Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer

Hvorfor er det ingen som snakker om lyntog i Norge?

Video: Åtte grunner til at vi aldri vil får lyntog i Norge.

Mens land som Japan og Kina har tog som kjører med snitthastighet på godt over 300 kilometer i timen, er det ingen politikere som snakker høyt om å få til noe lignende i Norge.

Det tar lang tid å kjøre tog i Norge. I 2010 ble gjennomsnittsfarten mellom de fire største byene beregnet til å være på 75 kilometer i timen. Raskest i Europa var Frankrike, med en snitthastighet på 227 kilometer i timen på togreiser mellom de fire største byene i landet.

Også Italia og Spania har tog som kjører med snitthastighet på over 171 kilometer i timen mellom de store byene, mens Storbritannia, Tyskland og Sverige alle er over 120 kilometer i timen.

Flere land satser på lyntog som kan kjøre i over 250 kilometer i timen. Kina er verdensledende med sitt Fuxing Hao lyntog som kjører i 350 kilometer i timen mellom Beijing og Shanghai. Japan begynte i mai testingen av et lyntog med toppfart på 400 kilometer i timen.

Arbeiderpartiets Sverre Myrli sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Arbeiderpartiets Sverre Myrli sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

– Ofte setter man skillet ved konvensjonell jernbane og lyntog ved 250 kilometer i timen. De utbyggingene vi gjør på jernbanen nå, blant annet med Intercity på Østlandet, tilrettelegger for at tog kan kjøre 200-250 kilometer i timen, sier Sverre Myrli (Ap) til ABC Nyheter.

Han sitter i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget, og er Arbeiderpartiets transportpolitiske talsperson.

En lang liste med grunner

Å etablere tog som kjører i over 250 kilometer i timen er i dag ikke på den politiske agendaen overhodet, og kommer sannsynligvis ikke til å bli en realitet i Norge.

Myrli og Høyres jernbanepolitiske talsperson Nils Aage Jegstad, som også er medlem av Transport- og kommunikasjonskomiteen, oppsummerer de mange grunnene til det.

 • Befolkningsgrunnlaget er lite, og vil bidra til å gjøre den samfunnsøkonomiske nytten lav.
 • Det er dyrt. For å komme opp i høy hastighet med tog, krever det rette skinner. Kostnadene ved å bygge slike jernbanespor blir derfor svært høye for Norge fordi det må bygges mange tunneler for å gjøre sporene rette nok.
 • Stigningsforhold bidrar også til å gjøre utbygging krevende.
 • Det største trafikkgrunnlaget i Norge er pendlertrafikken inn til de store byene, på korte og mellomlange distanser. Norge prioriterer derfor å bygge ut kapasiteten rundt Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger, slik at de lokale togene kan gå oftere, ha flere passasjerer og bruke kortere tid enn i dag.
 • Om man skal oppnå «lynfart» mellom de store byene i Norge, som for eksempel Oslo og Bergen, må det i mange tilfeller bygges helt nye jernbanespor hele veien i tillegg til eksisterende spor. Det er kostbart.
 • Lokale tog i Oslo-området vil slite med å komme opp i en fart på 250 kilometer i timen fordi det tar lang tid og akselerere og bremse ned, og togene stopper på for mange stasjoner til å få det til.
 • Det tar svært mange år før klimaregnskapene går i pluss.
 • Det er en fordel om godstog kan kjøre raskere enn i dag, men det er urealistisk at godstog kan kjøre over 250 kilometer i timen.

Les også: Tog fra Oslo til Stockholm på under tre timer: – Et politisk kinderegg

– Kan gjøre tognettet raskere uten lyntog

Stortingsrepresentant Nils Aage Jegstad (H) er jernbanepolitisk talsperson for Høyre, og sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Stortingsrepresentant Nils Aage Jegstad (H) er jernbanepolitisk talsperson for Høyre, og sitter i Transport- og kommunikasjonskomiteen. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

– 250 kilometer i timen er ganske fort i Norge. Det er lite å hente på større hastigheter. I Oslo-området får vi for eksempel ikke brukt den store hastigheten. Selv om vi bygger Follobanen til 250 kilometer i timen mellom Oslo og Ski vil vi aldri komme opp i den hastigheten på strekningen fordi det tar for lang tid å akselerere og bremse, sier Nils Aage Jegstad til ABC Nyheter.

Han får støtte av Aps Sverre Myrli.

– I Norge snakker man ofte om flytog-standard, noe de fleste oppfatter som et veldig raskt tog. Du kan få ned reisetiden på ulike strekninger betraktelig uten at du trenger å ha tog som kan kjøre over 250 kilometer i timen, sier Arbeiderpartiet-politikeren.

