Aktiv
Sopp: Slik ser du forskjell på spiselig og giftig sopp
Kantarell, steinsopp eller kanskje en spiss giftslørsopp? Selv om det er viktig så er det ikke alltid lett å se forskjell på giftig sopp og matsopp. Her er tipsene du trenger.
Høsten er soppsesong i Norge, og mange av oss pakker kurven og drar til skogs på jakt etter kantarell, steinsopp eller blek piggsopp.Men for hver trygge sopp finnes det også giftige sopper man må holde seg langt unna.
Hvordan kan du skille mellom trygg og giftig sopp? Og hva bør du gjøre for å sikre en trygg sopptur? Her er guiden du trenger.
Slik skiller du soppene
- Matsopp: Populære spiselige sopper.
- Giftig sopp: Sopper du må holde deg unna.
Hvordan skille spiselig sopp og giftig sopp?
Det korte svaret: Skaff deg en soppbok.
Skal man plukke sopp, er det essensielt å vite hvilke som kan havne i kurven og hvilke man bør la stå igjen i skogen. Noen sier seg selv – «alle» vet at den gule kantarellen er tommel opp, mens den røde fluesoppen er tommel ned. Men hva med alle de andre tusen artene som er å finne i norsk natur?
Et godt råd er derfor å skaffe seg en oppdatert soppbok der det vil være beskrevet for den enkelte soppart om den er giftig eller en god matsopp, samt hvorvidt den må kokes eller stekes. Flere sopper vil kun være spiselig etter avkok.
Farlig forveksling: Matsopp eller giftsopp?
Hovedårsaken til soppforgiftning er at man har forvekslet matsopp med giftsopp. Noen sopper er så giftige at selv en liten smak kan medføre alvorlig forgiftning, og symptomene på forgiftning kan variere fra art til art.
Giftinformasjonen ved Folkehelseinstituttet (FHI) har siden 2015 publisert brosjyren «Giftige sopper» som man kan laste ned på en lang rekke språk.
Her gir vi deg en kort oversikt over noen av soppene som Norges sopp- og nyttevekstforbund oppgir som spiselig matsopp på sine nettsider. Memorerer du disse, går du en trygg sopptur i møte:
Populær matsopp: Blek piggsopp
Blek piggsopp er nært beslektet med rødgul piggsopp som også hører hjemme på ja-listen, men den er gjerne litt kraftigere.
- Kjennetegn: Den uregelmessige hatten på blek piggsopp er fra 5 til 15 centimeter stor. Blek piggsopp vokser gjerne i klynger, fargen er gulhvit, og et tydelig kjennetegn er lange pigger (4-6 millimeter) under hatten, samt litt på stilken.
- Smak: Blek piggsopp er en svært populær matsopp som etter varmebehandling kan by på mild smak og behagelig konsistens.
- Smak: Stek gjerne med mye smør med litt persille, hvitløk og/eller kvernet svart pepper. Serveres gjerne på ristet land- eller surdeigsbrød.
Sopp smaker utmerket på pizza. Sjekk ut de beste pizzaovnene på markedet her.
Spiselig sopp: Furumatriske og granmatriske
- Kjennetegn:
Granmatriske sopper: vokser gjerne under grantrær, blir opp mot 12 centimeter i diameter og har oransjefarget hatt med sirkelformede soner. Etterhvert som soppen blir eldre, får hatten grønne flekker. Granmatriskens gulrotfargede melkesaft blir vinrød et kvarter etter man har brukket av hatten.
Furumatriske sopper: vokser som navnet tilsier gjerne i skyggen av furutrær og regnes som den mest delikate matsoppen av matriskene.
- Vokser i: Furuskog (furumatriske) og granskog (granmatriske).
- Smak: Granmatriske er i likhet med furumatriske regnet som en matsopp, men er bitrere på smak og bør derfor helst forvelles før den spises.
Sikker sopp: Fåresopp (sausesopp)
- Kjennetegn: Fåresoppen, også kalt sauesopp, er hvitaktig i fargen og har tynne porer på undersiden av hatten som kan bli opptil 25 centimeter bred. Fåresoppen regnes som en av de «sikre» artene fordi den ikke så lett lar seg forveksle med giftige sopper.
- Vokser i: Du finner den gjerne på gammel, mosekledd granskogbunn og den trives ekstra godt i skråninger.
