Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 36 av 45 dager • 2527 km av 3351 km
Les merDag 36 av 45 dager • 2527 km av 3351 km

«Bokmannen» i Volda:

– Å selge Hamsun til ti kroner ville være en hån

– Dette er heltid, det tar veldig mye tid. Det kommer som sagt inn hundre bøker hver dag som må settes i system, forteller Geir Hovind Frøysedal. Foto: Roger Grovold / ABC Nyheter
– Dette er heltid, det tar veldig mye tid. Det kommer som sagt inn hundre bøker hver dag som må settes i system, forteller Geir Hovind Frøysedal. Foto: Roger Grovold / ABC Nyheter

Innenfor veggene i Geir Hovind Frøysedals bruktbutikk venter det deg en labyrint der du kan risikere å gå deg bort mellom lokalhistorikk og Stephen King.

VOLDA (ABC Nyheter): Allerede ute på gaten får du et tydelig hint om hva du har i vente på innsiden av «Bokmannen», bokbutikken som i løpet av ni år er blitt noe av et ikon i Volda. På hver sin side av inngangsdøren er vinduene dekket fra gulv til tak av bøker som minner om murstein der de ligger i lag på lag.

Vel innenfor blir du møtt av hyller på hyller fylt opp til siste plass med bøker i alle mulige høyder og tykkelser. Og dette er bare forsmaken.

– Jeg gjorde en oppdatert sjekk like før du kom og da rommet samlingen min 216.545 bøker. Her inne er det plass til kun en tredjedel, men jeg bor på et småbruk og der er det jo plass til litt bøker. I tillegg har jeg et veldig stort lager, forteller Geir Hovind Frøysedal mens han heller opp kaffe til en sliten syklist.

– Det kommer i alle fall inn hundre bøker her om dagen. Gjennomsnittet var på 99,3 bøker sist jeg sjekket.

– Gulvet tåler snart ikke mer

Voldas mest karismatiske boksamler forteller at han alltid har vært interessert i bøker og at samlingen for alvor begynte å vokse da han startet på studier i Volda i 2006.

– På den tiden var det et liknende antikvariat her som lå litt lenger opp i gata og jeg tror jeg kjøpte bøker omtrent hver eneste dag. I tillegg gikk jeg på biblioteket der de hadde utsalg. Da fylte jeg sekken min – og etter hvert hybelen. Jeg tror jeg hadde 2-3000 bøker på hybelen min.

I løpet av studietiden bodde han på minst ti forskjellige adresser. Det resulterte i et økende antall tunge banankasser som måtte fraktes fra sted til sted.

– Jeg trengte jo et sted å ha bøkene. Da var det ganske appellerende å starte bokhandel. Jeg jobbet hele sommeren for å få det til og sammen med faren min bygget jeg bokhyller fra juni til åpningen i september 2010, minnes han.

(Saken fortsetter under)

Det kan se ut som vinduene er murt igjen, men det er bøker som er stablet oppå hverandre slik at de fyller vinduene fra bunn til topp. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

Ni år senere er «Bokmannen» blitt labyrintisk. Butikken er på cirka hundre kvadrat, går over to etasjer og i kjelleren er det snart så fullt at det er vanskelig å komme seg ned.

– Gulvet her oppe tåler vel egentlig ikke så veldig mye mer vekt, så på grunn av tyngden er det så trangt i kjelleren som det er. Jeg har rundt 150 banankasser med bøker nede i kjelleren som jeg skal få pakket ut. Hjemme på gården har jeg mer enn 500 kasser og så har jeg et fjernlager der det også er fult. Jeg aner rett og slett ikke hvor mange jeg har der, forteller den godmodige boksamleren.

Mannen som elsker Ivar

Mens jeg sitter der på en sofa med ryggen mot butikkvinduet og snakker med «Bokmannen», kaster jeg stadig blikket rundt i hyllene rundt meg. Jeg ser alt fra gamle litterære klassikere til Åge Aleksandersen-biografi, og får et hyggelig gjensyn med en bokserie signert Jan Guillau som jeg husker faren min hadde.

