75 år siden frigjøringen av Finnmark

Bernt fikk ikke klippe seg under nazi-styret

<p>Original bildetekst: Denne lille gutten som heter Bernt Johan er født i Havningberg i Finnmark 9. april 1940 - den dagen da tyskerne overfalt Norge. Faren lovet høytidelig at håret til gutten ikke skulle klippes før Norge var fritt igjen - det samme løfte som Norges første konge, Harald Hårfagre, avga den gangen han satte seg som mål å samle Norge til ett rike. Etter at gutten sammen med sin far hadde hørt Kongens proklamasjon om frigjøringen under et besøk i november av en av militærkommisjonens representanter, så falt håret for saksen. (Datert 20.12.1944)</p>
Original bildetekst: Denne lille gutten som heter Bernt Johan er født i Havningberg i Finnmark 9. april 1940 - den dagen da tyskerne overfalt Norge. Faren lovet høytidelig at håret til gutten ikke skulle klippes før Norge var fritt igjen - det samme løfte som Norges første konge, Harald Hårfagre, avga den gangen han satte seg som mål å samle Norge til ett rike. Etter at gutten sammen med sin far hadde hørt Kongens proklamasjon om frigjøringen under et besøk i november av en av militærkommisjonens representanter, så falt håret for saksen. (Datert 20.12.1944) Foto: Riksarkivet/ NTBs krigsarkiv

Faren nektet å klippe sønnen så lenge tyskerne okkuperte Hamningberg. Høsten 1944 falt guttens lange lyse lokker. – Jeg husker ikke klippingen, sier Bernt Johan Nilsen i dag, 75 år etter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 75 år siden ble Bernt Johan Nilsen utropt til «Norges nye Harald Hårfagre». Bildet av ham med sine lange lyse lokker ble brukt i den norske krigspropagandaen om frigjøringen av Finnmark høsten 1944.

– Det var far min som hadde det moro, og sa jeg ikke fikk klippe meg før krigen var slutt. Etter det ble jeg kalt Harald Hårfagre, sier den i dag 79 år gamle mannen til ABC Nyheter.

Bernt Johan Nilsen er født 30. mars 1940. Han vokste opp i fiskeværet Hamningberg, nord for Vardø og ytterst på Varangerhalvøya.

I midten av november 1944 kom den norske militærmisjonen til Øst-Finnmark, som hadde blitt frigjort av sovjetiske soldater noen uker tidligere. Det ble det første frie norske området.

Brukt i krigspropaganda

Militærmisjonens folk reiste rundt i områdene som ble kontrollert av de sovjetiske soldatene, men også til områder i grenselandet mellom linjene. De nazistiske troppene fortsatte å lete etter nordmenn som ikke hadde latt seg evakuere fra midten av oktober. Samtidig brant og ødela okkupanten hjem, infrastruktur og militære installasjoner på veien vest- og sørover.

Fra den orginale billedteksten: «Denne lille gutten som heter Bernt Johan er født i Havningberg i Finnmark 9. april 1940 - den dagen da tyskerne overfalt Norge. Faren lovet høytidelig at håret til gutten ikke skulle klippes før Norge var fritt igjen - det samme løfte som Norges første konge, Harald Hårfagre, avga den gangen han satte seg som mål å samle Norge til ett rike». Foto: Riksarkivet/ NTBs krigsarkiv
Fra den orginale billedteksten: «Denne lille gutten som heter Bernt Johan er født i Havningberg i Finnmark 9. april 1940 - den dagen da tyskerne overfalt Norge. Faren lovet høytidelig at håret til gutten ikke skulle klippes før Norge var fritt igjen - det samme løfte som Norges første konge, Harald Hårfagre, avga den gangen han satte seg som mål å samle Norge til ett rike». Foto: Riksarkivet/ NTBs krigsarkiv

En av bygdene som ble oppsøkt var Hamningberg. Sammen med de norske militære representantene fulgte også Jørgen Juve som informasjonsmedarbeider (eller PR-konsulent). En av hans oppgaver var å finne og skrive historier som kunne benyttes til å skape sympati for Norges sak.

Juve er en sentral historieforteller fra de første dagene. Han nøt stor respekt blant annet fordi han i 1936 var han kaptein på det berømte «Bronselaget» som tok OL-bronse etter å ha slått Tyskland i Berlin. På tribunene den gangen satt både Adolf Hitler og Joseph Goebbles. Den siste skrev i sin dagbok om kampen: «Føreren er helt oppglødd, jeg kan knapt beherske meg. En sann nervepåkjenning. Publikum raser. En kamp som ingen før den».

Les også: EV13K, en norsk spion i kamp mot nazistene

Men Juve var også noe frilynt i sin omgang med fakta. Det er etter all sannsynlighet han som gir 4-åringen feil bursdag i rapporten fra Hamningberg som fulgte bildene. For å gi historien ekstra tyngde heter det her at «denne lille gutten som heter Bernt Johan er født i Havningberg i Finnmark 9. april 1940 – den dagen da tyskerne overfalt Norge».

Det ble også slått fast at faren høytidelig hadde lovet at håret ikke skulle klippes før Norge var fritt igjen, «det samme løfte som Norges første konge, Harald Hårfagre, avga den gangen han satte seg som mål å samle Norge til ett rike».

Husker ikke klippingen

Selv sier Nilsen i dag at det nok ikke var noe høytidelig løfte, men mer et utslag av farens humoristiske sans. Men grunntrekkene i historien er riktige.

– Jeg hadde langt hår som guttunge. Det var ikke vanlig for gutter den gangen, sier 79-åringen.

Han husker ikke situasjonen, men i rapporten fra Juve heter det at saksa kom fram etter at «gutten sammen med sin far hadde hørt Kongens proklamasjon om frigjøringen under et besøk i november av en av militærkommisjonens representanter».

– Nei, jeg husker ikke å ha blitt klippet. Men jeg husker et tysk kystartilleri plassert på fjellet over Hamningberg, og at det ble bombet av allierte. Da måtte vi søke tilflukt i et lite tilfluktsrom. Og da det var som verst evakuerte vi til ei hytte vi hadde i Sandfjorden, forteller Nilsen.

Selv ble han boende i Hamningberg til militærtjenesten. Fra 1962 har han bodd i Sverige, jobbet for SAS og besøkte fødestedet jevnlig. Stedet var et av få samfunn som ikke ble ødelagt av tyske soldater på flukt, men på 60-tallet fikk innbyggerne penger for å flytte derfra. Nilsens foreldre flyttet da til Vardø.

Personvernpolicy