Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Åpning av laksefiske i Eidselva:

Hobby-fisker: – Dette gir meg adrenalinkick, og hjertet banker litt hardere

12 minutter inn i laksefisket ble det napp for hobbyfiskeren Jan Christiansen. Se fangsten i videoen over.

Jan Christiansen fikk napp kun 12 minutter etter sesongstart: – Det har aldri skjedd før.

NORDFJORDEID (ABC Nyheter): Solen har forsvunnet bak fjellene som omkranser Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Lufta er klar og kjølig. Det nærmer seg midnatt. Datoen har akkurat tippet juni. For noen betyr det at den største dagen i året er like rundt hjørnet.

– Det er som julaften. For meg er 1. juni for helligdag å regne. Jeg har sagt til sjefen min at jeg aldri, aldri skal jobbe den dagen. Det må han bare akseptere, sier Jan Christiansen med et bredt glis om munnen.

Han er glad, gira og uthvilt denne natten. Om kort tid skal han endelig få gjøre det han liker best; fiske laks og ørret fra elv. 1. juni åpner Eidselva for laksefiske i en tre måneder kort sesong.

Hobby-fisker Jan Christiansen har gledet seg til 1. juni hele vinteren. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Hobby-fisker Jan Christiansen har gledet seg til 1. juni hele vinteren. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Vi har gledet oss hele vinteren. Det er denne type fiske du får adrenalinkick av. Hjertet banker litt hardere når du får fisk på kroken. Laksen er utrolig sterk, og den drar oppstrøms og nedstrøms. Det er noen minutter med stor spenning etter at den biter på, sier Jan, som har fisket i elv siden 1994.

– Det er jo et helt svangerskap siden sist! Tenk så lenge vi har ventet, istemmer Christiansens forlovede, Anita Sundsmoen, som har fisket i elv siden hun møtte Jan. 2019 blir hennes fjerde laksesesong.

– Alt jeg kan om å fiske laks i storelv, har jeg lært av ham. Han har lært meg hvordan jeg skal lese elva, om strømningene, hvor laksen trives best, hvor den står for å få oksygen og sånne ting. Jeg synes det er utrolig gøy!

Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

(Saken fortsetter under)

Julaften og bursdag på samme tid, så stas er det når laksefisket i Eidselva åpner for paret Anita Sundsmoen og Jan Christiansen. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Julaften og bursdag på samme tid, så stas er det når laksefisket i Eidselva åpner for paret Anita Sundsmoen og Jan Christiansen. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Fisker natten gjennom

Kjæresteparet har skaffet seg et «kompiskort» for natta i en av elvas fiskesoner. Det betyr at de kan være to stykker som fisker, men kun én stang kan være i elva til enhver tid. Heldigvis har de god tid. Fiskekortet er gyldig fra midnatt og fram til klokken 14.

Alle fiskesonene langs Eidselva har sin egen laksebu. Det er særlig greit å ha når været er dårlig. For regn og vind stopper ikke Jan og Anita fra å prøve fiskelykken når de har kjøpt fiskekort. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Alle fiskesonene langs Eidselva har sin egen laksebu. Det er særlig greit å ha når været er dårlig. For regn og vind stopper ikke Jan og Anita fra å prøve fiskelykken når de har kjøpt fiskekort. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Vanligvis får du fiskekort fra klokka 14-02 og fra 02-14. Men siden det er åpning får vi to timer ekstra, forklarer Jan mens han pakker ut av bilen.

I tillegg til fiskestenger og selvplukkede meitemark i monn, kommer kaffekjele, engangsgrill, kakao, stearinlys, pølser, bacon, rekesalat og pølsebrød ut av bilen. Jan og Anita har planer om å fiske hele natten, og det skal ikke mangle på mat og varm drikke.