Hver bidige hyllemeter er en solid fest i både farger og fonter, her er det lite som minner om trenden med å snu bøkene med ryggen inn for å få en «ren» og hvit vegg.

– Det er helt idiotisk. Jeg kan ikke forstå at det kan være praktisk hvis du skal ha håp om å finne igjen en bok du ønsker å lese i, kommer det raskt fra Frøysedal.

Den som leter, den
finner. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Den som leter, den finner. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

– Det er greit hvis du har to bøker, da husker du forhåpentligvis hvilken som står fremst. Jeg velger heller å legge de ned slik at de står med ryggen opp, men det er for å få plass til flest mulig i hyllene.

Han er ellers blitt svært god kompis med Ivar opp gjennom årene.

– Det er en fantastisk Ikea-hylle, jeg elsker den. Den kommer med jernstenger på baksiden, men de tar jeg bare bort. Dermed har jeg dobbelt så mye plass og kan enkelt utnytte plassen bedre, forteller han med salighet i stemmen.

Sommeren er den beste perioden, da kommer det mange turister innom og salget går godt. Han forteller om trofaste kunder som kommer fra Oslo opp til Volda for å besøke «Bokmannen».

– Det synes jeg er veldig hyggelig.

– Hvordan setter du prisen på bøkene du selger? Har du et spesielt system du følger?

– Det begynte med at jeg la meg litt lavere enn andre antikvariater. Og etter hvert som jeg drev her så fikk jeg følelse av hvilke bøker som selger. Det balanserer seg ganske godt: Hvis det er en bok som er litt for dyr så er det en annen bok som er litt for billig.

Det er sjelden han har fått noen klager på at bøkene er for dyre.

– Samtidig synes jeg ikke at man skal selge Hamsun til ti kroner. Det ville være en hån, kommer det raskt.

Les også: – Møre og Romsdal leverer!

Favorittforfatteren

Det er tid for en omvisning i labyrinten der smekkfulle bokhyller strekker seg helt opp til taket for å kunne utnytte plassen best mulig. Noen passasjer er såpass smale at jeg selv må gå sidelengs for å komme meg gjennom uten å dytte til hyller på begge sider. Her og der passeres bokhauger som minner om mektige slott.

Her og der passerer du
"slott" bygget opp av bøker. Foto: Roger Grosvold / ABC
Nyheter
Her og der passerer du "slott" bygget opp av bøker. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

– Jeg koste meg veldig da jeg satte de opp, med murer, tårn og det hele, smiler Bokmannen mens han vandrer videre innover i sitt litterære kongerike.

Her er det ikke en eneste sjanger som ikke er representert: Antologier, etikk og skuespill, krigshistorie, jakt og fiske. Det finnes en egen seksjon der du kan jakte spøkelseshistorier, mens en fyldig biografiseksjon dekker alt fra kultur og politikk til sport og historie.

Selv de som måtte ha hjerte for spenningsklassikerne «Bobbseybarna» eller «Frøken Detektiv» vil kunne fylle hull i samlingen. Kikker du bakom bøkene som står med ryggen ut, kan du finne flere i samme serie like bak.

– Jeg har ikke så mye plass til mange bøker i samme serie, derfor er det enkelte av seriene som står på innsiden av hverandre. Det er veldig fint med doble hyller, slår han fast.

Les også: Øyhopping og vakre omgivelser i Møre og Romsdal

(Saken fortsetter under)

Butikken rommer alle
mulige sjangre du kan tenke deg, og det følger et nøye system.
Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter
Butikken rommer alle mulige sjangre du kan tenke deg, og det følger et nøye system. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

På spørsmål om hva som ligger hans eget hjerte nærmest, forteller Frøysedal at han samler på alt av norske diktsamlinger.

