75 år siden frigjøringen av Finnmark

Norges fortidde krigshistorie

Se video.

Motstandskampen i Finnmark fortidd: – Når norsk krigshistorie skulle fortelles, så var jo Nordmarka arenaen, sier professor Johan Klemet Kalstad fra Kautokeino.

KAUTOKEINO/ LAKSELV (ABC NYHETER): Kritikken mot norsk historieskrivning om andre verdenskrig er sterk. Den er heller ikke ny, men de kommende krigsjubileene vekker den til live igjen.

I Finnmark overlevde man tre års sovjetisk bombing av tyske anlegg, minelegging til havs og på land, heltemodige partisaner i kalde vinternetter, veldige tyske troppekonsentrasjoner i små byer, og mot slutten av krigen – tvangsevakuering og den brente jords taktikk.

– Når norsk krigshistorie skulle fortelles så var det jo historiene fra Østlandet og de personer, som vi etter hvert har fått. Det er jo Nordmarka som liksom er arenaen, sier professor emeritus ved Høgskolen i Kautokeino, Johan Klemet Kalstad.

Hans familie var aktive deltakere i motstandskampen, som kurerer for både folk, utstyr og krigsviktig informasjon til det nøytrale Sverige.

– Mine besteforeldre, min foreldregenerasjon, mine onkler som hadde deltatt i motstandskampen mot tyskerne – de måtte flykte. Deres hjem ble brent 20. november 1944. Det var det første huset som ble brent i Kautokeino, sier Kalstad.

– Det var i Oslo man skulle skrive

Han får støtte fra historikeren Arvid Petterson i Lakselv, litt lengre nordøst i Finnmark.

Petterson mener bildet av sivilkledde Terje Rollem fra Hjemmestyrkene som overtok Akershus Festning fra den tyske kommandanten Major Nichterlein og hans adjutant Hauptmann Hamel 11.mai 1945, satte standarden da det ble sendt til alle norske hjem etter krigen.

Artikkelen fortsetter under bildet

En enhet fra Hjemmestyrkene, under ledelse av Terje Rollem (tv) overtar Akershus Festning fra den tyske komandanten Major Nichterlein og hans adjutant Hauptmann Hamel 11.mai 1945. Foto: Johannes Stage / NTB scanpix
En enhet fra Hjemmestyrkene, under ledelse av Terje Rollem (tv) overtar Akershus Festning fra den tyske komandanten Major Nichterlein og hans adjutant Hauptmann Hamel 11.mai 1945. Foto: Johannes Stage / NTB scanpix

– Det skapte bildet på norsk krigshistorie. Man skulle ikke skrive historier fra Sørlandet, Vestlandet, Nordland, Troms og Finnmark – det var i Oslo man skulle skrive krigshistorie, sier Petterson som blant annet har skrevet boken «Fortiet Fortid» om krigen i Finnmark.

Petterson satt også i den eksterne referansegruppen som Forsvarsdepartementet (FD) hadde satt ned for å vurdere eventuelle dekorasjoner til glemte krigshelter. Som kjent endte det med at FD ikke tildelte noen enkeltpersoner heder, mot de eksterne historikernes anbefaling.

Historikeren vektlegger også at tusenvis av finnmarkinger meldte seg frivillig til innsats for de norske styrkene, i tillegg til de som ble innkalt, allerede i november 1944. Ved frigjøringen i mai 1945 sto det 3000 kvinner og menn i nord, mens fra Den norske brigaden i Skottland som besto av 2500 mann, ble det bare sendt 270 mann til det frigjorte Finnmark.

– De norske soldatene som kom fra Skottland kjente jo ikke området, og de hadde liten krigserfaring. Men mange av de som vervet seg allerede høsten 44, de hadde krigserfaring. De hadde deltatt i den lengste kampen mot tyskerne i 1940 og fikk på nytt krigsoppdrag, påpeker Petterson.

