Meny

Løfshus etterlyser mer astma-støtte fra FIS

Landslagsjef Vidar Løfshus under vinter-OL i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
– Jeg blir helt matt av den jobben de gjør.

Etter et historisk bra vinter-OL for de norske langrennsløperne, har tyske medier spekulert i hva som ligger bak suksessen.

I forkant av OL ble det kjent at Olympiatoppen hadde med 6000 doser astmamedisin til lekene i Pyeongchang.

Den tyske avisen Der Spiegel skriver at astmamengden gjør suksessen «mistenkelig». Storavisen Bild stilte spørsmålet: «Hvor rene er Norges astmagull?, mens Hajo Seppel, den tyske journalisten som var med å avsløre systematisk statsstøttet doping i Russland, skrev på Twitter at astmabruken kunne grense til doping.

– FIS gjør en dårlig jobb

Landslagssjef Vidar Løfshus mener nå at Det internasjonale skiforbundet (FIS) bør komme på banen.

– Jeg synes FIS gjør en dårlig jobb når de ikke kommer på banen og forklarer hva det handler om, de har jo eksperter på dette området. Jeg føler meg ganske trygg på at tyske medier ikke har lest granskningsrapporten på astma og da er det igjen slett journalistisk arbeid, sier han til NRK.

Løfshus er åpenbart ikke fornøyd med jobben som FIS-toppene gjør.

– Jeg blir helt matt av den jobben Gianfranco Kaspar (FIS-president) og Sarah Lewis (generalsekretær) gjør, sier langrennssjefen.

Sarah Lewis opplyser til NRK at hun ikke ønsker å kommentere utspillet til Løfshus.

– En skam

Etter kvinnenes tremil i OL søndag, hvor Marit Bjørgen gikk inn til gull og ble tidenes mestvinnende vinterolympier, mente sportssjef Vidar Løfshus at det er en skam at Therese Johaug ikke fikk lov til å være med i OL i Pyeongchang.

– Vi skal suge på denne karamellen en stund, og så skal vi få utøverne til å koble av mer enn de har gjort noen år. Vi skal ta samling i bunn og prøve og komme tilbake, sa Løfshus, før han kom med utblåsningen mot FIS.

– Ikke minst skal vi løfte fram Therese Johaug igjen. Det er en skam at Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stengt henne ute herfra. Det håper jeg at de ser. Selv om de prøvde å ta fra oss den, så er vi likevel best uansett, og det håper jeg at FIS-president Gian-Franco Kasper merker seg, sa han.

Robin Mackenzie-Robinson, ABC Nyheters dopingekspert, forstod lite av uttalelsen til Løfshus. Mackenzie-Robinson mente at Løfshus burde skjerpe seg.

– Det er skivebom å mene at FIS har gjort noe galt. Har man respekt for idrettens rettssystem, bør man heller applaudere FIS som sørget for at man fikk en korrekt avgjørelse i Johaug-saken. Jeg forventer at ledelsen i Norges Skiforbund tar sterk avstand fra dagens uttalelse fra Løfshus. Hvis ikke er det fristende å konkludere med at Skiforbundets ledelse ikke har lært noen ting etter Sundby-saken og Johaug-saken. Ydmykhet? Dette er vel det motsatte, påpekte han.

Les også: – Tre norske langrennsløpere mistenkt eller sannsynligvis dopet

(Se video: Slik ble OL i Pyeongchang tidenes norske medaljefangst)

Populært