Vil binde sammen landet med lynraske tog

SV: – Vi snakker veldig mye om lyntog

VIDEO: Åtte grunner til at vi aldri vil få lyntog i Norge.

Det stemmer ikke at «ingen» snakker om lyntog i Norge, ifølge SV. Partiet vil at lyntog skal binde landet vårt sammen, heller enn fly. Per i dag er det ingen konkrete planer om lyntog i Norge.

Tidligere i høst skrev ABC Nyheter en artikkel om hvorfor «ingen»snakker om lyntog i norsk politikk. Stortingsrepresentantene Sverre Myrli (Ap) og Nils Aage Jegstad (H) ramset opp åtte grunner til hvorfor lyntog for hastigheter over 250 kilometer i timen ikke er særlig aktuelt for Norge i nær fremtid.

– Ofte setter man skillet ved konvensjonell jernbane og lyntog ved 250 kilometer i timen. De utbyggingene vi gjør på jernbanen nå, blant annet med Intercity på Østlandet, tilrettelegger for at tog kan kjøre 200-250 kilometer i timen, sa Sverre Myrli (Ap) til ABC Nyheter.

SV ønsker imidlertid for å se på muligheten for å bygge enda raskere enn dette, også i Norge.

– ABC Nyheter skriver «hvorfor snakker ingen om lyntog?». Vi snakker veldig mye om lyntog. SV har hatt som mantra i mange år at vi vil at lyntog skal binde landet vårt sammen, mer enn fly. Det har vært en rettesnor for partiet vårt i en årrekke, sier Arne Nævra til ABC Nyheter.

Han er stortingsrepresentant for SV og sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen.

Bakgrunn: Hvorfor er det ingen som snakker om lyntog i Norge?

Åtte utfordringer for lyntog i Norge:

  • Befolkningsgrunnlaget er lite, og vil bidra til å gjøre den samfunnsøkonomiske nytten lav.
  • Det er dyrt. For å komme opp i høy hastighet med tog, krever det rette skinner. Kostnadene ved å bygge slike jernbanespor blir derfor svært høye for Norge fordi det må bygges mange tunneler for å gjøre sporene rette nok.
  • Stigningsforhold bidrar også til å gjøre utbygging krevende.
  • Det største trafikkgrunnlaget i Norge er pendlertrafikken inn til de store byene, på korte og mellomlange distanser. Norge prioriterer derfor å bygge ut kapasiteten rundt Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, slik at de lokale togene kan gå oftere, ha flere passasjerer og bruke kortere tid enn i dag.
  • Om man skal oppnå «lynfart» mellom de store byene i Norge, som for eksempel Oslo og Bergen, må det i mange tilfeller bygges helt nye jernbanespor hele veien i tillegg til eksisterende spor. Det er kostbart.
  • Lokale tog i Oslo-området vil slite med å komme opp i en fart på 250 kilometer i timen fordi det tar lang tid og akselerere og bremse ned, og togene stopper på for mange stasjoner til å få det til.
  • Det tar svært mange år før klimaregnskapene går i pluss.
  • Det er en fordel om godstog kan kjøre raskere enn i dag, men det er urealistisk at godstog kan kjøre over 250 kilometer i timen.
Kilder: Høyhastighetsutredningen, Stortingspolitikere Nils Aage Jegstad (H) og Sverre Myrli (Ap), som begge sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen og er jernbanepolitiske talspersoner for sine partier.

Mulig å få til med vilje

– Hvis Norge ønsker å bygge lyntog, så får vi det til. Vi mener det er avgjørende for klimaet, for næringsutvikling og for å binde landet sammen, sier Nævra.

Å bygge ut høyhastighetsbaner mellom alle de store byene koster. Høyhastighetsutredningen fra 2012 viser at de samlede kostnadene kan komme på opp mot 1000 milliarder kroner.

Nævra er imidlertid skeptisk til utredningen fra 2012.

Stortingspolitiker Arne Nævra (SV) mener vi komme i gang med planlegging og utbygging av lyntog i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Stortingspolitiker Arne Nævra (SV) mener vi komme i gang med planlegging og utbygging av lyntog i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Den bar preg av at man satte kriterier som gjorde at det måtte bli nei uansett. Jernbaneverket utelot godstrafikk i sin jernbaneutredning og mye av trafikken underveis. De forutsatte at under 45 prosent ville velge tog framfor fly, mot gjennomsnittlig 80 prosent internasjonalt for togreisetider på 2,5 time eller bedre. Dette hadde selvsagt store innvirkninger på beregningene av økonomi og klimaeffektene, sier SV-politikeren.

