Statsminister Stefan Löfven kan bli forretningsminister

KRONGLETE SVERIGE: Statsminister Stefan Löfven som leder Sveriges største parti, kan søndag miste flertallet i Riksdagen - uten at en ny regjering popper opp av den grunn.
KRONGLETE SVERIGE: Statsminister Stefan Löfven som leder Sveriges største parti, kan søndag miste flertallet i Riksdagen - uten at en ny regjering popper opp av den grunn. Foto: Henrik Montgomery/tt / NTB scanpix

Riksdagens stollek etter valget i Sverige har en spedalsk deltaker. Det kan gjøre den politiske hverdagen mer overraskende enn man skulle tro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis ikke et under skjer, vil verken venstresiden eller den borgerlige Alliansen få flertall i Riksdagen etter at svenskene 9. september har gått til valgurnene, skrev ABC Nyheter 5. september.

Da spådde førsteamanuensis i statsvitenskap ved Stockholms universitet, Torbjörn Larsson, at Löfven-regjeringen raskt kan bli felt av Alliansen og Sverigedemokraterna - men likevel bli sittende i form av et forretningsministerium.

Et forretningsministerium er en mindretallsregjering som er felt i parlamentet, men blir sittende og styre inntil et flertall er oppnådd for en annen regjering.

– Regjeringen kan bli stemt ned og tvunget til å gå av, men den blir likevel sittende som forretningsministerium i måneder, kanskje år, sier Larsson til Aftonbladet.

Innen to uker etter valget må Riksdagen stemme over hvem som skal være statsminister.

Löfven blir stemt ned, og så ...

Hvordan Löfven-regjeringen bestående av Socialdemokraterne og Miljöpartiet de gröna, kan bli sittende med et flertall i mot seg?

Anders W. Jonsson, Centerpartiets 1. nestleder forklarer gangen i regjeringsspillet overfor ABC Nyheter:

– Det første som skjer etter valget, er at Riksdagen velger en talmann (tilsvarende stortingspresident, journ. anm.).

– Så kommer Alliansen til å stemme ned den sittende regjeringen til Stefan Löfven – hvis ikke Jimmy Åkesson og Sverigedemokraterna redder ham. Om også de stemmer nei til Löfven, blir det en runde med talmannen, sier Jonsson.

Ifølge Jonsson vil talmannen da be det som måtte bli den største grupperingen etter valget, Socialdemokraterna, Miljöpartiet og det sterkt fremadstormende Vänsterpartiet som ett alternativ, eller den borgerlige Alliansen om å danne regjering.

Men det kan bli et «jævla liv»

TORBJØRN LARSSON Foto: Stockholms universitet
TORBJØRN LARSSON Foto: Stockholms universitet

Det som i så fall kompliserer saken, er at partiet Sverigedemokraterna (SD) betraktes som spedalske av begge blokkene.

  • Löfven er krystallklar på at han ikke vil regjere avhengig av SDs støtte.
  • Alliansen (bestående av Høyres søsterparti Moderaterna, De liberale, Kristeligdemokratene og Centern ) med Moderaternas leder Ulf Kristersson i spissen, har også betakket seg for samarbeid med partileder Jimmy Åkessons sverigedemokrater.

For at Alliansen skal få flertall for en regjering må de imidlertid ha fått forsikringer om støtte nettopp fra Åkesson & co.

Men vil de det, tross sin avstandstagen til nå?

– Socialdemokraterna og Miljöpartiet kan beholde makten til Alliansen åpner døra for SD, påpeker Torbjörn Larsson.

Slike forhandlinger kan ta tid. Og i mellomtida vil Löfven fortsatt styre Sverige.

– Socialdemokraterna vil ikke ha det travelt med å forlate regjeringskontorene. Men det kommer til å bli et jævla liv hvis de begynner å fatte viktige beslutninger, sier Larsson til Aftonbladet,

Artikkelen er oppdatert etter valget

Personvernpolicy