Meny

Dopingekspert: – Skjerp deg, Løfshus

Jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson. Her under høringen i dopingsaken mot Therese Johaug. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
– På en dag hvor Marit Bjørgen blir tidenes vinterolympier mener Vidar Løfshus det er viktigere å vri fokus over på Therese Johaug. Det er ikke til å tro, mener jurist og CAS-ekspert Robin Mackenzie-Robinson.

– Hvis virkelig fokus skal være på Johaug i dag, noe jeg mener det absolutt ikke bør være, bør Løfshus minnes om følgende: Johaug testet positivt for et anabolt steroid, et av de mest prestasjonsfremmende stoffene en utøver kan ta. Hun ble dømt til 13 måneders utestengelse av domsutvalget i Norge. Denne avgjørelsen ble anket av FIS til CAS fordi førstnevnte blant annet mente at utestengelsen var for kort, og traff dårlig i forhold til annen rettspraksis. Johaug ble dømt til 18 måneders utestengelse av CAS. FIS vant fullt ut, Johaug tapte på alle punkter. Dommen er rimelig sett hen til dagens regelverk og andre sammenlignbare avgjørelser, understreker Robin Mackenzie-Robinson, ABC Nyheters dopingekspert.

Mackenzie-Robinson er jurist og har skrevet masteroppgave om dopingreglementet. Han har blant annet vurdert flere avgjørelser fra Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Det er skivebom å mene at FIS har gjort noe galt. Har man respekt for idrettens rettssystem, bør man heller applaudere FIS som sørget for at man fikk en korrekt avgjørelse i Johaug-saken. Jeg forventer at ledelsen i Norges Skiforbund tar sterk avstand fra dagens uttalelse fra Løfshus. Hvis ikke er det fristende å konkludere med at Skiforbundets ledelse ikke har lært noen ting etter Sundby-saken og Johaug-saken. Ydmykhet? Dette er vel det motsatte, påpeker han overfor ABC Nyheter.

– Ikke fullt så fantastisk

Dopingeksperten har også latt seg imponere av den norske medaljefangsten i Pyeongchang.

– Ja, vi har vunnet rekordmange medaljer i OL. Det er en fantastisk prestasjon som selvfølgelig først og fremst er utøvernes bragd. Løfshus derimot er landslagssjef for langrennslandslaget hvor to av deres største stjerner ble tatt for doping i løpet av en kort tidsperiode. Det er ikke fullt så fantastisk, sier Mackenzie-Robinson, før han legger til:

– Gratulerer med dagen, Marit Bjørgen! Vidar Løfshus - skjerp deg!

Etter kvinnenes tremil i OL søndag mente sportssjef Vidar Løfshus at det er en skam at Therese Johaug ikke fikk lov til å være med i OL i Pyeongchang.

Det var på spørsmål fra NTB om hvordan Norge kunne følge opp langrennssuksessen fra årets OL til neste års VM i Seefeld, at Løfshus kom med sin solide kraftsalve.

Det er liten tvil om at Løfshus har følt at skiforbundet er blitt vel mye motarbeidet i de to siste årene der sakene mot Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug naturlig nok har fått mye oppmerksomhet.

– En skam

– Vi skal suge på denne karamellen en stund, og så skal vi få utøverne til å koble av mer enn de har gjort noen år. Vi skal ta samling i bunn og prøve og komme tilbake, sier Løfshus, før han kommer med utblåsningen mot FIS.

Landslagssjef Vidar Løfshus etter søndagens 30 kilometer i Pyeongchang. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix.

– Ikke minst skal vi løfte fram Therese Johaug igjen. Det er en skam at Det internasjonale skiforbundet (FIS) har stengt henne ute herfra. Det håper jeg at de ser. Selv om de prøvde å ta fra oss den, så er vi likevel best uansett, og det håper jeg at FIS-president Gian-Franco Kasper merker seg, sa Løfshus.

Therese Johaug ble utestengt i 18 måneder etter dopingsaken, og fra og med 17. februar er hun formelt sett en del av landslaget igjen.

Om to måneder kan hun konkurrere igjen. Da er dommen fra Idrettens Voldgiftsrett (CAS) sonet.

– Vi skal passe på at hun skal få de medaljene hun fortjener, og det burde hun ha fått muligheten til her også, men det var det noen som hindret. Det skal de få smake neste år, smalt det fra sportssjefen.

Therese Johaugs manager Jørn Ernst opplyser til ABC Nyheter at han ikke ønsker å kommentere utspillet til Løfshus.

Røste skal ta en prat med Løfshus

Overfor TV 2 forklarte Løfshus hvorfor han kommer med denne kraftsalven akkurat nå:

– Det er et sinne som jeg har hatt i ett og et halvt år, og som det nå er på tide at kommer ut. Jeg håper det skaper litt bølger hos FIS også, sier Løfshus.

Skipresident Erik Røste sier til VG at han foreløpig ikke har snakket med Løfshus, men at han skal ta en prat med sportssjefen om utspillet.

– Ja, det må vi gjøre. Men nå er det nedpakking og hjemreise, så går det et døgn før vi lander på norsk jord. La meg presisere at Norges Skiforbund respekterer dommen som er avsagt mot Therese Johaug, understreker han.

 (Se video: Slik ble OL i Pyeongchang tidenes norske medaljefangst)

Populært