Moren til Ari Behn om sønnens skilsmisse: – Mye smerte

<p dir="ltr">– Jeg hadde det håpet hele tiden, om at jeg skulle klare å hjelpe. Bare litt over den kneika, og den kneika, så skal det gå bra. Men det er klart jeg var fortvila, veldig fortvilet, forteller Marianne Behn, som snakket med sønnen daglig helt til 1. juledag 2019.</p>
– Jeg hadde det håpet hele tiden, om at jeg skulle klare å hjelpe. Bare litt over den kneika, og den kneika, så skal det gå bra. Men det er klart jeg var fortvila, veldig fortvilet, forteller Marianne Behn, som snakket med sønnen daglig helt til 1. juledag 2019. Foto: Skavlan Pillan Thelaus / TV 2

Etter at prinsesse Märtha Louise og Ari Behn skilte lag etter 14 års ekteskap, startet den personlige nedturen for Ari Behn. Nå forteller moren om hvordan samlivsbruddet preget sønnens liv.

– Det var selvfølgelig etter skilsmissen, å ikke lenger ha familien så nært. Han var mye med barna sine så klart, de delte jo på det. Men jeg tror hele den situasjonen skapte mye smerte, forteller Marianne Behn (66) til TV 2-programmet «God kveld Norge».

Hun beskriver sønnen som kreativ og åpen, men også innadvendt og alene når han selv ønsket det.

Hun tror de fleste kjente den utadvendte siden hvor han bød raust på seg selv.

– Du er som lyset som overvinner mørket

Under vielsen i Nidarosdomen fredag 24. mai 2002 var det et hengivent par som ga hverandre sitt «ja» mens over 1,3 millioner nordmenn fulgte vielsen på direktesendt TV.

– Du er som lyset som overvinner mørket. Å vite at du finnes, får meg til å vite at også Gud er nærværende, sa Ari Behn i brudgommens tale.

Sammen ga de ut bryllupsboken «Fra hjerte til hjerte», men fikk lunken mottagelse av anmelderne.

– Til slutt var jeg fylt til randen. Jeg ble en lysfontene, fortalte prinsessen om sine sterke følelser for ektemannen.

I årene som fulgte var prinsessens ektemann et populært intervjuobjekt, og han utmerket seg både som kunstner, TV-profil og forfatter. Sammen fikk paret tre barn.

– Før eller siden blir jeg sparket hjemmefra

Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var gift i 14 år før de skilte seg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Prinsesse Märtha Louise og Ari Behn var gift i 14 år før de skilte seg. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Men underveis kom det meldinger som fikk eksperter til å bli betenkt. I et intervju med svenske Aftonbladet i september 2009 var overskriften: «Jeg er umulig å leve med.»

Her fortalte han om sitt eget selvbilde, og beskrev seg selv som en dårlig ektemann. I tillegg var han åpen om sin kroniske depresjon, innrømmet at han drakk daglig og følte seg ensom.

– Jeg har små kriser hver eneste dag. Før eller siden tar det livet av meg. Jeg kan gå i taket for den minste bagatell, har et nervøst sammenbrudd minst en gang om dagen. Før eller siden blir jeg sparket hjemmefra. Kona og jentene mine er de fineste i verden, men som ektemann er jeg vanskelig å ha med å gjøre. Dessverre, fortalte den da 37 år gamle Ari Behn til avisen.

– En kontroversiell person

Da skilsmissen var et faktum i 2016, slo nyheten ned som en bombe både i norske og utenlandske medier. Bortsett fra den svenske avisen Expressens hoffreporter Johan T. Lindwall.

– Det er både overraskende og ikke overraskende. Ari Behn har vært en kontroversiell person helt siden han kom inn i hoffet. Derimot har jeg opplevd at de har hatt et stabilt forhold, der hun gang på gang har forsvart ham. Både kong Harald og dronning Sonja har flere ganger stilt spørsmål ved utspill, men Märtha Louise har alltid stått bak ektefellen, skrev Lindwall.

Ble en skygge av seg selv

– Det var en slags utmattelse. Jeg tror belastningen til slutt ble for stor, forteller Marianne Behn om sønnens helseutfordringer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
– Det var en slags utmattelse. Jeg tror belastningen til slutt ble for stor, forteller Marianne Behn om sønnens helseutfordringer. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

I «God kveld Norge» forteller Ari Behns mor om den fortvilte situasjonen da de som foreldre ble vitne til at sønnen gradvis ble en skygge av seg selv, før han til slutt valgte å avslutte livet.

– Jeg hadde det håpet hele tiden, om at jeg skulle klare å hjelpe. Bare litt over den kneika, og den kneika, så skal det gå bra. Men det er klart jeg var fortvila, veldig fortvilet, forteller Marianne Behn, som snakket med sønnen daglig helt til 1. juledag 2019.

Hun tror Ari Behn til slutt fikk så store personlige påkjenninger at det ikke var mulig å holde ut.

– Belastningen ble til slutt for stor

Hjelp å få

Mange telefontjenester tilbyr råd, veiledning og noen å snakke med, enten du er pårørende til psykisk syke eller trenger hjelp selv:

- Din lokale legevakt
- Mental helses hjelpetelefon 116 123
- Kirkens SOS 22 40 00 40
- Landsforeningen for pårørende innen psykisk helse (LPP) 22 49 19 22
- Landsforeningen We Shall Overcome (WSO) 22 41 35 90
- LEVE, Landsforeningen for overlevende etter selvmord 22 36 17 00

– Han slet mye med allergi, han kunne bli veldig svimmel og hadde problemer med øret. Det var en slags utmattelse. Jeg tror belastningen til slutt ble for stor, forteller moren til TV 2.

Da sønnen og prinsessen gikk fra hverandre for fire år siden, ble hun helt satt ut.

«Det føles trist og uvirkelig at Märtha og Ari ikke lenger går samme vei», skrev hun i sosiale medier, og håpet de kunne finne sammen igjen.

VIDEO: Maud Angelica: – Du var helten min, pappa

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden