Meny

Slik husker de månelandingen: – Jeg hadde veldig mye adrenalin

Aldrin og Armstrong nærmer seg månen.
Aldrin og Armstrong nærmer seg månen. Foto: Michael Collins / AP

– Etterpå så jeg opp på månen og tenkte: «Åssen i svarte fikk de til dette?» Fem nordmenn forteller om hvordan de opplevde månelandingen.

Søndag 20. juli 1969 satt 23 år gamle Per Arne Marthinsen på Oddaneshavn Camping i Nevlunghavn. Sammen med en flokk mennesker ute på campingen skulle de få se den sensasjonelle begivenheten: Armstrong tok menneskehetens første skritt på månen.

TV-apparatet var fortsatt en sjelden luksus i 1969, så hele campingplassens beboere hadde samlet seg for å se hendelsen utendørs.

Klokken 21:17:42 norsk tid skjedde det - romfartsskipet Apollo 11 hadde en vellykket landing på månen - til stor applaus fra Oddaneshavn Camping.

Det var «skikkelig feststemning,» forteller Marthinsen til ABC Nyheter.

– Det var klapping og hyling fra de aller fleste som var der. Man satt bare å ventet på at de skulle komme ut og si sine nå berømte ord. Så vidt jeg husker var det en fin natt også, og alle var i godt humør.

Les også: Norsk selskap skal bidra til månelanding

– Jeg var helt fortryllet

Per Arne Marthinsen fikk se månelandingen under en folkefest på en campingplass. Foto: Privat
Per Arne Marthinsen fikk se månelandingen under en folkefest på en campingplass. Foto: Privat

I dag er Marthinsen leder av Norsk Astronautisk Forening. Interessen for romfart er like stor som den var på tampen av 60-tallet. Han forteller om månelandingen med stor iver:

Jeg var helt fortryllet, tenk at det gikk an - i 1969 - å virkelig komme til månen, lande og kommet tilbake igjen hel. Selv i dag tror jeg ikke det finnes ord for den bragden som skjedde i 69.

Fra 1961 til 1972 skjøt Apollo opp flere romfartøy - tre ubemannede og tolv bemannede ferder. Det kaltes Apollo-programmet, og Marthinsen fulgte det tett gjennom alle de elleve årene det pågikk.

– Hele Apollo-programmet var helt fantastisk. Det er virkelig synd det sluttet i 1972.

Bakgrunn: «Ørnen har landet»

– Satt på stua med mye adrenalin

For Jan Petter Løberg, som også er en del av Norsk Astronautisk Forening, var opplevelsen av å se bemannet romfartøy lande på månen for første gang en ensom affære, men akkurat like spennende.

Jan Petter Løberg ble mektig imponert av Armstrongs evne til å ta manuell kontroll under månelandingen. Foto: Privat
Jan Petter Løberg ble mektig imponert av Armstrongs evne til å ta manuell kontroll under månelandingen. Foto: Privat

Løberg var alene hjemme søndagskvelden 20. juli 1969. Foreldrene var på hyttetur, noe Løberg ikke kunne være med på - for ikke bare hadde han arbeid dagen etter, men enda viktigere - på hytta var det ikke TV. Valget om å bli hjemme og følge NRKs livesending av månelandingen var dermed opplagt.

Jeg skulle på jobb halv åtte morgen etter, men fulgte med hele natten og fikk bare en times søvn. Det var bare noe man ikke kunne gå glipp av. Det var en fantastisk opplevelse, forteller han til ABC Nyheter.

Løberg har vært interessert i romfart siden han var 7 år, og storkoste seg med direktesendingen til NRK:

– Jeg satt på stua og hadde veldig mye adrenalin. Det var veldig spennende, Erik Tandberg og Jan P. Jansen fra NRK dro oss gjennom hele handlingsforløpet. Astronautene gikk ut på månen når klokka var rundt 5-5:30 på morgenen, husker jeg - da var jeg egentlig dødstrøtt. Men likevel er man jo ikke trøtt mens det skjer, forklarer han ivrig.

Man var hele tiden var klar over at hele operasjonen kunne gå rett vest, og Løberg anslo den gang at det var en 50/50-sjanse for hvorvidt det ville gå bra eller ikke.

Etterpå så jeg opp på månen og tenkte: «Åssen i svarte fikk de til dette?»

(Saken fortsetter under)

Apollo-mannskapet som var på månen besøker Oslo i 1969. Foto: Aage Storløkken / NTB scanpix
Apollo-mannskapet som var på månen besøker Oslo i 1969. Foto: Aage Storløkken / NTB scanpix

Fikk hilse på Armstrong i Oslo

Noe av det som imponerte ham mest var at Armstrong tok manuell kontroll ved landingen, ettersom autopiloten førte fartøyet inn i ulendt terreng. Få måneder etter at Armstrong, Aldrin og Collins hadde fått beina plantet tilbake på jorden, la de ut på en verdensturné - og Oslo var ett av stoppene.

