Norge fordømmer ikke USAs drap på Soleimani i Irak

Video: Norge fordømmer angrepet på USAs ambassade – men ikke USAs likvidering av Soleimani.

Ine Eriksen Søreide fordømmer angrepet på USAs ambassade i Irak forrige uke, men ikke USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani og en rekke irakere.

– Vi uttaler oss normalt ikke fra norsk side om det folkerettslige grunnlaget for andre staters maktanvendelse, eller om de har gjort seg skyldig i folkerettsbrudd, med mindre FNs sikkerhetsråd, Den internasjonale domstol i Haag (ICJ) eller andre autoritative kilder har tatt stilling til spørsmålet.

Det skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en epost som svar på ABC Nyheters spørsmål om drapet på en av Irans fremste ledere, Qasem Soleimani, og en rekke andre personer i Irak, som var beordret av president Donald Trump.

– Mener Norge at USAs angrep i Irak var i tråd med folkeretten?

– Vi har heller ikke tilstrekkelig oversikt over situasjonen til å kunne foreta en vurdering av om operasjonen var i henhold til folkeretten, svarer utenriksministeren.

Fordømmer angrep på USA

I spalten for «Siste nytt» på utenriksdepartementets hjemmeside ligger en melding datert 2. januar om at Norge sterkt fordømmer angrepet på den amerikanske ambassaden i Iraks hovedstad Bagdad.

En tilsvarende reaksjon på USAs likvidering, som har brakt spenningsnivået til nye høyder i Midt-Østen, er ikke å finne.

– Ønsker Norge å fordømme USAs drap av Qassem Soleimani og de andre ofrene for angrepet i Irak?

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste ukene og dagene. Vi har oppfordret alle parter til å bidra til å roe ned situasjonen og hindre at den eskalerer ytterligere, skriver Søreide til ABC Nyheter.

– Stormingen av USAs ambassade i Irak og det amerikanske angrepet i Bagdad, der blant andre Soleimani og al-Muhandis ble drept, innebærer en alvorlig opptrapping av situasjonen i Irak og i regionen, framholder utenriksministeren imidlertid.

Norges bekymringer over situasjonen er formidlet i møte med den amerikanske og iranske ambassaden i Oslo.

Heller tilbakeholdenhet enn fordømmelse

Dermed er situasjonen at Norge, i likhet med EU, går ut med klar fordømmelse av angrep på USAs ambassade, mens likvidering av en av Irans fremste ledere møtes av budskapet om at alle parter må slutte å eskalere konflikten.

Det var tilfellet også da EUs «høye representant» for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Josep Borrell, sist fredag sendte ut en uttalelse om den dramatiske konflikten.

«Den nåværende voldssyklusen i Irak må stoppes før den spinner ut av kontroll.

EU oppfordrer alle aktører som er involvert og de partnerne som kan ha innflytelse, til å utvise maksimal tilbakeholdenhet og vise ansvar på dette avgjørende tidspunktet», heter det (ABC Nyheters oversettelse).

Dagen etter gikk president Trump på Twitter ut med nye trusler, denne gang om å angripe 52 mål i Iran, blant dem sivile mål som historiske kulturskatter.

Angrep på historiske kulturminner er ifølge andre kommentatorer enn Norge og EU i strid med Haag-konvensjonen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden