Ny dansk etterretningsrapport:

Ny russisk kampflybase operativ i 2020

<p>Russisk personell på flybasen Nagurskoye på Frans Josefs land, fotografert i mars 2017. REUTERS/Sergei Karpukhin</p>
Russisk personell på flybasen Nagurskoye på Frans Josefs land, fotografert i mars 2017. REUTERS/Sergei Karpukhin Foto: Sergei Karpukhin / Reuters

Russland bygger nå verdens nordligste base for kampfly. Når den trolig står ferdig neste år vil den kunne ta imot de aller største transport-, bombe- og anti-ubåtfly.

Den nye og oppgraderte kampflybasen på Nagurskoye på Frans Josefs land, vil bli en hjørnesten i en fremskutt forsvarslinje i havområdet mellom Nordishavet, Karahavet, Barentshavet og Nordpolen.

Nagurskoye Foto: Googlemap
Nagurskoye Foto: Googlemap

Basens beliggenhet er om lag 1.000 kilometer fra Nordpolen, 275 kilometer fra Svalbard-øyene og 700 kilometer fra Longyearbyen.

Det militære anlegget på Nagurskoye ble bygget allerede på 1950-tallet, beregnet som base for sovjetiske bombefly med lang rekkevidde for blant annet å kunne nå USA.

Les også: – NATO vurderer opprustning nær Russlands grenser

Nye satellittbilder

Satellittfotografier fra september 2015 viste en ny base uten pansrede kjøretøy eller luftvern.

Arbeidet med å bygge den nye landingsbanen på Nagurskoye-basen startet i 2017. Nye satellittbilder viser at rullebanen på Frans Josefs land forlenges fra 2500 meter til 3500 meter.

Nå er russerne i ferd med å ferdigstille den strategisk viktige kampflybasen. Ifølge dansk etterretning er det sannsynlig at det toppmoderne og fremskutte militæranlegget vil være operativt i 2020.

Det går frem av den nye rapporten fra Forsvarets Efterretningstjenest, som ble publisert 29. november i år. Ifølge dansk etterretning er Russland i ferd med å konsolidere sin posisjon i Arktis, hvor flere stormakter, deriblant Kina og USA posisjoner seg.

Les også: Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis

Frykter overraskende presisjonsangrep med kryssermissiler

I mai 2018 erklærte den russiske marinen at en av dens atomdrevne ubåter gjennomførte en vellykket test av fire interkontinentale ballistiske missiler fra Kvitsjøen sør for Kola-halvøya. NTB Scanpix/AP.
I mai 2018 erklærte den russiske marinen at en av dens atomdrevne ubåter gjennomførte en vellykket test av fire interkontinentale ballistiske missiler fra Kvitsjøen sør for Kola-halvøya. NTB Scanpix/AP.

«Russland oppfatter sin lange arktiske kyst som den mest sårbare flanke overfor et overraskende amerikansk presisjonsangrep med kryssermissiler,» heter det i rapporten. Basen kan både brukes til defensive og offensive operasjoner.

Statsminister Erna Solberg kommenterer deler av den nye rapporten slik:

– For oss faller dette inn i bildet av et Russland som har styrket seg militært, også i nordområdene, som er raskere, mer mobilt, har mer utstyr og større kapasiteter . Vi må sørge for at vi har et forsvar, som sammen med vår alliansetilhørighet, er godt nok til å avskrekke, sier Erna Solberg til TV 2, som først omtalte den danske etterretningsrapporten onsdag.

Les også: USA oppfordrer Danmark til å kjøpe flere kampfly

Stor militærstrategisk betydning

Nagurskoye regnes som Russlands nordligste grensevaktstasjon og ligger på øya Alexandraland i Frans Josefs land. Nagurskoye er øyas eneste bebodde sted, og består av en forlegning, lagerhus, garasjer, en flyplass og en mindre trekirke.

Når den nye kampflybasen er intakt vil den få stor militærstrategisk betydning. Den vil blant annet gi Russland et luftmilitært fotfeste nær Nordpolen.

Ifølge den danske etterretningsrapporten anser russerne sine militære installasjoner og våpensystemer som sensitive for et eventuelt amerikansk angrep.

Statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er denne trusselen som Russland nå vil forsøke å minimere.

«En stor del av kapasiteten til gjengjeldelse er forankret i Nordflåtens ballistiske missilubåter på Kolahalvøya. (...) I en krise vil basen bidra til at Rusland vil kunne etablere kontroll med sjø- og luftmilitære domener i området langt utenfor de territoriale grenser», skriver Forsvarets Efterretningstjeneste.

