Sveriges riksdagsvalg 9. september:Sverigedemokraterna gjenstår som eneste parti for svenske EU-motstandere

EU-MOTSTANDERE? Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson og Vänsterns Jonas Sjöstedt, her under forrige riksdagsvalg. Åkesson vil ha folkeavstemning om EU-medlemskapet, Sjöstedt dropper partiprogrammet om utmelding denne riksdagsperioden.
EU-MOTSTANDERE? Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson og Vänsterns Jonas Sjöstedt, her under forrige riksdagsvalg. Åkesson vil ha folkeavstemning om EU-medlemskapet, Sjöstedt dropper partiprogrammet om utmelding denne riksdagsperioden. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs søsterparti Vänstern dropper spørsmålet om EU-utmelding kommende fire år. Sverigedemokraterna gjenstår som svenske EU-motstanderes eneste alternativ.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jag vil se et annet slags samarbeide som ikke innebærer en trussel mot nasjonalstaten, slik dagens EU faktisk er, sa lederen for Sverigedemokraterne (SD), Jimmie Åkesson, i en EU-debatt på SVT 2. september.

Det er helt andre toner enn SVs søsterparti, Vänsterpartiet (V), målbærer i valgkampen - enda de i sitt partiprogram er enig i denne uttalelsen fra Åkesson, og går inn for «swexit» - svensk utmelding av EU.

– Vänsterpartiet vil ikke at Sverige skal forlate EU de kommende årene, slo deres partileder Jonas Sjöstedt fast i Dagens Nyheter 26. august.

Å opptre forskjellig enn det han kalte «ekstremhøyre» er viktigere enn å forlate EU, sa han.

V har hatt stor framgang og ligger nå rundt 10 prosents oppslutning på meningsmålingene. SD har nesten det dobbelte ifølge pollofpolls.

Fra program til taushet

Signalet fra ytre venstre i den svenske Riksdagen kommer trass i at Vänsterns partiprogram går inn for utmelding av EU, der de i likhet med SD mener utviklingen går til det verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i valgplattformen for 2018 er ikke EU-utmelding nevnt. Og når Jonas Sjöstedt lister opp 50 grunner til å stemme V når svenskene går til stemmeurnene søndag, er EU-spørsmålet ikke ett av dem.

EU er ikke nevnt med ett ord.

Strategien får støtte fra SV-leder Audun Lysbakken.

Trass EUs omfattende makt over medlemslandene, er EU-spørsmål ofte nedtonet ved valgene til de nasjonale parlamenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les for eksempel: – EU-spørsmålet ble borte foran britisk parlamentsvalg

Vil ha demokratisk selvstyre

Annerledes da med Vänsterns motpol, Sverigedemokratene (SD), på den nasjonalkonservative høyresiden.

De går til valg på at det svenske folket skal få lov til å stemme over fortsatt EU-medlemskap.

I sin valgplattform påpeker SD at første paragraf for den svenske regjeringen fastslår at all offentlig makt i Sverige utgår fra folket.

«Denne regelen uthules stadig mer som følge av Sveriges medlemskap i den Europeiske Unionen.», skriver SD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
FORTSATT EU-MOTSTANDERE: Vänsterpartiets Jens Holm forsikrer at V fortsatt er EU-motstandere, men at det ikke finnes noe demokratisk alternativ kommende riksdagsperiode. Foto: Privat
FORTSATT EU-MOTSTANDERE: Vänsterpartiets Jens Holm forsikrer at V fortsatt er EU-motstandere, men at det ikke finnes noe demokratisk alternativ kommende riksdagsperiode. Foto: Privat

Partiet oppsummere et poeng også Vänstern er enig i, at EU skritt for skritt har utvidet anvendelsen av flertallsbeslutninger der enkelte land kan overkjøres av et flertall.

«Sverigedemokraterna verner det demokratiske selvstyret og vil derfor at Sverige forlater EU til fordel for et mellomstatlig europeisk samarbeide.», er budskapet til velgerne.

