Svimlende tap for Disney World

<p>Disney World åpnet i oktober 1971 og er på størrelse med San Fransisco. Fornøyelsesparken er det største og mest besøkte feriestedet verden med 75 millioner besøkende i 2018. Foto: PR News Foto/Walt Disney World/Matt Stroshane</p>
Disney World åpnet i oktober 1971 og er på størrelse med San Fransisco. Fornøyelsesparken er det største og mest besøkte feriestedet verden med 75 millioner besøkende i 2018. Foto: PR News Foto/Walt Disney World/Matt Stroshane

Parken skulle egentlig være et fristed for amerikanere og utenlandske turister som trengte et avbrekk fra hverdagen. Men nå står de dårlige nyhetene i kø.

Coronapandemien kaster beksvarte skyer over den ellers så populære fornøyelsesparken i Florida. Besøkstallet stuper og inntektstapet er gigantisk.

De økonomiske tapene for Disney World i april, mai og juni er beregnet til om lag 18 milliarder norske kroner.

Med verdens høyeste dødstall per innbygger og eksplosive smittetall, er USA inne i en av sine dypeste daler, både økonomisk, politisk og kulturelt.

Svært mye av det amerikanske samfunnet er stengt ned, skolene står tomme og bedrifter går for halv maskin. Mange holder seg hjemme av frykt for å bli smittet av covid-19.

75 millioner besøkende

Fornøyelsesparkene er intet unntak. Selv om parkene har innført restriksjoner og strenge smitteverntiltak for at gjestene skal kunne føle seg trygge, uteblir publikum. Derfor har temaparkene til Disney World i Florida redusert sine åpningstider.

Parken, som åpnet i oktober 1971 og er på størrelse med San Fransisco, er det største og mest besøkte feriestedet verden. I 2018 ble det registrert 75 millioner besøkende.

Det hjelper lite i 2020 når turistene svikter og mange amerikanere er forsiktige med pengene på grunn av usikre økonomiske tider.

To av tre hotellsenger står tomme

I Orlando merkes de dårlige tidene. Flere tusen har mistet jobben og ledigheten har nå passert 15 prosent, skriver The Sun. To tredjedeler av byens 120.000 hotellrom står tomme. Det vanligvis så populære EPCOT-senteret er nesten folketomt.

– En plutselig, dramatisk og uventet endring i bestillinger gjør at etterspørselen etter reiser, arrangementer og overnatting vil ta betydelig lengre tid å gjenopprette enn tidligere forventet, uttaler en talsperson for Universal, som også er tungt representert i Florida.

Avlyser Halloween-feiring

Både Disney og Universal har allerede avlyst sine store årlige Halloween-feiringer på grunn av manglende etterspørsel.

6.711.345 personer er hittil smittet i USA, mens 198.562 mennesker er bekreftet døde.