Sverigedemokraterna: – Et samarbeid med Frp hadde vært bra for våre land

KAN FÅ MAKT: Aron Emilsson i Sverigedemokraterna.
KAN FÅ MAKT: Aron Emilsson i Sverigedemokraterna. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommende søndag går svenskene til valgurnene. Omstridte Sverigedemokraterna søker makt og ender trolig opp som det nest største partiet. Etter valget ønsker de samarbeid med Fremskrittspartiet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er åpne for å samarbeide med Fremskrittspartiet der vi har felles utgangspunkt og i spørsmål der vi er enige. Det hadde vært bra for våre land, sier Aron Emilsson til ABC Nyheter.

Han er riksdagsrepresentant for Sverigedemokraterna (SD), medlem av sentralstyret og gruppeleder for partiet i Nordisk råd.

I Nordisk råd er partiet medlem av partigruppen Nordisk frihet, bestående av representantene fra Sverigedemokratene, Sannfinnene og Dansk folkeparti.

– Sverigedemokraterna er en del av det partigruppen Nordisk frihet i det Nordiske råd og vi vil gjerne snakke med Fremskrittspartiet om det er slik at de er interessert i å samarbeide med oss. Norden og partiet som har et likt syn på migrasjons- og integreringspørsmål blir sterkere gjennom samarbeid, sier Emilsson.

Les også: Statsminister Stefan Löfven kan bli forretningsminister

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange spør seg om når og eventuelt hvordan Sverigedemokraterna (SD) kan bli tatt inn i varmen i svensk politikk, slik Fremskrittspartiet har blitt i Norge og Dansk Folkeparti i Danmark.

SD-politikeren sier partiet er inspirert av Fremskrittspartiet og deres regjeringsmakt.

– Det er klart at vi ser på hvordan et liknende parti har arbeidet for å forhandle og nå regjeringsmakt, som for eksempel Frp, slik at vi kan dra lærdom og inspireres av det, sier Emilsson.

Les også: Derfor støtter én av fem Sverigedemokraterna

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Sverigedemokraterna

* Svensk parti som definerer seg som sosialkonservativt og nasjonalistisk, men omtales som høyreradikalt og fremmedfiendtlig av motstanderne.

* Grunnlagt i 1988. Blant tidligere medlemmer og grunnleggerne hadde flere bakgrunn fra høyreekstreme og rasistiske miljøer. Partiet har de siste årene gjort mye for å distansere seg fra disse, men har fastholdt at islam er en trussel mot det svenske samfunnet.

* Jimmie Åkesson har vært partileder siden 2005.

* SD fikk 12,9 prosent av stemmene i valget i 2014. På et gjennomsnitt av meningsmålingene nå ser partiet ut til å få 22,5 prosent av stemmene i valget 9. september.

* SD er Riksdagens tredje største parti med 49 av 349 representanter. Partiet er på vippen mellom de to blokkene i Riksdagen. Ingen av de andre partiene har villet samarbeide med partiet.

(Kilde: NTB, val.digital)

– Det finnes likheter mellom SD og Frp

I 2014 kalte Siv Jensen Sverigedemokraternas fremgang et «sykdomstegn» og markerte tydelig avstand til partiet hun mente var fundert på nazisme. Da ABC Nyheter i august ville intervjue Frp-lederen om et mulig samarbeid med SD, var tonen en annen.

– Jeg har ikke behov for å mene noe om dette partiet eller valget i Sverige, sa Jensen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2010 avviste hun alle sammenligninger med partiet overfor NRK.

– Fremskrittspartiet ser ikke noen grunn til å alliere seg med det partiet, og vi har veldig lite til felles med dem. Dette er et nasjonalistisk parti, Fremskrittspartiet er et liberalistisk parti, sa Jensen til NRK.

Men Emilsson er ikke i tvil om at det er likheter mellom Frp og sitt eget parti.

– Ja, det finnes likheter mellom SD og Frp. Vi er begge kritiske til et høyt innvandringstrykk og vil ha en ansvarlig migrasjonspolitikk. Vi mener også begge at den som er innvandrere må tilpasse seg våre respektive land og kulturer. Vi verdsetter betydningen av nasjonalstaten, sier han.

Han forklarer partiets fremgang slik:

– Sverigedemokraterna har vokst ved å være det eneste partiet som seriøst har pekt på problemet med høy innvandring i forhold til et kulturelt felleskap og samtidig den belastningen det er for velferdssystemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere år har Frp jobbet for å ta avstand fra Sverigedemokraterna og avvist stempelet som søsterparti, men i sommer tok tidligere justisminister Per-Willy Amundsen og Christian Tybring-Gjedde til orde for et samarbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– De ønsker å bevare svensk kultur og fellesskap, på samme måte som vi ønsker å bevare den norske nasjonalstaten, sa Tybring-Gjedde til NRK.

På spørsmål fra ABC Nyheter i august sa Siv Jensen dette om et mulig samarbeid:

– Frp har ikke formalisert samarbeid med noen andre partier, og vi har et klart ulikt ideologisk utgangspunkt enn Sverigedemokratiene. Frp ble til i kampen mot offentlige inngrep og høye skatter og kjempet for en mindre stat, mens de ligger langt til venstre for Frp.

Reaksjon: – Siv Jensen må glatte over de interne spenningene

Full forvirring

Det går mot kompliserte regjeringsforhandlinger etter valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge meningsmålingene ender man trolig opp med to omtrent like store blokker, en rødgrønn og en borgerlig, og med Sverigedemokraterna (SD) på rundt 20 prosent.

Ved forrige Riksdags-valg i 2014 fikk partiet 12,9 prosent av stemmene.

Statsminister Stefan Löfven og Socialdemokraterna ligger an til det dårligste valgresultatet på år og dag. Socialdemokraterna styrer i dag landet i en koalisjons- og mindretallsregjering sammen med Miljöpartiet.

Samtidig er den borgerlige alliansen i Sverige er rystet. Partiene strides om hvordan de skal forholde seg til Sverigedemokraterna.

Uansett hvilken gruppering som danner ny mindretallsregjering, blir Sverigedemokraterna en joker.

En løsning kan bli en formell eller uformell avtale om blokkoverskridende samarbeid om budsjettet for å holde SD på sidelinjen.

Hvordan SD agerer etter valget, hviler i første rekke på signalene fra Socialdemokraterna og Moderaterna, har SD-leder Jimmie Åkesson uttalt.

Les også: SD-politikere utestengt fra valget i Sverige på grunn av nazifortid

Blokkene i svensk politikk: «Rødgrønne»: Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Miljöpartiet. Den borgerlige «Alliansen»: Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna.

Aktuelt: Raja: – Frykter «Sylvi-tilstander»