– En ødeleggende folkeavstemning

– Jeg tror på samarbeid mellom land, men jeg er imot at EU skal bli en superstat, sa Jonas Sjöstedt i en EU-debatt mot Liberalernas leder Jan Björklund i Expressen i juni.

22. august ville Vänstern-lederen imidlertid ikke avskrive «swexit» helt:

– Jeg er imot EU-medlemskapet, men en utgang må skje i ordnede former. Det britiske eksemplet er ikke bra, sa Sjöstedt til Expressen da, og la til at partiet ikke vil stemme ja hvis et forslag om EU-utmelding legges fram av Sverigedemokraterna.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt reagerer sterkt på SDs ønske om folkeavstemning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ødeleggende for Sverige, sier han til Dagens Industri.

Vänstern forholder seg til folkeavstemningen

– Vänstern er fortsatt motstander av EU, forsikrer riksdagsmedlem Jens Holm overfor ABC Nyheter.

– Vi mener EU er bygd opp på helt feil konstruksjon. Med et organ som kan tvinge sine medlemsland å forverre sine lover. Det finnes mange eksempler på at EU har forvansket svensk helse- og miljøpolitikk, arbeidsrett og krav mot sosial dumping, sier Holm, som sitter i Riksdagens EU-utvalg.

– Men i valgplattformen for 2018 er ikke EU-motstanden med?

– Nei. Der forteller vi hva vil gjøre de kommende fire årene. Vi ser ikke at det er realistisk å drive fram en svensk utmelding. Vi forholder oss til at et flertall av svensker stemte ja til EU i 1995, svarer Holm.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Intet alternativ til EU nå

Jens Holm mener også at Brexit viser at utmelding er risikabelt hvis saken er dårlig utredet.

– Der kidnappes spørsmålet av høyreorienterte krefter. Vi syns ille om EU, men enda verre om høyreekstremister og rasister, sier Holm.

– Det finnes ikke noe konkret, demokratisk alternativ i dag hvis Sverige skulle forlate EU, sier den svenske EU-politikeren.

– Derfor legger vi heller vekt på å gjøre EU mindre overnasjonalt og mer demokratisk. Vi jobber for konkrete reformer her og nå, i stedet for å drømme om noe som ikke finnes, legger Holm til.

– Risikerer dere ikke å drive EU-motstanderne over til SD?

– Det tror jeg ikke. Motstanderne vet at vi i Vänstern alltid står opp for demokrati og motsetter seg at makt skal flyttes til Brussel. SD sitter i et hjørne og skriker «Sverige ut av EU». Når vi i Riksdagen forholder oss til konkrete EU-spørmsål, sitter de ofte stille. SD har bare slagord og ikke politikk, mener Jens Holm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lysbakken: – Vänstern fortsatt mot EU

– Jeg opplever ikke at Vänstern har droppet EU-motstanden. Det Jonas Sjöstedt har sagt, er at de ikke kommer til å kjøre noen folkeavstemning denne perioden. Det er rett og slett fordi situasjonen i den svenske debatten ikke tilsier at en folkeavstemningen er rett rundt hjørnet, sier SV-leder Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

Han mener V fører en veldig god valgkamp som fokuserer på den dramatiske veksten i sosial ulikhet i Sverige, og det å holde SD unna makt.

– Det er viktigst i svensk politikk nå. Så vet vi at V jobber godt i konkrete saker der EU er et problem, ikke minst i arbeidslivsspørsmål, framholder Lysbakken.

– Kan fraværet av spørsmålet om utmelding i kommende riksdagsperiode driver svenske EU-motsandere over til Sverigedmokraterna?

– Nei. EU-motstandere på venstresiden går ikke dit. Det er ingen velgerutveksling mellom de to partiene. Jonas Sjöstedt sier også at V ikke vil bygge EU-motstand på SDs premisser, svarer Lysbakken.

Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra Vänstern og SV