Med armene fulle rusler de forbi en sauegrind og et forlatt hus, i gjørme og høyt gress, til de kommer fram til laksebua ved elva. Det er en åpen, liten trestue som gir litt ly for regn og vind, samtidig som den gir god utsikt til elva. Jan forteller at alle fiskesonene ved Eidselva har sin egen laksebu. Dessverre er akkurat denne plassert midt i en beitemark og sauene har satt sitt personlige duftpreg utenfor hytta.

– Det holder ikke med en grind inn til selve bua. Det skulle vært en ekstra grind for å dekke området utenfor. Det stinker jo sauepiss her, sukker Anita, hvorpå Jan lett irritert kan melde at han har tråkket i noe illeluktende.

Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

(Saken fortsetter under)

Lysene er tent i laksebua, drikkevarer er funnet fram. Da er det bare å vente på at klokka skal passere midnatt. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Lysene er tent i laksebua, drikkevarer er funnet fram. Da er det bare å vente på at klokka skal passere midnatt. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Han har napp!

Sporene etter dyrene setter ingen langvarig demper på stemningen. Anita skravler og byr på kaffe og kakao mens hun tenner stearinlysene i bua. Klokka drar seg nærmere midnatt. Jan venter, og kaster lange blikk mot elva.

– Hender det ofte at du får laks første dagen?

– Tja, jeg fikk ikke i fjor, svarer Jan.

– Men i forfjor! Da var du på førstesiden av avisa med en laks i hver hånd, sier Anita.

– Det er umulig å si når fisken er mest aggressiv. Det handler om å være på rett plass til rett tid.

Når det er fire minutter til klokken slår 00.00, reiser Jan seg, går ut i natta og gjør klar fiskestangen. Omsider kan han gå ned til vannet.

(Saken fortsetter under)

Jan Christiansen er på plass der han trives best: langs Eidselvas bredder med fiskestangen i vannet. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Jan Christiansen er på plass der han trives best: langs Eidselvas bredder med fiskestangen i vannet. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Mens Jan åpner årets fiskesesong, smyger ABC Nyheters fotograf seg forsiktig rundt når han tar bilder for ikke å skremme vekk laksen. For elva er blank, og laksestammen er vár for bevegelser og lyder langs bredden.

Anita underholder avisens andre utsendte i bua, da hun brått avbryter seg selv midt i en setning:

– Han har napp! Han har napp!

Vi spretter opp fra bua begge to, kjæreste og besøkende journalist, og løper ned mot elva. Alt om å opptre rolig for ikke å skremme laksen er glemt. Jeg kaster et blikk på klokka. Den er ikke mer enn 00.12.

Fitjar: Flere ser revyen enn det bor innbyggere i kommunen: – Et eventyr

– Det har aldri skjedd før

Jan drar erfarent fisken opp på land. Det viser seg å være en ørret, som det i likhet med laksen kun er lov å fiske etter i sesong mellom 1. juni og 31. august.

Etter at fisken er avlivet, skjelver og gliser hobby-fiskeren om hverandre.

– Herlig! Det er så herlig! For en start!

– Har du noen gang fått fisk i elva så raskt før?

– Ikke på åpningsdagen. Det har aldri skjedd.

Anita skyter inn:

– Og det er første gang vi får ørret så lenge vi har fisket sammen. Det er jo egentlig enda mer sjeldent enn laks. Det beste er at vi fremdeles kan fiske laks. Vi har én ørret og to laks på fiskekortet.

(Saken fortsetter under)

Skitt fiske! Det tok bar 12 minutter fra årets fiske var i gang til Jan Christiansen fikk sin første fisk på kroken, en ørret. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Skitt fiske! Det tok bar 12 minutter fra årets fiske var i gang til Jan Christiansen fikk sin første fisk på kroken, en ørret. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Etter feiring og fotografering, overtar Anita stanga fra Jan og setter i gang med sitt første laksefiske for året. Men både laks og ørret lar vente på seg. Imens sitter Jan i bua og forteller venner om bragden via sms og poster bilde av fangsten på Facebook.

Engangsgrillen fyres opp. Årets første fangst skal feires med pølse rullet i bacon.

