Les om prosjektetStatus: 45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km
Les mer45 dager gjennomført • 3351 km av 3351 km

Åpning av laksefiske i Eidselva:

Hobby-fisker: – Dette gir meg adrenalinkick, og hjertet banker litt hardere

12 minutter inn i laksefisket ble det napp for hobbyfiskeren Jan Christiansen. Se fangsten i videoen over.

Jan Christiansen fikk napp kun 12 minutter etter sesongstart: – Det har aldri skjedd før.

NORDFJORDEID (ABC Nyheter): Solen har forsvunnet bak fjellene som omkranser Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Lufta er klar og kjølig. Det nærmer seg midnatt. Datoen har akkurat tippet juni. For noen betyr det at den største dagen i året er like rundt hjørnet.

– Det er som julaften. For meg er 1. juni for helligdag å regne. Jeg har sagt til sjefen min at jeg aldri, aldri skal jobbe den dagen. Det må han bare akseptere, sier Jan Christiansen med et bredt glis om munnen.

Han er glad, gira og uthvilt denne natten. Om kort tid skal han endelig få gjøre det han liker best; fiske laks og ørret fra elv. 1. juni åpner Eidselva for laksefiske i en tre måneder kort sesong.

Hobby-fisker Jan Christiansen har gledet seg til 1. juni hele vinteren. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Hobby-fisker Jan Christiansen har gledet seg til 1. juni hele vinteren. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Vi har gledet oss hele vinteren. Det er denne type fiske du får adrenalinkick av. Hjertet banker litt hardere når du får fisk på kroken. Laksen er utrolig sterk, og den drar oppstrøms og nedstrøms. Det er noen minutter med stor spenning etter at den biter på, sier Jan, som har fisket i elv siden 1994.

– Det er jo et helt svangerskap siden sist! Tenk så lenge vi har ventet, istemmer Christiansens forlovede, Anita Sundsmoen, som har fisket i elv siden hun møtte Jan. 2019 blir hennes fjerde laksesesong.

– Alt jeg kan om å fiske laks i storelv, har jeg lært av ham. Han har lært meg hvordan jeg skal lese elva, om strømningene, hvor laksen trives best, hvor den står for å få oksygen og sånne ting. Jeg synes det er utrolig gøy!

Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

(Saken fortsetter under)

Julaften og bursdag på samme tid, så stas er det når laksefisket i Eidselva åpner for paret Anita Sundsmoen og Jan Christiansen. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Julaften og bursdag på samme tid, så stas er det når laksefisket i Eidselva åpner for paret Anita Sundsmoen og Jan Christiansen. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Fisker natten gjennom

Kjæresteparet har skaffet seg et «kompiskort» for natta i en av elvas fiskesoner. Det betyr at de kan være to stykker som fisker, men kun én stang kan være i elva til enhver tid. Heldigvis har de god tid. Fiskekortet er gyldig fra midnatt og fram til klokken 14.

Alle fiskesonene langs Eidselva har sin egen laksebu. Det er særlig greit å ha når været er dårlig. For regn og vind stopper ikke Jan og Anita fra å prøve fiskelykken når de har kjøpt fiskekort. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Alle fiskesonene langs Eidselva har sin egen laksebu. Det er særlig greit å ha når været er dårlig. For regn og vind stopper ikke Jan og Anita fra å prøve fiskelykken når de har kjøpt fiskekort. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Vanligvis får du fiskekort fra klokka 14-02 og fra 02-14. Men siden det er åpning får vi to timer ekstra, forklarer Jan mens han pakker ut av bilen.

I tillegg til fiskestenger og selvplukkede meitemark i monn, kommer kaffekjele, engangsgrill, kakao, stearinlys, pølser, bacon, rekesalat og pølsebrød ut av bilen. Jan og Anita har planer om å fiske hele natten, og det skal ikke mangle på mat og varm drikke.

