Sjamanen må regne med å skatte til Norge

Prinsesse Märtha og Durek Verrett holdt i helgen workshop i København, Danmark. Nå skal fire norske steder besøkes og omsetningen er ventet å være rundt 600.000 kroner.
Prinsesse Märtha og Durek Verrett holdt i helgen workshop i København, Danmark. Nå skal fire norske steder besøkes og omsetningen er ventet å være rundt 600.000 kroner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Med antatte inntekter over 100.000 kroner, er den selverklærte sjamanen Durek Verrett skattepliktig til Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Søndag startet Prinsesse Märtha Louise og kjæresten Durek Verrett sin mye omtalte foredragsturné i København.

Denne uka skal det kommersielle evenementet settes opp på fire ulike steder i Norge. Det samlede tilskuertallet kan havne rundt 1000 og en enkelt billett koster 595 kroner.

Det vil gi en omsetning fra billettsalget alene på nesten 600.000 kroner bare denne ene uken. Dermed er det sannsynlig at Verrett, som er fra USA, også må skatte av sine inntekter til Norge.

«Vi er klar over skattereglene og det blir håndtert korrekt», skriver parets manager Carina Scheele Carlsen i en sms til ABC Nyheter.

Under 90 dager og 10.000 dollar

Skatteetaten opplyser til ABC Nyheter at det er den norske skatteavtalen med USA som regulerer dette. Det er mulig å unngå skatt hvis en statsborger i USA er her mindre enn 90 dager og tjener under 10.000 dollar – for tiden om lag 87.000 norske kroner – i løpet av inntektsåret.

Video: Durek fyrer løs mot pressen:

«Overskrider oppholdet 90 dager eller beløpsgrensen på USD 10 000, er hele inntekten skattepliktig», opplyser Lene Ringså, seksjonssjef i juridisk avdeling i Skatteetaten, i en epost til ABC Nyheter.

Det er bestemmelsene i artistskatteloven som regulerer utenlandske artisters aktivitet, og når de blir skattepliktige til Norge.

«Slik aktivitet kan være aktivitet som artist, idrettsutøver eller ved opptreden med religiøst, politisk, sosialt eller veldedig innhold», opplyser Ringså.

Inntektene kan øke

Det er prinsessens enkeltpersonforetak «Prinsesse Märtha Louise Kulturformidling» som arrangerer turneen «The Princess and The Shaman», selv om dette kurset markedsføres med «PML International» som arrangør.

Det er et aksjeselskap som ennå ikke er registrert, men planlagt, kunne manageren Carina Scheele Carlsen opplyse til Dagbladet før helgen.

Om prinsessen og sjamanen skal holde flere turneer i Norge vil inntektene naturlig nok også øke. Men det er ikke kjent hvordan de to vil fordele inntektene fra workshopene som hevdes å være en reise i livets mysterier.

Video: Kong Harald om Märthas nye kjæreste: – Det er hyggelig:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden