Meny
Les om prosjektetStatus: Dag 36 av 45 dager • 2527 km av 3351 km
Les merDag 36 av 45 dager • 2527 km av 3351 km

Åpning av laksefiske i Eidselva:

Hobby-fisker: – Dette gir meg adrenalinkick, og hjertet banker litt hardere

12 minutter inn i laksefisket ble det napp for hobbyfiskeren Jan Christiansen. Se fangsten i videoen over.

Jan Christiansen fikk napp kun 12 minutter etter sesongstart: – Det har aldri skjedd før.

NORDFJORDEID (ABC Nyheter): Solen har forsvunnet bak fjellene som omkranser Nordfjordeid i Sogn og Fjordane. Lufta er klar og kjølig. Det nærmer seg midnatt. Datoen har akkurat tippet juni. For noen betyr det at den største dagen i året er like rundt hjørnet.

– Det er som julaften. For meg er 1. juni for helligdag å regne. Jeg har sagt til sjefen min at jeg aldri, aldri skal jobbe den dagen. Det må han bare akseptere, sier Jan Christiansen med et bredt glis om munnen.

Han er glad, gira og uthvilt denne natten. Om kort tid skal han endelig få gjøre det han liker best; fiske laks og ørret fra elv. 1. juni åpner Eidselva for laksefiske i en tre måneder kort sesong.

Hobby-fisker Jan
Christiansen har gledet seg til 1. juni hele vinteren. Foto: Roger Grosvold/ABC
Nyheter
Hobby-fisker Jan Christiansen har gledet seg til 1. juni hele vinteren. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Vi har gledet oss hele vinteren. Det er denne type fiske du får adrenalinkick av. Hjertet banker litt hardere når du får fisk på kroken. Laksen er utrolig sterk, og den drar oppstrøms og nedstrøms. Det er noen minutter med stor spenning etter at den biter på, sier Jan, som har fisket i elv siden 1994.

– Det er jo et helt svangerskap siden sist! Tenk så lenge vi har ventet, istemmer Christiansens forlovede, Anita Sundsmoen, som har fisket i elv siden hun møtte Jan. 2019 blir hennes fjerde laksesesong.

– Alt jeg kan om å fiske laks i storelv, har jeg lært av ham. Han har lært meg hvordan jeg skal lese elva, om strømningene, hvor laksen trives best, hvor den står for å få oksygen og sånne ting. Jeg synes det er utrolig gøy!

Les også: Ryvarden kulturfyr – der hav og himmel møtes

(Saken fortsetter under)

Julaften og bursdag på
samme tid, så stas er det når laksefisket i Eidselva åpner for
paret Anita Sundsmoen og Jan Christiansen. Foto: Roger Grosvold/ABC
Nyheter
Julaften og bursdag på samme tid, så stas er det når laksefisket i Eidselva åpner for paret Anita Sundsmoen og Jan Christiansen. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Fisker natten gjennom

Kjæresteparet har skaffet seg et «kompiskort» for natta i en av elvas fiskesoner. Det betyr at de kan være to stykker som fisker, men kun én stang kan være i elva til enhver tid. Heldigvis har de god tid. Fiskekortet er gyldig fra midnatt og fram til klokken 14.

Alle fiskesonene langs
Eidselva har sin egen laksebu. Det er særlig greit å ha når været
er dårlig. For regn og vind stopper ikke Jan og Anita fra å prøve
fiskelykken når de har kjøpt fiskekort. Foto: Roger Grosvold/ABC
Nyheter
Alle fiskesonene langs Eidselva har sin egen laksebu. Det er særlig greit å ha når været er dårlig. For regn og vind stopper ikke Jan og Anita fra å prøve fiskelykken når de har kjøpt fiskekort. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Vanligvis får du fiskekort fra klokka 14-02 og fra 02-14. Men siden det er åpning får vi to timer ekstra, forklarer Jan mens han pakker ut av bilen.

I tillegg til fiskestenger og selvplukkede meitemark i monn, kommer kaffekjele, engangsgrill, kakao, stearinlys, pølser, bacon, rekesalat og pølsebrød ut av bilen. Jan og Anita har planer om å fiske hele natten, og det skal ikke mangle på mat og varm drikke.

