Forskjellene mellom regjeringens nye og gamle corona-strategi

VIDEO: Erna Solberg presenterer Norges nye corona-strategi. 

Tirsdag gikk regjeringen vekk fra å bremse coronaepidemien i Norge, og bestemte seg istedenfor å prøve å stanse den. Den nye strategien vil lette byrden for helsevesenet, men kan få negative ringvirkninger for resten av samfunnet. 

Fram til tirsdag var Norges offisielle strategi å forsøke å bremse coronavirus-epidemien i Norge. Tirsdag endret regjeringen strategi. Nå skal Norge forsøke å undertrykke og slå ned epidemien. Likevel presenterte ikke statsminster Erna Solberg noen nye tiltak i kampen mot viruset tirsdag.

Hva har forandret seg, og hva er forskjellen på de to strategiene?

Et nøkkelbegrep er reproduksjonstall. Folkehelseinstituttet (FHI) vet ikke dette helt sikkert, men de anslår at hver coronasmittet person i Norge i snitt smittet 2,4 andre personer før 12. mars. 2,4 var da coronavirusets reproduksjonstall.

12. mars innførte regjeringen omfattende tiltak for å bremse spredningen av viruset. Målet var å få reproduksjonstallet ned til 1,3, slik at hver coronasmittet smitter færre personer, og dra epidemien i Norge ut over lang tid. Det nye målet er imidlertid å få reproduksjonstallet ned til 0,9. Hvis hver syke person i snitt smitter mindre enn 1 annen person, vil epidemien dø ut av seg selv.

Bakgrunn: Skoler og barnehager blir stengt til over påske

Forskjellene på brems og undertrykk

FHI har analysert konsekvensene av de to ulike strategiene i et notat som ble offentliggjort tirsdag. Dette er hovedforskjellene på brems og undertrykk, ifølge FHI:

Brems-strategien (regjeringens forrige strategi):

 • En mellomvei som tar sikte på å holde epidemien på et lavt nivå slik at helsetjenestens kapasitet holder tritt med epidemien, med reproduksjonstall på 1,3 eller mindre. Strategien er også kjent som å flate ut kurven.
 • Epidemien varer i cirka ett år.
 • Innebærer en betydelig sykdomsbyrde og belastning på sykehusene.
 • 40-50 prosent av befolkningen blir smittet. Rundt 733.000 blir syke, 22.00-30.000 av disse må på sykehus, og mellom 5.500-7.600 må på intensivavdeling.
 • Tiltakene må være omfattende og vare i mange måneder. Noen av tiltakene kan få store negative konsekvenser for individer og samfunn.
 • Likevel kan man kanskje unngå de tiltakene som har størst negative ringvirkninger.
 • Etter epidemien vil en stor del av befolkningen ha immunitet, og nye utbrudd av viruset er derfor lite sannsynlige.

Undertrykk-strategien (regjeringens nye strategi):

 • Tar sikte på å holde epidemien på et svært lavt nivå slik at antallet nye tilfeller synker, med reproduksjonstall på 0,9 eller mindre.
 • Epidemien varer til det kommer en vaksine eller andre, gode behandlinger av sykdommen. Det kan ta 1,5 år eller mer.
 • Innebærer en liten sykdomsbyrde og belastning på sykehusene.
 • 5-10 prosent av befolkningen blir smittet.
 • Strategien vil trolig kreve tiltak som er strengere og varer lenger enn ved brems, og innovative tiltak for å intensivere oppdaging av smittede og sporing av deres kontakter. Norge ser nå på en løsning for å gjøre dette via mobilen.
 • Krever nøye overvåking av nye tilfeller og rask respons for å stoppe ethvert lokalt utbrudd. Det vil hele tiden være frykt for oppblomstring av epidemien.
 • Nordmenns utenlandsreising må begrenses over lang tid, for å hindre import av tilfeller.
 • Befolkningen blir ikke immun.

Ba regjeringen vente med å velge strategi

FHI skriver at valget mellom disse strategiene i hovedsak avgjøres i avveiningen mellom sykdomsbyrden av Covid-19 og de negative ringvirkningene av tiltakene som kreves. Instituttet erkjenner at de er usikre på om undertrykk-strategien i det hele tatt er mulig å gjennomføre.

I rapporten anbefaler FHI regjeringen med å vente én til tre uker med å velge endelig strategi, og i mellomtiden lære av erfaringene fra tiltakene som nå gjelder i Norge. Regjeringen har valgt å se bort fra anbefalingen og endre strategi likevel.

– Vi er ikke uenige. Dette handler om ulike roller. FHI presenterer et kunnskapsgrunnlag for regjeringen og Helsedirektoratet, som skal ta beslutninger. Men det er regjeringen som bestemmer dette. Og det er bare én plan. Vi jobber med å slå ned spredningen av viruset. Det er den planen som gjelder, sa helseminister Bent Høie på spørsmål fra ABC Nyheter

under en pressekonferanse onsdag.

