Sveriges riksdagsvalg 9. september:

Sverigedemokraterna gjenstår som eneste parti for svenske EU-motstandere

<p>EU-MOTSTANDERE? Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson og Vänsterns Jonas Sjöstedt, her under forrige riksdagsvalg. Åkesson vil ha folkeavstemning om EU-medlemskapet, Sjöstedt dropper partiprogrammet om utmelding denne riksdagsperioden.</p>
EU-MOTSTANDERE? Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson og Vänsterns Jonas Sjöstedt, her under forrige riksdagsvalg. Åkesson vil ha folkeavstemning om EU-medlemskapet, Sjöstedt dropper partiprogrammet om utmelding denne riksdagsperioden. Foto: Anders Wiklund / NTB scanpix

SVs søsterparti Vänstern dropper spørsmålet om EU-utmelding kommende fire år. Sverigedemokraterna gjenstår som svenske EU-motstanderes eneste alternativ.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jag vil se et annet slags samarbeide som ikke innebærer en trussel mot nasjonalstaten, slik dagens EU faktisk er, sa lederen for Sverigedemokraterne (SD), Jimmie Åkesson, i en EU-debatt på SVT 2. september.

Det er helt andre toner enn SVs søsterparti, Vänsterpartiet (V), målbærer i valgkampen - enda de i sitt partiprogram er enig i denne uttalelsen fra Åkesson, og går inn for «swexit» - svensk utmelding av EU.

– Vänsterpartiet vil ikke at Sverige skal forlate EU de kommende årene, slo deres partileder Jonas Sjöstedt fast i Dagens Nyheter 26. august.

Å opptre forskjellig enn det han kalte «ekstremhøyre» er viktigere enn å forlate EU, sa han.

V har hatt stor framgang og ligger nå rundt 10 prosents oppslutning på meningsmålingene. SD har nesten det dobbelte ifølge pollofpolls.

Fra program til taushet

Signalet fra ytre venstre i den svenske Riksdagen kommer trass i at Vänsterns partiprogram går inn for utmelding av EU, der de i likhet med SD mener utviklingen går til det verre.

Men i valgplattformen for 2018 er ikke EU-utmelding nevnt. Og når Jonas Sjöstedt lister opp 50 grunner til å stemme V når svenskene går til stemmeurnene søndag, er EU-spørsmålet ikke ett av dem.

EU er ikke nevnt med ett ord.

Strategien får støtte fra SV-leder Audun Lysbakken.

Trass EUs omfattende makt over medlemslandene, er EU-spørsmål ofte nedtonet ved valgene til de nasjonale parlamenter.

Les for eksempel: – EU-spørsmålet ble borte foran britisk parlamentsvalg

Vil ha demokratisk selvstyre

Annerledes da med Vänsterns motpol, Sverigedemokratene (SD), på den nasjonalkonservative høyresiden.

De går til valg på at det svenske folket skal få lov til å stemme over fortsatt EU-medlemskap.

I sin valgplattform påpeker SD at første paragraf for den svenske regjeringen fastslår at all offentlig makt i Sverige utgår fra folket.

«Denne regelen uthules stadig mer som følge av Sveriges medlemskap i den Europeiske Unionen.», skriver SD.

FORTSATT EU-MOTSTANDERE: Vänsterpartiets Jens Holm forsikrer at V fortsatt er EU-motstandere, men at det ikke finnes noe demokratisk alternativ kommende riksdagsperiode. Foto: Privat
FORTSATT EU-MOTSTANDERE: Vänsterpartiets Jens Holm forsikrer at V fortsatt er EU-motstandere, men at det ikke finnes noe demokratisk alternativ kommende riksdagsperiode. Foto: Privat

Partiet oppsummere et poeng også Vänstern er enig i, at EU skritt for skritt har utvidet anvendelsen av flertallsbeslutninger der enkelte land kan overkjøres av et flertall.

«Sverigedemokraterna verner det demokratiske selvstyret og vil derfor at Sverige forlater EU til fordel for et mellomstatlig europeisk samarbeide.», er budskapet til velgerne.

– En ødeleggende folkeavstemning

– Jeg tror på samarbeid mellom land, men jeg er imot at EU skal bli en superstat, sa Jonas Sjöstedt i en EU-debatt mot Liberalernas leder Jan Björklund i Expressen i juni.

22. august ville Vänstern-lederen imidlertid ikke avskrive «swexit» helt:

– Jeg er imot EU-medlemskapet, men en utgang må skje i ordnede former. Det britiske eksemplet er ikke bra, sa Sjöstedt til Expressen da, og la til at partiet ikke vil stemme ja hvis et forslag om EU-utmelding legges fram av Sverigedemokraterna.

Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt reagerer sterkt på SDs ønske om folkeavstemning.

