Åge Skinstad: – Dette kan bli tidenes OL for langrennsløperne

<p>Åge Skinstad var tidligere sportssjef for det norske skilandslaget. Under OL skal han være Discoverys ekspertkommentator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p>
Åge Skinstad var tidligere sportssjef for det norske skilandslaget. Under OL skal han være Discoverys ekspertkommentator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den norske langrennstroppen til OL ble presentert onsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Det er ingen overraskelser i uttaket, sier Discoverys langrennsekspert, Åge Skinstad, til ABC Nyheter.

Som forventet ble ikke Petter Northug tatt ut i troppen. 32-åringen har hatt en turbulent sesong.

– Petter er ikke frisk. Han trener ikke, og det er 15 dager til OL. Da skjønner man at Petter ikke er i stand til å gå i Pyeongchang, understreker Skinstad.

Det er Hans Christer Holund, Johannes Høsflot Klæbo, Simen Hegstad Krüger, Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Finn Hågen Krogh, Didrik Tønseth, Eirik Brandsdal, Sondre Turvoll Fossli, Pål Golberg og Emil Iversen som skal representere herrelandslaget i OL.

– Jeg sa for 14 dager siden at det fortsatt er en måned til OL, og at det da var mulighet for Petter hvis han hadde holdt seg frisk etter Skandinavisk cup i Piteå, og deretter gått NM og verdenscupen i Planica. For 14 dager siden var OL-realistisk, men da han meldte avbud til NM og Planica, skjønte man hva som ville skje, forteller den tidligere langrennsjefen.

– Fem gull er mulig å slå

De kvinnelige langrennsløperne som er tatt ut til OL er følgende: Marit Bjørgen, Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Astrid Uhrenholdt Jacobsen, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Kathrine Rolsted Harsem, Mari Eide og Kari Øyre Slind.

– Den norske troppen ser veldig sterk ut. Jeg tror dette kan bli tidenes OL for langrennsløperne. Vi har aldri tatt mer enn fem langrennsgull i et OL, understreker Skinstad overfor ABC Nyheter.

Fakta om den norske OL-troppen

Den norske troppen til De olympiske leker i Pyeongchang (per 24/1, 103 stk.):

Alpint:

Kvinner: Nina Haver-Løseth (Spjelkavik), Ragnhild Mowinckel (Rival), Kristin Lysdahl (Bærum), Maren Rotstigen Skjøld (Gjøvik).

Menn: Kjetil Jansrud (Peer Gynt), Aleksander Aamodt Kilde (Lommedalen), Henrik Kristoffersen (Rælingen), Leif Kristian Nestvold-Haugen (Lommedalen), Jonathan Nordbotten (Ingierkollen Rustad), Sebastian Foss Solevåg (Spjelkavik), Aksel Lund Svindal (Nero).

Curling:

Menn: Markus Høiberg (Oppdal), Torger Nergård (Snarøen), Håvard Vad Petersson (Snarøen), Christoffer Svae (Snarøen), Thomas Ulsrud (Snarøen).

Mixed doublelag: Magnus Nedregotten (Oppdal), Kristin Moen Skaslien (Oslo).

Freestyle:

Slopestyle/Big Air, kvinner: Johanne Killi (Dombås), Tiril Sjåstad Christiansen (Geilo).

Menn: Øystein Bråten (Torpo), Ferdinand Dahl (Ingierkollen/Rustad), Christian Nummedal (Hakadal), Felix Stridsberg Usterud (Bærum).

Kulekjøring, kvinner: Hedvig Wessel (Heming).

Menn: Vinjar Slåtten (Voss).

Hopp:

Kvinner: Maren Lundby (Kolbukameratene), Silje Opseth (Holeværingen).

Kombinert:

Espen Andersen (Lommedalen), Jørgen Graabak (Byåsen), Jarl Magnus Riiber (Heming), Jan Schmid (Sjetne).

