Ny bok: Trump innrømmer bevisst villedning om coronaviruset

President Donald Trump under et valgkampmøte på Smith Reynolds Airport tirsdag.
President Donald Trump under et valgkampmøte på Smith Reynolds Airport tirsdag. Foto: Evan Vucci / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump dysset bevisst ned hvor farlig coronaviruset var, ifølge en ny bok fra gravejournalisten Bob Woodward.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Boka har fått tittelen «Rage» (Raseri). Onsdag publiserte både Washington Post og CNN utdrag fra boka.

Ifølge den kjente gravejournalisten har Trump fortalt ham at han visste at coronaviruset var livstruende og langt farligere enn en vanlig influensa.

– Du bare puster inn luft og det er slik det overføres. Så det er en svært vanskelig en. Det er en veldig kinkig en. Den er også mer dødelig enn en hard influensa, sier Trump i et intervju med Woodward 7. februar.

Deretter legger han til at «dette er dødelige greier».

I offentligheten valgte han imidlertid å gi en helt annen framstilling. Blant påstandene var at coronaviruset ikke var noe verre enn en vanlig influensa, at det snart kom til å forsvinne og at myndighetene hadde det under full kontroll.

Erkjente nedtoning

Noen uker senere innrømmet han overfor Woodward at han forsøkte å framstille viruset som mindre farlig enn det var.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg ønsket alltid å tone det ned. Jeg liker fortsatt å tone det ned, fordi jeg ikke vil skape panikk, sa han i et intervju 19. mars.

Pressetalskvinne Kayleigh McEnany i Det hvite hus sier onsdag at Trumps eneste motiv var å få folk til å føle seg trygge.

– Det er viktig å uttrykke tillit, det er viktig å uttrykke ro. Presidenten har aldri løyet til den amerikanske offentligheten om covid, sier hun.

For ros til ris

Trump insisterte lenge på at han ikke ville bruke munnbind. Den første gangen han hadde på seg munnbind offentlig, var i juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Under utbruddets første fase roste han også Kinas håndtering, før han gikk over til å anklage Kina for å ha latt viruset spre seg til resten av verden.

USA er det landet i verden som er hardest rammet av coronapandemien. Antall coronarelaterte dødsfall er snart ventet å passere 200.000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trump har gjentatte ganger uttalt at hans håndtering av utbruddet har vært en suksess, blant annet ved å vise til at han tidlig besluttet å forby innreise for folk som kom fra Kina og fra hardt rammede land i Europa.

Meningsmålinger viser imidlertid at to av tre amerikanerne er misfornøyde med Trumps håndtering.

Skrøt av hemmelig våpen

Midt i et intervju begynte Donald Trump å skryte av et nytt og hemmelig våpensystem, ifølge Bob Woodwards nye bok.

– Jeg har bygd et kjernefysisk … et våpensystem som ingen i dette landet har hatt før. Vi har saker som du verken har sett eller hørt om. Vi har saker som Putin og Xi aldri har hørt om før. Det finnes ingen … det vi har er utrolig, sier Trump i ett av intervjuene som Woodward gjengir i sin nye bok «Rage».

Uttalelsen kom mens Trump snakket om hvor nær USA var å havne i en krig med Nord-Korea i 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utdrag fra boken, som blir utgitt 15. september, ble onsdag gjengitt i Washington Post og av CNN.

I boken skriver Woodward at anonyme kilder senere fortalte ham at det amerikanske militæret har et hemmelig våpensystem, men de kunne ikke avsløre detaljer om det. Enkelte kilder uttrykte forbauselse over at Trump hadde røpet det.