– Ofte er de så tynne at du kan få plass til tusen diktsamlinger i én hylle. I tillegg samler jeg på førsteutgaver, signerte utgivelser og alt av Dag Solstad. Jeg synes han skriver så intelligent og så er det er noe med språket hans. Han gjør seg ikke nødvendigvis ferdig med poenget men fortsetter der andre ville stoppet opp.

Les også: Drømt om Norge i to år: – Den perfekte destinasjonen

Politikk og religion i mørket

Ferden går nå ned i kjelleren der det er litt kjøligere enn i etasjen over, og mørkere. I likhet med etasjen over er kjelleren fylt opp med bøker, et par steder består veggene av stabler. Det er ikke like høyt under taket her, og hvis jeg retter meg opp til mine fulle 187 centimeter så møter hodet mitt taket.

Enkelte passasjer er så smale at en overvektig person ikke vil ha sjans til å kunne komme seg gjennom, og jo lenger inn du går, desto mørkere blir det. Derfor har han egne lommelykter til låns for de som går ned i kjelleren.

– Jeg har tenkt på dette med lys her nede, men det er så lavt under taket at det ikke fungerer å henge noe der.

(Saken fortsetter under)

Du får med deg lommelykt
når du skal ned i kjelleren, ellers vil du vankser med å se hvilke
titler som befinner seg inne i de mørklagte gangene. Foto: Roger
Grosvold / ABC Nyheter
Du får med deg lommelykt når du skal ned i kjelleren, ellers vil du vankser med å se hvilke titler som befinner seg inne i de mørklagte gangene. Foto: Roger Grosvold / ABC Nyheter

Religiøs og alternativ litteratur, tyske og franske språkbøker, pedagogikk, stabler med vinyl, naturvitenskap, tegneserier og politikk har alle funnet en plass her nede i mørket.

– Tegneserier må jeg alltid ha inne, det er svært populært og der blir både voksne og barn helt like. Det er morsomt å se.

Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

Smugler med seg bøker

Vi har kommet oss tilbake til sofaen og fortsetter praten. Ved siden av står det et sjakkbrett der det daglig utkjempes slag med gjester som er innom. Frøysedal jobber hele tiden med planer for hvordan han kan utnytte plassen ytterligere for å få inn flere bøker.

– Men husverten er litt skeptisk, han synes det er litt trangt her, ler han.

– Jeg elsker lokalet her. Folk sier jeg trenger større plass, men det er jo ikke akkurat gjort på en dag å skulle flytte. I løpet av ni år har jeg gjort dette til mitt sted, det er her jeg har jobben min.

For elleve måneder siden ble Frøysedal far for første gang. Nå er det andre prioriteringer som må komme først i rekken og han har derfor inngått et kompromiss om å holde stengt på mandager.

– Dama har gitt meg beskjed om at jeg ikke får lov til å ta med meg flere bøker hjem, men av og til må jeg bare smugle med meg noen. Hun setter pris på enkeltbøker om kunst og Bob Dylan, men hvis jeg finner en bok til henne så er det ikke det samme engasjementet som når jeg får en bok, smiler han.

Les om ABC Nyheters sykkelprosjekt: «To på strømmen»: Et elektrisk eventyr gjennom Norge

Samleside: Alle artiklene fra «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thons krav: – Å kunne bevege seg fra sitt hjem14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 – Med god grunn anklager mange muslimer vestlige land for dobbeltmoral12:06 FN: Norge må ta ansvaret for alle sine statsborgere11:54 Skattebombe ryster Forsvaret11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England
Siste nytt
08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08NorgeJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThons krav: – Å kunne bevege seg fra sitt hjem14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07Verden– Med god grunn anklager mange muslimer vestlige land for dobbeltmoral12:06VerdenFN: Norge må ta ansvaret for alle sine statsborgere11:54PengerSkattebombe ryster Forsvaret11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England
Populært