Likevel fant Jernbaneverket i Høyhastighetsutredningen at inntektene fra de nye jernbanelinjene ville dekke drift og vedlikehold.

– Inkludering av gods og mer fly- og underveistrafikk ville selvsagt gitt mer inntekter, og et overskudd som kunne bidratt til finansiering av byggingen av banene. Vi må ha på plass en ny utredning.

Vil ta pengene fra motorvei

Selv med en annen konklusjon i en eventuell fremtidig utredning, vil omfattende utbygging av høyhastighetsbane eller lyntog i Norge koste mye penger. SV har en klar plan om hvor de vil hente hovedtyngden av midlene fra.

– Vi vil legge til side den store motorveiplanen som Frp-statsrådene har lagt fram og regjeringen har stilt seg bak. Den er unødvendig omfattende og fordyrende i forhold til hva slags veinett Statens vegvesen har konkludert med at det er behov for i sin riksveisutredning, sier Arne Nævra.

Regjeringens planer for veitutbygging i Norge innebærer investeringer i hundremilliardersklassen i årene som kommer, og SV vil flytte flere av de midlene over til jernbane.

– Nå bygger man for eksempel E18 hele veien nedover til Sørlandet og Stavanger med fire felt for 110-130 kilometer i timen, mens man ikke har en tosporet moderne jernbane på den samme strekningen enda. Vi må snu det på hodet og bygge jernbanen først, og deretter se an veibehovet etterpå. Vi kan ikke begynne med å ta bort grunnlaget for jernbanen ved å bygge svære motorveier.

Ønsker ny utredning

SV sitter ikke med fasit om hvordan et moderne lyntog- eller høyhastighetsbanenett skal bli. Partiet mener en ny utredning må gi svar på alle spørsmål.

– Som du roper i skogen får du svar. Du kan sette betingelser for slike utredninger, men om du setter betingelsene feil, så får du feil svar. Derfor må vi spille med helt nye og åpne kort, sier Nævra.

Diskusjoner rundt trasévalg og hastigheter blir likevel nøkkelen.

– Vi er villige til å se på 250 kilometer i timen like mye som over 300 kilometer i timen. Det avhenger av strekningene og antall stasjoner, som vi også må se på. Det er viktig med noen stopp underveis med tanke på trafikkgrunnlaget.

Det er per i dag ingen konkrete planer om lyntog i Norge, ifølge Jernbanedirektoratet. Likevel er SVs Arne Nævra optimistisk for framtiden. Både SV, MDG, Venstre, KrF og Rødt har alle høyhastighetsbaner med i sine program for Stortingsvalget. Det ligger også inne som et eget punkt i regjeringsplattformen fra Granavolden:

«Regjeringen vil Igangsette strekningsvise høyhastighetsutredninger for jernbane i tråd med NTP (Nasjonalt Transportplan».

– Vi vil se an alle muligheter for et flertall for nye utredninger i Stortinget til enhver tid, sier Nævra, og utdyper at SV er klar for å stille forslag i Stortinget om en ny utredning når partiet tror forslaget kan få flertall.

Støtte til mer jernbane i folket

Det norske folk stiller seg positive til mer jernbaneutbygging i Norge. En undersøkelse NorStat gjennomførte for ABC Nyheter i sommer viser at 61 prosent er enige i påstanden «Norge bør ta seg råd til å bygge høyhastighetstog mellom Oslo, Bergen og Trondheim».

Bare åtte prosent av de spurte sier seg «helt uenig» i påstanden.

En annen undersøkelse ABC Nyheter fikk gjennomført viser at 7 av 10 nordmenn ønsker tog helt til Finnmark. NorStat spurte «Synes du Norge bør finansiere videre utbygging av Nord-Norge-banen, slik at personer kunne reise også med tog til og fra Finnmark?»