– Ødeleggende for Sverige, sier han til Dagens Industri.

Vänstern forholder seg til folkeavstemningen

– Vänstern er fortsatt motstander av EU, forsikrer riksdagsmedlem Jens Holm overfor ABC Nyheter.

– Vi mener EU er bygd opp på helt feil konstruksjon. Med et organ som kan tvinge sine medlemsland å forverre sine lover. Det finnes mange eksempler på at EU har forvansket svensk helse- og miljøpolitikk, arbeidsrett og krav mot sosial dumping, sier Holm, som sitter i Riksdagens EU-utvalg.

– Men i valgplattformen for 2018 er ikke EU-motstanden med?

– Nei. Der forteller vi hva vil gjøre de kommende fire årene. Vi ser ikke at det er realistisk å drive fram en svensk utmelding. Vi forholder oss til at et flertall av svensker stemte ja til EU i 1995, svarer Holm.

– Intet alternativ til EU nå

Jens Holm mener også at Brexit viser at utmelding er risikabelt hvis saken er dårlig utredet.

– Der kidnappes spørsmålet av høyreorienterte krefter. Vi syns ille om EU, men enda verre om høyreekstremister og rasister, sier Holm.

– Det finnes ikke noe konkret, demokratisk alternativ i dag hvis Sverige skulle forlate EU, sier den svenske EU-politikeren.

– Derfor legger vi heller vekt på å gjøre EU mindre overnasjonalt og mer demokratisk. Vi jobber for konkrete reformer her og nå, i stedet for å drømme om noe som ikke finnes, legger Holm til.

– Risikerer dere ikke å drive EU-motstanderne over til SD?

– Det tror jeg ikke. Motstanderne vet at vi i Vänstern alltid står opp for demokrati og motsetter seg at makt skal flyttes til Brussel. SD sitter i et hjørne og skriker «Sverige ut av EU». Når vi i Riksdagen forholder oss til konkrete EU-spørmsål, sitter de ofte stille. SD har bare slagord og ikke politikk, mener Jens Holm.

Lysbakken: – Vänstern fortsatt mot EU

– Jeg opplever ikke at Vänstern har droppet EU-motstanden. Det Jonas Sjöstedt har sagt, er at de ikke kommer til å kjøre noen folkeavstemning denne perioden. Det er rett og slett fordi situasjonen i den svenske debatten ikke tilsier at en folkeavstemningen er rett rundt hjørnet, sier SV-leder Audun Lysbakken til ABC Nyheter.

Han mener V fører en veldig god valgkamp som fokuserer på den dramatiske veksten i sosial ulikhet i Sverige, og det å holde SD unna makt.

– Det er viktigst i svensk politikk nå. Så vet vi at V jobber godt i konkrete saker der EU er et problem, ikke minst i arbeidslivsspørsmål, framholder Lysbakken.

– Kan fraværet av spørsmålet om utmelding i kommende riksdagsperiode driver svenske EU-motsandere over til Sverigedmokraterna?

– Nei. EU-motstandere på venstresiden går ikke dit. Det er ingen velgerutveksling mellom de to partiene. Jonas Sjöstedt sier også at V ikke vil bygge EU-motstand på SDs premisser, svarer Lysbakken.

Artikkelen er oppdatert med kommentarer fra Vänstern og SV

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32 Assad kunngjør amnesti19:31 Trump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40 Siv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21 Populær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32 Sverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30 Boris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12 Person skadd i båtulykke i Averøy16:03 Ingen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50 – Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07 Mann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31 Gutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09 Kenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58 Oljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34 Mange rammet av strømbrudd i Agder12:22 Gulltoalett stjålet fra Churchills fødested
Siste nytt
17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad19:32VerdenAssad kunngjør amnesti19:31VerdenTrump fortsatt åpen for å møte Irans president18:40PolitikkSiv Jensen ber Grande rydde opp i Venstre18:21PolitikkPopulær politiker kastet ut av bompengepartiet17:32VerdenSverige ruster kraftig opp: – Jorden skjelver under våre føtter17:30PolitikkBoris Johnson spår at Storbritannia vil løsrive seg som «Hulken»16:12NorgePerson skadd i båtulykke i Averøy16:03NorgeIngen kilometergodtgjørelse for elsparkesykkel14:50Verden– Vi pleide å leke gjemsel her i skogen14:07NorgeMann i 70-årene bundet i hjemmet av to eller flere gjerningsmenn13:31NorgeGutt (2) kritisk skadd etter fall i elv i Steinkjer13:09SportKenyaner satte ny verdensrekord i halvmaraton12:58VerdenOljeprisen kan stige etter angrep i Saudi-Arabia12:34NorgeMange rammet av strømbrudd i Agder12:22VerdenGulltoalett stjålet fra Churchills fødested
Populært