Aktuelt: FHI frykter «store negative ringvirkninger» av ny coronastrategi

Selv om regjeringen har endret strategi, har de foreløpig ikke innført strengere tiltak i Norge. De har isteden valgt å videreføre tiltakene som ble innført 12. mars, som blant annet inkluderer stengte barnehager, skoler og universiteter. En innstramming er at folk ikke får være mer enn fem personer samlet utendørs.

Fram mot 8. april vil regjeringen, sammen med FHI og Helsedirektoratet, vurdere effekten av tiltakene som er innført, og deretter ta stilling til om de vil myke opp tiltak eller stramme til ytterligere.

Flokkimmunitet – en tredje strategi?

I notatet lister FHI opp en tredje strategi, kalt «slipp epidemien løs», som innebærer at myndighetene ikke iverksetter noen tiltak.

Da vil epidemien fare gjennom befolkningen med et reproduksjonstall på 2,4, og smitte 40-70 prosent av oss på 3-4 måneder. Epidemien vil så dø ut på grunn av økt immunitet i befolkningen – flokkimmunitet.

Sykdomskonsekvensene vil bli katastrofale, og sykehusene vil kollapse.

«Denne tilnærmingen anser vi som uaktuell og omtales ikke videre. Den er omtalt kort her siden den har vært nevnt i den offentlige debatten», skriver FHI i sitt notat.

Strategien var en del av den offentlige debatten fordi den på et tidspunkt var en strategi Storbritannia vurderte å følge. Myndighetene i landet gikk kort tid etter inn for en brems-strategi isteden, og har nå endret strategi til undertrykk – slik Norge gjorde tirsdag.

Årsaken var en forskningsrapport fra Imperial College i London hvor britiske forskere anslo at brems-strategien risikerte å sende åtte ganger flere pasienter til britiske sykehus enn helsevesenet i landet har kapasitet til.

Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg sier til NRK onsdag at den samme rapporten har hatt stor betydning for Norges endrede strategi om å slå ned viruset.

– Jeg tror det var en kombinasjon av ny informasjon om høy sykelighet og sykehusbelastning, og at det ble skissert et annet alternativ – altså å «undertrykke» viruset, eller å slå det ned og holde det nede over tid, som endret tankesettet hos mange. Det er gjort erfaringer i Kina, Sør-Korea og Singapore som gjør at mange tenker man kan lykkes med den strategien, sier Stoltenberg.

Hun sier også at Norge mest sannsynlig vil måtte leve med trusselen om coronaviruset i 18 måneder eller mer med den nye strategien, til det blir laget en vaksine.

Artikkelen fortsetter under

SE VIDEO: Hva er et virus – og hvordan skiller coronaviruset seg ut?

Lege: – Et skippertak, så har man kontroll

Regjeringens nye strategien ble diskutert på Debatten NRK1 tirsdag. Der deltok lege Gunnar Hasle, som blant annet har jobbet for Leger uten grenser under ebola-epidemien i Vest-Afrika. Han er uenig med Folkehelseinstituttets analyse av undertrykk-strategien på flere punkter: At den kanskje ikke er mulig å gjennomføre, og at den vil føre til at epidemien kan vare i 1,5 år eller mer.

– Vi vet at det er mulig. Kina har vist oss at det er mulig. De startet med strenge tiltak 22. januar, og 20. februar kunne vi se at det bare var etterslukking igjen. Det er ikke noe tvil om at det er mulig å stoppe dette viruset, sa Hasle under sendingen.

Han tar til orde for å åpne opp for enda strengere tiltak som portforbud og stenging i fabrikker, slik de har gjort i Kina.

– Nå åpner dette i Kina igjen. Det er et skippertak, og så har man kontroll. Det er dét vi må gjøre i Norge.

Dag Jacobsen, leder for intensivavdelingen ved Oslo Universitetssykehus, deltok også på Debatten. Han har lenge etterlyst strengere tiltak, og er glad for at regjeringen har endret strategi.

– Å slå det ned er det eneste som hjelper.

Jacobsen ønsker seg imidlertid enda strengere tiltak i Norge enn vi har i dag, og ber regjeringen se til Danmark.