Med armene fulle rusler de forbi en sauegrind og et forlatt hus, i gjørme og høyt gress, til de kommer fram til laksebua ved elva. Det er en åpen, liten trestue som gir litt ly for regn og vind, samtidig som den gir god utsikt til elva. Jan forteller at alle fiskesonene ved Eidselva har sin egen laksebu. Dessverre er akkurat denne plassert midt i en beitemark og sauene har satt sitt personlige duftpreg utenfor hytta.

– Det holder ikke med en grind inn til selve bua. Det skulle vært en ekstra grind for å dekke området utenfor. Det stinker jo sauepiss her, sukker Anita, hvorpå Jan lett irritert kan melde at han har tråkket i noe illeluktende.

Les også: Scenen er satt for restaurant «Under» - publikum strømmer til

(Saken fortsetter under)

Lysene er tent i
laksebua, drikkevarer er funnet fram. Da er det bare å vente på at
klokka skal passere midnatt. Foto: Roger Grosvold/ABC
Nyheter
Lysene er tent i laksebua, drikkevarer er funnet fram. Da er det bare å vente på at klokka skal passere midnatt. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

– Han har napp!

Sporene etter dyrene setter ingen langvarig demper på stemningen. Anita skravler og byr på kaffe og kakao mens hun tenner stearinlysene i bua. Klokka drar seg nærmere midnatt. Jan venter, og kaster lange blikk mot elva.

– Hender det ofte at du får laks første dagen?

– Tja, jeg fikk ikke i fjor, svarer Jan.

– Men i forfjor! Da var du på førstesiden av avisa med en laks i hver hånd, sier Anita.

– Det er umulig å si når fisken er mest aggressiv. Det handler om å være på rett plass til rett tid.

Når det er fire minutter til klokken slår 00.00, reiser Jan seg, går ut i natta og gjør klar fiskestangen. Omsider kan han gå ned til vannet.

(Saken fortsetter under)

Jan Christiansen er på
plass der han trives best: langs Eidselvas bredder med fiskestangen
i vannet. Foto: Roger Grosvold/ABC
Nyheter
Jan Christiansen er på plass der han trives best: langs Eidselvas bredder med fiskestangen i vannet. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Mens Jan åpner årets fiskesesong, smyger ABC Nyheters fotograf seg forsiktig rundt når han tar bilder for ikke å skremme vekk laksen. For elva er blank, og laksestammen er vár for bevegelser og lyder langs bredden.

Anita underholder avisens andre utsendte i bua, da hun brått avbryter seg selv midt i en setning:

– Han har napp! Han har napp!

Vi spretter opp fra bua begge to, kjæreste og besøkende journalist, og løper ned mot elva. Alt om å opptre rolig for ikke å skremme laksen er glemt. Jeg kaster et blikk på klokka. Den er ikke mer enn 00.12.

Fitjar: Flere ser revyen enn det bor innbyggere i kommunen: – Et eventyr

– Det har aldri skjedd før

Jan drar erfarent fisken opp på land. Det viser seg å være en ørret, som det i likhet med laksen kun er lov å fiske etter i sesong mellom 1. juni og 31. august.

Etter at fisken er avlivet, skjelver og gliser hobby-fiskeren om hverandre.

– Herlig! Det er så herlig! For en start!

– Har du noen gang fått fisk i elva så raskt før?

– Ikke på åpningsdagen. Det har aldri skjedd.

Anita skyter inn:

– Og det er første gang vi får ørret så lenge vi har fisket sammen. Det er jo egentlig enda mer sjeldent enn laks. Det beste er at vi fremdeles kan fiske laks. Vi har én ørret og to laks på fiskekortet.

(Saken fortsetter under)

Skitt fiske! Det tok bar
12 minutter fra årets fiske var i gang til Jan Christiansen fikk
sin første fisk på kroken, en ørret. Foto: Roger Grosvold/ABC
Nyheter
Skitt fiske! Det tok bar 12 minutter fra årets fiske var i gang til Jan Christiansen fikk sin første fisk på kroken, en ørret. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Etter feiring og fotografering, overtar Anita stanga fra Jan og setter i gang med sitt første laksefiske for året. Men både laks og ørret lar vente på seg. Imens sitter Jan i bua og forteller venner om bragden via sms og poster bilde av fangsten på Facebook.

Engangsgrillen fyres opp. Årets første fangst skal feires med pølse rullet i bacon.

Etter at pølsene er fortært og klokken har passert 01.30, tar to slitne journalister taxi hjem til campingplassen. For Anita og Jan har natten såvidt begynt.