Med armene fulle rusler de forbi en sauegrind og et forlatt hus, i gjørme og høyt gress, til de kommer fram til laksebua ved elva. Det er en åpen, liten trestue som gir litt ly for regn og vind, samtidig som den gir god utsikt til elva. Jan forteller at alle fiskesonene ved Eidselva har sin egen laksebu. Dessverre er akkurat denne plassert midt i en beitemark og sauene har satt sitt personlige duftpreg utenfor hytta.

– Det holder ikke med en grind inn til selve bua. Det skulle vært en ekstra grind for å dekke området utenfor. Det stinker jo sauepiss her, sukker Anita, hvorpå Jan lett irritert kan melde at han har tråkket i noe illeluktende.

Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

(Saken fortsetter under)

Lysene er tent i laksebua, drikkevarer er funnet fram. Da er det bare å vente på at klokka skal passere midnatt. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Lysene er tent i laksebua, drikkevarer er funnet fram. Da er det bare å vente på at klokka skal passere midnatt. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Han har napp!

Sporene etter dyrene setter ingen langvarig demper på stemningen. Anita skravler og byr på kaffe og kakao mens hun tenner stearinlysene i bua. Klokka drar seg nærmere midnatt. Jan venter, og kaster lange blikk mot elva.

– Hender det ofte at du får laks første dagen?

– Tja, jeg fikk ikke i fjor, svarer Jan.

– Men i forfjor! Da var du på førstesiden av avisa med en laks i hver hånd, sier Anita.

– Det er umulig å si når fisken er mest aggressiv. Det handler om å være på rett plass til rett tid.

Når det er fire minutter til klokken slår 00.00, reiser Jan seg, går ut i natta og gjør klar fiskestangen. Omsider kan han gå ned til vannet.

(Saken fortsetter under)

Jan Christiansen er på plass der han trives best: langs Eidselvas bredder med fiskestangen i vannet. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Jan Christiansen er på plass der han trives best: langs Eidselvas bredder med fiskestangen i vannet. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Mens Jan åpner årets fiskesesong, smyger ABC Nyheters fotograf seg forsiktig rundt når han tar bilder for ikke å skremme vekk laksen. For elva er blank, og laksestammen er vár for bevegelser og lyder langs bredden.

Anita underholder avisens andre utsendte i bua, da hun brått avbryter seg selv midt i en setning:

– Han har napp! Han har napp!

Vi spretter opp fra bua begge to, kjæreste og besøkende journalist, og løper ned mot elva. Alt om å opptre rolig for ikke å skremme laksen er glemt. Jeg kaster et blikk på klokka. Den er ikke mer enn 00.12.

Fitjar: Flere ser revyen enn det bor innbyggere i kommunen: – Et eventyr

– Det har aldri skjedd før

Jan drar erfarent fisken opp på land. Det viser seg å være en ørret, som det i likhet med laksen kun er lov å fiske etter i sesong mellom 1. juni og 31. august.

Etter at fisken er avlivet, skjelver og gliser hobby-fiskeren om hverandre.

– Herlig! Det er så herlig! For en start!

– Har du noen gang fått fisk i elva så raskt før?

– Ikke på åpningsdagen. Det har aldri skjedd.

Anita skyter inn:

– Og det er første gang vi får ørret så lenge vi har fisket sammen. Det er jo egentlig enda mer sjeldent enn laks. Det beste er at vi fremdeles kan fiske laks. Vi har én ørret og to laks på fiskekortet.

(Saken fortsetter under)

Skitt fiske! Det tok bar 12 minutter fra årets fiske var i gang til Jan Christiansen fikk sin første fisk på kroken, en ørret. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Skitt fiske! Det tok bar 12 minutter fra årets fiske var i gang til Jan Christiansen fikk sin første fisk på kroken, en ørret. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Etter feiring og fotografering, overtar Anita stanga fra Jan og setter i gang med sitt første laksefiske for året. Men både laks og ørret lar vente på seg. Imens sitter Jan i bua og forteller venner om bragden via sms og poster bilde av fangsten på Facebook.