Les også:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
23:03 NRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38 Titusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04 Oslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01 Tror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43 Sju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29 Trosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24 Nordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23 Over 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20 Feltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16 To falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15 Statens banker kutter ikke renten20:50 Forsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37 Virke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36 SMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35 NHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33 LO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32 Høyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29 Stockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28 Hareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27 Norsk Hydro dropper utbytte19:03 Camillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40 Rolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39 Byrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36 Russerne må holde seg hjemme ut måneden18:35 Nybø: Nå handler det om å overleve17:52 Nesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41 Nytt coronadødsfall ved OUS17:39 16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35 Trump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35 Stor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17 Ba om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35 Justisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34 Funn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54 Savnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53 Mor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25 Leir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24 Thailand innfører portforbud15:02 Frankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01 Britisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50 Tidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28 Bane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23 Tusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11 Første kommune avlyser 17. mai-feiring14:10 Omstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34 Norway Cup sikter mot å arrangere13:33 Lånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17 Slik blir kontantstøtten13:15 Leger frykter mangel på malariamedisin13:10 Tidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08 Sparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05 Forskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45 Ni siktet for drapsforsøk i Oslo12:44 Nesten 50 medier har permittert folk12:27 Vekst i lakseeksporten til Kina12:25 Skuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10 Samantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35 Flere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33 Vaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05 Israels helseminister coronasmittet11:03 Tour de France-sjefen varsler avlysning10:57 For mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56 – En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51 Coronatiltakene fører til doptørke10:48 Boligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46 Skudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32 12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31 EU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27 Corona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22 Kutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19 Astrid Nøklebye Heiberg er død10:07 Hund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07 Fotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01 Bygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45 – Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44 Færre nyregistrerte biler09:12 Stor konkursfrykt i bilbransjen09:09 Advokat advarer mot corona-appen08:52 29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39 Bil brant på Bogerud i Oslo08:36 Rokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14 Folket delt om «søringkarantene»08:13 Over 5.000 coronadødsfall i USA08:07 Stadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06 Mer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20 Dybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03 Uro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52 Kraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40 Verdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30 Solberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27 Dette skjer i dag06:24 350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07 Helsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00 Dette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44 EU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40 Enda mer nedgang for kollisjonsskader05:30 Dette skjedde i natt05:16 112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01 Kolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45 4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32 Virusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet
Siste nytt
