– Flere i NATO ser ikke Russland som den største trusselen

En del NATO-land ser ikke trusselen fra Russland som den viktigste. – Det er først og fremst USA og Storbritannia som har strategiske interesser i nordområdene, sier Hårek Elvenes (H).

Denne uken var det duket for debatt om den nye langtidsplanen for Forsvaret, arrangert av et samarbeid av norske forsvarsforeninger.

Fremskrittspartiet mener at Norge i begrenset grad bør delta i internasjonale militære operasjoner. Senterpartiet mener at alle internasjonale operasjoner Norge deltar i, må bli grundig evaluert, ettersom alliansens hovedformål er territorial forsvar.

Blir Norge prioritert?

Men det er ikke så enkelt, la Høyres mann i forsvarskomiteen, Hårek Elvenes, fram.

Det kan bli en diskusjon i NATOs nå 29 medlemsland om hvor forsterkningene settes inn i en konfliktsituasjon, og det er ikke sikkert at Norge blir prioritert. Trusselbildet oppfattes helt forskjellig om man er i nord eller syd.

– Det aller viktigste i innretningen av vårt forsvar er at vi stiller oss slik at vi får prioritet på hjelp av NATO hvis det skulle være behov. Landene i Syd-Europa oppfatter trusselen mot Syd-Europas grenser fra Afrika og fra Østen som noe langt mer viktig enn trusselen som Russland utgjør i nordområdene, sa han.

Dette er på linje med en rapport fra NATO-høyskolens studie som ABC Nyheter tidligere har omtalt. De siste årene har flere NATO-land, deriblant Italia, Hellas og Tyrkia, sett på trusler fra Midtøsten og Afrika i form av ekstremisme, narkotikasmugling og flyktninger. Balkan og Øst-Europa har vært bekymret for Russland, men da for sine egne lange grenser i øst.

Missilforsvar

Hårek Elvenes (H) Foto: Stortinget
Hårek Elvenes (H) Foto: Stortinget

– Det er isolert sett kanskje to land som har strategiske interesser i nordområdene; USA og Storbritannia. Vi må innrette oss slik at de kommer når vi har behov for det, og det vil være dimensjonerende for hvordan vi skrur vårt forsvar sammen, sa Elvenes.

For å være relevante i NATO, er det særlig viktig med at Norge sørger for overvåking og etterretning av nordområdene, samtidig som at vi fortsetter å gjøre norske styrker tilgjengelige til internasjonale operasjoner, utdyper Elvenes overfor ABC Nyheter.

– Norge er NATO i nord, sier Elvenes.

Elvenes sa at regjeringen vil at debatten om fremtidens forsvar skal være «åpen og realistisk». Flere soldater er ikke ensbetydende med bedre forsvar, mener han. Norge trenger særlig mer avansert utstyr, og nevnte spesielt cyberforsvar og luftvern.

– Vi står overfor hypermoderne missiltrusler som kan fyres av fra hvor som helst, som kan ramme Norge, Europa og USA, langtrekkende presisjonsvåpen som vi i dag ikke har et forsvar mot. Luftvern blir meget viktig for forsvarssjefen å se på. Det tror jeg må prioriteres opp sammenlignet med eksisterende langtidsplan, sa Elvenes.

Støtte fra Huitfeldt

På noen av punktene var Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt enig med Elvenes.

– Jeg tror det er umulig å få alliansesolidaritet uten å stille opp for det landene i sør mener er det mest prekære. Det henger sammen. Det er ingen motsetning mellom det å hindre Irak til å være et oppmarsjområde for internasjonal terrorisme, og det å beskytte våre egne nærområder, sa Huitfeldt.

Likevel ga hun regjeringen det glatte lag for det hun mener er manglende finansiering av dagens forsvarsplaner.

