Norge fordømmer ikke USAs drap på Soleimani i Irak

Video: Norge fordømmer angrepet på USAs ambassade – men ikke USAs likvidering av Soleimani.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ine Eriksen Søreide fordømmer angrepet på USAs ambassade i Irak forrige uke, men ikke USAs likvidering av den iranske generalen Qasem Soleimani og en rekke irakere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi uttaler oss normalt ikke fra norsk side om det folkerettslige grunnlaget for andre staters maktanvendelse, eller om de har gjort seg skyldig i folkerettsbrudd, med mindre FNs sikkerhetsråd, Den internasjonale domstol i Haag (ICJ) eller andre autoritative kilder har tatt stilling til spørsmålet.

Det skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) i en epost som svar på ABC Nyheters spørsmål om drapet på en av Irans fremste ledere, Qasem Soleimani, og en rekke andre personer i Irak, som var beordret av president Donald Trump.

– Mener Norge at USAs angrep i Irak var i tråd med folkeretten?

– Vi har heller ikke tilstrekkelig oversikt over situasjonen til å kunne foreta en vurdering av om operasjonen var i henhold til folkeretten, svarer utenriksministeren.

Fordømmer angrep på USA

I spalten for «Siste nytt» på utenriksdepartementets hjemmeside ligger en melding datert 2. januar om at Norge sterkt fordømmer angrepet på den amerikanske ambassaden i Iraks hovedstad Bagdad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En tilsvarende reaksjon på USAs likvidering, som har brakt spenningsnivået til nye høyder i Midt-Østen, er ikke å finne.

– Ønsker Norge å fordømme USAs drap av Qassem Soleimani og de andre ofrene for angrepet i Irak?

– Jeg er dypt bekymret for den dramatiske eskaleringen vi har sett de siste ukene og dagene. Vi har oppfordret alle parter til å bidra til å roe ned situasjonen og hindre at den eskalerer ytterligere, skriver Søreide til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Stormingen av USAs ambassade i Irak og det amerikanske angrepet i Bagdad, der blant andre Soleimani og al-Muhandis ble drept, innebærer en alvorlig opptrapping av situasjonen i Irak og i regionen, framholder utenriksministeren imidlertid.

Norges bekymringer over situasjonen er formidlet i møte med den amerikanske og iranske ambassaden i Oslo.

Heller tilbakeholdenhet enn fordømmelse

Dermed er situasjonen at Norge, i likhet med EU, går ut med klar fordømmelse av angrep på USAs ambassade, mens likvidering av en av Irans fremste ledere møtes av budskapet om at alle parter må slutte å eskalere konflikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tilfellet også da EUs «høye representant» for utenriks- og sikkerhetspolitikk, Josep Borrell, sist fredag sendte ut en uttalelse om den dramatiske konflikten.

«Den nåværende voldssyklusen i Irak må stoppes før den spinner ut av kontroll.

EU oppfordrer alle aktører som er involvert og de partnerne som kan ha innflytelse, til å utvise maksimal tilbakeholdenhet og vise ansvar på dette avgjørende tidspunktet», heter det (ABC Nyheters oversettelse).

Dagen etter gikk president Trump på Twitter ut med nye trusler, denne gang om å angripe 52 mål i Iran, blant dem sivile mål som historiske kulturskatter.

Angrep på historiske kulturminner er ifølge andre kommentatorer enn Norge og EU i strid med Haag-konvensjonen.