Løberg benyttet sjansen til å møte sin helt:

– Jeg har vært så heldig å få hilst på både Aldrin og Armstrong utenfor Stortinget. Jeg fikk tatt en del bilder av dem når de var på besøk her, og på et tidspunkt fikk jeg stå alene med dem, rett ved inngangen til Stortinget. Da kom Armstrong bort og håndhilste, forteller Løberg med en barnlig iver.

– Vil aldri glemme det

Pål Brekke på 8 år satt foran TV-en hos bestefaren sin i Lyngør på Sørlandet på den etterlengtede søndagskvelden i juli. Denne dagen var ikke som alle andre dager i fellesferien, fordi på denne dagen skulle tre amerikanere lande på månen, og faktisk gå på den.

– Månelandingen er noe jeg aldri glemmer. Det var helt fantastisk, sier Brekke til ABC Nyheter.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Denne to minutter lange videoen viser høydepunktene fra Apollo 11-landingen i 1969

I fem dager hadde snakket om hva som skulle skje. Faren til Pål var solfysiker og forklarte alt som skjedde fra oppskytingen og helt til amerikanerne skulle lande på månen. Det gjorde hele opplevelsen ekstra spennende.

– Jeg husker at månen sto veldig lavt på himmelen den kvelden, så vi var ute litt tidligere på kvelden for å se på den. Det føltes så spesielt at vi kunne se månen som de skulle lande på, sier Brekke.

I dag er Brekke 58 år gammel og jobber på Norsk Romsenter, som ønsker å ivareta Norges interesser av alt som har med utnyttelse av verdensrommet. Han er solforsker og har jobbet på Universitet i Oslo, og brukte mye tid på solobservatoriet der.

I 2006 fikk Brekke ikke bare møte, men også spise middag med sin store helt - Neil Armstrong. Han beskriver astronauten som stille, men at det var et hyggelig møte.

(Saken fortsetter under)

Pål Brekke og Neil Armstrong i 2006. Foto: Privat
Pål Brekke og Neil Armstrong i 2006. Foto: Privat

Hele familien satt klistret til TV-skjermen

Da astronautene landet på månen, satt Henry Kjell Johansen, den gangen 31 år gammel, sammen med kone og barn i loftsleiligheten i Watertown utenfor Boston i USA. Hele familien satt klistret til TV-apparatet.

– Det var en fantastisk stemning, og en følelse av at ingenting kunne begrense oss lenger.

Johansen jobbet som forsker ved Massachusetts Institute of Technology. Av den grunn fikk han innsikt i den mest avanserte teknologien av navigasjon og styring av romfartøy, og var en del av miljøet som var rundt den spektakulære romferden.

– Det var en interessant tid, veldig forskjellig fra hvordan det er nå. Nå skal du vise at du har et marked for å få penger, mens da var det bare å kjøre på fordi man trengte teknologien.

Les også: NTNU-forskere vil bli med på neste månelanding

Dro på nachspiel med Armstrong

Også Johansen har møtt Apollo 11 sin ledende astronaut. Begge satt i komiteen til AGARD, et tidligere NASA-byrå, hvor de ofte var sammen etter møtene. De drakk ofte vin sammen, og Johansen har til og med vært med astronauten på nachspiel.

– Han satt på gulvet og snakket om at han var så lei av å snakke om romferden og hva han følte om den. Han ville heller snakke med noen som var interessert i andre ting, så vi to fant hverandre ganske bra.

Johansen stilte seg spørrende til hvorfor nettopp Armstrong ble valgt som øverst kommanderende på romfartøyet, han som var så stille og beskjeden.

– Men under selve månelandingen gikk jo datamaskinen i metning, og da overtok han og styrte fartøyet manuelt. Han navigerte forbi steiner før fartøyet gikk tom for drivstoff, beholdt roen og gjorde alt riktig. Han hadde en indre ro og en evne til å bedømme situasjonen som få andre.

Les også: – Muligheten for å få en norsk astronaut er større enn på lenge

– Husker Tandberg aller best

Men hva med Hvermansen, som ikke har et spesielt brennende engasjement for romfart - husker også de månelandingen?

Marit Lund på 81 år husker månelandingen godt. Hun var hjemme med mannen sin, og satt klistret til skjermen. Foto: Tone Knipperud
Marit Lund på 81 år husker månelandingen godt. Hun var hjemme med mannen sin, og satt klistret til skjermen. Foto: Tone Knipperud

På Paleet i Karl Johans gate treffer ABC Nyheter venninnene Marit Lund og Eva Valand, som begge er 81 år. De to har vært venninner i 62 år, og når vi spør om de husker månelandingen, kommer svaret kontant fra begge to:

– Ja, selvfølgelig!

