Jakter på John Wayne Gacys drapsofre – 40 år senere

John Gacy fremsto, i likhet med mange seriemordere, som en helt vanlig mann. Foto: AP
John Gacy fremsto, i likhet med mange seriemordere, som en helt vanlig mann. Foto: AP

I løpet av seks år voldtok, torturerte og myrdet John Wayne Gacy minst 33 tenåringsgutter. Flere av dem er fremdeles ikke identifisert, men nå bruker politiet ny teknologi til å finne svaret på hvem de er.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En desemberkveld i 1978 satt Sam L. Amirante på sitt advokatkontor og tok en drink sammen med sin klient John Wayne Gacy, hans første siden han opprettet egen praksis. Femtenåringen Robert Piest var blitt meldt savnet noen dager tidligere og politiet mente Gacy sto bak denne og en rekke andre forsvinninger de siste årene.

Det var Gacy selv som hadde tatt kontakt med Amirante noen måneder tidligere og klart å overbevise ham om at politiet trakasserte og skygget ham uten grunn. Men advokaten hadde gått sin klient etter sømmene og funnet ut av Gacys tidligere krimhistorikk. Nå var han begynt å tvile på det klienten fortalte ham.

I et intervju med Chicago Tribune, forteller Amirante om hvordan Gacy maste og maste den kvelden de satt på hans kontor.

– Jeg trodde ikke et ord han sa lenger. Robbie Piest var savnet. Politiet som jeg kjente, sa at Gacy var en dårlig fyr. Til slutt klarte jeg ikke mer. Jeg la bildet av Robbie Piest fremfor ham og sa: «John! Denne gutten er en bra gutt!»

Gacy kikket på bildet av den savnede tenåringen – en spinkel, kjekk unggutt med mørkt, halvlangt hår. Så sier han med rolig stemme:

«Den gutten er død, men han er ikke gutten fra apoteket.»

(Saken forsetter under)

John Gacy fremsto, i likhet med mange seriemordere, som en helt vanlig mann. Foto: AP
John Gacy fremsto, i likhet med mange seriemordere, som en helt vanlig mann. Foto: AP

Dommer, jury og bøddel

Amirante minnes hvordan hjertet hans kjentes ut som det skulle slå ut av brystet hans da han hørte hva Gacy svarte. Han studerte den høye og litt overvektige mannen i midten av trettiårene som satt på andre siden av skrivebordet. Så spurte han:

«Hva er det du snakker om?»

Robert Piest (15) forsvant 11. desember 1978. Liket hans ble funnet i Des Plaines-elven.
Robert Piest (15) forsvant 11. desember 1978. Liket hans ble funnet i Des Plaines-elven.

For første gang siden Amirante la frem bildet av Robert Piest, hevet Gacy blikket og så på ham.

«Jeg har vært dommer, jury og bøddel for mange mennesker. Nå vil jeg være min egen dommer, jury og bøddel.»

Amirante kan ikke annet enn å gjenta spørsmålet. Etter det sa han ingenting på flere timer, mens Gacy bare fortsatte og fortsatte å prate.

– Selv i dag husker jeg den følelsen. Det var bare den lengste dagen og natten i mitt liv, sier han til Chicago Tribune.

Skrekkens hus

John Wayne Gacy (1942-1994), også kjent som « The Killer Clown», er ansett som en av de verste seriemorderne som har hjemsøkt USA. I tidsrommet fra 1972 til han ble arrestert i 1978 voldtok, torturerte og drepte han 33 gutter og unge menn.

Han ble beryktet som «The Killer Clown» ettersom han arrangerte store fester for naboer og venner der det kunne være så mange som 200 festdeltakere og hvor han selv underholdt barna utkledd i klovnekostyme og -sminke.

Det ingen visste var at når de gikk inn i huset hans for å bruke toalettet, så entret de samtidig et hus der samtlige av hans grusomme handlinger fant sted.

Les også: Forskere: Det var flere seriemordere før

(Saken fortsetter under)

VIDEO: I 2003 ble historien om seriemorderen John Wayne Gacy skildret i thrilleren «Gacy», med Mark Holton i tittelrollen

– Da jeg vokste opp som ung gutt i Chicago, var fakta og omstendighetene rundt Gacy-saken noe som festet seg. Men også bildet av en klovn, forteller Jason Moran til Chicago Tribune.

Moran jobber i dag som etterforsker ved sheriff-kontoret i Cook County.

– En klovn er noen som skal få deg til å le og gjøre deg glad. Og at noen var i stand til å ha barn på fanget mens de lagde ballonger til dem, og så senere på dagen drepe en ung mann, er noe som festet seg hos mange unge menn i Chicago-området.