Ishockey:

Målvakter: Lars Haugen (Färjestad), Henrik Haukeland (Timrå), Henrik Holm (Stavanger).

Backer: Aleksander Bonsaksen (Iserlohn), Stefan Espeland (Klagenfurt), Jonas Holøs (Fribourg), Johannes Johannesen (Stavanger), Erlend Lesund (Mora), Mattias Nørstebø (Frölunda), Daniel Sørvik (Litvinov), Henrik Ødegaard (Frisk Asker).

Løpere: Anders Bastiansen (Frisk Asker), Kristian Forsberg (Stavanger), Ludvig Hoff (University of North Dakota), Tomm Kristiansen (Sparta), Ken André Olimb (Linköping), Mathis Olimb (Linköping), Mats Rosseli Olsen (Frölunda), Aleksander Reichenberg (Sparta Praha), Niklas Roest (Sparta), Martin Røymark (Modo), Eirik Salsten (Stavanger), Patrick Thoresen (SKA St. Petersburg), Steffen Thoresen (Storhamar), Mathias Trettenes (Krefeld).

Langrenn:

Kvinner: Marit Bjørgen (Rognes), Maiken Caspersen Falla (Gjerdrum), Ragnhild Haga (Åsen), Astrid Uhrenholdt Jacobsen (Heming), Heidi Weng (BUL), Ingvild Flugstad Østberg (Gjøvik), Kathrine Rolsted Harsem (Varden Meråker), Mari Eide (Øystre Slidre), Kari Øyre Slind (Oppdal).

Menn: Hans Christer Holund (Lyn), Johannes Høsflot Klæbo (Byåsen), Simen Hegstad Krüger (Lyn), Martin Johnsrud Sundby (Røa), Niklas Dyrhaug (Tydal), Finn Hågen Krogh (Tverrelvdalen), Didrik Tønseth (Byåsen), Eirik Brandsdal (Kjelsås), Sondre Turvoll Fossli (Hokksund), Pål Golberg (Gol), Emil Iversen (Varden Meråker).

Skeleton:

Alexander Henning Hanssen (Lillehammer).

Skiskyting:

Kvinner: Marte Olsbu (Froland), Synnøve Solemdal (Tingvoll), Ingrid Landmark Tandrevold (Fossum), Tiril Eckhoff (Fossum), Hilde Fenne (Voss).

Menn: Lars Helge Birkeland (Birkenes), Erlend Øvereng Bjøntegaard (Bevern), Tarjei Bø (Markane), Johannes Thingnes Bø (Markane), Henrik LŽAbée-Lund (Oslo Skiskytterlag), Emil Hegle Svendsen (Trondhjems).

Skøyter:

Kvinner: Hege Bøkko (Hol), Ida Njåtun (Asker).

Menn: Håvard Bøkko (Hol), Sindre Henriksen (Fana), Allan Dahl Johansson (Aktiv), Håvard Holmefjord Lorentzen (Fana), Simen Spieler Nilsen (Arendal), Sverre Lunde Pedersen (Fana), Henrik Fagerli Rukke (Hol).

Snowboard:

Kvinner: Silje Norendal (Kongsberg).

Menn: Marcus Kleveland (Dombås), Torgeir Bergem (Trondheim), Mons Røisland (BSK), Ståle Sandbech (BSK).

Det er totalt tolv langrennsøvelser å kjempe om gull i under lekene.

– Under VM i Falun i 2015 tok Norge ni langrennsgull. Tidligere har man sett at flere nasjoner satser litt ekstra på OL, og at det er vanskelig å ta flere gull i OL enn VM, men fem gull er mulig å slå, sier Skinstad.

Gikk trolig renn med virus i kroppen

Petter Northug har egentlig aldri hatt sjansen til å kvalifisere seg, mener trener Stig Rune Kveen.