Han mener det rett og slett ikke er nødvendig å bygge høyhastighetsbane for lyntog i Norge for å forbedre togtilbudet.

– Vi har store planlagte investeringer på jernbanen før vi i det hele tatt kan begynne å snakke om lyntog. Intercity-utbyggingen på Østlandet, elektrifisering av Trønderbanen, dobbeltspor mellom Sandnes og Egersund, nytt dobbelspor mellom Arna og Voss, og sammenknytningen av Vestfoldbanen og Sørlandsbanen. Der har du fem store og viktige satsinger som er krevende å få til innenfor de økonomiske rammene jernbanen har i dag, oppsummerer Myrli.

Nils Aage Jegstad i Høyre mener videre at en mulig forlengelse av Nordlandsbanen i retning Tromsø, dobbeltspor på Ofotbanen i nord og elektrifisering av Nordlandsbanen er andre prosjekter som bør komme foran eventuelle lyntog-prosjekter.

– I tillegg trenger vi å bruke penger på flere tog, lenger tog og flere avganger. Vi vil øke kapasitet og frekvens, slik at det kan gå flere tog i timen nær alle de store byene. Det er mye viktigere enn å bygge ut høyhastighet, sier Jegstad.

Hva hadde det kostet?

Tenk om du kunne reise fra Bergen til Stavanger på 1 time og 19 minutter med toget. Eller fra Oslo til Stavanger på 2 timer og 23 minutter. Eller fra Oslo til Bergen på 1 time og 54 minutter.

Ifølge sluttrapporten fra Høyhastighetsutredningen for jernbane som kom i 2012, er dette fullt mulig å få til.

Noen positive hovedfunn fra utredningen inkluderer blant annet:

 • Det er fullt mulig å bygge ut og drifte høyhastighetsbaner i Norge.
 • Det er et stort endepunkt- og underveismarked.
 • Bedriftsøkonomien er positiv for de fleste strekningene hvis kostnader forbundet med investeringer holdes utenfor.
 • Redusert utslipp av CO2 etter at banene er satt i drift. Antall år før man oppnår CO2-utslippsbalanse varierer i stor grad med tunnelandelen på de forskjellige strekningene.
 • Høyhastighetsbaner kan bygges ut i forlengelsen av Intercity-nettet i Østlandsområdet. Dobbeltspor fra Oslo til Lillehammer, Skien og Halden kan være første skritt i en høyhastighetsutbygging. Det er ingen konflikter mellom utbygging av IC nettet med en hastighet 250 kilometer i timen, og en eventuell videre utbygging med 330 kilometer i timen.

Samtidig konkluderte rapporten med følgende:

 • Samfunnsøkonomien er negativ for alle strekningene.
 • Utbyggingskostnadene er betydelige for alle alternativer og varierer i stor grad med tunnelandelen på de forskjellige strekningene.

Å bygge ut Oslo – Tynset – Trondheim for 330 kilometer i timen har ifølge rapporten minst dårlig netto samfunnsøkonomisk nytte, med minus 99 milliarder kroner. Utbyggingen er beregnet til å koste 145 milliarder kroner i 2012-kroner.

Å bygge ut Oslo – Stavanger, Oslo – Bergen og Stavanger – Bergen for 330 kilometer i timen er beregnet til å koste 262 milliarder 2012-kroner, med en netto samfunnsøkonomisk nytte på minus 194 milliarder. Hver kilometer har en beregnet prislapp på 493 millioner 2012-kroner.

For å bygge ut for lyntog mellom alle de store byene snakker vi om investeringer for flere hundre milliarder kroner.

Se en full oversikt over høyhastighetsutredningens økonomiske anslag her.

Et langsiktig klimaperspektiv

Rapporten viser til reduserte CO2-utslipp etter at banene er satt i drift, men det vil ta lang tid før klimaregnskapet går i pluss.

– I mye større grad enn tidligere må vi ta med utslipp forbundet med utbyggingen når vi skal lage klimaregnskap. Betongproduksjon er en veldig stor kilde til klimagassutslipp, og det fører til store klimagassutslipp ved å bygge så store jernbaneprosjekter, sier Sverre Myrli (Ap).