Les også: Norges siste levende fyrtårn

(Saken fortsetter under)

Anita Sundsmoen prøvde
fiskelykken da laksefisket åpnet i Eidselva natt til 1. juni, men
fikk ikke napp. Foto: Roger Grosvold/ABC
Nyheter
Anita Sundsmoen prøvde fiskelykken da laksefisket åpnet i Eidselva natt til 1. juni, men fikk ikke napp. Foto: Roger Grosvold/ABC Nyheter

Fiskelykken sto ham bi

Neste morgen får jeg en telefon klokken 10.40.

– Nå gir vi oss med fisket, meddeler Jan.

Etter tre timer med
fiske, fikk Jan napp nok en gang. En svær laks på over 10 kilo beit
på. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC
Nyheter
Etter tre timer med fiske, fikk Jan napp nok en gang. En svær laks på over 10 kilo beit på. Foto: Elisabeth Bergskaug/ABC Nyheter

Vi blir enige om å møtes på Circle K i sentrum av Nordfjordeid, hvor laksefiskeren har en overraskelse i bagasjerommet å vise fram.

– Denne må være på minst 10 kilo, gliser han, og viser fram en skinnende flott laks.

– Jeg fikk den i 3-tiden. Lokalavisen var også innom for å skrive om fangsten.

Anita måtte gå tomhendt hjem, men var blid likevel. De to har en uoffisiell konkurranse gående mellom seg om å fiske mest gjennom sesongen, og fruen i huset har ambisjoner om å komme sterkere tilbake i løpet av de mange fisketurene paret skal ta seg i løpet av sommeren.

Om hun skulle tape, har hun likevel laksen å glede seg over. I løpet av vinteren skal den røykes etter oppskriften til Jans far.

– Han var kjent for røykalaksen sin da han levde. Den ble til og med sendt til Amerika. Den er fremdeles fryktelig populær. Om det er jul eller bursdag, så ønsker alle seg røykelaksen vår, sier Anita stolt.