– Vi må slutte med den elendige avbyråkratiserings- og

Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix

effektiviseringsreformen som kutter hver forsvarsgren år for år. Det er ingen offentlig sektor som har vært gjennom så store omstillinger som Forsvaret, men det er også usedvanlig viktig at de pengene man kutter er de pengene Forsvaret skal benytte selv, de skal ikke gå til skattekutt.

Hun påpekte at selv om bevilgningene til Forsvaret øker, så skyldes det hovedsakelig utgiftene til de nye kampflyene F-35, som hele Stortinget står bak.

– Jeg er glad for at amerikanerne trener her, men jeg synes det er galt at vi inviterer dem samtidig som vi bygger ned selv, sa Huitfeldt. Hun mener regjeringen bygger ned stående styrker til å være mobiliseringsstyrker, noe som er en helt annen debatt.

FrPs Tybring-Gjedde vil forstå Russland

Fremskrittspartiets Tybring-Gjedde var uenig med sine regjeringskolleger når det gjelder internasjonal innsats. Han frykter at med tanke på den rask voksende kostnadsnivået på avanserte våpen, så blir til og med to prosent av BNP ikke nok til å styrke forsvaret i fremtiden.

– I fremtiden kommer NATOs generalsekretær til å snakke om 2,5 prosent av BNP, spådde han.

Allerede nå må Forsvaret bevilges 16 milliarder kroner ekstra i året for å nå NATOs krav om 2 prosent av BNP.

Christian Tybring-Gjedde Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Christian Tybring-Gjedde Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– La oss se på noen måter vi kan bruke litt mindre penger. For eksempel at vi spesialiserer oss på noe og at vi ikke er med og styrter Saddam Hussein og Gaddafi, noe som ikke har noe med artikkel 5 å gjøre, sa Tybring-Gjedde.

– Jeg tror vi skal forsøke å forstå Russland mer enn vi gjør. Det som skjer nå er at vi bygger opp et fiendskap mot Russland på mange steder. Jeg tror vi skal prøve å ha som utgangspunkt å forsvare vårt eget land, sa han.

Les også: Tidligere forsvarssjef om NATO: – Det kan ta tid å reparere skadene

Krever Forsvaret «på egen kjøl»

Senterpartiets Liv Signe Navarsete var enig i at USA og Storbritannia er Norges viktigste allierte, men advarte om å ta den tankegangen helt ut med tanke på internasjonale operasjoner.

– Vi må ha et forsvar som også står på egen kjøl, sa hun.

– Selv om vi ikke har et forsvar der vi greier oss uten NATO, så må vi ha et forsvar der vi greier å stå i det en stund.

– Det gjør oss ikke bedre operativt å sende helikoptre sørover og så leie noen private til å fly sammen med Hæren i nord. Det er ikke betryggende for noen. Landmakta er i en særstilling, den er så til de grader forsømt i den eksisterende langtidsplanen, sa Navarsete.

Huitfeldt sa at hun tror på sine meddebattanter og på forsvarsministeren at de veldig gjerne vil ha mer penger til Forsvaret.

– Jeg tror at de som sitter ved siden av meg her, kjemper med nebb og klør for å øke forsvarsbudsjettet, men jeg ser jo at de taper hver eneste gang.Og det gjør egentlig forsvarsministeren også. Jeg tror at han egentlig vil ha pengene til de stridsvognene vi trenger, men dessverre så taper han kampen. Jeg tror vi må komme opp med strukturforslag som er mulig å finansiere. Og der har Høyre dessverre sluttet å være et forsvarsparti. De må stille opp med penga!

Les også: Sverre Diesen: – Hærmiljøet sliter med å tilpasse seg virkeligheten

Soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) er en del av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) er en del av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Elvenes: – Blir ikke enkelt å finansiere

Hårek Elvenes pekte på at det trengs 500 milliarder kroner til å fullfinansiere forsvaret mot 2037, noe som ikke blir enkelt.

– Det vil kreve en del tøffe politiske prioriteringer i en tid der man ser økningen i utbetalinger av pensjoner og antall yrkesaktive faller. Alle partier har lovet to prosent, men ingen har sagt hvordan de skal klare det, sa han.