Engangsgrillen fyres opp. Årets første fangst skal feires med pølse rullet i bacon.

Etter at pølsene er fortært og klokken har passert 01.30, tar to slitne journalister taxi hjem til campingplassen. For Anita og Jan har natten såvidt begynt.

Les også: Norges siste levende fyrtårn

(Saken fortsetter under)

Anita Sundsmoen prøvde fiskelykken da laksefisket åpnet i Eidselva natt til 1. juni, men fikk ikke napp. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter
Anita Sundsmoen prøvde fiskelykken da laksefisket åpnet i Eidselva natt til 1. juni, men fikk ikke napp. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Fiskelykken sto ham bi

Neste morgen får jeg en telefon klokken 10.40.

– Nå gir vi oss med fisket, meddeler Jan.

Etter tre timer med fiske, fikk Jan napp nok en gang. En svær laks på over 10 kilo beit på. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter
Etter tre timer med fiske, fikk Jan napp nok en gang. En svær laks på over 10 kilo beit på. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Vi blir enige om å møtes på Circle K i sentrum av Nordfjordeid, hvor laksefiskeren har en overraskelse i bagasjerommet å vise fram.

– Denne må være på minst 10 kilo, gliser han, og viser fram en skinnende flott laks.

– Jeg fikk den i 3-tiden. Lokalavisen var også innom for å skrive om fangsten.

Anita måtte gå tomhendt hjem, men var blid likevel. De to har en uoffisiell konkurranse gående mellom seg om å fiske mest gjennom sesongen, og fruen i huset har ambisjoner om å komme sterkere tilbake i løpet av de mange fisketurene paret skal ta seg i løpet av sommeren.

Om hun skulle tape, har hun likevel laksen å glede seg over. I løpet av vinteren skal den røykes etter oppskriften til Jans far.

– Han var kjent for røykalaksen sin da han levde. Den ble til og med sendt til Amerika. Den er fremdeles fryktelig populær. Om det er jul eller bursdag, så ønsker alle seg røykelaksen vår, sier Anita stolt.

Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:43 Prognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34 Mann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36 Nasa vil sende utlendinger til månen også03:20 Bolivias president nær ved å vinne valget02:58 Høyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50 Norske styrker fortsetter i Irak02:02 Pompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15 Venstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09 Studie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23 Israel og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26 Uroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45 FN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04 Enighet om byrådsplattformen i Oslo21:52 Tok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49 Mattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36 Hegerberg nominert til Ballon d'Or21:29 Facebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09 Bare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05 Gulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31 Her er de mest urolige flyturene19:08 Slik ville skolen hindre juks18:10 Fly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32 Carlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13 BMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01 Brexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31 Marianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46 SIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29 Morgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22 Superstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07 Mann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59 Julian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59 Stanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53 Bjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50 Oppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19 Viken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04 Toppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03 Syriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57 Tsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48 NFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51 Tiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50 Tenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56 Nye Ålesund er årets nynorskkommune11:55 Kallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54 Frykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54 Mange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42 Premier League-spiss tatt for promillekjøring11:07 Sterkeste pundkurs på fem måneder10:57 Endelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52 Full storm i Midt-Norge tirsdag10:35 Frynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35 NRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17 Høyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16 Iran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02 Konkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52 Svensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52 Ruud falt på verdensrankingen09:51 Enighet om reformer i Libanon09:51 Far siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34 Tysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33 FNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21 Barndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19 Mot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16 Woodward: – Ingen planer om United-salg08:18 Gustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18 Solberg på «ukjent» besøk i Irak08:11 Klopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09 Trump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37 Politiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30 Kina anklager japansk professor for spionasje07:26 Turister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14 Rundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12 Galaxy videre i MLS-sluttspillet06:24 Japans eksport faller for tiende måned på rad06:10 Her herjer tornadoen i Texas05:53 Jordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50 Dette skjer i dag05:43 Norge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30 Dette skjedde i natt05:15 Kanonvalg for De grønne i Sveits05:05 Sensurert forside på flere australske aviser03:17 Myndighetene utvider portforbudet i Chile02:49 Morales tar første stikk i valget i Bolivia02:17 Minst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15 Wild tok seier uten Zuccarello02:09 Murray tok sin første seier på over to år01:45 Nyvalg i april i Nord-Makedonia00:58 Fem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19 Politiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58 TV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56 Tyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10 Ti drept i artilleriangrep i Kashmir22:49 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49 Milan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02 Carlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01 Sarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47 Molde tok nytt steg mot seriegull21:32 «Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40 Huawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15 Saueflokk på tur gjennom Madrid19:53 Aalesund sikret opprykk til Eliteserien
Siste nytt