Høyhastighetsutredningen har utredet 13 ulike jernbanestrekninger for høyhastighetstog. Seks av disse prosjektene vil først oppnå klimabalanse etter over 60 år i drift, grunnet de store utslippene knyttet til utbygging. Kun tre av prosjektene vil oppnå klimabalanse før det har gått 40 år.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:32 Hongkongs leder på vei til Kina04:32 Staten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08 Supermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39 Evo Morales har fått asyl i Argentina02:46 Vy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46 Steinkasting og rakettskyting mot svensk politi02:12 Dykkere søker etter to døde ved vulkan på New Zealand02:11 Stort steinras sperrer E18 i Larvik01:32 Høyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger01:06 Mann til sykehus etter påkjørsel i Oslo sentrum00:49 Chile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10 John Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30 VG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57 Norges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53 Trønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21 Hovland og makkeren langt bak etter én dag22:06 FIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05 Frp vil endre pelsdyrforskrift21:36 Flere skyteepisoder i Sverige21:26 Lars Harnes pågrepet for vold20:57 ESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37 Greta Thunberg (16) tar pause20:15 Ulovlig trafikkopplæring skal stanses19:46 Johnson oppfordrer britene til samhold19:38 Erklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16 Øyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03 Skuespilleren Danny Aiello er død18:57 ABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29 Ensomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21 Person funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19 Mann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18 Fiskeriavtalen med EU i havn18:05 Enden på visa for Bergen Frp16:20 Justiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13 Russland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12 Corbyn går av etter nyttår16:05 Norge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56 Ine Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48 – Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43 Cruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40 Thingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21 Nilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19 Spotify stenger kontoret i Norge15:13 Tande skadd av løpsk ski15:00 Håper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50 13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10 Lars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09 Ny redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01 Norge ydmyket i VM-semifinalen14:00 Politimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46 Leipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45 India stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38 ARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20 Stortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19 Solskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42 Klopp forlenget med Liverpool12:37 Fransk politi drepte truende mann i Paris12:36 Vil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28 Letingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28 Flere terrorsiktede løslates i Danmark12:23 33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06 Lanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41 Labour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38 Kvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32 Rösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23 Rekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22 Favorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05 Equinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03 Sola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45 Tusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42 Tiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21 Eksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10 Mann frifunnet for å ha skutt hund09:59 Skotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58 Ericsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57 Klart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49 Flyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27 Mann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20 Tror på ny rekord i julehandelen09:15 Håndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06 Over 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39 Johnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38 Venteliste hos Røde Kors i julen08:03 Pundet styrker seg etter britisk valg07:51 Ødegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23 Undersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08 Togreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54 Boris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51 Wild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37 «VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25 De konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22 Dette skjer i dag06:05 Full jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02 Svært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00 Interne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00 Over tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59 Skjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35 Dette skjedde i natt05:35 Mange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05 Mystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby
Siste nytt
