Meny

Tre overraskende ting som kan holde deg slank

Personer med mye spontan energi, som ofte må holde på med noe, har en tendens til å veie mindre. Foto: COLOURBOX
De som er slanke fra naturens side, har ofte noen ikke-genetiske fellestrekk.

Har du lurt på hvorfor enkelte tilsynelatende holder seg slanke uten problemer, mens flertallet av nordmenn veier for mye?

En rapport fra Folkehelseinstituttet fra i fjor viser nemlig at én av fire nordmenn har fedme, noe som fører til økt risiko for hjerte- og karsykdommer, type 2 diabetes og enkelte kreftformer.

Melina Jampolis, lege, ernæringsspesialist og skribent for CNN , trekker fram noen overraskende, ikke-genetiske fellestrekk for dem som er slanke fra naturens side i et innlegg publisert på CNN.

Kanskje det er noe å lære her?

1. De fikler mye

Jampolis skriver at forskning viser at de som har mye «spontan energi», ofte veier mindre. De som går mye rundt i kontorlandsskapet, fikler mye eller alltid må holde på med noe, om det så er husarbeid eller andre sysler, ofte holder seg slanke. Disse aktivitetene regnes ikke som trening, men man forbrenner likevel kalorier.

Les også: – Ikke dropp frokosten

Rød chilipepper. Foto: Colourbox

2. De spiser sterk mat

Har du lagt merke til at de som liker sterk mat ofte er slanke? Det kan hende at dette ikke er tilfeldig. En nylig gjennomgang av flere studier viser at caspaicin, et stoff som finnes i blant annet chili, kan bidra til å holde vekten under kontroll. Forskning viser at caspaicin kan redusere appetitten og øke forbrenningen.

3. De bor i nærheten av et treningssenter

En studie publisert i det anerkjente vitenskapelige tidsskriftet Lancet Public Health viste at de som bor rundt en kilometer unna treningssenteret, svømmehallen eller fotballbanen, veide mindre enn gjennomsnittet. Studien viser også at de som bor lengre unna «fast food»-restauranter eller i nabolag hvor det var fint å spasere, veide mindre. Dette var imidlertid en observasjonsstudie, som kan antyde noe, men ikke vise en klar årsakssammenheng.

Helse og livsstil
Populært