– Petter tar det greit. Det var ikke noe overraskende at han ikke ble tatt ut, er Kveens første reaksjon etter at det siste langrennsuttaket ble presentert onsdag.

– Han har erkjent tidligere at det ikke blir noe OL. Han må være optimalt forberedt om han skal dra til et mesterskap, for da er det ikke annet enn gull som teller. Han ville ikke til OL som en reserve, sier Kveen til NTB.

Stig Rune Kveen sier at OL-uttaket ikke er overraskende. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Stig Rune Kveen sier at OL-uttaket ikke er overraskende. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han erkjenner at sesongen absolutt ikke har vært optimal for Northug på grunn av mye sykdom. Trolig gikk han også med et virus i kroppen da han testet formen i svenske Piteå kort etter nyttår.

Det er ingen hemmelighet at Northug ble svært skuffet over at han ikke fikk gå i Tour de Ski, som startet i romjula.

– Han er opptatt av at han ikke fikk gjøre det han skulle for å få forberede seg og kvalifisere seg til OL. Men sånn er situasjonen i dag, sier Kveen.

Går for 30 OL-medaljer

De olympiske vinterlekene i Pyeongchang er det 23. i rekken, og det er første gang Sør-Korea er vertsnasjonen for et vinter-OL. Lekene går over 17 dager, og det skal konkurreres i 102 øvelser fordelt på 15 idretter.

Åpningsseremonien er den 9. februar, men allerede dagen før begynner øvelsene så smått i Sør-Korea.

Torsdag 8. februar er det innledende curlingkamper, og kvalifisering for herrehopperne i normalbakken.

Norge reiser til Sør-Korea med omtrent like store medaljeambisjoner som sist. Olympiatoppen håper på 30 medaljer, der ti av dem er gull.