04:32VerdenHongkongs leder på vei til Kina04:32NorgeStaten vil stanse juleøl-kalendre på Facebook04:08VerdenSupermanns kappe og Bilbos pipe går under hammeren03:39VerdenEvo Morales har fått asyl i Argentina02:46NorgeVy inngikk «hemmelig» forlik med Vy Communication02:46VerdenSteinkasting og rakettskyting mot svensk politi02:12VerdenDykkere søker etter to døde ved vulkan på New Zealand02:11NorgeStort steinras sperrer E18 i Larvik01:32VerdenHøyesterett i USA vil ha forklaring fra Trump om finansopplysninger01:06NorgeMann til sykehus etter påkjørsel i Oslo sentrum00:49VerdenChile starter å identifisere ofre etter flyulykke00:10VerdenJohn Lennons runde briller solgt for 1,7 millioner kroner23:30SportVG: Solskjær møtte Haaland-leiren i Salzburg22:57PengerNorges rikeste får 80 milliarder kroner i skattefrie inntekter22:53NorgeTrønder tiltalt for å ha skremt og forfulgt vindkraftarbeider22:21SportHovland og makkeren langt bak etter én dag22:06SportFIS-direktør frykter langrennsnasjoner ikke vil ha råd til å delta22:05NorgeFrp vil endre pelsdyrforskrift21:36VerdenFlere skyteepisoder i Sverige21:26NorgeLars Harnes pågrepet for vold20:57NorgeESA: TV 2s avtale om statsstøtte er i tråd med EØS-regelverket20:37VerdenGreta Thunberg (16) tar pause20:15MotorUlovlig trafikkopplæring skal stanses19:46PolitikkJohnson oppfordrer britene til samhold19:38NorgeErklæringen om Manshaus' tilregnelighet er godkjent19:16PengerØyafestivalen mister statlig millionstøtte19:03VerdenSkuespilleren Danny Aiello er død18:57NorgeABC Startsiden og ABC Nyheter angrepet av hackere18:29PengerEnsomhet-kampanje får slakt: – Over streken18:21NorgePerson funnet død under letingen etter norsk gutt på Island18:19NorgeMann dømt til sju og et halvt års fengsel for grove seksuelle overgrep18:18NorgeFiskeriavtalen med EU i havn18:05PolitikkEnden på visa for Bergen Frp16:20VerdenJustiskomiteen har vedtatt tiltalebeslutning mot Trump – avstemning i plenum om få dager16:13VerdenRussland fengsler medlem av Jehovas vitner i seks år16:12PolitikkCorbyn går av etter nyttår16:05NorgeNorge frikjent for pappa-diskriminering i EFTA-domstolen15:56NorgeIne Eriksen Søreide venter krevende forhandlinger med britene15:48Helse og livsstil– Debatten som har vært, skremmer vettet av folk15:43NorgeCruise-beredskapen skal under lupen etter Viking Sky-havariet15:40SportThingnes Bø jubilerte, tok karrierens 40. verdenscupseier15:21SportNilsen gikk til hun spydde, tok ny verdenscupseier15:19KulturSpotify stenger kontoret i Norge15:13SportTande skadd av løpsk ski15:00NorgeHåper at alle Babcock-flyene er reparert senest mandag14:50Kultur13. ETG: Århundrets julekalender: Velkommen til år 201014:10KulturLars Petter Hagen ny leder av Kulturrådet14:09KulturNy redaktør og leder i Nynorsk pressekontor14:01SportNorge ydmyket i VM-semifinalen14:00NorgePolitimann siktet for seksuell omgang ved misbruk av stilling13:46SportLeipzig-treneren bekrefter «god prat» med Haaland13:45VerdenIndia stenger internett i nordøst – protestene mot ny lov fortsetter13:38SportARD: Russland kan ha skjult positive dopingprøver13:20MotorStortinget utsetter biodrivstoff-avgiften13:19SportSolskjær om Uniteds milepæl: – Det ligger i vårt DNA12:42SportKlopp forlenget med Liverpool12:37VerdenFransk politi drepte truende mann i Paris12:36Helse og livsstilVil sette øvre aldersgrense ved assistert befruktning12:28NorgeLetingen fortsetter etter norsk gutt på Island12:28NorgeFlere terrorsiktede løslates i Danmark12:23Norge33 barn forsvunnet fra Hammerfest: – Frykter kjønnslemlestelse12:06PolitikkLanserer nytt parti og utfordrer Erdogan11:41PolitikkLabour slikker sårene etter historisk dårlig valg11:38VerdenKvinner og barn drept av veibombe i Afghanistan11:32SportRösler ferdig i Malmö tross Europa-eventyr11:23NorgeRekordmange svenske bokser pantes i Norge11:22SportFavorittfall i håndball-VM, Nederland slo Russland11:05PengerEquinor dropper oljeterminal i Finnmark11:03NorgeSola-drapet: Navnet på drapsofferet er frigitt10:45VerdenTusenvis av penisfisk skylte opp på strand i USA10:42MotorTiden renner ut for 9000 nordmenn – førerkortet blir ugyldig til nyttår10:21VerdenEksplosjon i boligblokk i Tyskland10:10NorgeMann frifunnet for å ha skutt hund09:59PolitikkSkotske nasjonalister står sterkt – det kan gå mot løsrivelse09:58NorgeEricsson skal levere Telenors nye 5G-nett09:57PolitikkKlart for avstemning over riksrettstiltale mot Trump09:49ReiseFlyselskap serverer kaffe i spiselige kopper09:27NorgeMann pågrepet for vold mot kvinne i Trondheim09:20PengerTror på ny rekord i julehandelen09:15SportHåndball-VM: Sverige utklasset Tyskland09:06NorgeOver 2.000 elever i Hordaland går på skoler som ikke ansetter homofile lærere08:39VerdenJohnson: Vi skal gjennomføre brexit08:38NorgeVenteliste hos Røde Kors i julen08:03PengerPundet styrker seg etter britisk valg07:51SportØdegaard før Messi-møte: – På et annet nivå enn meg07:23NorgeUndersøkelse: Nordmenn og svensker undervurderer hverandre07:08NorgeTogreisende må betale mer fra neste uke. Sjekk om du er berørt!06:54PolitikkBoris Johnson etter valgskredet: – Vi klarte det!06:51SportWild vant over Oilers i et tett og målrikt oppgjør06:37Sport«VM-krigingen» fortsetter for Norge: – Få hadde tro på oss06:25VerdenDe konservative sikrer rent flertall i Parlamentet06:22NorgeDette skjer i dag06:05VerdenFull jubel for toryene, Labour-lederen varsler at han vil gå av06:02NorgeSvært glatte veier – flere trailere i grøfta06:00PengerInterne Nav-krav om trygdesvindel: – Viser parodisk mistenkeliggjøring06:00VerdenOver tusen antikviteter tilbake på museum etter IS-krig i Syria05:59PolitikkSkjebnedag for Bergen Frp – kan være kroken på døra05:35NorgeDette skjedde i natt05:35NorgeMange tusen passasjerer må betale mer på toget fra søndag05:05VerdenMystisk syn på kirkegården skapte frykt i engelsk landsby
Populært