04:43VerdenPrognose: Justin Trudeau kan danne regjering04:34NorgeMann pågrepet etter skuddløsning i Oslo sentrum03:36VerdenNasa vil sende utlendinger til månen også03:20VerdenBolivias president nær ved å vinne valget02:58NorgeHøyre og MDG samarbeider i bydeler i Oslo02:50NorgeNorske styrker fortsetter i Irak02:02VerdenPompeo: Trump er forberedt på å gripe inn når amerikanske interesser er truet01:15NorgeVenstre-lederen: Jeg er best for partiet videre01:09VerdenStudie: Klimaendringer gjør El Niño sterkere00:23VerdenIsrael og Jordan ber Trump beholde soldater i Syria23:26VerdenUroen fortsetter i Chile – nytt portforbud innført22:45VerdenFN advarer om dramatisk befolkningsnedgang i Sørøst-Europa22:04NorgeEnighet om byrådsplattformen i Oslo21:52NorgeTok opp kampen mot mishandling: – Alkoholmisbruk gikk ut over hesten21:49NorgeMattilsynet: 11.400 kilo kjøtt stoppet på grensen21:36SportHegerberg nominert til Ballon d'Or21:29VerdenFacebook: – Står overfor stadig mer sofistikerte angrep21:09NorgeBare én brannmann brukte bilbelte i ulykken i Kvinesdal21:05SportGulljagende Bodø/Glimt snublet hjemme mot Mjøndalen20:31ReiseHer er de mest urolige flyturene19:08VerdenSlik ville skolen hindre juks18:10VerdenFly måtte snu da kjemikalie-lekkasje førte til at kabinansatte besvimte17:32SportCarlsen satte rekord med remis mot Aronian – 101 strake partier uten tap17:13MotorBMW-tyver i Oslo-området går etter ratt og annet dyrt utstyr17:01VerdenBrexitavtalen nektet lagt fram – Parlamentet startet lovprosessen16:31NorgeMarianne Borgen fortsetter som ordfører i Oslo15:46NorgeSIAN-leder om hattiltale: – Dette er faktaformidling15:29NorgeMorgenbladets redaktør går av etter lang tids konflikt15:22NorgeSuperstjerne skulle spille Knausgård – så satte forfatteren foten ned15:07NorgeMann møter i retten tiltalt for drapsforsøk om bord i tog14:59VerdenJulian Assange fikk ikke retten med på å utsette utleveringssak14:59VerdenStanset vanntilførsel til overfylt og omstridt teltleir14:53SportBjørgen tviler på om langrennsporten vil overleve14:50PengerOppgang i det globale aksjemarkedet etter samtaler mellom USA og Kina14:19PolitikkViken Venstre vraker Trine Skei Grande14:04SportToppserien innfører sluttspill: – Vil heve produktet14:03VerdenSyriske kurdere kaster poteter på amerikanske soldater13:57VerdenTsjekkia hevder å ha avslørt russisk spionnettverk13:48SportNFF vil forlenge Lagerbäcks kontrakt12:51NorgeTiltalt nekter for drap og mishandling av kona12:50NorgeTenåring slått og ranet i Oslo – fire tenåringer pågrepet11:56KulturNye Ålesund er årets nynorskkommune11:55NorgeKallmyr om Oslo-volden: – Fattigdom er ingen unnskyldning11:54PengerFrykter at Erdoğans angrep tapper boligmarkedet i Tyrkia11:54Helse og livsstilMange lemlestes for livet – nå har legene fått nok11:42SportPremier League-spiss tatt for promillekjøring11:07PengerSterkeste pundkurs på fem måneder10:57VerdenEndelig rapport etter Lion Air-ulykken snart klar10:52NorgeFull storm i Midt-Norge tirsdag10:35VerdenFrynset forhold mellom USA og Tyrkia skaper debatt om atomvåpen10:35KulturNRK slår sammen regionale TV-sendinger10:17PolitikkHøyre håper på Sp for videre samtaler i Bergen10:16VerdenIran advarer Tyrkia mot å etablere militært nærvær i Syria10:02PengerKonkursbegjæring for kosmetikkjeder - 1.300 ansatte berørt09:52SportSvensk langrennsprofil mister hele sesongen09:52SportRuud falt på verdensrankingen09:51VerdenEnighet om reformer i Libanon09:51NorgeFar siktet for seksuell omgang med mindreårig i tillegg til drapsforsøk09:34PolitikkTysk minister: – EU trenger noen dager til brexitavgjørelse09:33PolitikkFNB-styret snur om eksklusjon av medlemmer i Sandnes09:21NorgeBarndomsstedet rasert av flom – da fikk Oddbjørn en idé09:19PolitikkMot dødt løp mellom Trudeau og Scheer i Canada09:16SportWoodward: – Ingen planer om United-salg08:18PengerGustav Witzøe overtar som konsernsjef i SalMar08:18PolitikkSolberg på «ukjent» besøk i Irak08:11SportKlopp mener Solskjær forsvarte seg til ett poeng08:09VerdenTrump vil DNA-teste alle asylsøkere07:37NorgePolitiet patruljerte på Facebook – fem bøtelagt07:30VerdenKina anklager japansk professor for spionasje07:26NorgeTurister pågrepet for droneflyging ved marinebase07:14PengerRundlurte Nav: Fikk både lønn og millioner i uførepensjon07:12SportGalaxy videre i MLS-sluttspillet06:24PengerJapans eksport faller for tiende måned på rad06:10VerdenHer herjer tornadoen i Texas05:53VerdenJordskjelv har rammet stillehavsøya Vanuatu05:50NorgeDette skjer i dag05:43PengerNorge på sjetteplass over beste pensjonssystemer i verden05:30NorgeDette skjedde i natt05:15PolitikkKanonvalg for De grønne i Sveits05:05KulturSensurert forside på flere australske aviser03:17VerdenMyndighetene utvider portforbudet i Chile02:49PolitikkMorales tar første stikk i valget i Bolivia02:17VerdenMinst 30 døde i bussulykke i Kongo02:15SportWild tok seier uten Zuccarello02:09SportMurray tok sin første seier på over to år01:45PolitikkNyvalg i april i Nord-Makedonia00:58VerdenFem døde i brann i klesfabrikk i uroen i Chile00:19NorgePolitiet etterforsker bilbrann i Oslo23:58NorgeTV-aksjonen har fått inn 220 millioner kroner23:56VerdenTyskland: – Tyrkias militæroffensiv er brudd på internasjonal rett23:10VerdenTi drept i artilleriangrep i Kashmir22:49SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:49SportMilan mistet seieren på overtid i Piolis første kamp22:02SportCarlsen tangerte langsjakkrekord med seier mot Matlakov22:01SportSarpsborg reddet poeng mot Brann ett minutt før slutt21:47SportMolde tok nytt steg mot seriegull21:32Politikk«Klimavalg» i Sveits – nesten dobling for De grønne20:40PengerHuawei-grunnlegger advarer Norge mot politisk press20:15VerdenSaueflokk på tur gjennom Madrid19:53SportAalesund sikret opprykk til Eliteserien
Populært