Lund var hjemme med mannen sin søndagskvelden i 1969, og de to var klistret til TV-skjermen i stua i Bærum:

– Vi husker Tandberg aller best. Vi hørte på at han fortalte om forberedelsene, hva vi hadde i vente, hva som kunne skje, og vi var helt sånn, forteller Lund, og illustrerer ved å sperre opp øynene med et stort smil.

– Jeg tror hele verden satt og sitret, og bare ventet på dette her, sier hun, og legger til at hun ikke hadde noen større interesse for romfart utover akkurat månelandingen. Men månelandingen - den måtte man få med seg.

Les også: NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet

Husker alle detaljer

– Vi var samlet for å se på den. Jeg husker hver detalj av hvem vi satt sammen med, hvor vi satt og hvor opptatt alle var av dette. Vi skjønte selvfølgelig at dette var en verdensbegivenhet, forteller Valand, som hadde samlet en hel gjeng for å se månelandingen.

– Noen vil til Mars. Vi vil bare drikke kaffe, vi, ler Eva Valand på 81 år. Foto: Tone Knipperud
– Noen vil til Mars. Vi vil bare drikke kaffe, vi, ler Eva Valand på 81 år. Foto: Tone Knipperud

Hun husker ikke resten av dagen, og heller ikke mye av tiden rundt 19.juli 1969, men selve månelandingen husker hun krystallklart.

– Det var kjempespennende. Også var vi så stolte av Erik Tandberg og Jan P. Johansen - selv, til og med navnene deres husker jeg! sier hun ivrig.

Hverken Valand eller Lund hadde noen tanker om at det kunne gå galt - «selvfølgelig gikk det bra, tenkte vi». Begge understreker at de var heldige som fikk oppleve begivenheten.

– Dere får jo oppleve første gang vi er på Mars, oppmuntrer Valand til ABC Nyheters journalister, som begge er altfor unge til å ha opplevd månelandingen.