Advarer mot kortere varslingstid ved angrep på Grønland

Danmark er spesielt bekymret for sikkerheten på Grønland. Med lufttankning vil flyenes rekkevidde og operasjonstid kunne forlenges markant. Varslingstiden for et eventuelt russisk angrep vil dermed bli kortere og bidra til økt sårbarhet, sett med danske øyne.

«Fra basen vil russiske fly med kort varsel samtidig kunne nå det nordøstligste Grønland, og med langtrekkende raketter eller anvendelse av tanking i luften også ha evnen til å kunne angripe Thulebasen,» advarer dansk etterretning.

Les også: Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer

Det regnes som sannsynlig at Russlands bekymring er særlig rettet mot NATO, som de siste årene har økt sin tilstedeværelse i de nordområdene. Dette tolkes av russerne som en fremtidig trussel mot Russlands strategiske og militære evne i Arktis, samt forsvaret av landets nordlige flanke.

Samtidig peker rapporten på at det økende spenningsnivået mellom Russland og Vesten har resultert i at USA og NATO igjen fokuserer på militær styrke og tilstedeværelse i Nordatlanten. Denne utfordringen ønsker Russland å svare på.

«Forhindre forsterkninger fra USA til Nord-Norge»

«Formålet er å sikre de maritime forbindelseslinjer mellom Nord-Amerika og Europa dersom det skulle oppstå en eskalerende krise med Russland.» Dette gjelder spesielt farvannet mellom Grønland, Island, Færøyene og Storbritannia, også kalt GIUK-gapet i militær sammenheng.

Begrepet oppsto under 2. verdenskrig. GIUK-gapet var også strategisk viktig under den kalde krigen da det avgrenset hvor sovjetiske flåtestyrker fra Nordflåten kunne bryte ut i Atlanterhavet fra sin hjemmebase på Kolahalvøya.

VIDEO: Russisk jagerfly eskorterer amerikansk etterretningsfly

«For Russland er GIUK-gapet avgjørende for å kunne forhindre, eller som minimum, forsinke forsterkninger fra USA til Nord-Norge og tett på Russlands arktiske grenser. (....) Vestlige flåteaktiviteter gjennom GIUK-gapet og i retning av Norge vil hurtig kunne utfordre Russlands lokale militære overlegenhet i Arktis og true landets strategiske kapasiteter på Kolahalvøya», skriver Forsvarets Efterretningstjeneste.

Forsvarssjefen: – Bedre tilstedeværelse i nordområdene

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har flere ganger pekt på Russland som den største sikkerhetstrusselen for Norge. Da han fikk oppdraget med å levere inn sitt fagmilitære innspill tidligere i år, viste han til hovedlinjene i forsvaret av Norge.

Forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Forsvarssjef, admiral Haakon Bruun-Hanssen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det første er at vi må styrke Forsvaret, slik at vi kan ha en bedre og relevant tilstedeværelse i nordområdene. Det ligger først og fremst på maritim side, men også på landsiden. Og så trenger vi styrket evne til å bidra på en troverdig måte i NATO. Vi må ta vår del av styrkingen av det kollektive forsvaret. Der trenger vi spesielt å styrke landsiden, men også sjøsiden, uttalte Bruun-Hanssen.

– Vi er nødt til å hevde vår suverenitet

I mai uttalte den danske forsvarsministeren Claus Hjort Frederiksen (V) at Danmark må utplassere jagerfly på baser på Grønland dersom Russland krenker luftrommet på øya.

I løpet av kort tid vil Grønland være innenfor rekkevidden av russiske jagerfly når russerne etablerer baser øst for Svalbard. med tankfly for lufttanking. I dag har ikke Danmark noen beredskap for å avvise russiske fly på Grønland.

– Vi kan ikke tolerere krenkelser av det danske territories luftrom. Vi er nødt til å hevde vår suverenitet, sa Claus Hjort Frederiksen til avisa Berlingske Tidende.

Frederiksen viste til at Danmark ikke kan akseptere krenkelser av luftrommet over Grønland, på samme måte som de heller ikke tolererer det over Danmark eller i Østersjøen.

Et etablering av jagerfly på Grønland vil, ifølge avisen, koste Danmark dyrt. Danske F-16-fly har siden 2013 vært på vingene 184 ganger for avskjære russiske fly som har vært på vei mot dansk luftrom.

Les også: E-tjenesten: Offensivt Russland gir ny normalsituasjon i nord

VIDEO: Russiske ubåter viser muskler i nord

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Slik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert12:25 Flere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25 Russlands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13 «Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03 Falun sliter tungt med desperat snømangel12:03 Død person funnet i branntomt11:48 Gris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28 En fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23 Norwegian med nye regler for håndbagasje10:50 Folket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49 Været endrer programmet under ski-NM10:24 NAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07 Fortsatt ingen endring i styringsrenten09:35 Virusfrykt rammer Asia-børsene09:28 Norge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16 Mye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15 Brækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14 Barn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14 – 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12 Laila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46 Arbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45 Stadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05 Eksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30 Intense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10 Rio Ferdinand: – Jeg er flau07:06 – 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00 Norge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47 Tre døde da brannfly styrtet i Australia06:35 Savnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08 Studie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07 Boeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00 Veiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00 FN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30 Nå skal hagefuglene telles05:15 SV vil teste klimaviljen05:00 Søreide venter fortsatt på svar fra USA04:50 Rådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33 WHO berømmer Kina for smittetiltak03:47 Færre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46 Trump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23 Sp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55 USA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55 Frp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18 Frp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17 Kraftig økning i politidrap i Rio00:27 Frp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53 Trump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær
Siste nytt
01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01NorgeTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05PolitikkSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå bygges det på Holmenkollen17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenSlik døde 1 million fugler av hetebølge i havet13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert12:25NorgeFlere kvoteflyktninger enn asylsøkere i 201912:25PolitikkRusslands folkevalgte støtter grunnlovsendringer12:13Politikk«Ukjente» statsrådkandidatene kan redde kjønnsbalansen12:03SportFalun sliter tungt med desperat snømangel12:03NorgeDød person funnet i branntomt11:48VerdenGris ble dyttet ut i strikkhopp i Kina: – Dyremishandling av verste sort11:28Helse og livsstilEn fjerde by i Kina isoleres som følge av virusutbruddet11:23ReiseNorwegian med nye regler for håndbagasje10:50NorgeFolket støtter beslutningen om å hente familie fra Syria10:49SportVæret endrer programmet under ski-NM10:24MotorNAF: – Hva som skjer med bilavgiftene er nå svært usikkert10:07PengerFortsatt ingen endring i styringsrenten09:35PengerVirusfrykt rammer Asia-børsene09:28SportNorge med kurs for EM-rekord: – Respekt og imponerende09:16SportMye på spill for Norge: EM kan rydde vei for full fest09:15SportBrækhus om veien til suksessen: – Jeg har aldri gått for pengene09:14VerdenBarn av danske fremmedkrigere mister retten til automatisk statsborgerskap09:14Penger– 2019 blir trolig det siste året med «oljeboom»09:12NorgeLaila Anita Bertheussen tiltalt for angrep og trusler mot statsorganer08:46PengerArbeidsledigheten opp til 4 prosent08:45NorgeStadig flere ungdommer havner på glattcelle08:05Helse og livsstilEksperter: Minst ett år til lungevirus-vaksine er klar07:30PolitikkIntense spekulasjoner om Hareide-comeback07:10SportRio Ferdinand: – Jeg er flau07:06Norge– 1,5 graders-målet i Paris-avtalen er komplett urealistisk07:00NorgeNorge undertegner finansieringsavtale med FNs klimafond06:47VerdenTre døde da brannfly styrtet i Australia06:35VerdenSavnede etter vulkanutbruddet på New Zealand erklært døde06:08Helse og livsstilStudie: Ungdommer med angst blir friskere av gruppeterapi på skolen06:07VerdenBoeing utsetter testflyging på grunn av dårlig vær06:00MotorVeiprising havner på bordet til den neste samferdselsministeren06:00VerdenFN slår alarm om grådige gresshopper i Øst-Afrika05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30Helse og livsstil75 år siden frigjøringen av Auschwitz05:30NorgeNå skal hagefuglene telles05:15PolitikkSV vil teste klimaviljen05:00VerdenSøreide venter fortsatt på svar fra USA04:50NorgeRådmenn mener framtidige kommunereformer må styres mer av staten04:33VerdenWHO berømmer Kina for smittetiltak03:47NorgeFærre nordmenn tror på reinkarnasjon03:46VerdenTrump deltar som første president i anti-abort-marsj02:23PolitikkSp-politiker mister verv etter å ha delt klimainnlegg fra nazistisk nettsted01:55PolitikkUSA ber Libanons nye regjering om håndfaste reformer01:55PengerFrp varsler motstand mot egen stortingsmelding01:18NorgeFrp-topper åpner for regjeringssamarbeid med Sp01:17VerdenKraftig økning i politidrap i Rio00:27PolitikkFrp gjør hopp på måling etter regjeringsexit23:53VerdenTrump og Saleh uenige om amerikansk militærnærvær
Populært