Minnes Ari Behn: – Jeg vil huske ham som en stor og god klem

Se video: Køen var lang utenfor domkirken. Slik minnes noen av dem Ari Behn. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hundrevis av mennesker møtte opp for å hedre Ari Behn ved hans bisettelse fredag. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første menneskene dukket opp allerede klokken 05.50 for å få plass i Oslo domkirke under Ari Behns bisettelse. Like før dørene åpnet klokken 12 strakte køen av mennesker seg langt nedover Karl Johan.

ABC Nyheter snakket med flere personer i som var møtt opp for å hedre Behn. Noen kjente ham svært godt, andre hadde aldri møtte ham. Alle vil huske ham som en varm, åpen og snill person.

Sverre Garpestad var en god venn av Behn, og vil huske ham for hvor god han var til å se hvert enkelt menneske han møtte.

– Jeg minnes ham som en veldig god person. Jeg minnes humoren, replikkene, de gode diskusjonene. Det kjekke språket hans, og kommentarene som kunne blåse deg helt av banen. Han var snill med alle. Jeg har aldri hørt ham si et skeivt ord til noen, sier Garpestad.

– Vi har bare gode minner med Ari, så dette er umåtelig trist.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han husker godt hvor gøy Behn synes det var å stå på vannski da de to var sammen i Langesund for et par år siden.

– Han tok baklengs salto, sto på en ski og ville alltid ta en tur til. Han var som en lite unge, full av glede. Det er det beste minnet jeg har med Ari, da han lå og plasket uti der.

Les også: Per Heimly hyller Ari: – Vi var som rockestjerner, med livet som scene

– En veldig trist dag

Kunstner Espen Eiborg har mistet en av sine nærmeste venner og samarbeidspartnere gjennom flere år. De har hatt seks kunstutstillinger sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har kjent mannen i 30 år. Dette blir en verdig og veldig trist dag. Jeg merker følelsene kommer nå. Jeg har holdt dem på avstand noen dager. Dette blir en sterk opplevelse, sier Eiborg til ABC Nyheter i forkant av bisettelsen.

Han synes det er sterkt og rørende å se hvor mange mennesker som har møtt opp utenfor domkirken, og hvor mange som har hyllet Behn etter hans bortgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er flott at han får den verdigheten og oppmerksomheten han faktisk fortjener. Han har gjort mye som folk har kritisert, men nå blir han hedret.

– Jeg vil huske ham som en stor og god klem og et varmt smil.

Artikkelen fortsetter under.

Ari Behn sammen med sin venn og kollega Espen Eiborg under God morgen Norges 25-årsjubileum 24. oktober. Foto: Thomas Andersen / Tv 2 / TV 2
Ari Behn sammen med sin venn og kollega Espen Eiborg under God morgen Norges 25-årsjubileum 24. oktober. Foto: Thomas Andersen / Tv 2 / TV 2

Les også: Forleggeren forsøkte å få Ari Behn til å endre slutten på sin siste bok

– Plagsomt at folk dømte ham

Monica Giske Samony har en datter som går i klasse med en av Ari Behns og Märtha Louises døtre.

– Vi har hatt veldig mange fine møter med Ari. For meg er det kjempeviktig å være her i dag. Han er en av de varmeste og vakreste menneskene jeg har møtt, sier hun til ABC Nyheter.

Samony skulle ønske Behn hadde fått mer av den kjærligheten fra det norske folk mens han levde, som han nå får etter sin død.

– Jeg synes det var plagsomt at det var så mange som dømte ham, mens jeg visste hvor god og varm han var.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Mo minnes Behn som et geni.

Christian Mo har aldri møtt Ari Behn personlig, men den fargerike kunstneren har alltid vært et av hans største forbilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er her for å hedre vår generasjons kunstner. Et geni. Alt han har gjort fra han debuterte i rampelyset i 1997 til nå. Han har vist at livet er for de levende og de som tør å drømme og tenke, sier Mo.

Også han er lei seg over noe av den behandlingen Behn fikk i offentligheten.

– Jeg synes litt synd på ham for hvordan pressen og mennesker behandlet ham den første tiden. For meg er det viktig å støtte opp om det å være tøff og annerledes.

Om du har det vanskelig eller kjenner noen som har det vanskelig, be om hjelp! Ring en venn, snakk med familien din, gå til fastlegen eller ring Mental Helses hjelpetelefon: 116 123, Røde Kors: 80033 321 eller Kirkens SOS: 22400040.