– Corona-vaksine klar for mennesketesting

<p>Bildet viser coronaviruset sett gjennom et mikroskop. Foto: AP/NTB scanpix</p>
Bildet viser coronaviruset sett gjennom et mikroskop. Foto: AP/NTB scanpix

Amerikansk bioteknologifirma skal teste mulig vaksine på 45 friske testpersoner. Men det er fortsatt langt frem til en vaksine kan tas i bruk.

– En av våre partnere, Moderna, kunngjorde mandag at de er klare for å starte fase 1-testing av sin vaksinekandidat mot covid-19, opplyser nordisk kommunikasjonssjef Bjørg Dystvold Nilsson i CEPI til Dagbladet.

CEPI, er en internasjonal organisasjon for utvikling av vaksiner mot sykdommer, som har potensiale til å bli farlig epidemier.

Bioteknologifirmaet har sendt første ladning med eksperimentell vaksine til amerikanske myndighetsforskere. Vaksinen skal testes på 45 friske mennesker for å undersøke immunresponsen som vil beskytte mot viruset.

Fakta om viruset covid-19:

* En ny type koronavirus ble i desember oppdaget i Wuhan i Kina, en by med 11 millioner innbyggere, hovedstad i Hubei-provinsen.

* Virussykdommen kan arte seg som en mild forkjølelse eller ha et alvorlig forløp med dødelig utgang. Blant symptomene er feber, tørr hoste og lungebetennelse.

* Over 80 prosent får milde symptomer, risikoen er aller størst for eldre og syke. Dødeligheten er trolig under 1 prosent, ifølge norske helsemyndigheter.

* WHO betegner situasjonen som en internasjonal folkehelsekrise.

* Fram til tirsdag 25. februar hadde 100 nordmenn blitt testet for viruset. Ingen har fått påvist smitte.

* 26. februar bekreftes det første tilfellet av viruset i Norge hos en person i Nord-Norge som har vært i Kina. Personen er frisk og holdes isolert. Folkehelseinstituttet vurderer det som svært lite sannsynlig at vedkommende utgjør en smitterisiko.

* Samme dag ba Folkehelseinstituttet norske helsemyndigheter forberede seg på en alvorlig epidemi.

Kilde: Folkehelseinstituttet, diverse nyhetsbyråer.

Dagbladet henviser til CNN som opplyser at de innledende studiene av den potensielle vaksinen vil begynne i april. Prosessen vil ta minst ett år før den eventuelt kan godkjennes.

– Dette viser at vår ambisiøse tidsplan på 16 uker fra kartlegging av virusets gensekvens til oppstart av fase 1-studier er realistisk. Det er imidlertid viktig å huske at det er langt igjen før vi har en vaksine klar til bruk. Fase 2 og 3 gjenstår, påpeker Nilsson i CEPI til Dagbladet.

Den første fasen går ut på å teste om vaksinen er sikker og ikke fremkaller problematiske bivirkninger. Går den bra vil fase to undersøke hvordan immunsystemet reagerer på viruset. Kommer den til fase tre vil det bli undersøkt om vaksinen beskytter mot sykdommen.

CEPI håper at fase tre kan starte i begynnelsen av 2021.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden