Canada vil satse militært i Arktis

Canadas statsminister Justin Trudeau under et besøk i Beijing i 2017. Kina er ett av flere land som viser økende interesse for Arktis.
Canadas statsminister Justin Trudeau under et besøk i Beijing i 2017. Kina er ett av flere land som viser økende interesse for Arktis. Foto: Ng Han Guan / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen i Canada har lagt fram en strategisk tiårig plan for Arktis som innebærer et større militært nærvær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er voksende internasjonal interesse for Arktis, fastslår regjeringen til statsminister Justin Trudeau i et strategidokument som ble offentliggjort tirsdag.

Både statlige og ikke-statlige aktører bidrar til økt konkurranse i Arktis, heter det i dokumentet. Disse aktørene ønsker å dra nytte av regionens strategiske beliggenhet og de store naturressursene i Arktis.

Et viktig mål for regjeringen er å styrke Canadas militære nærvær i Arktis og nordområdene. Landet vil fortsette å utøve suverenitet i Nordvestpassasjen – som USA og mange andre land regner som internasjonalt farvann.

Trudeau-regjeringen konstaterer at klimaendringene og ny teknologi har gjort Arktis mer tilgjengelig. Skipstrafikken gjennom den canadiske delen av Arktis økte i 2017 med hele 22 prosent sammenlignet med året før.

2017 var også året da et utenlandsk cruiseskip for første gang kjørte gjennom hele Nordvestpassasjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klimaendringene går raskere i Arktis enn andre deler av verden, og sjøisen krymper gradvis som følge av den globale oppvarmingen.

Issmeltingen gjør det blant annet lettere å utvinne olje i arktiske havområder – noe som i sin tur bidrar til større klimautslipp når oljen forbrennes. I Norge har regjeringen valgt å åpne nye områder i Barentshavet for oljeboring.