Skutt to dager før freden

Historikeren har engasjert seg i en rekke enkeltskjebner som han mener er forbigått i både historieskrivning og krigsmedaljer. En av de episodene Petterson særlig trekker frem er tragedien på Hopseide. Her er Nordkynhalvøya på sitt smaleste og båter og last kunne fraktes over det kilometerlange sundet uten å måtte gå sjøveien rundt fastlandsnorges nordligste punkt.

Her ble seks fiskere drept 6. mai 1945, to dager før den tyske kapitulasjonen. De var der på offisielt oppdrag for de fåtallige norske styrkene i Øst-Finnmark.

– 13 overvintrere var vervet som vaktstyrke der. Seks av dem blir torturert og drept. De falt jo som ofre for sitt land, fastslår Arvid Petterson.

I tillegg ble en kvinne i styrken voldtatt, mens hennes 13-årige sønn til stede.

På de seks drepte fiskerne i sivile klær festet de tyske soldatene et opprop hvor det blant annet sto: «Vi gir ikke bort sjokolade og tobakk som lokkemat. Derimot har vi bevist vår vennskapelige holdning mot dere i fem års samliv».

Et viktig ankepunkt er at vaktstyrken manglet utstyr. Bare Henry Mohr hadde uniform, og han ble derfor behandlet som soldat. Mohr ble tatt med i en tysk ubåt. Da de ankom Harstad var krigen over – og Mohr slapp fri. Han ble behandlet som en helt og fikk marsjere gjennom byen som den første frie norske soldaten.

Petterson mener det var ulike regler for krigen i Sør- og Nord-Norge. 2. mars 1945 hadde Hjemmefronten inngått en avtale med de tyske militære myndighetene (OKW) om at sivile motstandsfolk kunne behandles som soldater, selv om de ikke hadde på seg uniform – når de opptrådte som en sluttet avdeling i strid.

– De hadde fått til en ordning med tyskerne om at Hjemmefronten skulle godkjennes som soldater. Hvorfor gjaldt ikke det i Nord-Troms og Finnmark? Det er noe som man har ønsket ikke skal komme frem, sier Petterson.

Lurte unna 50.000 rein

Johan Klemet Kalstad i Kautokeino trekker også fram lite belyste historier fra Indre Finnmark, ned mot grensen til Finland. Her var enormt store tyske troppestyrker på retrett mot Lyngen-linja, mens de sovjetiske troppene hadde stanset fremrykkingen ved Tanafjorden etter at de passerte den norske grensen 18. oktober 1944.

I det store geografiske området på norsk side opptrådte fortsatt tyske enheter, delvis i ferd med å tvinge befolkningen bort fra sine hjem og ødelegge og brenne alt Den røde armé kunne ha nytte av. Selv om en rekke finnmarkinger vervet seg og til de noe over 200 soldatene fra 2. Bergkompani, var det umulig for de norske styrkene å fylle dette vakumet.

Befolkningen i Kautokeino fikk også ordre om å evakuere vestover med de tyske troppene, men av 1300 var det bare 47 som fulgte med. De øvrige flyktet østover eller sørover. Det innebar også at de tyske troppene gikk glipp av 50.000 rein som kunne være kjærkommen føde.

– Det er bra tøft å flytte 50.000 rein østover i stedet for det Wehrmacht sier: Vestover. Å planlegge det og gjennomføre det – det er beundringsverdig, sier Johan Klemet Kalstad.

– Man må vite at de har ikke bare taklet naturen, men også reinens natur og mange rein! Og samfunnet rundt, det er blant annet tyskerne – verdensmakta, de blir passive i dette, sier han.

– Når jeg tenker på det, så er det en fantastisk historie. Jeg synes det er rart det ikke er lagd film om det her. Å flytte 50.000 rein, at de tørr! Det er tøft.

Tre onkler beskutt

Men krigen kom også svært nær hans egen familie, både tre onkler og hans mor var i fare i november 1944. Familien hadde kommet i søkelyset etter flere års motstandsarbeid, blant annet ved å smugle krigsviktig informasjon fra Alta om krigsskipet Tirpitz som der lå forankret, til London via legasjonen i Stockholm.