Etter at pølsene er fortært og klokken har passert 01.30, tar to slitne journalister taxi hjem til campingplassen. For Anita og Jan har natten såvidt begynt.

Les også: Norges siste levende fyrtårn

(Saken fortsetter under)

Anita Sundsmoen prøvde fiskelykken da laksefisket åpnet i Eidselva natt til 1. juni, men fikk ikke napp. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Anita Sundsmoen prøvde fiskelykken da laksefisket åpnet i Eidselva natt til 1. juni, men fikk ikke napp. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Fiskelykken sto ham bi

Neste morgen får jeg en telefon klokken 10.40.

– Nå gir vi oss med fisket, meddeler Jan.

Etter tre timer med fiske, fikk Jan napp nok en gang. En svær laks på over 10 kilo beit på. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Etter tre timer med fiske, fikk Jan napp nok en gang. En svær laks på over 10 kilo beit på. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Vi blir enige om å møtes på Circle K i sentrum av Nordfjordeid, hvor laksefiskeren har en overraskelse i bagasjerommet å vise fram.

– Denne må være på minst 10 kilo, gliser han, og viser fram en skinnende flott laks.

– Jeg fikk den i 3-tiden. Lokalavisen var også innom for å skrive om fangsten.

Anita måtte gå tomhendt hjem, men var blid likevel. De to har en uoffisiell konkurranse gående mellom seg om å fiske mest gjennom sesongen, og fruen i huset har ambisjoner om å komme sterkere tilbake i løpet av de mange fisketurene paret skal ta seg i løpet av sommeren.

Om hun skulle tape, har hun likevel laksen å glede seg over. I løpet av vinteren skal den røykes etter oppskriften til Jans far.

– Han var kjent for røykalaksen sin da han levde. Den ble til og med sendt til Amerika. Den er fremdeles fryktelig populær. Om det er jul eller bursdag, så ønsker alle seg røykelaksen vår, sier Anita stolt.

Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
12:42 Tallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36 Åtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27 Store forventninger til Raja som kulturminister12:08 Sterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07 Ytterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59 Bondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58 Fransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52 Her er Erna Solbergs nye regjering11:47 Solskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46 Erdogan advarer mot kaos i Libya11:11 Reiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09 Oslopakke 3 utsettes10:47 Nav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32 20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22 Professor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02 Norskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52 Ericsson økte omsetningen i 201909:51 Godtebutikk på nett legger ned09:50 Lars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12 Nå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12 800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11 EU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38 Mild vinter kan gi mer flått08:34 Den nye Solberg-regjeringen er klar08:06 Kinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48 Støre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26 – Solskjær må ha forsterkninger07:09 Norsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00 SV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51 Nybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45 Norsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24 Kina bekrefter flere virusdødsfall06:15 UDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59 Dette skjer i dag05:32 Dette skjedde i natt05:32 Bøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30 Ikke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29 Valgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23 Sjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51 Storbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51 India på innvandrertoppen04:32 Flere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05 Departement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38 Frp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36 Australia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33 Oslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31 Dommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10 Kallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08 Eksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02 Trump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24 Byrådet i Bergen går av00:05 Styremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01 Tidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56 Russere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34 Medier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29 VG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55 Wolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11 Putin besøkte Abbas i Betlehem21:56 Ny jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40 – Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18 DNB advarer mot svindel på Finn.no21:04 Byrådet i Bergen går av20:34 Trump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49 WHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05 Skuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59 Statsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34 Abid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30 DN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13 «Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50 SV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49 Aftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45 VG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38 KrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34 Vaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20 NRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11 Minst ni døde i uvær i Spania16:55 Erfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51 Dronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30 36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30 TV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08 Anniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04 Hauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59 Tre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54 Linda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39 Ulykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31 Eurorenten blir stående på 0 prosent15:29 Thingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12 Frode Berg får millionerstatning fra staten15:02 Turoperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02 Snøskred i turområde i Kirkenes14:46 66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42 Rømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33 VG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19 Kong Harald er friskmeldt14:11 Stadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02 Mann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58 Hetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40 Medier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57 Influensautbruddet har stagnert
Siste nytt
