Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

«Bokmannen» i Volda:

– Å selge Hamsun til ti kroner ville være en hån

– Dette er heltid, det tar veldig mye tid. Det kommer som sagt inn hundre bøker hver dag som må settes i system, forteller Geir Hovind Frøysedal. Foto: Roger Grovold / ABC Nyheter
– Dette er heltid, det tar veldig mye tid. Det kommer som sagt inn hundre bøker hver dag som må settes i system, forteller Geir Hovind Frøysedal. Foto: Roger Grovold / ABC Nyheter

Innenfor veggene i Geir Hovind Frøysedals bruktbutikk venter det deg en labyrint der du kan risikere å gå deg bort mellom lokalhistorikk og Stephen King.

VOLDA (ABC Nyheter): Allerede ute på gaten får du et tydelig hint om hva du har i vente på innsiden av «Bokmannen», bokbutikken som i løpet av ni år er blitt noe av et ikon i Volda. På hver sin side av inngangsdøren er vinduene dekket fra gulv til tak av bøker som minner om murstein der de ligger i lag på lag.

Vel innenfor blir du møtt av hyller på hyller fylt opp til siste plass med bøker i alle mulige høyder og tykkelser. Og dette er bare forsmaken.

– Jeg gjorde en oppdatert sjekk like før du kom og da rommet samlingen min 216.545 bøker. Her inne er det plass til kun en tredjedel, men jeg bor på et småbruk og der er det jo plass til litt bøker. I tillegg har jeg et veldig stort lager, forteller Geir Hovind Frøysedal mens han heller opp kaffe til en sliten syklist.

– Det kommer i alle fall inn hundre bøker her om dagen. Gjennomsnittet var på 99,3 bøker sist jeg sjekket.

– Gulvet tåler snart ikke mer

Voldas mest karismatiske boksamler forteller at han alltid har vært interessert i bøker og at samlingen for alvor begynte å vokse da han startet på studier i Volda i 2006.

– På den tiden var det et liknende antikvariat her som lå litt lenger opp i gata og jeg tror jeg kjøpte bøker omtrent hver eneste dag. I tillegg gikk jeg på biblioteket der de hadde utsalg. Da fylte jeg sekken min – og etter hvert hybelen. Jeg tror jeg hadde 2-3000 bøker på hybelen min.

I løpet av studietiden bodde han på minst ti forskjellige adresser. Det resulterte i et økende antall tunge banankasser som måtte fraktes fra sted til sted.

– Jeg trengte jo et sted å ha bøkene. Da var det ganske appellerende å starte bokhandel. Jeg jobbet hele sommeren for å få det til og sammen med faren min bygget jeg bokhyller fra juni til åpningen i september 2010, minnes han.

(Saken fortsetter under)

Det kan se ut som vinduene er murt igjen, men det er bøker som er stablet oppå hverandre slik at de fyller vinduene fra bunn til topp. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

Ni år senere er «Bokmannen» blitt labyrintisk. Butikken er på cirka hundre kvadrat, går over to etasjer og i kjelleren er det snart så fullt at det er vanskelig å komme seg ned.

– Gulvet her oppe tåler vel egentlig ikke så veldig mye mer vekt, så på grunn av tyngden er det så trangt i kjelleren som det er. Jeg har rundt 150 banankasser med bøker nede i kjelleren som jeg skal få pakket ut. Hjemme på gården har jeg mer enn 500 kasser og så har jeg et fjernlager der det også er fult. Jeg aner rett og slett ikke hvor mange jeg har der, forteller den godmodige boksamleren.

Mannen som elsker Ivar

Mens jeg sitter der på en sofa med ryggen mot butikkvinduet og snakker med «Bokmannen», kaster jeg stadig blikket rundt i hyllene rundt meg. Jeg ser alt fra gamle litterære klassikere til Åge Aleksandersen-biografi, og får et hyggelig gjensyn med en bokserie signert Jan Guillau som jeg husker faren min hadde.

Hver bidige hyllemeter er en solid fest i både farger og fonter, her er det lite som minner om trenden med å snu bøkene med ryggen inn for å få en «ren» og hvit vegg.

– Det er helt idiotisk. Jeg kan ikke forstå at det kan være praktisk hvis du skal ha håp om å finne igjen en bok du ønsker å lese i, kommer det raskt fra Frøysedal.

Den som leter, den finner. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Den som leter, den finner. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

– Det er greit hvis du har to bøker, da husker du forhåpentligvis hvilken som står fremst. Jeg velger heller å legge de ned slik at de står med ryggen opp, men det er for å få plass til flest mulig i hyllene.

Han er ellers blitt svært god kompis med Ivar opp gjennom årene.

– Det er en fantastisk Ikea-hylle, jeg elsker den. Den kommer med jernstenger på baksiden, men de tar jeg bare bort. Dermed har jeg dobbelt så mye plass og kan enkelt utnytte plassen bedre, forteller han med salighet i stemmen.

Sommeren er den beste perioden, da kommer det mange turister innom og salget går godt. Han forteller om trofaste kunder som kommer fra Oslo opp til Volda for å besøke «Bokmannen».

– Det synes jeg er veldig hyggelig.

– Hvordan setter du prisen på bøkene du selger? Har du et spesielt system du følger?

– Det begynte med at jeg la meg litt lavere enn andre antikvariater. Og etter hvert som jeg drev her så fikk jeg følelse av hvilke bøker som selger. Det balanserer seg ganske godt: Hvis det er en bok som er litt for dyr så er det en annen bok som er litt for billig.

Det er sjelden han har fått noen klager på at bøkene er for dyre.

– Samtidig synes jeg ikke at man skal selge Hamsun til ti kroner. Det ville være en hån, kommer det raskt.

