økonomiske støtten tidligere har vært at det var deres leger som påtok seg all skyld i sakene og at det derfor var naturlig for forbundet å dekke advokatutgiftene.

– CAS konkluderte imidlertid i begge sakene med at utøverne hadde skyld, ikke bare legene. Dette er etter min mening et ytterligere argument for at utøverne burde ha dekket utgiftene selv, mener juristen.

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson mener skiforbundet ikke burde ta regningen i Johaug-saken. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Videre sier Mackenzie-Robinson at det hevdes fra Norges Skiforbund at det er prinsipielt viktig å bistå og sørge for at hvilken som helst utøver, også Johaug, får en best mulig saksgang og får saken belyst så godt som mulig.

– Skal ikke bety noe om du er fattig eller rik

– At alle skal ha rett til et forsvar er en god tanke, at det ikke skal bety noe om du er fattig eller rik. Etter min mening vil en imidlertid vanskelig kunne si at utøverens rettssikkerhet svekkes hvis man tar i betraktning utøverens faktiske betalingsevne og innfører en form for behovsprøving, sier Mackenzie.

Han viser til at en slik behovsprøving også er noe NIF har uttalt at de vurderer å innføre for deres økonomiske støtte i dopingsaker.

– For er det rimelig at utøvere som er mangemillionærer skal få dekket utgifter de åpenbart har anledning til å dekke selv? I den forbindelse kan det nevnes at Johaugs manager, Jørn Ernst, uttalte til NTB 9. mars at de uansett hadde videreført prosessen for CAS uavhengig av den økonomiske støtten fra skiforbundet, sier han til ABC Nyheter.

Jørn Ernst opplyser overfor ABC Nyheter at han ikke ønsker å kommentere saken.

Stiller spørsmål ved rettssikkerheten

CAS-eksperten poengterer også at verken Sundby eller Johaug er pålagt å motta økonomisk støtte fra Norges Skiforbund.

– De kunne selvfølgelig valgt å ta regningen selv, og latt forbundet bruke millionene på noen eller noe i Ski-Norge som faktisk trenger pengene. Særlig når store deler av Ski-Norges aktiviteter er basert på frivillig arbeid, understreker Mackenzie-Robinson.

Han sier at det hevdes fra skiforbundet at verken Sundby eller Johaug ikke drev med bevisst doping, og at det i seg selv er grunn til at forbundet bør dekke utgiftene.

– Sakene er imidlertid ikke unike. For Ruth Kasirye og Vegard Robinson Bugge var det heller ikke snakk om bevisst doping. Disse fikk imidlertid ingen økonomisk støtte fra sin respektive særforbund. Vil det si at utøvere i Norge er prisgitt å være underlagt et særforbund med god økonomi og en noe spesiell holdning til dopingsaker? Hva sier det om rettssikkerheten til våre idrettsutøvere? spør Mackenzie-Robinson.

(Se video: Slik er Johaugs forhold til landslagslegen nå)

Les også: Therese Johaug: – Idrettsgleden er nok ikke det den en gang var

– Ingen unik dopingsak

Han forteller videre at han har registrert at Norges Skiforbund sier at de vil gi samme mulighet som de har gitt Johaug og Sundby også til andre utøvere i fremtiden.

– Det kan fort bli dyrt, og jeg undrer meg over hvordan forbundets sponsorer stiller seg til å sponse advokatregninger til dopingtatte utøvere, spesielt hvis det ikke er snakk om en av Norges mest populære idrettsutøvere, sier han.

Juristen påpeker overfor ABC Nyheter at Johaug-saken ikke er spesielt kompleks slik NSF hevder.