12:42VerdenTallet på døde etter uvær i Spania stiger12:36NorgeÅtte pågrepet i Økokrim-aksjon i Bergen12:27PolitikkStore forventninger til Raja som kulturminister12:08SportSterk utforseier for Shiffrin i Bulgaria12:07NorgeYtterligere en mann siktet for Prinsdal-drapet11:59PolitikkBondevik storfornøyd med Hareides comeback11:58VerdenFransk pensjonsreform legges fram – protester i Paris11:52PolitikkHer er Erna Solbergs nye regjering11:47SportSolskjær: – Jeg endrer ikke kurs11:46VerdenErdogan advarer mot kaos i Libya11:11ReiseReiserestriksjoner i Kina påvirker minst 41 millioner mennesker11:09MotorOslopakke 3 utsettes10:47NorgeNav-ofre mener Hauglie tar den feige veien ut10:32Norge20-åring dømt for vold mot 16-åring som senere døde10:22Helse og livsstilProfessor: Svært liten sannsynlighet for mange alvorlig syke i Norge10:02VerdenNorskeid skip reddet over 90 mennesker i Middelhavet09:52PengerEricsson økte omsetningen i 201909:51PengerGodtebutikk på nett legger ned09:50NorgeLars Petter Bartnes går av som leder i Norges Bondelag09:12Helse og livsstilNå får forskere enklere tilgang til nordmenns helsedata09:12Verden800 migranter pågrepet av mexicanske sikkerhetsstyrker09:11PolitikkEU-topper signerte skilsmissepapirene – brexit i rute08:38Helse og livsstilMild vinter kan gi mer flått08:34PolitikkDen nye Solberg-regjeringen er klar08:06NorgeKinesere i Finland som reiste via Norge kan ha coronaviruset07:48PolitikkStøre krever svar fra Solberg om regjeringsgrunnlaget07:26Sport– Solskjær må ha forsterkninger07:09VerdenNorsk forsker med 40 EU-lovendringer: – Uvanlig konkrete forslag07:00NorgeSV vil ha omkamp om Johan Castberg06:51NorgeNybø vil håndplukke utenlandske studenter til Norge06:45PengerNorsk folkehjelp: 99 banker tjener på okkupasjon av Palestina06:24Helse og livsstilKina bekrefter flere virusdødsfall06:15NorgeUDI innvilget mer enn 13.000 norske statsborgerskap i fjor05:59NorgeDette skjer i dag05:32NorgeDette skjedde i natt05:32NorgeBøhler mener straffene for æresmotivert vold må skjerpes05:30Helse og livsstilIkke beviser for at e-sigaretter gjør røykekutt enklere05:29NorgeValgforsker: Distriktsminister kan komme til å styre et nytt tulledepartement05:23VerdenSjef i legemiddelfirma dømt for opioid-krise i USA04:51VerdenStorbritannia irettesetter USA for utleveringsnekt04:51NorgeIndia på innvandrertoppen04:32PolitikkFlere i Frp ville ikke trekke partiet ut av regjering04:05NorgeDepartement avviser grunnlag for søksmål fra nordiske folkekirker03:38PolitikkFrp garanterer ikke støtte til E18-prosjektet03:36VerdenAustralia etterforsker flyulykke der tre brannmenn døde02:33NorgeOslo kommune brukte 39 millioner på å bli kvitt gamle vedovner – avvikler ordningen02:31VerdenDommedagsklokka viser 100 sekunder på midnatt02:10PolitikkKallmyr mener offentligheten vil tjene på å få vite tilstanden til antatt syk femåring02:02Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har01:08NorgeEksperter frykter sterke reaksjoner fra Russland på amerikanske militærfly på Jan Mayen01:02VerdenTrump vil presentere fredsplan før møte med israelske ledere00:24NorgeByrådet i Bergen går av00:05NorgeStyremedlemmer ved Politihøgskolen går av i protest mot studentkutt00:01PengerTidligere hvitvaskingssjef i DNB mener et ikke er noe vits i å ringe Økokrim23:56VerdenRussere siktet for forsøk på å forgifte eier av våpenfabrikk23:34NorgeMedier: Ingelin Noresjø (KrF) blir statssekretær for Hareide23:29NorgeVG: Tidligere politisk kommentator blir statssekretær22:55SportWolves sprakk Liverpool-nullen, men Firmino sikret 2-1-seier22:11PolitikkPutin besøkte Abbas i Betlehem21:56PolitikkNy jubelmåling for Frp etter regjerings-exiten21:40Verden– Ingen president har misbrukt makten sin som Trump har21:18PengerDNB advarer mot svindel på Finn.no21:04PolitikkByrådet i Bergen går av20:34PolitikkTrump inviterer Netanyahu og Gantz til Det hvite hus19:49VerdenWHO: Kina-viruset utgjør ingen global krise19:05KulturSkuespiller fortalte gråtende om Weinstein-voldtekt18:59PolitikkStatsrådslekkasjer: Både Raja og Rotevatn inn i regjering18:34NorgeAbid Raja (V) blir ny kulturminister, ifølge TV 218:30PolitikkDN: Sveinung Rotevatn blir klimaminister18:13Norge«Støyende» og «smakløst» eller ikke – nå er byggingen i gang17:50PolitikkSV: Kommer til å holde Erna ansvarlig for Nav-skandalen17:49PolitikkAftenposten: Astrup blir ny kommunalminister17:45PolitikkVG: Monica Mæland blir ny justisminister17:38PolitikkKrF-topper vil droppe Granavolden-plattformen17:34VerdenVaksineallianse med hovedsete i Norge skal utvikle vaksine mot nytt coronavirus17:20PolitikkNRK: Torbjørn Røe Isaksen (H) erstatter trolig Hauglie som arbeids- og sosialminister17:11VerdenMinst ni døde i uvær i Spania16:55NorgeErfarne KrF-politikere får partiets fire statsrådsposter16:51PolitikkDronningen har signert Johnsons brexit-lov16:30Norge36-åring tiltalt for Mehamn-drapet skal ha drapstruet halvbroren på sosiale medier16:30PolitikkTV 2: Geir Inge Sivertsen (H) fra Troms blir ny fiskeriminister16:08NorgeAnniken Hauglie (H) ferdig som arbeidsminister, ifølge flere medier16:04PengerHauglie med jubeltall: Én million nye stillinger på tre år15:59NorgeTre menn siktet etter dødsfall på Nordfjordeid15:54PolitikkLinda Hofstad Helleland blir distrikt- og digitaliseringsminister, ifølge VG15:39NorgeUlykkesfly ved Kongsvinger drev med landingstrening15:31PengerEurorenten blir stående på 0 prosent15:29SportThingnes Bø viste Fourcade hvem som er best15:12NorgeFrode Berg får millionerstatning fra staten15:02ReiseTuroperatør må ut med 30.000 for å ha forstyrret fugl på Svalbard15:02NorgeSnøskred i turområde i Kirkenes14:46Sport66 milliarder ble brukt på overganger i 201914:42VerdenRømling sendte postkort fra Thailand til fengselssjefen14:33PolitikkVG: Knut Arild Hareide (KrF) blir samferdselsminister14:19KulturKong Harald er friskmeldt14:11PengerStadig færre mottar kontantstøtte i Oslo14:02VerdenMann pågrepet etter Norrköping-eksplosjon13:58VerdenHetebølgen satte i gang en kjedereaksjon13:40PolitikkMedier: Tina Bru (H) blir ny olje- og energiminister12:57Helse og livsstilInfluensautbruddet har stagnert
Populært