– Flere i NATO ser ikke Russland som den største trusselen

En del NATO-land ser ikke trusselen fra Russland som den viktigste. – Det er først og fremst USA og Storbritannia som har strategiske interesser i nordområdene, sier Hårek Elvenes (H).

Denne uken var det duket for debatt om den nye langtidsplanen for Forsvaret, arrangert av et samarbeid av norske forsvarsforeninger.

Fremskrittspartiet mener at Norge i begrenset grad bør delta i internasjonale militære operasjoner. Senterpartiet mener at alle internasjonale operasjoner Norge deltar i, må bli grundig evaluert, ettersom alliansens hovedformål er territorial forsvar.

Blir Norge prioritert?

Men det er ikke så enkelt, la Høyres mann i forsvarskomiteen, Hårek Elvenes, fram.

Det kan bli en diskusjon i NATOs nå 29 medlemsland om hvor forsterkningene settes inn i en konfliktsituasjon, og det er ikke sikkert at Norge blir prioritert. Trusselbildet oppfattes helt forskjellig om man er i nord eller syd.

– Det aller viktigste i innretningen av vårt forsvar er at vi stiller oss slik at vi får prioritet på hjelp av NATO hvis det skulle være behov. Landene i Syd-Europa oppfatter trusselen mot Syd-Europas grenser fra Afrika og fra Østen som noe langt mer viktig enn trusselen som Russland utgjør i nordområdene, sa han.

Dette er på linje med en rapport fra NATO-høyskolens studie som ABC Nyheter tidligere har omtalt. De siste årene har flere NATO-land, deriblant Italia, Hellas og Tyrkia, sett på trusler fra Midtøsten og Afrika i form av ekstremisme, narkotikasmugling og flyktninger. Balkan og Øst-Europa har vært bekymret for Russland, men da for sine egne lange grenser i øst.

Missilforsvar

Hårek Elvenes (H) Foto: Stortinget
Hårek Elvenes (H) Foto: Stortinget

– Det er isolert sett kanskje to land som har strategiske interesser i nordområdene; USA og Storbritannia. Vi må innrette oss slik at de kommer når vi har behov for det, og det vil være dimensjonerende for hvordan vi skrur vårt forsvar sammen, sa Elvenes.

For å være relevante i NATO, er det særlig viktig med at Norge sørger for overvåking og etterretning av nordområdene, samtidig som at vi fortsetter å gjøre norske styrker tilgjengelige til internasjonale operasjoner, utdyper Elvenes overfor ABC Nyheter.

– Norge er NATO i nord, sier Elvenes.

Elvenes sa at regjeringen vil at debatten om fremtidens forsvar skal være «åpen og realistisk». Flere soldater er ikke ensbetydende med bedre forsvar, mener han. Norge trenger særlig mer avansert utstyr, og nevnte spesielt cyberforsvar og luftvern.

– Vi står overfor hypermoderne missiltrusler som kan fyres av fra hvor som helst, som kan ramme Norge, Europa og USA, langtrekkende presisjonsvåpen som vi i dag ikke har et forsvar mot. Luftvern blir meget viktig for forsvarssjefen å se på. Det tror jeg må prioriteres opp sammenlignet med eksisterende langtidsplan, sa Elvenes.

Støtte fra Huitfeldt

På noen av punktene var Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt enig med Elvenes.

– Jeg tror det er umulig å få alliansesolidaritet uten å stille opp for det landene i sør mener er det mest prekære. Det henger sammen. Det er ingen motsetning mellom det å hindre Irak til å være et oppmarsjområde for internasjonal terrorisme, og det å beskytte våre egne nærområder, sa Huitfeldt.

Likevel ga hun regjeringen det glatte lag for det hun mener er manglende finansiering av dagens forsvarsplaner.

– Vi må slutte med den elendige avbyråkratiserings- og

Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Anniken Huitfeldt (Ap). Foto: Tore Meek / NTB scanpix

effektiviseringsreformen som kutter hver forsvarsgren år for år. Det er ingen offentlig sektor som har vært gjennom så store omstillinger som Forsvaret, men det er også usedvanlig viktig at de pengene man kutter er de pengene Forsvaret skal benytte selv, de skal ikke gå til skattekutt.

Hun påpekte at selv om bevilgningene til Forsvaret øker, så skyldes det hovedsakelig utgiftene til de nye kampflyene F-35, som hele Stortinget står bak.

– Jeg er glad for at amerikanerne trener her, men jeg synes det er galt at vi inviterer dem samtidig som vi bygger ned selv, sa Huitfeldt. Hun mener regjeringen bygger ned stående styrker til å være mobiliseringsstyrker, noe som er en helt annen debatt.