Phil Bettiker er pensjonert etterforsker ved sheriffkontoret i Cook County og sto midt oppe i det hele. Han beskriver en slu seriemorder som det var vanskelig å tro at kunne være skyldig.

– Første gang jeg møtte ham var på politistasjonen, hvor vi snakket om huset hans. Han tegnet i bunn og grunn en oversikt over hvor alle likene var begravd i krypkjelleren. Da han nærmet seg 24, 25, 26 lik, tenkte jeg bare: «Denne fyren er gæærn». Og da forlot vi rommet, minnes Bettiker.

– Men han var ikke gal.

Les også: Russisk seriemorder dømt for 78 drap

Frem fra glemselen

Gacy ble dømt til 21 ganger livstids fengsel og 12 dødsdommer, den lengste straffen som til da var blitt idømt en seriemorder. Totalt skal Gacy ha tatt livet av 33 unge menn. 27 av ofrene ble senere funnet nedgravd under gulvet i huset og krypkjelleren, andre ble funnet i en elv i nærheten.

Ettersom drapene strakte seg over flere år, var det ikke alle som lot seg identifisere ettersom likene gjerne var i fullstendig oppløsning da de ble funnet. Politiet var dessuten sørgelig dårlig utstyrt for å håndtere slike saker sammenliknet med hva de er i dag.

Og nettopp dagens DNA-teknologi har gjort Moran i stand til foreløpig å identifisere to av Gacys navnløse ofre – Bill Bundy og Jimmy Haakenson.

(Saken fortsetter under)

Jason Moran (t.h.) står her sammen med sheriff Tom Dart under en pressekonferanse i 2017 der de annonserte identiteten til James Byron Haakenson som et av ofrene til seriemorderen John Wayne Gacy. Tenåringen ble sist sett i Chicago august 1976. Foto: AP
Jason Moran (t.h.) står her sammen med sheriff Tom Dart under en pressekonferanse i 2017 der de annonserte identiteten til James Byron Haakenson som et av ofrene til seriemorderen John Wayne Gacy. Tenåringen ble sist sett i Chicago august 1976. Foto: AP

Bettiker synes det er spennende å se hvordan de teknologiske fremskrittene har gjort dagens etterforskere i stand til å identifisere flere ofre.

– Noe som var interessant for meg og de andre som jobbet med sakene den gang, er at vi visste om noen av guttene som nå er identifisert. Men vi hadde ikke de teknologiske ressursene til å identifisere dem.

Ondskapsfullt limbo

For førti år siden var tannjournaler den vanligste måten å identifisere skjeletter eller råtnende lik på. Når det gjelder de uidentifiserbare ofrene, er fellesnevneren manglende tannjournal.

Etter Gacys død undersøkte rettspsykiatere om hjernen hans hadde fysiske avvik, uten å finne noe. Foto: AP/M. Spencer Green
Etter Gacys død undersøkte rettspsykiatere om hjernen hans hadde fysiske avvik, uten å finne noe. Foto: AP/M. Spencer Green

– Tidligere etterforskere hadde ikke DNA-teknologi. Det betyr at hvis en familie som Jimmys eller Bill sin ikke har tannjournaler, kan deres DNA brukes til å identifisere deres savnede kjære. Og det er noe av det vi gjorde med både Jimmy og Bill, forteller Moran.

Moran har intervjuet dusinvis av familiemedlemmer til savnede personer som har vært borte lenge. Han beskriver dem som noen av de tristeste menneskene man kan snakke med.

– De bor i et ondskapsfullt limbo hvor de ikke vet hva de skal tenke om sin kjære savnede. Du ser hvor desperate de er på å få svar - selv en utelukkelse eller å høre at deres kjære ikke ble drept av den onde mannen. At de endelig kan fjerne det fra listen over ting som kan ha skjedd, sier etterforskeren.