Artikkelen fortsetter under bildet

Johan Klemet Kalstads mormor Brita Johanne og hennes mor Anne etter å ha flyktet til Finland i november 1944. Foto: Regjeringens informasjonskontor i London/ Riksarkivet
Johan Klemet Kalstads mormor Brita Johanne og hennes mor Anne etter å ha flyktet til Finland i november 1944. Foto: Regjeringens informasjonskontor i London/ Riksarkivet

I november ble to radiospioner sluppet ned og de måtte søke opphold i heimen inntil været bedret seg. Det er antatt at familien ble angitt.

– 19. november, da stiller tyskere opp. To hirder og tysk politi for ransaking. Det er klart at situasjonen var alvorlig, men på en mirakuløs måte kom alle seg unna, sier Kalstad.

Kalstads onkel Mathis er i særlig fare. Han blir holdt i arrest, men benytter anledningen til å rømme etter å ha fått lov til å gå ut og late vannet sammen med en bevæpnet vakt:

– Men så er han vågsom nok og tørr å løpe ned mot elva. Springer faktisk. Vakta bruker litt tid på å få opp pistolen, og da er onkel Mathis allerede på elva og bak en elvemel, forteller Johan Klemet Kalstad.

– Så fortsetter han å springe sikk-sakk oppover. De treffer ikke. Nå kommer det flere tyskere som begynner å skyte, ikke bare med pistol, men også større våpen. Men de treffer ikke og han kommer seg unna.

To andre onkler blir også beskutt da de nærmet seg gården, og Kalstads mor klarte også å vri seg unna tyske avhør. Familien klarer til slutt å samle seg på den andre siden av finskegrensen hvor de blir boende til freden kommer 8.-9. mai 1945.

Heller ikke Kalstads familie har fått noen anerkjennelse etter krigen.

– Nei, den historien har ikke vært fremme. Lokalt har det vært mye snakk, men utenfor har det liksom ikke kommet frem, sier han.

Les også: EV13K, en norsk spion i kamp mot nazistene

Professoren gjorde FD forgjeves oppmerksom på historien etter at de ba om innspill til mulige krigsdekorasjoner. I ettertid ble det skrevet en bok basert på de mange forslagene som kom inn til departementet, og der er Kalstads historie også med.