Kun 14 prosent svarte nei og 14 prosent svarte at de ikke visste.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
00:37 Politiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02 Putin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57 Flere fjelloverganger åpnet igjen23:35 Arsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15 Frankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14 Nytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23 Facebook med søksmål etter svindelannonser22:11 Mann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09 Venstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01 Silva fikk sparken i Everton21:58 Frisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25 – Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22 Pelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32 Mann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18 Skatteetaten endrer regler etter avsløring18:43 Tandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38 Regjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37 Frp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20 Politivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04 Nordmann skutt i Brasil16:46 Ulf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14 Kronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52 Britene er misfornøyd med norsk juletre15:49 Norsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45 To menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26 Norsk kvinne druknet i turistparadis15:11 Økt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10 Mann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59 Nederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55 Nytt skritt mot riksrett i USA13:50 – For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23 Bent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12 Sjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57 Nye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56 To menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56 Savnet kvinne (85) funnet død12:40 Norsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30 USA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29 Karlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57 19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57 PST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56 Melania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37 Algerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31 Mann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16 Trumps advokat på tur til Ukraina11:09 Zlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04 Nortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03 New Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01 Fransk storstreik utvides09:24 Japan la fram økonomisk redningspakke09:23 Stabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53 SAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53 Nordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52 Over 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27 Utslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17 Bil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15 Mourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11 Forsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11 Russland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08 Flere fjelloverganger stengt06:30 Nær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24 To døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11 Frankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00 FN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00 Drømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57 Huawei saksøker USA igjen05:53 Tidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50 Dette skjer i dag05:37 Dette skjedde i natt05:30 Trettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04 Skitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03 Marineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00 Frp ypper til oljestrid med Høyre04:52 Presidentvalget i Bolivia var manipulert03:39 40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18 Full meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12 Taus veidirektør vil først snakke i januar02:39 Stavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13 Hevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59 Skredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18 58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07 De rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15 En person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04 Telenor gransker svindel i pakistansk bank23:54 Mané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53 Dropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47 Abraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45 Fire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44 Åtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30 Rashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40 Mann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14 Norsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00 Stor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58 Mann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44 200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33 Kolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57 Tybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21 Raserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02 Drama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48 Passasjerer satt to timer i mørkt tog
Siste nytt