FrPs Tybring-Gjedde vil forstå Russland

Fremskrittspartiets Tybring-Gjedde var uenig med sine regjeringskolleger når det gjelder internasjonal innsats. Han frykter at med tanke på den rask voksende kostnadsnivået på avanserte våpen, så blir til og med to prosent av BNP ikke nok til å styrke forsvaret i fremtiden.

– I fremtiden kommer NATOs generalsekretær til å snakke om 2,5 prosent av BNP, spådde han.

Allerede nå må Forsvaret bevilges 16 milliarder kroner ekstra i året for å nå NATOs krav om 2 prosent av BNP.

Christian Tybring-Gjedde Foto: Mariam Butt / NTB scanpix
Christian Tybring-Gjedde Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– La oss se på noen måter vi kan bruke litt mindre penger. For eksempel at vi spesialiserer oss på noe og at vi ikke er med og styrter Saddam Hussein og Gaddafi, noe som ikke har noe med artikkel 5 å gjøre, sa Tybring-Gjedde.

– Jeg tror vi skal forsøke å forstå Russland mer enn vi gjør. Det som skjer nå er at vi bygger opp et fiendskap mot Russland på mange steder. Jeg tror vi skal prøve å ha som utgangspunkt å forsvare vårt eget land, sa han.

Les også: Tidligere forsvarssjef om NATO: – Det kan ta tid å reparere skadene

Krever Forsvaret «på egen kjøl»

Senterpartiets Liv Signe Navarsete var enig i at USA og Storbritannia er Norges viktigste allierte, men advarte om å ta den tankegangen helt ut med tanke på internasjonale operasjoner.

– Vi må ha et forsvar som også står på egen kjøl, sa hun.

– Selv om vi ikke har et forsvar der vi greier oss uten NATO, så må vi ha et forsvar der vi greier å stå i det en stund.

– Det gjør oss ikke bedre operativt å sende helikoptre sørover og så leie noen private til å fly sammen med Hæren i nord. Det er ikke betryggende for noen. Landmakta er i en særstilling, den er så til de grader forsømt i den eksisterende langtidsplanen, sa Navarsete.

Huitfeldt sa at hun tror på sine meddebattanter og på forsvarsministeren at de veldig gjerne vil ha mer penger til Forsvaret.

– Jeg tror at de som sitter ved siden av meg her, kjemper med nebb og klør for å øke forsvarsbudsjettet, men jeg ser jo at de taper hver eneste gang.Og det gjør egentlig forsvarsministeren også. Jeg tror at han egentlig vil ha pengene til de stridsvognene vi trenger, men dessverre så taper han kampen. Jeg tror vi må komme opp med strukturforslag som er mulig å finansiere. Og der har Høyre dessverre sluttet å være et forsvarsparti. De må stille opp med penga!

Les også: Sverre Diesen: – Hærmiljøet sliter med å tilpasse seg virkeligheten

Soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) er en del av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB scanpix
Soldater fra det amerikanske marinekorpset (USMC) er en del av Marines Rotational Force Europe (MRF-E) som forlegges hos HV-12 i Værnes garnison. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Elvenes: – Blir ikke enkelt å finansiere

Hårek Elvenes pekte på at det trengs 500 milliarder kroner til å fullfinansiere forsvaret mot 2037, noe som ikke blir enkelt.

– Det vil kreve en del tøffe politiske prioriteringer i en tid der man ser økningen i utbetalinger av pensjoner og antall yrkesaktive faller. Alle partier har lovet to prosent, men ingen har sagt hvordan de skal klare det, sa han.

– Gjennom å si at forsvar og sikkerhet er mye viktigere enn skattekutt. I 2018 brukte vi 1,59 prosent. Dette holder ikke i NATO-sammenheng, svarte Huitfeldt.

Imidlertid kontret Tybring-Gjedde og Elvenes med at de mener det ikke holder bare å droppe skattekutt, og anklaget Arbeiderpartiet for å trekke fram det argumentet i enhver anledning.

– Arbeiderpartiet mener at det å droppe disse relativt få skattelettene for å skape vekst i norsk næringsliv ikke bare kunne ha finansiert Forsvaret, men en rekke andre ting, sa Tybring-Gjedde.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:06 Mann påført stikkskader i Oslo21:37 20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25 Trump inviteres til Pyongyang20:55 Netanyahu lover å annektere bosetningene20:31 – Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20 Arbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14 Bier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09 Medier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45 Cathrine Winnes er første kvinne i graven19:42 Norge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14 Mann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04 Dansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57 Mann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04 De døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21 Johnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02 Venstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37 Saudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21 Ung motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16 De Gea forlenget med United16:04 Elgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50 15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37 Om fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34 Messi kan sesongåpne mot Dortmund15:14 Sterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45 – Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43 Politivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36 Rajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34 Signalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11 Iranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10 Långiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07 25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59 Odense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36 Ho Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32 Tre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05 Åtte nye meldinger om syke hunder12:58 Dale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54 Skyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53 FN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44 Russland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17 Tutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08 Åtte nye meldinger om syke hunder11:56 Bygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29 100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13 EU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12 Berge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03 Stor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48 Netanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33 Toåring som falt i elva utenfor livsfare10:33 Ødegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23 Storstreik i amerikansk bilindustri10:17 Politiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03 Evakuerte i Olden får flytte tilbake10:02 Hovland nærmer seg golfens topp 10009:48 Erdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46 Zlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45 Johnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42 Oljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51 Uværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34 Mange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33 Signalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10 Vokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07 Flere fjelloverganger fremdeles stengt07:24 Zlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57 SOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51 Trump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41 Norsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40 Rosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38 Meningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36 Oljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01 Økt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00 Dette skjer i dag06:00 Sjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55 Legemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35 Dette skjedde i natt05:33 Demokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30 Mohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03 Uværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34 Opposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27 Historisk maktskifte i Modum etter valget03:27 Analyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37 Flere omkomne i flyulykke i Colombia02:29 Knallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16 Helikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42 Valdresflye stengt på grunn av uværet00:20 Trump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37 Latvier døde i båtulykke i Averøy23:35 Én død i skyting utenfor København22:33 Uværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04 Pellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45 USA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43 Israel godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51 Frp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23 Viking med sterk hjemmeseier over Odd20:22 Mjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22 Stabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20 Molde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19 Moses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48 Golfesset Suzann Pettersen legger opp19:34 Mann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Siste nytt