– Nå er det en liste for folk som vil til Mars, blant annen en nordmann. Noen vil det, og. Vi vil bare ta en kopp kaffe, vi, humrer Valand.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Tolv ulver kan skytes utenfor ulvesonen12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46 Eksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15 NFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15 Millioner av afghanske barn nektes skolegang06:14 Ny planet oppdaget i Melkeveien06:10 Dette skjer i dag06:09 Sp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00 – De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58 Støre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56 Hongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36 Dette skjedde i natt05:17 Jernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00 Forsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48 Epstein signerte testament to dager før han døde04:14 Mann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38 Utsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03 Savnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40 – Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18 USA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58 Brann i enebolig i Tana slukket01:52 Hestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42 Halve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46 Detonasjon ved politihus i Sverige00:34 Kvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43 Floridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35 Fengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25 Pogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12 Nok en remis for Carlsen i USA22:49 Politimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24 Grønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52 Macron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51 Norsk spiss til engelsk fotball21:41 Advarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35 Siv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32 Bodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30 Sarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26 Twitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52 Saltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41 Slik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31 Valg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20 Oslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06 Håndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06 18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00 Dansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52 Emil Hansson klar for Hannover19:37 – Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29 Christian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50 MDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46 Emery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16 – Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02 Foodora-syklister går ut i streik17:25 Isbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15 Fare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58 Wikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39 Bombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33 Mann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21 Det er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05 Krystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48 Sudans Bashir i retten for korrupsjon15:22 Solbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21 Krekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20 Open Arms får legge til kai på Mallorca14:51 Britisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36 – Grunnlaget for torsken har kollapset14:24 Rykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17 Bombe mot politifolk i Nord-Irland13:59 Brasils president med nytt angrep på Norge13:59 Inflasjonen synker i eurosonen13:53 Ny teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41 Kutter fastrente på lån med lang binding13:29 Kinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04 Manshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør
Siste nytt
12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeTolv ulver kan skytes utenfor ulvesonen12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd – ble lettere skadd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert06:46SportEksperter ser muligheter for avansement for Molde og RBK06:15SportNFF inspiserer Ullevaal-gresset etter Rammstein-konserten06:15VerdenMillioner av afghanske barn nektes skolegang06:14VerdenNy planet oppdaget i Melkeveien06:10NorgeDette skjer i dag06:09PolitikkSp fortsatt størst og øker i Finnmark og Troms06:00Penger– De skattegrepene regjeringen gjør, har en veldig skjev geografisk profil05:58PolitikkStøre nordover for å hjelpe Ap i trøbbel05:56VerdenHongkongs regjeringssjef øyner fredelig løsning på uroen05:36NorgeDette skjedde i natt05:17NorgeJernbanedirektoratet utreder sovetilbud på tog05:00NorgeForsvarssjefen sikter mot 2 prosent04:48VerdenEpstein signerte testament to dager før han døde04:14NorgeMann i 20-årene slo seg ut av arresten03:38VerdenUtsetter kunngjøring av medlemmer av rådet i Sudan03:03NorgeSavnet kvinne i Skien er kommet til rette02:40Motor– Venstres bekymring for bompengeskissen er reell02:18VerdenUSA advarer Hellas mot å bistå iransk tankskip01:58NorgeBrann i enebolig i Tana slukket01:52NorgeHestenesprisen gitt til kulturjournalist Anders Firing Lunde01:46VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong01:42NorgeHalve befolkningen negativ til kommersielle velferdsaktører00:46VerdenDetonasjon ved politihus i Sverige00:34VerdenKvinne frikjent for drap på sitt dødfødte barn23:43VerdenFloridas ikoniske palmetrær er under angrep23:35VerdenFengselsdirektør har fått sparken etter Epsteins dødsfall23:25SportPogba bommet på straffe da Manchester United spilte uavgjort23:12SportNok en remis for Carlsen i USA22:49VerdenPolitimann sparket etter at svart mann døde av kvelning22:24StemmerGrønland sier de ikke er til salgs. Men kan Trump få kjøpt øya likevel?21:52PolitikkMacron og Putin øyner Ukraina-løsning21:51SportNorsk spiss til engelsk fotball21:41VerdenAdvarer mot kritisk vannmangel: Her er risikoområdene21:35PolitikkSiv Jensen avviser mer forhandling om bompenger21:32SportBodø/Glimt mistet tabelltoppen med uavgjort mot Sarpsborg21:30SportSarri risikerer å miste serieåpningen til Juventus21:26VerdenTwitter: Kina brukte falske kontoer for å skape uro i Hongkong20:52SportSaltnes berget poeng for Bodø/Glimt20:41VerdenSlik kan søppeldynge ha tvunget ned passasjerfly20:31PolitikkValg 2019: Debatt om unge velgere, klima og Nord-Norgebanen20:20PolitikkOslo-måling: MDG nær dobbelt så store som ved forrige valg20:06SportHåndball: Senstad blir ny landslagstrener for Polen20:06Motor18 biler har stått fast i svensk P-hus siden juli20:00SportDansk kvinne med topplassering i Ironman tre måneder etter fødsel19:52SportEmil Hansson klar for Hannover19:37Penger– Vedum viser til fulle hva slags holdninger Senterpartiet er laget av19:29NorgeChristian Radich kjørte inn i brygge i Bjørvika18:50NorgeMDG med kjempesmell i ny kommunevalgmåling18:46SportEmery før storoppgjør mot Liverpool: – Vi vil aldri møte dem18:16Politikk– Regjeringen misbruker EØS til å presse kommunene18:02PengerFoodora-syklister går ut i streik17:25VerdenIsbre forsvant – men ikke bare på grunn av menneskeskapte klimaendringer17:15NorgeFare for jordskred på Vestlandet – gult farevarsel sendt ut16:58SportWikheim får tidligere Start-spiller som ny trener16:39VerdenBombeeksperter rykket ut til svensk politistasjon16:33NorgeMann varetektsfengslet etter voldshendelse i Kristiansand16:21PolitikkDet er som om Arendalsukas reklamebyrå skulle skrevet det16:05PolitikkKrystallklar garanti fra MDG: – Høyresiden er uaktuelt15:48VerdenSudans Bashir i retten for korrupsjon15:22SportSolbakkens stjernespiss ute av spill lenge15:21NorgeKrekars meddømte må likevel sitte i varetekt15:20VerdenOpen Arms får legge til kai på Mallorca14:51PolitikkBritisk statsråd vil umiddelbart stanse fri flyt av EU-borgere14:36Helse og livsstil– Grunnlaget for torsken har kollapset14:24VerdenRykter om hemmelig USA-kanal til Maduro-regimet14:17VerdenBombe mot politifolk i Nord-Irland13:59VerdenBrasils president med nytt angrep på Norge13:59PengerInflasjonen synker i eurosonen13:53VerdenNy teori: Mørk materie kan ha blitt til i øyeblikket etter Big Bang13:41PengerKutter fastrente på lån med lang binding13:29VerdenKinesiske fly brukte japanske skip som «blink»13:04NorgeManshaus godtar psykiatrisk undersøkelse – nekter flere avhør
Populært