Les også: – Møre og Romsdal leverer!

Favorittforfatteren

Det er tid for en omvisning i labyrinten der smekkfulle bokhyller strekker seg helt opp til taket for å kunne utnytte plassen best mulig. Noen passasjer er såpass smale at jeg selv må gå sidelengs for å komme meg gjennom uten å dytte til hyller på begge sider. Her og der passeres bokhauger som minner om mektige slott.

Her og der passerer du "slott" bygget opp av bøker. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Her og der passerer du "slott" bygget opp av bøker. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

– Jeg koste meg veldig da jeg satte de opp, med murer, tårn og det hele, smiler Bokmannen mens han vandrer videre innover i sitt litterære kongerike.

Her er det ikke en eneste sjanger som ikke er representert: Antologier, etikk og skuespill, krigshistorie, jakt og fiske. Det finnes en egen seksjon der du kan jakte spøkelseshistorier, mens en fyldig biografiseksjon dekker alt fra kultur og politikk til sport og historie.

Selv de som måtte ha hjerte for spenningsklassikerne «Bobbseybarna» eller «Frøken Detektiv» vil kunne fylle hull i samlingen. Kikker du bakom bøkene som står med ryggen ut, kan du finne flere i samme serie like bak.

– Jeg har ikke så mye plass til mange bøker i samme serie, derfor er det enkelte av seriene som står på innsiden av hverandre. Det er veldig fint med doble hyller, slår han fast.

Les også: Øyhopping og vakre omgivelser i Møre og Romsdal

(Saken fortsetter under)

Butikken rommer alle mulige sjangre du kan tenke deg, og det følger et nøye system. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Butikken rommer alle mulige sjangre du kan tenke deg, og det følger et nøye system. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

På spørsmål om hva som ligger hans eget hjerte nærmest, forteller Frøysedal at han samler på alt av norske diktsamlinger.

– Ofte er de så tynne at du kan få plass til tusen diktsamlinger i én hylle. I tillegg samler jeg på førsteutgaver, signerte utgivelser og alt av Dag Solstad. Jeg synes han skriver så intelligent og så er det er noe med språket hans. Han gjør seg ikke nødvendigvis ferdig med poenget men fortsetter der andre ville stoppet opp.

Les også: Drømt om Norge i to år: – Den perfekte destinasjonen

Politikk og religion i mørket

Ferden går nå ned i kjelleren der det er litt kjøligere enn i etasjen over, og mørkere. I likhet med etasjen over er kjelleren fylt opp med bøker, et par steder består veggene av stabler. Det er ikke like høyt under taket her, og hvis jeg retter meg opp til mine fulle 187 centimeter så møter hodet mitt taket.

Enkelte passasjer er så smale at en overvektig person ikke vil ha sjans til å kunne komme seg gjennom, og jo lenger inn du går, desto mørkere blir det. Derfor har han egne lommelykter til låns for de som går ned i kjelleren.

– Jeg har tenkt på dette med lys her nede, men det er så lavt under taket at det ikke fungerer å henge noe der.

(Saken fortsetter under)

Du får med deg lommelykt når du skal ned i kjelleren, ellers vil du vankser med å se hvilke titler som befinner seg inne i de mørklagte gangene. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Du får med deg lommelykt når du skal ned i kjelleren, ellers vil du vankser med å se hvilke titler som befinner seg inne i de mørklagte gangene. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

Religiøs og alternativ litteratur, tyske og franske språkbøker, pedagogikk, stabler med vinyl, naturvitenskap, tegneserier og politikk har alle funnet en plass her nede i mørket.

– Tegneserier må jeg alltid ha inne, det er svært populært og der blir både voksne og barn helt like. Det er morsomt å se.

Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

Smugler med seg bøker

Vi har kommet oss tilbake til sofaen og fortsetter praten. Ved siden av står det et sjakkbrett der det daglig utkjempes slag med gjester som er innom. Frøysedal jobber hele tiden med planer for hvordan han kan utnytte plassen ytterligere for å få inn flere bøker.

– Men husverten er litt skeptisk, han synes det er litt trangt her, ler han.

– Jeg elsker lokalet her. Folk sier jeg trenger større plass, men det er jo ikke akkurat gjort på en dag å skulle flytte. I løpet av ni år har jeg gjort dette til mitt sted, det er her jeg har jobben min.

For elleve måneder siden ble Frøysedal far for første gang. Nå er det andre prioriteringer som må komme først i rekken og han har derfor inngått et kompromiss om å holde stengt på mandager.

– Dama har gitt meg beskjed om at jeg ikke får lov til å ta med meg flere bøker hjem, men av og til må jeg bare smugle med meg noen. Hun setter pris på enkeltbøker om kunst og Bob Dylan, men hvis jeg finner en bok til henne så er det ikke det samme engasjementet som når jeg får en bok, smiler han.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46 Person til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38 Riksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37 Putin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34 Batteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13 Mann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07 Redaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06 Tidslinje for den nye brexitavtalen11:41 Politiker overrasket alle: – Jeg er gravid
Siste nytt
15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet12:46NorgePerson til sykehus etter minibussulykke i Bergen12:38PolitikkRiksrevisjonen: Domstolene bruker for lang tid12:37VerdenPutin og Erdogan i viktige Syria-samtaler12:34NorgeBatteribrann avgir farlig gass i Hordaland12:13NorgeMann tiltalt for drapsforsøk på legesenter12:07KulturRedaktøren i Aust-Agder Blad går av etter kritikk12:06PolitikkTidslinje for den nye brexitavtalen11:41PolitikkPolitiker overrasket alle: – Jeg er gravid
Populært