22:06NorgeMann påført stikkskader i Oslo21:37Norge20 leger fratatt retten til å sykemelde21:25VerdenTrump inviteres til Pyongyang20:55VerdenNetanyahu lover å annektere bosetningene20:31Verden– Satellitt-foto tyder ikke på angrep fra Jemen20:20NorgeArbeidstilsynet kritiserer Riksrevisjonen for brudd på arbeidsmiljøloven20:14VerdenBier forsinket fly med statsråd i flere timer20:09SportMedier: Schumacher utskrevet fra sykehus19:45Helse og livsstilCathrine Winnes er første kvinne i graven19:42PolitikkNorge eneste land uten kandidat til Nordisk Råds miljøpris19:14VerdenMann mistenkt for drap på fire kvinner i Florida19:04PengerDansk skattekrav på 1,2 milliarder kroner mot Nordea18:57NorgeMann funnet død under traktor i Bø i Vesterålen18:04VerdenDe døde hviler ikke i fred: – Armene bevegde seg betydelig17:21VerdenJohnson droppet pressekonferanse med Luxembourgs statsminister17:02PolitikkVenstre åpner for samtaler med MDG i Oslo16:37PengerSaudiarabisk talsmann: – Alt tyder på at våpen fra Iran ble brukt i helgens angrep16:21NorgeUng motorsyklist alvorlig skadd i ulykke i Moss16:16SportDe Gea forlenget med United16:04NorgeElgjeger dømt til fengsel for å ha skutt ulv15:50Norge15–20 personer eksponert for gass på legesenter i Kristiansand15:37PolitikkOm fylkestingsvalget var stortingsvalg ville det blitt rødgrønt flertall15:34SportMessi kan sesongåpne mot Dortmund15:14PolitikkSterke reaksjoner mot Høyre-kritikk av klimaforliket - taus Elvestuen14:45Penger– Flytt kvinner ut av byen så de kjeder seg og får masse barn14:43NorgePolitivarsler i Bergen har saksøkt staten14:36PolitikkRajas «brun propaganda»-utspill følges opp i Frp14:34NorgeSignalfeil førte til innstilte tog nord for Oslo14:11VerdenIranske medier melder at Iran har beslaglagt et tanksskip med dieselolje14:10NæringslivLångiverne sier ja til Norwegians gjeldsplan14:07Nyheter25 hus evakueres etter jordras i Nittedal13:59VerdenOdense dropper plan om «Kim Larsens plass»13:36ReisenyheterHo Chi Minh-byen vil ikke lenger ha hund på menyen13:32VerdenTre personer mistenkt for tortur av migranter pågrepet i Italia13:05NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder12:58PolitikkDale vil ha slutt på parkeringskaos for elsparkesykler12:54SportSkyting: Norsk EM-medalje i Italia12:53VerdenFN: Rohingyaene i Myanmar risikerer folkemord12:44PolitikkRussland utplasserer nytt rakettforsvarssystem i Arktis12:17SportTutta får toppkarakter etter Solheim-triumfen: – Enkelt og greit legendarisk12:08NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras12:08NorgeÅtte nye meldinger om syke hunder11:56NorgeBygninger i Nittedal evakuert etter jordras11:29Norge100 sauer tatt av flom i Surna og beboere isolert i Trøndelag11:13PengerEU tilfreds med russisk overgang fra dollar til euro11:12SportBerge ute av VM, OL-toget ikke gått11:03NorgeStor forskjell på hvor robuste kommunene er om katastrofen inntreffer10:48PolitikkNetanyahu lover å annektere samtlige bosetninger10:33NorgeToåring som falt i elva utenfor livsfare10:33SportØdegaard om drømmemålet: – Det var galskap i det øyeblikket10:23PengerStorstreik i amerikansk bilindustri10:17PolitikkPolitiet i Hongkong forsvarer bruken av skarpe skudd10:03NorgeEvakuerte i Olden får flytte tilbake10:02SportHovland nærmer seg golfens topp 10009:48PolitikkErdogan tar imot Putin og Rouhani for å diskutere Syria09:46SportZlatan etter hattrick: – Jeg er nok den beste i MLS noensinne09:45VerdenJohnson og Juncker møtes til arbeidslunsj09:42MakroøkonomiOljeaksjer stiger kraftig etter historisk prishopp08:51NorgeUværet skaper trøbbel på Vestlandet08:34ReisenyheterMange veier og fergeforbindelser stengt på Vestlandet08:33ReisenyheterSignalfeil gir innstillinger for tog mellom Oslo og Eidsvoll08:10KulturVokalist Ric Ocasek i The Cars er død08:07NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt07:24SportZlatan satte klubbrekord i storseier mot Sporting Kansas06:57VerdenSOHR: Åtte drept av bilbombe i Syria06:51PolitikkTrump sier USA er klare til å svare på angrepet mot Saudi-Arabia06:41NorgeNorsk studie: Populære barn mindre utsatt for infeksjoner06:40SportRosenborg med klart mål i europaligaen: – Vi skal gå videre06:38NorgeMeningsmåling: Plastavfall bekymrer folk flest mest06:36VerdenOljeprisen til værs etter angrepet mot Saudi-Arabias produksjon06:01NorgeØkt ventetid hos Nav, tross tiltak for det motsatte06:00NorgeDette skjer i dag06:00NorgeSjeføkonom tror norske renteøkninger kan være over05:55VerdenLegemiddelselskap ber om konkursbeskyttelse05:35NorgeDette skjedde i natt05:33VerdenDemokrater vil stille høyesterettsdommer Brett Kavanaugh for riksrett05:30NorgeMohyeldeen Mohammads anke i Raja-trusselsaken opp for Høyesterett05:03NorgeUværet i Olden avtar, veier åpner igjen04:34VerdenOpposisjonen i Venezuela sier forhandlingene er over04:27NorgeHistorisk maktskifte i Modum etter valget03:27NorgeAnalyse: Flytende havvind gull verdt for Norge, men satsing kreves02:37VerdenFlere omkomne i flyulykke i Colombia02:29SportKnallsterk PGA-avslutning av Hovland02:16NorgeHelikoptersøk etter savnet jeger i Namdal00:42NorgeValdresflye stengt på grunn av uværet00:20VerdenTrump tilbyr å bruke USAs oljereserver23:37NorgeLatvier døde i båtulykke i Averøy23:35VerdenÉn død i skyting utenfor København22:33NorgeUværet fører til evakuering: - Folk kan bli innesperret22:04SportPellegrino og Kristiansund straffet formsvake Brann21:45VerdenUSA og Tyrkia med felles patruljer i ny buffersone i Syria21:43VerdenIsrael godkjenner ny bosetning to dager før valget20:51PolitikkFrp-nestleder Søviknes ferdig som ordfører20:23SportViking med sterk hjemmeseier over Odd20:22SportMjøndalen nærmere nedrykk tross poeng i Haugesund20:22SportStabæk kapret sterkt poeng mot Bodø/Glimt20:20SportMolde utnyttet Glimt-poengtap og økte tabelledelsen20:19SportMoses Mawa frelste Godset med viktig seier over bunnrival Ranheim19:48SportGolfesset Suzann Pettersen legger opp19:34NorgeMann i 20-årene omkom etter trafikkulykke i Nannestad
Populært