Foran 2014-OL i Sotsji var det norske målet på mellom 25 og 30 medaljer. Norge endte opp med å ta 26 medaljer (elleve gull).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:17 Hegerberg ute med alvorlig skade15:07 Nordmenn drakk mindre melk i fjor15:06 Mane spiller ikke mot West Ham14:57 Ny massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54 190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38 Avislevering blir dyrere med Posten14:36 Eriksen fra Tottenham til Inter14:02 Rundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01 Israel sender forsterkninger til Jordandalen13:48 Norge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38 The Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27 881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26 Stemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54 IS-siktet kvinne overført til fengsel12:54 Klæbo går ikke i NM12:47 Slår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33 Arten som overlever «alt», har én svakhet12:13 EU varsler strenge 5G-regler12:13 Halvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12 Solbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11 Solskjær: – Et vanskelig vindu12:10 Røe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25 – Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24 Nordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23 Her er «nye» Frp på Stortinget10:36 Ap ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35 Eirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34 Mange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29 Ingen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25 Ny undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34 Godset-kapteinen på vei til MLS09:23 Lundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11 Børsfall fortsetter i Asia09:11 Netanyahu trekker begjæring om immunitet08:55 Per-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44 NBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43 Riiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04 Kina fraråder utenlandsreiser07:51 Mann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28 Frp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11 – Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06 Vindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00 VM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36 Telenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30 Far Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02 Hegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00 Dette skjer i dag06:00 Gatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49 Fotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45 Forsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36 Dette skjedde i natt05:30 «Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20 Hundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00 Nav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52 Ny fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19 Nicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00 Ni av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28 Jarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17 Johnson håper på Huawei-kompromiss02:47 Coronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46 Bussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43 USA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30 Kina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29 Veidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36 Tidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29 Meglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18 Frp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07 Åtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33 Republikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46 Tidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11 Nav stanser arbeidstrening hos XXL21:56 Kinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50 Forskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49 Trumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17 Solberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47 Regjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42 Hva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42 Denne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08 Pentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07 Listhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05 Alle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30 Pappa vil forsones med Meghan Markle19:23 Spisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49 Trump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38 Statsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20 Svensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15 Pollensesongen én måned foran skjema17:59 Riksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49 Ung mann omkom i ulykke i Troms17:16 USA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14 Melding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25 Norsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43 Person til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23 Skolebyråden i Bergen går av14:49 Åpningen av Munchmuseet utsettes14:45 Forfatter Tor Obrestad er død14:39 Snømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29 Intervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17 IS truer med angrep i Israel14:01 – Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger
Siste nytt