Samleside: Les alle artiklene fra sykkelprosjektet «To på strømmen»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:30 Siste dag i retten for Ludvigsen04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Fellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn17:21 – De nye reglene vil skape forskjeller17:12 Harnes frikjent for cannabisdyrking16:43 Sydney erklærer klimakrise16:20 Mann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18 Lommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06 Bompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39 Jemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30 Angivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20 Real Madrid avviste Ødegaard-salg15:19 To jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08 Thon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50 Kypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07 Ber om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43 Benitez ferdig som Newcastle-manager13:40 Kvinne gjenglemt på fly13:39 Ett år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37 Ebola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21 Dansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01 EU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44 Bilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42 Hurtigruteskip fikk motorstans12:39 OUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39 Svenskene stadig mer positive til OL12:07 Vestlig taushet etter Mursis død12:06 FN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54 Forsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51 – Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40 Drastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34 Trusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06 Vil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05 Hunt kaller Johnson feig10:47 Tre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18 Nav-brukere stort sett fornøyde10:17 Kvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16 Gutt døde etter badeulykke09:58 – Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57 Taliban truer afghanske medier09:38 Ingrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37 Pompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32 Forsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12 Lege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10 Iran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56 Danske Bank sparker toppsjef08:43 Tung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42 Norge tredje dyrest i Europa08:19 Bruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18 Argentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40 Tillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39 Liverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00 Nordmenn kutter i feriebudsjettet06:53 Sverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45 Få amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36 Hjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13 24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12 Skjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00 Kjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00 – Utfordringene er store og det går for sakte05:50 Dette skjer i dag05:33 24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30 Dette skjedde i natt05:12 Australia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26 Minst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17 Mexico har styrket grensekontrollen sørover04:12 – Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35 Mann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51 Frankrike slet seg til kvartfinale02:48 Donald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29 Frp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53 Tysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42 Kristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme
Siste nytt
04:30NorgeSiste dag i retten for Ludvigsen04:25NorgeAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00VerdenRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25VerdenKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06NorgeFellesforbundet kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29NorgeFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn17:21Motor– De nye reglene vil skape forskjeller17:12NorgeHarnes frikjent for cannabisdyrking16:43VerdenSydney erklærer klimakrise16:20VerdenMann pågrepet i Belgia for angrepsplaner mot USAs ambassade16:18PengerLommebok-studie: Norge er blant de ærligste landene16:06NorgeBompengepartiet får 9,1 prosent i Tromsø15:39NorgeJemtland-saken: Våpenet var stjålet15:30VerdenAngivelig kuppmaker drept i Etiopia15:20SportReal Madrid avviste Ødegaard-salg15:19VerdenTo jagerfly kolliderte i lufta over Tyskland15:08MotorThon er mektig lei av restriksjoner på biltrafikk14:50VerdenKypriotisk offiser fikk sju livstidsdommer for sju drap14:07NorgeBer om 900.000 kroner for Ludvigsen-fornærmet13:43SportBenitez ferdig som Newcastle-manager13:40ReiseKvinne gjenglemt på fly13:39VerdenEtt år siden saudiarabiske kvinner fikk lov til å kjøre bil13:37Helse og livsstilEbola har tatt livet av minst 1.500 i Kongo13:21VerdenDansk politiker tiltalt for grov barnemishandling13:01Helse og livsstilEU tok feil: Matvarene er ikke dårligere i øst12:44MotorBilistene må betale 7,5 milliarder for bypakke12:42NorgeHurtigruteskip fikk motorstans12:39NorgeOUS-direktør går av til tross for styrets tillit12:39SportSvenskene stadig mer positive til OL12:07VerdenVestlig taushet etter Mursis død12:06VerdenFN ber land hente hjem IS-krigernes kvinner og barn11:54PengerForsvarsfolk fortviler over skjerpet skatt11:51Penger– Tilbydere av flyreiser bryter markedsføringsloven11:40VerdenDrastisk økning i asylsøkere fra Venezuela til Europa11:34PolitikkTrusselrammet byutviklingsråd i Bergen går av11:06PengerVil ha Nordkapp-møte med statsråder11:05PolitikkHunt kaller Johnson feig10:47NorgeTre skadd i kollisjon mellom tre biler på E610:18PengerNav-brukere stort sett fornøyde10:17NorgeKvinne falt i vannet fra hurtigruteskip10:16NorgeGutt døde etter badeulykke09:58Norge– Ludvigsen har med sikkerhet forklart seg uriktig09:57VerdenTaliban truer afghanske medier09:38SportIngrid og Vilde er «framtidens fotballspillere»09:37VerdenPompeo forsøker å bygge koalisjon mot Iran09:32NorgeForsinkelser i togtrafikken etter påkjørsel09:12NorgeLege bak Abbasi-familiens uttransport klaget inn til etikkråd09:10VerdenIran: – Ingen har lyktes med dataangrep mot oss08:56PengerDanske Bank sparker toppsjef08:43SportTung avslutning på proffdebuten for Hovland08:42PengerNorge tredje dyrest i Europa08:19NorgeBruker 120 millioner på å sikre planoverganger08:18SportArgentina-sjefen: – Vi må bli bedre på alt07:40NorgeTillitskrise ved Oslo universitetssykehus07:39SportLiverpools norske supporterklubb rundet 50.000 medlemmer07:00PengerNordmenn kutter i feriebudsjettet06:53SportSverige klar for OL-ja: – Fortjener å få vinterlekene06:45VerdenFå amerikanere mener nye måneferder er viktig06:36SportHjelmseth lengter etter VM-revansj mot England06:13Verden24 personer funnet omkommet etter kollaps av bygning i Kambodsja06:12NorgeSkjeggete offshoreansatt fikk sparken – tar saken til retten06:00SportKjempeforskjell i VM-bonusene: Mbappé og co. 3,4 milliarder, Graham Hansen og jentene 256 millioner06:00Norge– Utfordringene er store og det går for sakte05:50NorgeDette skjer i dag05:33Norge24 personer evakuert etter brann i flermannsbolig på Mysen05:30NorgeDette skjedde i natt05:12VerdenAustralia henter hjem åtte barn av IS-krigere fra Syria04:26VerdenMinst fire døde da tog sporet av i Bangladesh04:17VerdenMexico har styrket grensekontrollen sørover04:12Motor– Folk flest ønsker ikke rushtidsavgift03:35NorgeMann alvorlig skadd i voldsepisode med kniv i Oslo02:51SportFrankrike slet seg til kvartfinale02:48VerdenDonald Trump avviser amerikansk Khashoggi-etterforskning02:29PolitikkFrp faller kraftig på meningsmåling i Agder01:53VerdenTysk kullprodusent vil rettsforfølge klimaaktivister01:42NorgeKristiansand kan utrede varmere badestrender med spillvarme
Populært