– Til slutt blir forhåpentligvis alle identifisert. Men det kommer til å bli tøft, sier han til avisen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
17:50 Fire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37 Hillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33 Politiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24 Magnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15 – Vi måtte bare la det stå til17:14 Se Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06 Finanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02 Fornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01 Drapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50 Tysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40 Casper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14 Rett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13 Sikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05 En person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17 Christensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16 Restene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01 Måtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22 – Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51 Solberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50 Politiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43 Krangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18 Deila-elev: – Han er litt som Klopp11:38 En femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14 Siktelse endret i Sola-drapssaken11:12 Trump: – USA vinner som aldri før11:06 Buss blåste av veien i Lofoten11:05 Her er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51 Dette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47 Brann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32 Carlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41 Hopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39 Tøft EM-liv for Sagosen og co.09:38 Toppmøte for å legge statsrådskabal09:27 Tidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27 Interpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37 Listhaug avviser lederdebatt08:34 Høie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30 Ringeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14 Iran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59 Vei stengt på grunn av jordras i Volda07:38 To eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32 Mistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03 Ut mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00 Kronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59 Tre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30 Tøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09 Prins Harry har reist til Canada06:00 Dette skjer i dag05:37 Frp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30 Dette skjedde i natt05:16 Zuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00 Washington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05 Sanner aktuell som ny finansminister03:54 Senatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13 Siktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13 Migranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05 Fire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01 USA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56 Nytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55 Nytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26 Pelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36 Mann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24 Frp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21 Ocean Viking får legge til land i Italia23:44 Tenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35 Pompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23 IS ledes av turkmensk iraker23:10 Silje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43 Rakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42 Salmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11 FN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08 Ørjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56 Uvær herjer i deler av Spania21:46 Inter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41 Huawei-topp på plass i canadisk domstol21:13 Flytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54 Alkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17 Bilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01 Trumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01 To NTNU-forskere siktet av PST19:58 Rotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29 Klager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28 Trump og Biden på kollisjonskurs19:21 Dramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56 – Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42 Forsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22 Klart for debatt om Siv Jensens framtid18:02 Flere spekulerer på Hareide-comeback17:55 Moxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41 Kroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40 EU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49 Mann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24 Ikke avklart når Frps statsråder går av16:22 Nå eksploderer salget av disse bilene16:04 Kina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48 Støre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34 Thingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33 Kroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10 Listhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering
Siste nytt