– Gjennom å si at forsvar og sikkerhet er mye viktigere enn skattekutt. I 2018 brukte vi 1,59 prosent. Dette holder ikke i NATO-sammenheng, svarte Huitfeldt.

Imidlertid kontret Tybring-Gjedde og Elvenes med at de mener det ikke holder bare å droppe skattekutt, og anklaget Arbeiderpartiet for å trekke fram det argumentet i enhver anledning.

– Arbeiderpartiet mener at det å droppe disse relativt få skattelettene for å skape vekst i norsk næringsliv ikke bare kunne ha finansiert Forsvaret, men en rekke andre ting, sa Tybring-Gjedde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:58 Dette skjer i dag05:55 Snøvær på Østlandet: Vær forberedt på køkaos05:30 Dette skjedde i natt05:30 Nå skal trygdeskandalen flombelyses05:27 Demonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08 Latinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57 Person til sykehus etter brann i Asker04:54 Trondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:36 Spania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg04:17 Rapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14 Neil Young vil bli amerikansk statsborger04:06 Morales hevder politiet har blitt instruert til å arrestere ham03:29 Delstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20 Tre nye demonstranter drept i Irak03:05 Hønefoss Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:58 Politi skjøt demonstrant i brystet under uro i Hongkong02:53 Rødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11 Topper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47 Brannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40 Iran bygger enda et atomanlegg01:22 Mexico tilbyr Morales asyl01:02 Bilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31 Sanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02 Minst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16 Juventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24 Varhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05 Vraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51 Ambulanse frontkolliderte med personbil21:50 Solbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49 Lyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39 Bundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58 Fortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30 Hevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11 Målløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09 Lillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06 Ny hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51 Molde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48 Mann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39 Bussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35 Liverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04 Erna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58 Haaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54 Venstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37 Celtic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35 Flere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03 Irakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40 Fire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31 Telenor har stabilisert flere av tjenestene17:12 Ørjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58 Opptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50 Nå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23 Petter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06 Flere drept av bilbombe nord i Syria16:05 Frivillig fange i Auschwitz15:29 Jødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27 Trolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18 Jordan tar tilbake landområder fra Israel13:33 Bolivias president Evo Morales går av13:26 Russland rystet av grusomt drap13:08 Kongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08 Advarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06 Farevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40 Enebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26 Iohannis favoritten ved valget i Romania11:09 Ny kulderekord i Troms10:39 Ap og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30 Flere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15 Merkur foran solen: Neste gang er i november 203210:11 Guardiola før storkampen: – Vi er ikke underdogs på Anfield09:57 Jan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris09:36 Ledende demokrater vil ha økt press mot Israel09:33 Keeperen reddet seieren for Zuccarellos Wild09:32 Massivt nytt oljefelt funnet i Iran09:14 Ferske elbiltall: – Litt skuffende09:12 Tenåring døde etter skyteepisode i Malmö08:48 Valget i Spania: Sosialdemokratene vinner, men ytre høyre-parti går mest opp08:11 Fortrolig meldingen avslørte: Norge ville ha «mur» mot østtyskere07:52 Farevarsel for snø på Sørlandet – bilister advares07:01 Målmannen reddet seieren for Zuccarello og Minnesota Wild06:47 Kambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest06:45 Brann i garasjeanlegg utenfor Bergen slukket06:21 Dette skjer i dag05:48 Dette skjedde i natt04:51 Over tusen forsvarspistoler er ikke gjort rede for04:21 Tenåring døde etter skyteepisode i Malmö03:42 Mann pågrepet for å ha truet politiet med kniver03:39 Woody Allen inngikk forlik med Amazon02:50 Demonstranter stormet to statseide medier i Bolivia02:01 Eksplosjon ved leilighetshus utenfor Stockholm01:56 Seks ungdommer mistenkt for ran i Oslo01:33 Netflix og HBO vil stoppe deling av passord01:21 Syklonen Bulbul inn over land i Bangladesh01:19 Alan Walker viste fram storproduksjon i Spektrum00:12 Væpnet politi stoppet full tenåring med lekepistol23:19 Frisparkperler fra Messi da Barcelona tok tilbake tabelltoppen22:42 Flest velgere vil ha Raja eller Rotevatn som partileder for Venstre, ifølge VG-måling21:43 To personer skutt og såret i Malmö21:34 Republikanere vil ha Bidens sønn i vitneboksen21:29 SV vil sette krav til utslipp for å få ned cruisetrafikken21:00 Stoltenberg besøker Trump til uka
Siste nytt
05:58NorgeDette skjer i dag05:55NorgeSnøvær på Østlandet: Vær forberedt på køkaos05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeNå skal trygdeskandalen flombelyses05:27VerdenDemonstranter skal ha tatt over Venezuelas ambassade i Bolivia05:08VerdenLatinamerikanske presidenter fordømmer «statskupp» i Bolivia04:57NorgePerson til sykehus etter brann i Asker04:54NorgeTrondheims-politiet slår alarm om normalisering av narkotika04:36VerdenSpania er fortsatt fastlåst politisk etter enda et valg04:17NorgeRapport: Få tiltak får unge lovbrytere på rett spor04:14VerdenNeil Young vil bli amerikansk statsborger04:06VerdenMorales hevder politiet har blitt instruert til å arrestere ham03:29VerdenDelstat i Australia erklærer unntakstilstand etter katastrofebrann03:20VerdenTre nye demonstranter drept i Irak03:05NorgeHønefoss Sparebank lot kunde betale ned boliglån med kontanter i fem måneder02:58VerdenPoliti skjøt demonstrant i brystet under uro i Hongkong02:53NorgeRødgrønne partier vil bruke oljefondets midler aktivt for klima02:11VerdenTopper i valgkommisjonen i Bolivia pågrepet01:47NorgeBrannvesenet har kontroll på husbrann i Nordfjord01:40VerdenIran bygger enda et atomanlegg01:22VerdenMexico tilbyr Morales asyl01:02NorgeBilførere på vei mot øst godt forberedt etter farevarsel00:31VerdenSanchez oppfordrer partier til samarbeid00:02NorgeMinst tre anmeldelser etter at jente ble overfalt i Sandnes23:16SportJuventus tilbake på tabelltoppen etter Dybala-mål22:24NorgeVarhaug-drapet opp for lagmannsretten22:05SportVraket Helland reddet RBK-poeng mot Glimt21:51NorgeAmbulanse frontkolliderte med personbil21:50SportSolbakkens FCK knust i toppkampen: – Vil ikke komme med unnskyldninger21:49SportLyon-bussen pepret med stein foran storkamp21:39SportBundesligaprofil løp ned trener - kamp endte i kaos20:58VerdenFortsatt ingen pågrepet etter drap på 15-åring