– Men ellers er det ikke kommunisert, dette her, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:15 Riksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater03:53 Northugs manager slutter etter ni måneder03:38 Bellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02 Kongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00 Flere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59 Ap vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46 Studie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01 KS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45 Kraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01 Fylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58 Bolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44 Greta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40 Babcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30 Politidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25 Donald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11 Curling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59 Avsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23 Mann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16 Kvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38 Politiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19 Solberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02 Person døde etter utforkjøring20:38 Tror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37 UEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33 Utenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21 Tysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40 Krisemåling for KrF19:16 NAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08 Prins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31 Snop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29 Trump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04 100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50 Hvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40 Strengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22 Reaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21 Ocean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50 Dømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34 Tore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26 Regjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20 Fire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15 Person til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02 Boktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49 Person omkom i balkongbrann15:49 Sterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44 Sondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25 Banktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22 Årelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16 E18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53 Industrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28 Kowalczyk gjør comeback14:26 Flere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58 Politisk hengemyr i Israel13:57 Solskjær får trio tilbake fra skade13:56 Ødegaard tilbake i full trening13:37 Ap etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13 To ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57 Hellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27 Eieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26 Tottenham-stjernene takker Pochettino12:15 Mer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11 På vei mot et todelt helsesystem12:06 Stjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05 Tvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41 Ny Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24 Nøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22 Mourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58 Ropstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50 Ny rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12 LeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57 Politiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48 Havørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47 Direkte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27 Swedbank etterforskes i USA09:26 Forskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25 Nina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24 Senterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59 Norge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39 Ulveangrep rammer sauebønder psykisk08:04 Kina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53 Mourinho klar som ny Tottenham-trener07:35 Ikke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12 Ropstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00 Seks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59 Glatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34 Innbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31 Nestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19 Jordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15 Fem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07 To døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50 Tre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50 Dette skjer i dag05:45 Skoler i Hongkong åpner igjen05:42 Uføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30 Dette skjedde i natt05:04 Politiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34 Sparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09 Senatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45 Unge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45 Zuccarello-assist i Wild-seier03:12 Japan med første handelsoverskudd på fire måneder
Siste nytt
