Polens statsminister Mateusz Morawiecki: – Putin er farligere enn Hitler og Stalin

– Vi vil miste vår sjel, vår frihet og suverenitet fordi Russland ikke vil stoppe ved Kiev. Russerne har lagt ut på en lang marsj mot vest, og det er opp til oss å bestemme hvor vi stopper dem, advarer Polens statsministe Mateusz Morawiecki.
– Vi vil miste vår sjel, vår frihet og suverenitet fordi Russland ikke vil stoppe ved Kiev. Russerne har lagt ut på en lang marsj mot vest, og det er opp til oss å bestemme hvor vi stopper dem, advarer Polens statsministe Mateusz Morawiecki. Foto: Aleksandra Szmigiel / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

De enorme ødeleggelsene, drapene og den endeløse propagandaen fra Kreml, får europeiske statsledere til å steile. Lengst av alle går Polens statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kronikk i The Telegraph bruker han svært sterke ord om Russlands sittende president.

– Putin er verken Hitler eller Stalin. Dessverre er han farligere, skriver Mateusz Morawiecki.

Han mener Putins ideologi er en trussel mot hele Europa. Nå advarer han andre statsledere om Putins ambisjoner, som han mener strekker seg langt utover Ukraina.

– Russerne har lagt ut på en lang marsj mot vest

– Vi vil miste vår sjel, vår frihet og suverenitet fordi Russland ikke vil stoppe ved Kiev. Russerne har lagt ut på en lang marsj mot vest, og det er opp til oss å bestemme hvor vi stopper dem, skriver Polens statsminister, ifølge The Independent.

I slutten av april varslet russiske myndigheter full stans av gassleveransene til Polen. Beslutningen ble etterfulgt av en krass offisiell polsk reaksjon.

– Et direkte angrep på Polen. Vi vil håndtere denne utpressingen, denne pistolen rettet mot hodet, på en slik måte at det ikke påvirker polakkene, uttalte statsminister Mateusz Morawiecki, ifølge AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mener Putin lyver bevisst

President Vladimir Putin under markeringen av seiersdagen 9. mai. Foto: Sputnik / AP / NTB Foto: NTB
President Vladimir Putin under markeringen av seiersdagen 9. mai. Foto: Sputnik / AP / NTB Foto: NTB

Han advarte om at historien fra tidligere kriger kan gjenta seg, og at Putins propagandaapparat bevisst lyver og ikke er til å stole på til tross for stadige forsikringer om det motsatte.

Polen hadde før russernes gass-stans allerede varslet at de ville fase ut russisk gass i løpet av året. Likevel kom den russiske boikotten brått på.

En ny gassrørledning mellom Polen og Norge er i ferd med å bygges. Det ventes at den vil være klar tidligst i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Polen har tatt imot tre millioner flyktninger

Nærmere tre millioner ukrainske flyktninger har søkt tilflukt i Polen etter at russiske styrker invaderte Ukraina 24. februar. Polen er dermed det landet i Europa som har tatt den største belastningen og ansvaret for å hjelpe ukrainere på flukt fra Putins krigsmaskin.

Flere eksperter og statsledere har antydet at Russland kan ha planer om å angripe flere land, og at risikoen for dette må tas på stort alvor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato har for lengst styrket sin østflanke. Titusenvis av amerikanske soldater er fløyet over Atlanterhavet og Natos tilstedeværelse er nå betydelig i flere land og havområder. I tillegg gjennomgår og oppdaterer Nato sine planer fortløpende.

– Putin forbereder seg på en langvarig konflikt

Ifølge den amerikanske direktøren for National Intelligence, Avril Haines, deler USA oppfatningen om at Russland kan ha ambisjoner om å utvide krigen, skriver Politico.

– Vi vurderer at president Putin forbereder seg på en langvarig konflikt i Ukraina hvor han fortsatt har til hensikt å oppnå mål utover Donbas, sa Haines under en høring i Senatet. Hun mener Putin vil bruke atomvåpen dersom Russland står overfor en «eksistensiell trussel».

Stalin-epokens ekstreme brutalitet

Polens statsminister Mateusz Morawiecki ser likhetstrekk mellom Vladimir Putin og Josef Stalin. Foto: AP
Polens statsminister Mateusz Morawiecki ser likhetstrekk mellom Vladimir Putin og Josef Stalin. Foto: AP

Josef Stalin var leder for Sovjetunionen fra 1924 til 1953. Stalins styre var preget av sterk personkult, ekstrem makt og brutal undertrykkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra slutten av 1930-årene hadde Stalin i praksis diktatorisk makt. Ifølge dagens historikere regner man med at mellom tre og ni millioner mennesker døde som følge av Stalins terrorregime, følge Store norske leksikon.

Adolf Hitler ble utnevnt til tysk rikskansler i 1933 og var statssjef i årene 1934–1945. Hitler ga ordre til SS om å utrydde politiske motstandere, homofile, kriminelle og personer som ikke tilhørte den ariske rase. Millioner av mennesker døde i konsentrasjonsleire under «holocaust».