23:03NorgeNRK etter corona-innslag: – Vi burde nok presisert22:38PengerTitusenvis av medarbeidere permitteres i Hennes & Mauritz22:04PengerOslo-frisør tok imot kunder – fikk 20.000 i bot22:01NorgeTror coronamedisin kan være klar til sommeren21:43PengerSju av ti reiselivsbedrifter har stengt som følge av coronakrisen21:29NorgeTrosset corona-grensen. Tok med 40 liter sprit på ryggen21:24Helse og livsstilNordmenn synes regjeringens coronahåndtering er god21:23Helse og livsstilOver 800 dødsfall i boliger for eldre i Frankrike21:20Helse og livsstilFeltsykehus tas i bruk etter 30 nye dødsfall i Stockholm21:16NorgeTo falt i vannet fra større fartøy i Randaberg21:15PengerStatens banker kutter ikke renten20:50NorgeForsvaret snur om beordring av sivilt ansatte19:37PengerVirke: Regjeringen har lyttet til våre innspill19:36PengerSMB svært fornøyd med kompensasjonsordningen19:35PengerNHO-sjef ønsker likebehandling for alle koronarammede bedrifter19:33PengerLO-lederen vil unngå at useriøse aktører får kompensasjonspenger19:32PengerHøyre om krisetiltak for landbruket: – Hva i alle dager holder Ap på med?19:29PengerStockholm vil gi helsepersonell opptil 220 prosent høyere lønn19:28SportHareide med personlig avskjedshilsen til fansen19:27PengerNorsk Hydro dropper utbytte19:03VerdenCamillas Parker Bowles eksmann smittet – skaper corona-uro blant det britiske aristokratiet18:40PengerRolls-Royce-fabrikk i Bergen med permitteringsvarsel til nær 750 ansatte18:39Helse og livsstilByrådet i Oslo vurderer å sette inn Sivilforsvaret i påsken18:36Helse og livsstilRusserne må holde seg hjemme ut måneden18:35PengerNybø: Nå handler det om å overleve17:52Helse og livsstilNesten 3.000 coronadødsfall i Storbritannia17:41Helse og livsstilNytt coronadødsfall ved OUS17:39Penger16 Nav-saker blir gjenopptatt17:35PengerTrump-uttalelse om olje sender Wall Street opp17:35PengerStor støtte til hytteforbudet i TV 2-måling17:17Helse og livsstilBa om smittevern-hjelp – mer enn 4000 har meldt seg16:35Helse og livsstilJustisministeren: Dette kan du gjøre og ikke i påsken16:34VerdenFunn vekker oppsikt: 50 prosent av coronasmittede hadde ingen symptomer15:54NorgeSavnet isklatrer funnet død utenfor Rjukan15:53NorgeMor i Bergen tiltalt for drapsforsøk mot sine tre barn15:25VerdenLeir med asylsøkere isolert i Hellas grunnet coronautbrudd15:24VerdenThailand innfører portforbud15:02PengerFrankrike klare til å nasjonalisere selskaper dersom nødvendig15:01VerdenBritisk flertall mener coronatiltak kom for sent14:50SportTidligere norsk landslagstrener skal lede svensk langrenn14:28NorgeBane Nor erkjenner ikke straffskyld for Filipstad-ulykken14:23NorgeTusenvis av kunder uten strøm etter sterk vind14:11NorgeFørste kommune avlyser 17. mai-feiring14:10SportOmstridt Brescia-president vil tape kamper med vilje13:34SportNorway Cup sikter mot å arrangere13:33PengerLånekassen utvider mulighet for betalingsutsettelse13:17PengerSlik blir kontantstøtten13:15Helse og livsstilLeger frykter mangel på malariamedisin13:10NorgeTidligere FHI-forsker vil myke opp hytteforbudet13:08NorgeSparket politimann går til sak mot Politidirektoratet13:05VerdenForskere gjorde oppsiktsvekkende funn: – Visste ikke klimaet var så ekstremt12:45NorgeNi siktet for drapsforsøk i Oslo12:44KulturNesten 50 medier har permittert folk12:27PengerVekst i lakseeksporten til Kina12:25SportSkuffet Graham Hansen om EM-utsettelsen: – Kom ikke som noen stor overraskelse12:10KulturSamantha Fox forlovet med sin norske kjæreste11:35Helse og livsstilFlere alvorlig coronasyke enn antatt overlever11:33Helse og livsstilVaksine-stiftelse frykter meslingutbrudd som følge av coronatiltak11:05PolitikkIsraels helseminister coronasmittet11:03SportTour de France-sjefen varsler avlysning10:57Helse og livsstilFor mange er det en kamp på liv og død å få være seg selv10:56Penger– En dypt inngripende måte å endre dagpengereglene på10:51NorgeCoronatiltakene fører til doptørke10:48PengerBoligmarkedet har klart seg bedre enn ventet under coronakrisen10:46NorgeSkudd avfyrt fra to biler i Oslo10:32Penger12 prosent av arbeidsstyrken i Norge har søkt dagpenger de siste ukene10:31VerdenEU-dom: Ulovlig å ikke ta imot flyktninger10:27NorgeCorona sprer seg blant norsk-somaliere: – Vi har ingen å miste10:22PengerKutt i boliglånsrentene kan koste DNB en halv milliard10:19PolitikkAstrid Nøklebye Heiberg er død10:07VerdenHund og katt fjernes fra menyen i Shenzhen10:07SportFotballstjerne besøkte sønnen – bøtelagt for brudd på virusregler10:01VerdenBygget nytt sykehus på to uker: – Vi trenger at folk holder seg hjemme09:45Norge– Umoralsk å la permitterte arbeidere jobbe09:44MotorFærre nyregistrerte biler09:12NorgeStor konkursfrykt i bilbransjen09:09NorgeAdvokat advarer mot corona-appen08:52Norge29 nyansatte politifolk skal kontrollere svenskegrensen08:39NorgeBil brant på Bogerud i Oslo08:36SportRokollegene om Tuftes OL-dilemma: – Fantastisk om han fortsetter08:14NorgeFolket delt om «søringkarantene»08:13VerdenOver 5.000 coronadødsfall i USA08:07VerdenStadig yngre dødsofre i kriminelle konflikter i Sverige08:06NorgeMer volds- og seksualkriminalitet gir økt press på politiet07:20SportDybala spøkefullt til Ronaldo: Argentina hater deg07:03Helse og livsstilUro blant norske helsearbeidere – ser kolleger over hele verden bli syke og dø06:52NorgeKraftig økning i anmeldt hatkriminalitet i Norge06:40VerdenVerdens coronafrie hjørner stålsetter seg for krisen06:30PengerSolberg: – Vi kan ikke overta alle kostnadene06:27NorgeDette skjer i dag06:24Verden350 millioner i tilskudd til rohingya-muslimer06:07SportHelsedirektoratet: Neppe fotballstart før til høsten06:00NorgeDette skal til for at Norge letter på tiltakene05:44VerdenEU-land advarer mot krisetiltak mot demokratiet05:40MotorEnda mer nedgang for kollisjonsskader05:30NorgeDette skjedde i natt05:16Verden112 år gamle Bob Weighton er verdens eldste mann05:01NorgeKolonnekjøring for alle over Haukelifjell og Strynefjellet04:45Norge4.935 registrerte koronatilfeller i Norge - opp 28004:32NorgeVirusspredningen stiger ennå i Oslo og Viken, men bremser ellers i landet
Populært