- Smak: Når du steker den, blir soppen gul. Soppen har ellers mild lukt og smak.
En sopptur kan gi mange skritt. Sørg for å registrere turen med en god pulsklokke.
Skogens gull: Kantarell
Kantarellen blir kalt skogens gull og er den soppen de aller fleste håper å finne når de er ute på sopptur.
- Kjennetegn: Kantarellen er lett gjenkjennelig med sin sterke, gule farge. Soppen er traktformet, med oppovervendt hatt med tydelige riller på undersiden som går langt ned på stengelen.
- Vokser i: Du finner den i bar- og løvskog, som oftest i gress, men den kan også vokse på mose.
- Smak: Den kjøttfulle kantarellen er å finne fra slutten av juni til ut i november, og dens lett krydrete smak gjør den ideell på middagsbordet, enten alene eller sammen med annen sopp.
Steinsopp: En av våre beste matsopper
Kjennetegn: På lik linje som kantarell er det lett å se at man har kommet over steinsopp takket være dens store, tykke stilk som på de yngste soppene kan være nesten som en stor kule.
Vokser i: Steinsoppen vokser over hele landet i løv- og blandingsskog, og er særlig vanlig å finne på steder der det vokser mye mose.
Smak: Steinsoppen er ansett som en av våre beste matsopper. Kjøttet har en deilig, nøtteaktig smak og lukter behagelig. Kjøttet hos de yngre soppene er fast, mens hos de eldre kan det bli løsere i konsistensen.
Merk: Dessverre er steinsoppen ofte angrepet av dyr og snegler, hvilket ødelegger den fullstendig.
Sopp er et fantastisk alternativ til kjøtt. Her finner du oppskrifter på 5 vegetarmiddager hele familien vil elske.
Matsopp: Traktkantarell
Traktkantarellen er regnet som en av våre beste, mest populære og vanligste matsopper. Denne soppen er en «late bloomer» som kommer sent i sesongen og vokser frem til den første snøen legger seg.
Kjennetegn: Den er mindre i størrelse sammenliknet med den sterkt gule kantarellen, i tillegg er den vanskeligere å få øye på ettersom den har farger som kamuflerer bedre.
Vokser i: Traktkantarellen trives best i fuktig og mørk skog, og vokser gjerne dypt i mosen. Og har du først funnet en, så hold deg i ro. Da er det store muligheter for at du har snublet over en klynge.
Smak: En allsidig matsopp som kan brukes både stekt, kokt eller woket. Den er også et godt innslag i alt fra supper og sauser til gryter og stuinger.
Giftig sopp: Spiss giftslørsopp
- Forveksles med: Traktkantarell.
- Farlig fordi: Inneholder giftstoff som kan gi permanent nyresvikt.
- Kjennetegn: Brunlig hatt, vokser ofte i samme miljø som traktkantarell.
- Tips: Sjekk alltid under hatten – traktkantarell har kantarellribber, ikke skiver.
Når du har funnet det som kan være traktkantarell, skal du ha tunga rett i munnen. Den vokser gjerne i samme miljø som spiss giftslørsopp, som inneholder giftstoffer som skader lever og kan gi permanent nyresvikt. Selv små mengder av soppen kan ende med dødelig utfall.
Traktkantarell og spiss giftslørsopp har omtrent samme størrelse og lignende farge på hatten. Skulle man være i tvil, er et godt råd å se under hatten. Dersom soppen har kantarellribber i stedet for skiver under hatten, er det traktkantarell.
Ettersom giftslørsopp kan vokse inn i grupper med traktkantarell, er det viktig at du plukker en og en sopp fremfor å skjære dem buntvis.
Slik plukker du trygt – 5 viktige råd:
- Bruk soppbok eller app. Velg en oppdatert guide som viser hvilke sopper som er spiselige og hvilke som er giftige.
- Plukk en og en sopp, ikke skjær i bunter. Giftige sopper kan vokse innimellom de spiselige.
- Ikke smak deg frem. Selv små mengder av enkelte sopper kan være livsfarlige.
- Vær ekstra forsiktig med barn. Barn bør ikke plukke sopp alene, og bør læres tidlig at man ikke spiser sopp uten å spørre en voksen.
- Ved tvil – la den stå. Er du usikker, er det beste å la soppen bli igjen i skogen.