17:50NorgeFire søkere til stillingen som Kripos-sjef17:37PolitikkHillary Clinton langer ut mot Bernie Sanders17:33NorgePolitiet vet fortsatt ikke årsaken til at en mann i Nordfjordeid døde17:24SportMagnus Carlsen slo 16-årig iransk stjerneskudd17:15Norge– Vi måtte bare la det stå til17:14VerdenSe Thunbergs svar til Trump: – Driter i politikken din17:06VerdenFinanseliten i Davos har spyttet milliarder inn i olje, kull og gass16:02NorgeFornærmet kvinne avviser svertekampanje mot tidligere medieleder16:01NorgeDrapssiktet i Søndre Land er tidligere dømt for drapsforsøk15:50SportTysk legende om hattrick-Haaland: – Verdt hver euro15:40SportCasper Ruud utslått av Australian Open etter maratondrama15:14Helse og livsstilRett til angrep på KrF-hjertesak: – Gleder meg til å foreslå eggdonasjon15:13NorgeSikkerhetssone på flere hundre meter rundt veltet tankbil15:05NorgeEn person omkom i flyulykke ved Kongsvinger14:17SportChristensen inn i EM-troppen for småsyk Sæverås14:16SportRestene etter Zlatan-statuen blir fjernet14:01NorgeMåtte rykke ut mot russiske krigsfly tre ganger på én dag13:22Penger– Når banker selger oss noe vi ikke har fått, må de betale tilbake12:51PolitikkSolberg vil ha regjeringskabalen klar innen slutten av måneden12:50NorgePolitiet håper å få utlevert Prinsdal-siktet i løpet av uken12:43VerdenKrangling om regler og tempo i riksrettssaken i USA12:18SportDeila-elev: – Han er litt som Klopp11:38NorgeEn femte mann pågrepet og siktet i dobbeltdrapssaken i Bergen11:14NorgeSiktelse endret i Sola-drapssaken11:12VerdenTrump: – USA vinner som aldri før11:06NorgeBuss blåste av veien i Lofoten11:05PolitikkHer er sakene Frp vil ha omkamp om – og én utfordring fra Ap10:51SportDette er Norges skrekkscenarioer i EM10:47VerdenBrann i Sibir har krevd mange menneskeliv10:32SportCarlsen møter sjakkens nye wonderboy09:41SportHopp-profil om sesongen: – En mental påkjenning09:39SportTøft EM-liv for Sagosen og co.09:38PolitikkToppmøte for å legge statsrådskabal09:27KulturTidligere medieleder erklærte seg ikke skyldig i gjentatte voldtekter09:27VerdenInterpols ekssjef dømt til over 13 års fengsel i Kina08:37PolitikkListhaug avviser lederdebatt08:34PolitikkHøie ser mulighet til å kutte statsrådsposter08:30NorgeRingeriksbanen blir forsinket – kanskje ikke ferdig før på 2030-tallet08:14VerdenIran bekrefter at fly ble truffet av to missiler07:59NorgeVei stengt på grunn av jordras i Volda07:38VerdenTo eksplosjoner i boligblokk i Stockholm – 50 evakuert07:32VerdenMistanke om at mann er smittet av nytt virus i Australia07:03PolitikkUt mot USA etter Solberg-svar: – Likegyldighet for norske soldaters liv07:00NorgeKronprins Haakon til Israel for å markere 75 år siden frigjøringen av Auschwitz-Birkenau06:59NorgeTre tenåringer til sykehus etter å ha krasjet i tyvlånt bil06:30SportTøff kamp for å fylle opp EM-hallen – 7500 ledige finalebilletter06:09KulturPrins Harry har reist til Canada06:00NorgeDette skjer i dag05:37PolitikkFrp skal ha kastet kortene allerede før helga05:30NorgeDette skjedde i natt05:16SportZuccarello og Minnesota Wild tapte jevn kamp mot Florida Panthers05:00VerdenWashington Post: Trump bløffer i snitt 22 ganger om dagen04:05PolitikkSanner aktuell som ny finansminister03:54PolitikkSenatsleder McConnell la fram riksrettsregler03:13NorgeSiktelse mot kirketjener utvidet til å omhandle overgrep03:13VerdenMigranter møtt med tåregass på Mexicos grense03:05Helse og livsstilFire røykfrie uker reduserer risiko ved operasjoner02:01PengerUSA venter med tolløkning og fortsetter skatteforhandlingen med Frankrike01:56Helse og livsstilNytt lungevirus kan spre seg til Norge01:55Helse og livsstilNytt lungevirus i Kina kan smitte mellom mennesker01:26PengerPelsdyrbøndene forventer bedre kompensasjon med Frp i opposisjon00:36NorgeMann møtte på legevakta på Romerike med knivskader00:24PolitikkFrp-exit kan føre til at KrFs abortseier ryker00:21VerdenOcean Viking får legge til land i Italia23:44NorgeTenåring innlagt på sykehus etter å ha ruset seg på muskatnøtt23:35VerdenPompeo krever slutt på Maduros «tyranni»23:27SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen23:23VerdenIS ledes av turkmensk iraker23:10SportSilje Solberg klar for storklubben Györ etter sesongen22:43VerdenRakettangrep mot Bagdads grønne sone22:42VerdenSalmonella påvist i 33 tonn kylling fra Polen22:11PolitikkFN-komité advarer mot retur av klimaflyktninger22:08SportØrjan Håskjold Nyland får Genk-spiss som lagkamerat21:56VerdenUvær herjer i deler av Spania21:46SportInter bekrefter bud på Christian Eriksen21:41VerdenHuawei-topp på plass i canadisk domstol21:13SportFlytrøbbel skaper problemer for den norske X-Games-troppen20:54NorgeAlkohol kan ikke selges som «nyheter», mener Helsedirektoratet20:17MotorBilen var splitter ny – men etter to mil kom problemene...20:01PolitikkTrumps advokater kaller riksrettssaken en parodi20:01NorgeTo NTNU-forskere siktet av PST19:58NorgeRotevatn, Asheim og Lindtveit på ønskelista til nye statsrådsposter19:29NorgeKlager inn klima-reklame: – Med på å skape angst hos barn19:28VerdenTrump og Biden på kollisjonskurs19:21VerdenDramatisk kollisjon: Pilotene måtte vaske frontruta for hånd – i lufta18:56Helse og livsstil– Tallene gjør meg bekymret når vi vet hvor viktig kvaliteten på psykisk helsevern er18:42NorgeForsvarssjefen: – Nedskytingen av det ukrainske flyet tyder på at Iran var forberedt på krig18:22PolitikkKlart for debatt om Siv Jensens framtid18:02PolitikkFlere spekulerer på Hareide-comeback17:55PolitikkMoxnes jubler for Frp-exit – håper på flertall mot kraftkabler17:41SportKroatia på sparebluss slo Tsjekkia 22-21 i håndball-EM17:40VerdenEU-ministre vil gjenoppta marinepatruljer i Middelhavet16:49NorgeMann alvorlig skadd i boligbrann i Hønefoss16:24NorgeIkke avklart når Frps statsråder går av16:22MotorNå eksploderer salget av disse bilene16:04VerdenKina: Nytt virus smitter mellom mennesker15:48NorgeStøre: Det borgerlige kaoset er komplett15:34SportThingnes Bø får selskap av tre debutanter i VM i skiskyting15:33PengerKroatisk selskap kjøper Kleven Verft15:10PolitikkListhaugs stikk til farvel: – En dønn upopulær regjering
Populært