Forskere avdekket «superspredning»: Mistenker at 20.000 ble smittet fra samme kilde

Bildet viser en celle smittet av SARS-COV-2. De gule prikkene viser smitten.
Bildet viser en celle smittet av SARS-COV-2. De gule prikkene viser smitten. Foto: Niaid / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En bioteknologikonferanse i Boston kan ha vært kilden til det forskere betegner som en «superspredning» av coronaviruset. Konferansen kan ha ført til at 20.000 personer ble smittet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av februar samlet 200 personer fra hele verden seg til en bioteknologikonferanse i byen Boston i delstaten Massachusetts. Da de forlot konferansen, var minst 90 personer smittet av coronaviruset.

Hendelsen er kjent som en av de tidligste tilfellene av klyngespredning av Covid-19. Nå har forskere studert hvordan spredningen artet seg i etterkant, og anslår at om lag 20.000 smittetilfeller kan spores tilbake til deltakerne på konferansen. Det skal være snakk om personer som har vært i kontakt med de 90 smittede i perioden etter konferansen.

En perfekt storm

– Vi mistenker at det har resultert i en superspredning, sier forsker Bronwyn MacInnis i en mail til CNN.

Ifølge forskernes rapport oppstår en superspredning når ett eller flere smittetilfeller fører til en kaskade av smitte. Studien er publisert på nettstedet Medrxiv som tar for seg klinisk forskning, medisin og helsefaglig stoff. Forskerne brukte Boston-hendelsen til å studere konsekvensene av en superspredning under en pågående epidemi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskergruppen fra MIT og Harvard beskriver konferansen som «en perfekt storm». Den fant sted da verden fortsatt visste lite om viruset, og et par uker før nedstengninger og karanteneregler ble et faktum.

– Mange faktorer gjorde konferansen til en perfekt storm for superspredning. Den fant sted på et tidspunkt hvor verden så vidt hadde begynt å forstå alvoret av viruset. Hadde den funnet sted en uke senere ville den trolig ha blitt avlyst, sier MacInnis.

Guvernøren advarer

Delstatens guvernør Charlie Baker hevder at konferansen i februar spilte en sentral rolle i omfanget av spredningen i Boston.

– Dette er ikke ment som kritikk mot noen, men på dette tidspunktet brukte vi ikke munnbind, og ingen oppførte seg som om en pandemi var i gang. Det viser hvilken voldsom evne viruset har til å spre seg når folk ikke tar forholdsregler, sa Baker under en pressekonferanse tirsdag.

I tillegg til konferansen studerte forskerne utbruddet på en helsestasjon og et herberg for hjemløse i Boston.