15:17SportHegerberg ute med alvorlig skade15:07Helse og livsstilNordmenn drakk mindre melk i fjor15:06SportMane spiller ikke mot West Ham14:57VerdenNy massakre i Burkina Faso – flyktningkrisen vokser14:54Norge190 trusler om skoleskyting i Norge på to uker14:38KulturAvislevering blir dyrere med Posten14:36SportEriksen fra Tottenham til Inter14:02VerdenRundt 50 drept i kamper i Den sentralafrikanske republikk14:01VerdenIsrael sender forsterkninger til Jordandalen13:48Helse og livsstilNorge sjekker ikke reisende fra Kina for sykdom13:38Helse og livsstilThe Guardian: Første tilfelle av person til person-smitte i Europa13:27Penger881 anmeldt for trygdesvindel i 201913:26StemmerStemmer ikke senatorene for å dømme Trump er det mot bedre vitende12:54NorgeIS-siktet kvinne overført til fengsel12:54SportKlæbo går ikke i NM12:47PolitikkSlår «kjøttskam»-alarm: En tredel av norsk matjord vil gro igjen12:33VerdenArten som overlever «alt», har én svakhet12:13VerdenEU varsler strenge 5G-regler12:13SportHalvannen million vil hylle Bryant med ny NBA-logo12:12PolitikkSolbergs rekordkorte redegjørelse vekker reaksjoner12:11SportSolskjær: – Et vanskelig vindu12:10PolitikkRøe Isaksen og Nav møter Riksadvokaten og Trygderetten11:25Politikk– Bolton var bekymret over at Trump ga tjenester til autokrater11:24SportNordmann skal lede prestisjekomité i Wada11:23PolitikkHer er «nye» Frp på Stortinget10:36MotorAp ber Bymiljøetaten snu i Amcar-saken10:35NorgeEirik Jensen får ikke tilgang til Cappelen-telefoner10:34VerdenMange land i Europa er på god vei til å kvitte seg med kullkraft10:29Helse og livsstilIngen endring i antall fosterreduksjoner etter ny abortlov10:25NorgeNy undersøkelse: Færre utsatt for ID-tyveri09:34SportGodset-kapteinen på vei til MLS09:23SportLundby får hoppe storbakke i prøve-VM, men ikke i VM09:11PengerBørsfall fortsetter i Asia09:11PolitikkNetanyahu trekker begjæring om immunitet08:55PolitikkPer-Willy Amundsen blir Frps nye justispolitiske talsperson08:44SportNBA utsetter Lakers-kamp etter Bryant-ulykken08:43SportRiiber tilbake i VM-løypene for å jakte på Seefeld-trippelen08:04ReiseKina fraråder utenlandsreiser07:51VerdenMann siktet for å ha drept fem av sine egne spedbarn07:28PolitikkFrp sier nei til SVs forslag om å legge ned storfylker07:11Norge– Jorden kan bli helt ugjenkjennelig07:06NorgeVindturbiner kutter TV-signalet til bygdefolket07:00SportVM-debutant Knotten tar med seg mamma til høyden06:36PengerTelenor tar ut milliardutbytte fra datterselskap i Bangladesh06:30SportFar Iversen om Emils form: – Hvile er det tryggeste06:02PengerHegnar tar utbytte på 100 millioner i frykt for økt formuesskatt06:00NorgeDette skjer i dag06:00VerdenGatebarn i Rwanda: – Når de er ferdige med å kalle deg prostituert, tyv eller uteligger, så kaster de deg i fengsel05:49SportFotballstjerner samles til veldedighetskamp i Australia05:45NorgeForsvareren: PST-forklaringen til terrorsiktet kvinne nyttig for etterretningen05:36NorgeDette skjedde i natt05:30Politikk«Løslatt» Frp går imot plan mot knivvold05:20VerdenHundrevis drept i drastisk opptrapping i Jemen05:00PengerNav-utvalg varsler svar om skandalens omfang04:52NorgeNy fluorgift på EUs miljøgiftliste etter norsk forslag04:19KulturNicki Minajs bror dømt til fengsel for voldtekt mot 11-åring04:00NorgeNi av ti nyutdannede teknologer og realister i jobb innen fem måneder03:28PengerJarlsberg-kutt rammer Felleskjøpet03:17VerdenJohnson håper på Huawei-kompromiss02:47VerdenCoronavirus påvist hos mann i Tyskland02:46PengerBussjåfører varsler hard kamp for lønnsøkning02:43VerdenUSA fraråder amerikanere å reise til Kina02:30Helse og livsstilKina har påvist 1.300 nye smittetilfeller02:29MotorVeidirektøren vil ha mer vei for pengene01:36KulturTidligere belgisk konge innrømmer datter utenfor ekteskapet01:29PengerMeglerhus dømt til å betale millionerstatning00:18MotorFrp frigjør seg fra bompengeavtalen00:07VerdenÅtte omkom i storbrann i husbåter i Alabama23:33PolitikkRepublikanerne under press til å innkalle Bolton som vitne22:46KulturTidligere produksjonsassistent brast i gråt flere ganger da hun vitnet mot Weinstein22:11PengerNav stanser arbeidstrening hos XXL21:56ReiseKinesiske turister nektes å reise – også til Norge21:50VerdenForskere: Slik hørtes en mann ut for 3000 år siden21:49VerdenTrumps forsvarer: Vi lever i riksrettens tid21:17NorgeSolberg: – Alltid like vondt å komme til Auschwitz20:47PolitikkRegjering med Ap og Sp er det rødgrønne alternativet flest ønsker seg20:42Helse og livsstilHva skjer om du blir smittet av coronavirus?20:42PolitikkDenne uka forlater britene EU – feirer med vennskapsmynt20:08VerdenPentagon bekrefter flystyrt i Afghanistan20:07PolitikkListhaug blir Frps finanstopp på Stortinget20:05NorgeAlle evakuert etter brann i sykehjem i Rørvik19:30KulturPappa vil forsones med Meghan Markle19:23VerdenSpisekonkurranse gikk galt – kvinne døde18:49VerdenTrump vil legge fram Midtøsten-plan tirsdag18:38VerdenStatsadvokat: Null samarbeid fra prins Andrew i Epstein-saken18:20SportSvensk skiyndling: – Der og da føltes det som om verden raste18:15Helse og livsstilPollensesongen én måned foran skjema17:59NorgeRiksadvokaten henlegger sak om IS-mann som tok med kone og fem barn til Syria17:49NorgeUng mann omkom i ulykke i Troms17:16PengerUSA vil at EU skal åpne for import av klorvasket kylling17:14NorgeMelding om eksplosjon viste seg å være fyrverkeri16:25NorgeNorsk kvinne dømt for dødsvold i Danmark15:43NorgePerson til sykehus etter fall om bord i skip ved Kristiansand15:23NorgeSkolebyråden i Bergen går av14:49KulturÅpningen av Munchmuseet utsettes14:45KulturForfatter Tor Obrestad er død14:39SportSnømangel i Falun: Går mot forkortet tremil14:29VerdenIntervju med Madsen sjokkerer: «Menneskelig rovdyr»14:17VerdenIS truer med angrep i Israel14:01Politikk– Jeg ville vært bekymret hvis jeg var Høyre-velger
Populært