Valg i Sverige:Politisk jordskjelv etter flørt med Sverigedemokraterna

I VEKST: Sverigedomokraterns partiledER Jimmie Åkesson.
I VEKST: Sverigedomokraterns partiledER Jimmie Åkesson. Foto: Vilhelm Stokstad/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den borgerlige alliansen i Sverige er rystet. Partiene strides om hvordan de skal forholde seg til Sverigedemokraterna. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

9. september går svenskene til valg. Det innvandringskritiske partiet Sverigedemokraterna (SD) er i sterk vekst, og nå må den borgelige siden forholde seg til partiet de tidligere ikke har ønsket å samarbeide med.

Hvordan de skal gjøre det ryster og splitter de borgerlige partiene.

På meningsmålinger ligger SD an til å bli det nest største partiet med i overkant av 20 prosents oppslutning. Årsaken er innvandring og misnøye mot etablerte partier.

Aktuelt: Sverigedemokraterna like store som Moderaterna

Den borgerlige alliansen består av Moderaterna (Høyres søsterparti), Liberalerna (Venstre søsterparti), Centerpartiet (tidligere ansett som Senterpartiets søsterparti) og Kristdemokraterna (KrFs søsterparti).

Fakta om svensk politikk

Sverige holder valg på ny nasjonalforsamling 9. september.

I 2014 dannet Socialdemokraterna (S) og Miljöpartiet (MP)mindretallsregjering.

Siden 2004 har de borgelige partiene samarbeidet i Alliansen. Alliansens største parti, Moderaterna, ledes av Ulf Kristersson.

Et gjennomsnitt av de siste meningsmålingsmålingene for to uker siden viser at dagens to regjeringspartier, Socialdemokraterna og Miljöpartiet, sammen med støttepartiet Vänsterpartiet ligger an til å få 143 representanter.

Den borgerlige Alliansen, som består av høyrepartiet Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna og Kristdemokraterna, ville ha fått 129 representanter, mens høyrepopulistiske Sverigedemokraternaville ha fått 77.

Statsminister Stefan Löfvens Socialdemokraterna er fortsatt Sveriges største parti med 24,8 prosent av velgerne i ryggen, viser gjennomsnittet av de siste målingene. Under valget i 2014 fikk partiet 31 prosent av stemmene.

Sverigedemokraterna får 20,6 prosents oppslutning, mot 12,9 prosent i siste valg.

Kilde: NTB

Ulf Kristersson, partileder for Moderaterna, regnes som en het kandidat til å bli Sveriges nye statsminister. Foto: Janerik Henriksson/tt / NTB scanpix
Ulf Kristersson, partileder for Moderaterna, regnes som en het kandidat til å bli Sveriges nye statsminister. Foto: Janerik Henriksson/tt / NTB scanpix

– Tilpasse seg rasister

Striden på borgerlig side boblet til overflaten da det forrige torsdag ble kjent at Alliansen skulle legge frem to forslag som ville endre Sverigedemokraternas innflytelse i Riksdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les: Löfven: – Sverigedemokraterna er et nazistisk parti

Til svenske medier ble det lekket at de borgerlige ville ønske Sverigedemokraterna velkommen inn i toppverv i Riksdagen.

Til nå har ikke det innvandringskritiske utvalget fått ledet noen av de 15 komiteene i Riksdagen. Det har til nå vært en enighet mellom den røde og blå blokken om at partiet skal holdes borte fra lederjobbene.

Samtidig vil de borgerlige fremme en kandidat til Riksdagens talsperson, som tilsvarer Norges stortingspresident. Dette uavhengig om den rødgrønne blokken blir størst. Blir den rødgrønne blokken størst, trenger Alliansen støtte fra Sverigedemokraterna. Den strategien bryter med tradisjonen om at det største partiet skal ha Riksdagens talsperson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Audun Bjørlo Lysbakken og Jonas Sjöstedt leder for det svenske Vänsterpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Audun Bjørlo Lysbakken og Jonas Sjöstedt leder for det svenske Vänsterpartiet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er ikke ved å tilpasse seg rasister når vi bygger et sterkere Sverige, det gjør vi ved å holde sammen og stå opp for likestilling, sa partileder for Vänsterpartiet (SVs søsterparti), Jonas Sjöstedt, da han talte i den svenske politikeruka i Almedalen mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lekkasjene om en annen holdning til Sverigedemokraterna har ført til sterke reaksjoner i de borgelige partiene.

Få timer etter at nyheten ble kjent måtte Centerpartiet og Liberalernas kommunikasjonsrådgivere kaste seg rundt. Åpningen for Sverigedemokraterna ble sett på som en åpning for et politisk samarbeid.

Centerpartiet: – Har skadet Alliansen

Centerpartiets leder Annie Lööf uttalte til SVT mandag kveld at bråket har skadet Alliansen.

– På kort sikt har det skadet Alliansen på den måten at vi ikke har kunnet prate om andre viktige politiske saker, sa hun til SVT.

Hun avviste at Sverigedemokraterna kan få lederverv i komiteene.

– Det blir oppfattet som et samarbeid og forhandlinger med Sverigedemokaterna, og det er det ikke verdt, sa Centerparti-lederen.

Lederen for Liberalerna avviser tirsdag morgen derimot ikke at det innvandringskritiske partiet kan få lederverv. Mandag omtalte han saken som død.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil være veldig klar: Liberalerna vil aldri sitte i en regjering som samarbeider med Sverigedemokraterna. De er et nasjonalistisk parti, med en fot igjen i den rasistiske mølla - vi vil aldri samarbeide med dem, sier Jan Björklund (L) til SVT onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han ville likevel ikke utelukke at partiet vil få ledende stillinger i Riksdagen.

– Det har ingenting å gjøre med politisk samarbeid, det handler om å respektere velgernes stemmer på valgdagen, sier Björklund.

Det hersker derfor fortsatt full forvirring om hva Allianse-partiene egentlig mener, og partiene er splittet.

Ifølge Expressens kilder anklager Moderaterna Liberalerna og Centerpartiet for «svik og dobbeltspill».

– Vil til enhver pris bli statsminister

Politisk kommentator i Aftonbladet, Eva Franchell, mener Moderaterna-leder Ulf Kristersson gjør alt for å bli statsminister.

– Ulf Kristersson har bestemt seg. Han vill bli statsminister og nå gjør han alt for å oppfykke sin drøm. Han fikser og trikser for å komme dit han vil, aller senest har Alliansen lansert tanken på å uansett valgresultat lansere sin helt egen talperson, skriver Franchell.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aps søsterparti sliter

Arbeiderpartiets svenske søsterparti, regjeringspartiet Socialdemokraterna, sliter i motvind. De har ikke lykkes i innvandringsdebatten, tross at de har varslet store grep.

Under valget i 2014 fikk partiet 31 prosent av stemmene. Nå ser det ut til at de ender opp på 23-24 prosent.

Les saken: Aps søsterparti: – Sverige har tatt imot for mange flyktninger

SE VIDEO FRA 2014: Åkesson buet ut foran Stortinget