Riksdagsvalg i Sverige 9. september:Sverigedemokraterna foretrekker Löfvén framfor Centerpartiet

FRI FLYT: Centerpartiet er for friere flyt av innvandrere til Sverige. Det får Aron Emilsson, kulturpolitisk talsmann for Sverigedemokratene til å foretrekke sosialdemokratene i regjering framfor Sentepartiets borgerlige søsterparti i Sverige.
FRI FLYT: Centerpartiet er for friere flyt av innvandrere til Sverige. Det får Aron Emilsson, kulturpolitisk talsmann for Sverigedemokratene til å foretrekke sosialdemokratene i regjering framfor Sentepartiets borgerlige søsterparti i Sverige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverigedemokraterna foretrekker nå sosialdemokraten Stefan Löfvén framfor borgerlige Centerpartiet i regjering. Senterpartiets søsterparti i Sverige har blitt for innvandringsvennlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan ikke støtte en regjering der Centerpartiets innvandringspolitikk blir regjeringens politikk. Om Socialdemokraterna i så fall har en mer regulert og restriktiv innvandringspolitikk, støtter vi heller en sosialdemokratisk regjering.

Det sier det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraternas riksdagsrepresentant og medlem av partiets sentralstyre, Aron Emilsson, til ABC Nyheter.

Uttalelsen snaue tre uker før det svenske riksdagsvalget 9. september illustrerer det innfløkte politiske landskapet hos Söta Bror, der ingen regjeringsalternativer ifølge meningsmålingene kan få flertall.

Å bli utpekt som hovedfiende av Sverigedemokraterna er trolig kjærkommet for Centerpartiet.

I enkelte meningsmålinger er Sverigedemokraterna (SD) på høyde med det som fortsatt er det største partiet, Socialdemokraterna. Sistnevnte har gått ned fra 31 prosents oppslutning ved valget i 2014, til 22-25 prosent på målinger nå for tiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

SD har borgerlig hovedfiende

– For oss er det ikke viktig hvem som er avsender for en bra politikk, men at vi kan forhandle med eller støtte den som kommer nærmest vår politikk, sier Emilsson, som ABC Nyheter møtte under Arendalsuka forrige uke. Der deltok den svenske politikeren i debatt om innvandringens utfordringer.

– Centern er lenger unna oss enn socialdemokraterna, oppsummerer Emilsson.

At SD nå anser Löfvén som mer spiselig i innvandringspolitikken enn det borgerlige Centerpartiet, har ikke skjedd uten en smertefull prosess for Sossarna.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De var innvandringsliberale i 2015, men har blitt presset til å stramme inn sin politikk.

Löfvén avviser blankt å ha noe samarbeid med SD.

Centern går for Alliansen

For Centern, som ser ut til å få framgang fra valget i 2014, kan en bannbulle fra det omstridte SD fungere som en klapp på skulderen.

– Jeg er enig med SD i at vi er deres ideologiske motpol i svensk politikk. Vi har vært tydelige på at vi aldri kommer til å medvirke til at de får noen som helst innflytelse, sier Anders W. Jonsson, 1. nestleder i Centerpartiet, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil ha en Allians-regjering, legger han til.

Den svenske Alliansen, som tidligere hadde regjeringsmakta og er de venstregrønnes hovedutfordrer også nå, består av Høyres søsterparti Moderaterna, Kristdemokraterna (som risikerer å falle under sperregrensa på 4 prosent), Liberalerna, som også sliter med sperregrensa, og Centern.

Centern lover innvandrings-kompromiss

– SD sier at de heller stemmer på Löfvén enn en Allians-regjering der Centern får innflytelse på svensk innvandringspolitikk. Er dere så liberale på innvandring?

– Det er klart migrasjonsspørsmålet kommer til å bli et kompromiss. Det blir ikke Centerns eller Moderaternas migrasjonspolitikk. Og det forutsetter at Alliansen har samtaler med sosialdemokratene, sier Anders W. Jonsson.

– Ønsker dere relativt åpne grenser?

– Nei, nei, absolutt ikke. Vi vil ha en strengt kontrollert innvandring. Men vi sier ja til familegjenforening og ønsker å gjeninnføre unntak for særlige tilfeller av mennesker ikke har krav på asyl, men at sterke hensyn tilsier at de får bli, sier Centern-nestlederen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Liker fri flyt av arbeidskraft

– Vi syns også at arbeidsinnvandringen bør bli åpnere. Det bør bli mulig for dem som får avslag på sin asylsøknad å bli her som arbeidsinnvandrere. Og det bør bli slutt på dagens praksis med at arbeidsinnvandrere som har fast jobb men blir tatt i de minste lovbrudd, skal utvises, fortsetter Jonsson.

– Er ikke arbeidsinnvandringen som følge av EUs frie bevegelse av arbeidskraft, som noen frykter utløser sosial dumping, stor nok for Sverige?

– Nei, den skaper ikke sosial dumping. Den frie bevegelsen i EU er bra. Og vi vil i tillegg ha en liberal arbeidskraftinnvandring fra andre steder også, svarer Jonsson.

Signalet er stikk i strid med det norske Senterpartiets holdning, som er skeptisk til den frie flyten som de mener skaper sosial dumping i Norge.

De fleste meningsmålingene gir Alliansen et forsprang på den rødgrønne gruppa bestående av Socialdemokraterna, Miljöpartiet og det framgangsrike Vänsterpartiet.

– Men ingen av partene har utsikt til å oppnå flertall, skal vi tro meningsmålingene?

– Nei, det er ikke sannsynlig. Jeg legger til grunn at Alliansen blir størst. Om Socialdemokraterna og Sverigedemokraterne så feller en regjering utgått av det største flertallet, må de finne ut av det, sier Centerns nestleder.