i Malmö20:30NorgeHevingen av bil i Jølstravatnet starter mandag20:11SportMålløst mellom Tromsø og Vålerenga20:09SportLillestrøm lever farlig etter tapte for Stabæk20:06SportNy hjemmeseier for Kristiansund, Sarpsborg i trøbbel19:51SportMolde rundspilte Strømsgodset - sikret seriemesterskapet19:48VerdenMann pågrepet for å stikke hull på Trump-ballong19:39NorgeBussjåfør kjørte på to barn på Jessheim19:35SportLiverpool overlegne i gigantduellen, knuste Manchester City19:04PolitikkErna Solberg: – Vi må hindre at fordommer sprer seg18:58SportHaaland-målfest ble avgjørende i toppkamp18:54NorgeVenstre vil ha gratis SFO for de fattigste fra 202118:37SportCeltic og Elyounoussi slo Motherwell, holder Rangers bak seg18:35VerdenFlere sivile drept i russiske luftangrep i Syria18:03VerdenIrakiske ledere lover valgreform og endring i landet17:40NorgeFire pågrepet etter voldshendelse i Kristiansand17:31NorgeTelenor har stabilisert flere av tjenestene17:12SportØrjan Nyland med tap i Premier League-debuten16:58SportOpptur for Solskjær, Uniteds unggutter lekte seg til seier mot Brighton16:50PolitikkNå starter Høyre jakten på Høies erstatter16:23NorgePetter Stordalen og Gunhild Stordalen flytter fra hverandre16:06VerdenFlere drept av bilbombe nord i Syria16:05VerdenFrivillig fange i Auschwitz15:29VerdenJødiske gravsteiner utsatt for hærverk i Danmark14:27NorgeTrolig ikke noe kriminelt bak dødsfall i Bergen14:18VerdenJordan tar tilbake landområder fra Israel13:33VerdenBolivias president Evo Morales går av13:26VerdenRussland rystet av grusomt drap13:08NæringslivKongekrabben spås til Trøndelag i 205012:08MotorAdvarer mot å kjøpe ny fossilbil: – Det kommer til å koste stadig mer12:06NorgeFarevarsel for snø i syv fylker – bilister advares11:40NorgeEnebolig i Hedmark totalskadd i brann – fem personer til legevakt11:26VerdenIohannis favoritten ved valget i Romania11:09NorgeNy kulderekord i Troms10:39PolitikkAp og Sp refser sykehussatsing – varsler milliardløft10:30VerdenFlere døde etter syklon feide innover India og Bangladesh10:15VerdenMerkur foran solen: Neste gang er i november 203210:11SportGuardiola før storkampen: – Vi er ikke underdogs på Anfield09:57NorgeJan Guillou: – Trump får nok også Nobels fredspris09:36VerdenLedende demokrater vil ha økt press mot Israel09:33SportKeeperen reddet seieren for Zuccarellos Wild09:32MakroøkonomiMassivt nytt oljefelt funnet i Iran09:14MotorFerske elbiltall: – Litt skuffende09:12VerdenTenåring døde etter skyteepisode i Malmö08:48PolitikkValget i Spania: Sosialdemokratene vinner, men ytre høyre-parti går mest opp08:11PolitikkFortrolig meldingen avslørte: Norge ville ha «mur» mot østtyskere07:52NorgeFarevarsel for snø på Sørlandet – bilister advares07:01SportMålmannen reddet seieren for Zuccarello og Minnesota Wild06:47VerdenKambodsjansk opposisjonsleder løslatt fra husarrest06:45NorgeBrann i garasjeanlegg utenfor Bergen slukket06:21NorgeDette skjer i dag05:48NorgeDette skjedde i natt04:51NorgeOver tusen forsvarspistoler er ikke gjort rede for04:21VerdenTenåring døde etter skyteepisode i Malmö03:42NorgeMann pågrepet for å ha truet politiet med kniver03:39VerdenWoody Allen inngikk forlik med Amazon02:50VerdenDemonstranter stormet to statseide medier i Bolivia02:01VerdenEksplosjon ved leilighetshus utenfor Stockholm01:56NorgeSeks ungdommer mistenkt for ran i Oslo01:33NorgeNetflix og HBO vil stoppe deling av passord01:21VerdenSyklonen Bulbul inn over land i Bangladesh01:19NorgeAlan Walker viste fram storproduksjon i Spektrum00:12NorgeVæpnet politi stoppet full tenåring med lekepistol23:19SportFrisparkperler fra Messi da Barcelona tok tilbake tabelltoppen22:42PolitikkFlest velgere vil ha Raja eller Rotevatn som partileder for Venstre, ifølge VG-måling21:43NyheterTo personer skutt og såret i Malmö21:34PolitikkRepublikanere vil ha Bidens sønn i vitneboksen21:29NorgeSV vil sette krav til utslipp for å få ned cruisetrafikken21:00VerdenStoltenberg besøker Trump til uka
Populært