– Både i domsutvalget og CAS var man enige om hendelsesforløpet og tvisten dreide seg om tre ting: Om utøveren hadde skyld i saken, grad av skyld og lengden på en eventuell utestengelse. Med andre ord en ikke spesielt unik dopingsak. Man har altså valgt å dekke utgifter på ca. 3,5 millioner kroner på en ikke nevneverdig komplisert sak hvor man tapte på tilnærmet alle punkter i CAS, mener Mackenzie-Robinson.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:39 Fredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:22 MC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:15 Fem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48 KKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25 15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10 Sudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40 Norwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15 Pave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43 Kosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32 Trakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13 Ødegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56 Carlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23 Fem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05 Forbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51 Ghulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15 Hund angrep politi19:43 Sommertemperaturer flere steder påskeaften19:39 Over 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04 Nytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45 Nordmann tilstår drap i Latvia18:11 Sudans protestledere skal møte militærrådet18:06 Skogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43 – «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37 Røde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28 Over 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52 Tripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46 Røde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39 Ruter advarer mot svindel-sms15:23 18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18 Ruter advarer mot svindel-sms15:08 Kabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02 Målpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55 Nord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43 Sent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32 Forbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30 Politikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57 Fant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50 Svømming: Årets raskeste tatt for doping13:46 Tre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33 Mueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04 Russisk agent innrømmer skyld12:58 Kenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49 Det er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09 To alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03 Betydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54 – 27 soldater drept av IS i Syria11:49 Brannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45 Nøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37 Premier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25 Jordskjelv registrert i Finnmark11:02 Flere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00 Tretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54 Neymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37 Zlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26 Snur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15 Nok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02 To tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00 Kongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48 Brannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14 Cardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34 Sp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10 Egypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30 Nordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20 Tysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58 Kosovo henter hjem IS-familier05:50 Dette skjer i dag05:36 Russ til legevakt med dypt kutt i hodet05:30 Dette skjedde i natt05:15 Demonstrasjonene vokser i Sudan04:47 Ettåring angrepet av ville hunder i Australia04:17 Saudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52 Kvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12 Justisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05 Anders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06 Sykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38 Ansatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43 Ung mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18 Paven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07 Isaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01 Over 20 grader i flere fylker22:54 Drama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49 Warren krever Trump stilt for riksrett22:33 Brannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58 Slanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48 Norge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46 Kristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32 Annonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53 California-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00 Faren over etter togavsporing i Sverige18:31 20 år siden massakren på Columbine18:23 Røde Kors: Roligste påske på fem år18:19 Trump hyller libysk krigsherre17:53 Fransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41 To personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42 Kim og Putin møtes i Vladivostok16:23 Barn satt fast i handlevogn16:01 Demokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57 To av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52 Djokovic med sjokktap i Monte Carlo