04:15VerdenRiksrett åpningstema i debatt mellom presidentkandidater03:53SportNorthugs manager slutter etter ni måneder03:38NorgeBellona-grunnlegger skal lede kamp mot vindmøller03:02VerdenKongressen vedtok lovforslag om menneskerettigheter i Hongkong03:00VerdenFlere døde i eksplosjon i fyrverkerifabrikk på Sicilia02:59NorgeAp vil fjerne ostehøvelen i offentlig sektor02:46VerdenStudie: En tredel av Afrikas flora truet av utryddelse02:01NorgeKS mener endring i avgift tvinger busser over på fossilt drivstoff01:45VerdenKraftig jordskjelv i Thailand og Laos01:01NorgeFylkesmannen vil ha ny utredning av Vardafjell23:58VerdenBolivias midlertidige president vil skrive ut nyvalg23:44VerdenGreta Thunberg får internasjonal fredspris for barn23:40SportBabcock fikk sparken i Toronto Maple Leafs23:30NorgePolitidirektøren ga ordre om å stanse koranbrenning dagen før koranbrenningen i Kristiansand23:25VerdenDonald Tusk sier han vil kjempe mot populisme som EPPs nye leder23:11SportCurling-EM: Viktig seier for Ulsruds lag22:59SportAvsatte Moreno: – Jeg nekter å klandre noen22:23NorgeMann dømt til å betale 3,6 millioner kroner i erstatning etter overgrep22:16NorgeKvinne knivstukket i Drammen – mann siktet for drapsforsøk21:38NorgePolitiet avslutter etterforskning av hatkriminalitet mot lesbisk par i Sandnes21:19PolitikkSolberg til EPP: Bare kristenkonservative partier kan takle klimakrisen21:02NorgePerson døde etter utforkjøring20:38NorgeTror på elfly i Norge på rekordtid – Dale er uenig20:37SportUEFA-disiplinærsak mot Norges Fotballforbund, Romania i trøbbel igjen for rasisme20:33VerdenUtenriksminister Pompeo er «utrolig stolt» av USAs Ukraina-politikk20:21VerdenTysk NATO-forslag godt mottatt på ministermøte19:40NorgeKrisemåling for KrF19:16PengerNAV-sjefen slår tilbake etter Hauglies sjokkbrev19:08VerdenPrins Andrew frasier seg alle offentlige oppdrag18:31PengerSnop og brus til veldedighet slipper avgifter18:29VerdenTrump insisterer på at han ikke presset Ukraina18:04Norge100 elever har blitt syke på skole i Oslo17:50PolitikkHvitt fosfor-anklagene: – Søreide må ta et kraftfullt oppgjør17:40NorgeStrengere straff for mann som voldtok kvinne med barnevogn17:22SportReaksjoner etter at UEFA bekreftet seedingen til EM-trekningen: – En skandale!17:21NorgeOcean Viking har reddet 30 i Middelhavet16:50PengerDømte Nav-ofre kan måtte vente lenge på erstatning16:34NorgeTore Sagen om rasist-sketsjen: – Jeg angrer ikke16:26Helse og livsstilRegjeringspartiene vil evaluere systemet for innføring av nye legemidler16:20SportFire rumenske VM-spillere må bli hjemme etter dopingmistanke16:15NorgePerson til sykehus etter knivstikking i Drammen16:02NorgeBoktilbudene strømmer på til Frode Berg15:49NorgePerson omkom i balkongbrann15:49SportSterke reaksjoner på Tottenhams Mourinho-ansettelse: – Usympatisk og dårlig nytt for klubben15:44PolitikkSondland: Trump vil presse fram gransking av Joe Biden15:25PengerBanktrøbbel rammer 150.000 Storebrand-pensjonister15:22VerdenÅrelang krangel om Hitlers barndomshjem avgjort15:16MotorE18-advarsel: – Prosjektet er en skandale14:53PengerIndustrigigant vil kutte tusenvis av arbeidsplasser14:28SportKowalczyk gjør comeback14:26Helse og livsstilFlere får dø hjemme i stedet for på sykehus13:58PolitikkPolitisk hengemyr i Israel13:57SportSolskjær får trio tilbake fra skade13:56SportØdegaard tilbake i full trening13:37PolitikkAp etterlyser Frps tiltak mot gjengkriminalitet13:13NorgeTo ulver skutt fra helikopter i Rendalen12:57VerdenHellas vil plassere asylsøkere i interneringsleirer12:27PengerEieren av Morris-kjeden har søkt om konkursbeskyttelse12:26SportTottenham-stjernene takker Pochettino12:15NorgeMer gråvær i vente – og til uka blir det enda verre12:11StemmerPå vei mot et todelt helsesystem12:06SportStjernen og Hilde blir TV 2s hoppeksperter12:05NorgeTvilling-spedbarn hadde bruddskader – nå er foreldrene dømt11:41PengerNy Norwegian-sjef overtar med ærefrykt og sug i magen11:24PolitikkNøkkelperson i riksrettsprosessen inntar vitneboksen11:22SportMourinho på plass i Tottenham: – Forventer trofeer10:58PolitikkRopstad: – Jeg tar sterk avstand fra konverteringsterapi10:50VerdenNy rapport: Produsentlandene sprenger klimabudsjettet10:12SportLeBron James med ny historisk milepæl i NBA09:57NorgePolitiet innrømmer at Kebnekaise-etterforskningen ikke var god nok09:48VerdenHavørnbestanden setter ny rekord i Danmark09:47PolitikkDirekte: Ropstad må forvente seg tøff motstand i spørretimen09:27PengerSwedbank etterforskes i USA09:26NorgeForskere bekymret for hytter i områder med villrein09:25SportNina Haver-Løseth gjør comeback i verdenscupen09:24PolitikkSenterpartiet fortsatt strammest på kvoteflyktninger08:59NorgeNorge har passert 5,35 millioner innbyggere08:39NorgeUlveangrep rammer sauebønder psykisk08:04VerdenKina kritiserer Senatets støtte til demonstranter i Hongkong07:53SportMourinho klar som ny Tottenham-trener07:35PengerIkke alle Nav-ofre vil få full frifinnelse07:12PolitikkRopstad må forvente seg tøff motstand i Stortingets spørretime07:00Helse og livsstilSeks av ti unge kvinner takket ja til HPV-vaksine06:59NorgeGlatt på Østlandet – vanskelige forhold i vente i Finnmark06:34PolitikkInnbyggerne har mer engasjement, men lavere tillit til de folkevalgte06:31SportNestvold-Haugens nye hverdag på alpinlandslaget: – Må snakke om Tinder06:19VerdenJordskjelv med styrke 6,3 rystet Mexico06:15SportFem mulige finalemotstandere for Norge i nasjonsligaomspillet06:07VerdenTo døde i helikopterkrasj i Afghanistan05:50VerdenTre drept da soldater brøt opp drivstoffblokade i Bolivia05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenSkoler i Hongkong åpner igjen05:42PengerUføretrygdede på minstesats tjener for mye til å få fri rettshjelp05:30NorgeDette skjedde i natt05:04VerdenPolitiet i Chile slutter å bruke haglammunisjon mot demonstranter04:34PengerSparket DNB-ansatt saksøker banken for dårlig oppfølging av spilleavhengige04:09VerdenSenatet vedtok enstemmig støtte til demonstranter i Hongkong03:45PolitikkUnge Høyre vil flytte iskanten sørover03:45SportZuccarello-assist i Wild-seier03:12PengerJapan med første handelsoverskudd på fire måneder
Populært