00:37NorgePolitiet: Mannen trolig ikke et tilfeldig offer00:02VerdenPutin håper på fornying av nedrustningsavtale før nyttår23:57NorgeFlere fjelloverganger åpnet igjen23:35SportArsenal-marerittet fortsetter – tapte på hjemmebane mot Brighton23:15VerdenFrankrike lammet da hundretusener protesterte mot pensjonsreform23:14SportNytt Arsenal-mareritt – tapte på hjemmebane mot Brighton22:23VerdenFacebook med søksmål etter svindelannonser22:11NorgeMann utga seg for å jobbe i barnevernet for å komme i kontakt med alenemor – dømt for overgrep22:09NorgeVenstre og KrF stemte mot økt jobbrett for ureturnerbare22:01SportSilva fikk sparken i Everton21:58PengerFrisørkjede nekter å følge pålegg – møter ministeren21:25Helse og livsstil– Vi kan ikke godta at en sykdom som var på vei til å bli utslettet, blusser opp på denne måten21:22VerdenPelosi langet ut mot journalist som spurte om hun hater Trump20:32NorgeMann alvorlig skadd etter å ha blitt skutt i Trondheim19:18PengerSkatteetaten endrer regler etter avsløring18:43SportTandrevold med kjempeløp og 4.-plass i Östersund18:38NorgeRegjeringen åpner for midlertidig dobbeltflagging18:37NorgeFrp-politiker nominerer NATO til Nobels fredspris18:20VerdenPolitivideo: Slik kommer migranter seg inn i Europa17:04VerdenNordmann skutt i Brasil16:46NorgeUlf Leirstein skal lede Stortingets PST-undersøkelser16:14NorgeKronprins Haakon om Mette-Marits Epstein-møter: – Hun beklager og er lei seg15:52VerdenBritene er misfornøyd med norsk juletre15:49SportNorsk hopper sendt hjem fra Russland uten gyldig visum15:45NorgeTo menn dømt for drap på tidligere MC-klubbmedlem i Asker15:26VerdenNorsk kvinne druknet i turistparadis15:11PolitikkØkt press på Hauglie – Ap og SV truer med mistillit15:10NorgeMann i 30-årene siktet for voldtekt etter taxitur13:59SportNederland-duellen kan avgjøre veien videre for Norge13:55PolitikkNytt skritt mot riksrett i USA13:50Politikk– For tidlig å si om dette vil få konsekvenser for Kallmyr13:23PolitikkBent Høie gir seg som nestleder i Høyre13:12NorgeSjuåring i Tromsø ikke utsatt for vold – døde av drukning12:57NæringslivNye tall: Krise for jordbruksinntektene12:56NorgeTo menn dømt for heroinsmugling over svenskegrensa12:56NorgeSavnet kvinne (85) funnet død12:40VerdenNorsk turist kvalte mann til døde – nå blir han siktet for drap12:30StemmerUSA er like splittet som under Vietnam-krigen12:29SportKarlsson og Halfvarsson står over i Lillehammer11:57Verden19 besetningsmedlemmer bortført fra gresk supertanker11:57NorgePST har drevet ulovlig innhenting av flypassasjeropplysninger11:56VerdenMelania Trump mener professor misbrukte sønnens navn11:37PengerAlgerammede lakseoppdrettere får øke produksjonen11:31NorgeMann dømt til fengsel for hjemmelaget bombe i Larvik11:16VerdenTrumps advokat på tur til Ukraina11:09SportZlatan vil ha strengere straff for rasisme10:04PengerNortura avvikler drift på Otta – 78 ansatte berørt10:03VerdenNew Zealand vil hindre terrorsiktet i å spre sitt budskap10:01PengerFransk storstreik utvides09:24PengerJapan la fram økonomisk redningspakke09:23Helse og livsstilStabilt sykefravær – målet om nedgang på 10 prosent like langt unna08:53PengerSAS om 2019-resultatet: – Utilfredsstillende08:53Helse og livsstilNordmenn flest drikker alkohol kun i helga08:52PengerOver 20 prosent færre passasjerer for Norwegian07:27NorgeUtslitte polfarere ønsker foreløpig ikke helikopter07:17NorgeBil truffet av gjenstand fra vogntog på Stordabrua – utenlandsk mann døde07:15SportMourinho: – United var ikke bare bedre enn oss. De var mye bedre07:11NorgeForsvaret forsøker å selge F-16 og Sea King07:11NorgeRussland bygger avansert superbase for kampfly nær Arktis07:08NorgeFlere fjelloverganger stengt06:30PengerNær 100 utmarkskommuner refser forslag om kraftskatt06:24VerdenTo døde etter skyting i Norrköping i Sverige06:11VerdenFrankrike vil gå i stå under storstilt protest mot pensjonsreform06:00VerdenFN-støttet elprosjekt er blitt het potet for Venezuelas opposisjon06:00SportDrømmeopplegg på gang for Norge i håndball-VM05:57VerdenHuawei saksøker USA igjen05:53PengerTidligere oljefond-sjef mener nytt styre mangler kompetanse05:50NorgeDette skjer i dag05:37NorgeDette skjedde i natt05:30KulturTrettebergstuen: – Mette-Marit har vist dårlig dømmekraft05:04VerdenSkitten overraskelse traff bonden midt i fjeset05:03VerdenMarineansatt drepte to sivilt ansatte på marinebase på Hawaii05:00NorgeFrp ypper til oljestrid med Høyre04:52PolitikkPresidentvalget i Bolivia var manipulert03:39Verden40.000 marsjerte i protest i Colombia03:18Helse og livsstilFull meslingkrise på Samoa – alle skal vaksineres03:12NorgeTaus veidirektør vil først snakke i januar02:39NorgeStavanger-lege fratatt autorisasjon for tredje gang02:13VerdenHevder Iran har utviklet kortdistanseraketter01:59NorgeSkredsak mot Osterøy kommune henlagt01:18Verden58 migranter døde da båt sank utenfor Mauritania01:07NorgeDe rødgrønne enige om å øke matsikkerhet00:15NorgeEn person omkom i trafikkulykke i Nordland00:04PengerTelenor gransker svindel i pakistansk bank23:54SportMané herjet da Liverpool vant målfest mot byrivalen23:53KulturDropper omstridt metode for å stoppe nettmobbing22:47SportAbraham tilbake med scoring og målgivende i Chelsea-seier22:45NorgeFire personer i arbeidsulykke i Nordland – kan ikke hentes på grunn av været22:44VerdenÅtte savnet etter at bygning raste sammen i Polen22:30SportRashford-dobbel reddet Solskjær i Mourinho-møtet på Old Trafford21:40NorgeMann (33) siktet for drapsforsøk i Sverige – tiltalt for politivold i Norge21:14NorgeNorsk båt stjålet av menneskesmuglere21:00NorgeStor økning i pasientvold på Ullevål sykehus20:58VerdenMann pågrepet i Russland for å ha lurt migranter med falsk finskegrense20:44Penger200 ansatte har fått permitteringsvarsel i Risa AS20:33PengerKolonial.no endrer praksis: – Glad for at kundene har pushet på19:57NorgeTybring-Gjedde om pølseservering: – Første gang jeg har fått gjennomslag i norsk politikk19:21NorgeRaserte dugnadsprosjekt på togstasjon: – Jeg hadde bare lyst til å gjøre noe hyggelig og morsomt19:02VerdenDrama på Grønland: På fem timer forsvant to tredjedeler av innsjøen18:48NorgePassasjerer satt to timer i mørkt tog
Populært