Siste nytt
01:39VerdenFredsbevarer for FN drept i mineeksplosjon i Mali01:22NorgeMC-fører til sykehus etter kollisjon med elg01:15NorgeFem hentet ned fra fjellet i Sør-Norge00:48VerdenKKK-leder drept i USA – kona dømt til livstid00:25Norge15 år gammel sjåfør stoppet i kontroll00:10VerdenSudans militærjunta og protestleder enige om flere samtaler23:40NorgeNorwegian vant søksmål om «kundenapping»23:15VerdenPave Frans holdt påskemesse i Peterskirken22:43VerdenKosovo hentet hjem 74 barn fra Syria22:32NorgeTrakk 66 Lotto-millionærer påskeaften22:13SportØdegaards hjørnespark ga tre Vitesse-mål21:56SportCarlsen med sliteseier mot tysk 14-åring21:23NorgeFem til legevakt etter brann i Masfjorden21:05NorgeForbrukerrådet: Taushetsplikt ikke godt nok ivaretatt på mange legekontor20:51Helse og livsstilGhulam (42) var beryktet gjengleder i Oslo: – Nå vil jeg gi noe tilbake20:15NorgeHund angrep politi19:43NorgeSommertemperaturer flere steder påskeaften19:39VerdenOver 700 klimaaktivister pågrepet i London19:04SportNytt tennissjokk i Monte Carlo: Nadal feid av banen i semifinalen18:45NorgeNordmann tilstår drap i Latvia18:11VerdenSudans protestledere skal møte militærrådet18:06NorgeSkogbrann i Larvik truer bebyggelse17:43Helse og livsstil– «Ukjente Bjørnar»? Den lappen blir hengende på kontordøra17:37NorgeRøde Kors: 17 redningsoppdrag påskeaften17:28VerdenOver 200 pågrepet under gule vester-protest i Paris16:52VerdenTripoli-regjeringens styrker går til motangrep15:46NorgeRøde Kors: Økende fare for tunge snøskavler som utløser skred15:39NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:23Sport18-åring sikret Manchester City revansj mot Tottenham15:18NorgeRuter advarer mot svindel-sms15:08VerdenKabul-angrep avsluttet – angriperne drept15:02SportMålpoeng for norske Shenzhen-profiler14:55VerdenNord-Korea kritiserer Boltons rolle i atomforhandlingene14:43SportSent baklengsmål kan skape trøbbel for Milans mesterligahåp14:32NorgeForbund vil stoppe undersjøiske tunneler14:30VerdenPolitikilde: – Notre-Dame-brannen startet i midten av taket13:57VerdenFant 3.500 år gammel grav i Luxor – oppsiktsvekkende funn13:50SportSvømming: Årets raskeste tatt for doping13:46SportTre City-spillere nominert til årets Premier League-spiller av spillerne selv13:33VerdenMueller-rapporten i bokform inn på bestselgerliste13:04VerdenRussisk agent innrømmer skyld12:58SportKenyansk OL-mester utestengt i fire år for doping12:49NorgeDet er fisket skrei for en milliard kroner i Lofoten12:09VerdenTo alvorlig skadd da buss på vei fra Norge kjørte av veien i Sverige12:03NorgeBetydelig snøskredfare i Nord-Norge11:54Verden– 27 soldater drept av IS i Syria11:49NorgeBrannvesenet gikk brannvakt på fjellet i Bergen i natt11:45SportNøkkelen til Vipers-suksess mot Györ: – Aldri avskriv et lag med Lunde i mål11:37SportPremier League framskynder kamper for å hjelpe Liverpool og Tottenham11:25NorgeJordskjelv registrert i Finnmark11:02NorgeFlere unge chatter med Kirkens SOS i påsken11:00VerdenTretten festdeltakere drept av væpnet gjeng i Mexico10:54SportNeymar kan gjøre comeback og sikre ligagull10:37SportZlatan scoret igjen for ubeseirede Galaxy: – Jeg er MLS10:26NorgeSnur etter kritikk – tar ikke ned Assange-bilde likevel10:15SportNok et topplag slått ut av NHL-sluttspillet10:02VerdenTo tenåringer pågrepet etter drap på journalist i Nord-Irland10:00NorgeKongeparets reiser: Demonstrasjoner mot hvalfangst, selfangst og laks09:48NorgeBrannvesenet tror gressbranner på Sørlandet er påsatt09:14SportCardiff-sjefen før Liverpool-møtet: – Håper vi ikke får juling08:34NorgeSp frykter nedlegging av frivillighetssentraler08:10VerdenEgypterne bestemmer seg for om Sisi skal få sitte til 203006:30NorgeNordmenn ser fram til en hverdag uten stress som pensjonister06:20VerdenTysklands forsvarssjef: Russland truer freden i Europa05:58VerdenKosovo henter hjem IS-familier05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeRuss til legevakt med dypt kutt i hodet05:30NorgeDette skjedde i natt05:15VerdenDemonstrasjonene vokser i Sudan04:47VerdenEttåring angrepet av ville hunder i Australia04:17VerdenSaudi-Arabia angriper presidentpalasset i Jemen03:52NorgeKvinner mener likelønn er deres største utfordring03:12VerdenJustisdepartementet avviser demokratenes Mueller-stevning03:05SportAnders Mol friskmelder seg til Xiamen Open02:06VerdenSykepleier dømt til livstid for fire drap i Italia01:38NorgeAnsatte i privat sektor drikker mer på jobb00:43NorgeUng mann kjørte nesten dobbelt så fort som tillatt00:18VerdenPaven talte for de sårbare som «lider på korset»00:07NorgeIsaksen vil ha taxiapper for billigere taxipriser23:11NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje23:01NorgeOver 20 grader i flere fylker22:54SportDrama i Premier League-jakten: Norwich og Leeds snublet som storfavoritter22:49VerdenWarren krever Trump stilt for riksrett22:33NorgeBrannvesenet går brannvakt på fjellet i Bergen i natt21:58VerdenSlanger regjerer på presidentkontoret i Liberia20:48SportNorge fikk finsk juling i 0-7-tap: – Slipper inn for lette mål20:46VerdenKristne markerte Jesu vei til korset i Jerusalems gamleby20:32NorgeAnnonsører svartelister Resett.no etter Twitter-kampanje19:53VerdenCalifornia-par fikk livsvarig for tortur av egne barn19:00VerdenFaren over etter togavsporing i Sverige18:31Verden20 år siden massakren på Columbine18:23NorgeRøde Kors: Roligste påske på fem år18:19VerdenTrump hyller libysk krigsherre17:53VerdenFransk toppolitiker tapte injuriesøksmål17:41NorgeTo personer lettere skadd i saksangrep i Oslo16:42VerdenKim og Putin møtes i Vladivostok16:23NorgeBarn satt fast i handlevogn16:01VerdenDemokratene krever usladdet Mueller-rapport15:57NorgeTo av tre nordmenn mener barn av IS-krigere bør hentes hjem15:52SportDjokovic med sjokktap i Monte Carlo
Populært