Meny

Hans Ingvars uverdige avslutning: – Sterkt beklagelig

<p>Sykehjemsoppholdet ble starten på slutten for Hans Ingvar Steen Torgersen. Her med datteren, Ann Kristin Eliassen.</p>
Sykehjemsoppholdet ble starten på slutten for Hans Ingvar Steen Torgersen. Her med datteren, Ann Kristin Eliassen. Foto: Privat

I 2016 ble Hans Ingvar Steen Torgersen beboer på Bergåstjern sykehjem i Stavanger. Det skulle vise seg å bli «starten på nedturen», ifølge døtrene hans. – Sterkt beklagelig, innrømmer virksomhetsleder ved sykehjemmet.

Dehydrering, størknende matrester, sjeldent sengeskift, lite mat og flere timer i samme bleie preget det siste månedene av Hans Ingvar Steen Torgersens liv på sykehjem. Døtrene til Torgersen er opprørt over behandlingen han fikk – eller mangelen derav.

– Far ble innlagt for en rutineoperasjon først, men så ble han smittet på sykehuset og fikk ikke tatt operasjon. Han ble sendt videre til et korttidsopphold på sykehjemmet, og det var der nedturen til far startet, forteller Ann Kristin Steen Eliassen til ABC Nyheter.

Hensikten med korttidsoppholdet på sykehjemmet var å bli smittefri og få bedret sin allmenntilstand. Slik ble det ikke.

Eliassen er én av to døtre. Hun forteller at faren ble liggende «stort sett i isolasjon i to måneder» på Bergåstjern sykehjem i Stavanger. På grunn av smitten han fikk fra sykehuset lå han på et isolert rom – men den graden av isolasjon han opplevde, var ikke forsvarlig, mener datteren.

Ann Kristin Eliassen (t.v.) og Irene Louise Eide er opprørt over behandlingen faren deres fikk på Bergåstjern sykehjem. Foto: Privat
Ann Kristin Eliassen (t.v.) og Irene Louise Eide er opprørt over behandlingen faren deres fikk på Bergåstjern sykehjem. Foto: Privat

– Sykepleierne var ikke særlig mye inne hos ham. Han ringte hjem til oss og fortalte at han hadde ligget med diaré i bleien sin i flere timer, uten at han fikk hjelp. Vi pårørende ringte til sykehjemmet og sa de måtte skifte på ham for at det skulle bli gjort, forteller Eliassen.

Alarmsnoren for hjelp var festet slik at han ikke kunne nå den, og de ansattes sjeldne besøk inn til ham gjorde at han ble liggende med samme bleia i flere timer. I dokumenter fra Bergåstjern sykehjem som ABC Nyheter har fått innsyn i, står det at alarmsnoren alltid er tilgjengelig dersom pasienten ligger i sengen.

Eliassen og søsteren hennes, Irene Louise Eide, sitter igjen med en følelse av at sykepleierne ikke ville ta tak i problemene med farens opphold.

– Vi måtte etterlyse alt. Ingenting gikk av seg selv, sier Eide til ABC Nyheter.

– Han lå ofte med matrester på seg, og hadde for eksempel store klumper med risgrøt i halsgropen som var gammelt og størknet. Det så ikke mye verdig ut – ikke i det hele tatt, sier Eliassen.

Dårlig bemanning ingen unnskyldning

– Far var en sosial mann. Vi spurte om sykepleierne kunne gå inn i ti-femten minutter og bare sitte med ham, men det var gyselig vanskelig. Det var nok ekstra arbeid å gå inn til ham, for han trengte mye hjelp, sier Eliassen.

Torgersen ble betegnet som omsorgsfull, snill og leken. Foto: Privat
Torgersen ble betegnet som omsorgsfull, snill og leken. Foto: Privat

Døtrene tror ikke det var dårlig bemanning som gjorde at faren ikke fikk nok tilsyn – bare en manglende evne til å reagere. De forteller blant annet at de så flere av sykepleierne sittende på TV-stua, sittende og lese avisen eller strikket sammen med andre beboere.

Samtidig som Eliassen betegner faren som en sosial mann, forteller hun også at han var en mann av få ord. Han likte ikke å klage, og ville ikke være til unødig bry.

– Han sa at sykepleierne ikke var snille med ham. At så fort vi dro, var ikke sykepleierne så greie lenger.

Døtrene hans satte gjentatte ganger spørsmålstegn ved behandlingen faren mottok, uten at det vant frem. De så for eksempel at urinen hans inneholdt blod, men ble fortalt at det var normalt da de gjorde sykepleierne bevisst på det. I ettertid fikk de vite at det slettes ikke var normalt.

– Svært beklagelig

Virksomhetsleder ved Bergåstjern sykehjem, Kari Lindø Aamodt, beklager opplevelsen de pårørende har hatt.

– Det er svært beklagelig at pårørende har opplevd utilfredsstillende pleie, omsorg og behandling ved vår virksomhet.

– Hvordan kunne dette skje?

Rutiner som forelå var ikke tatt i bruk. Dette er sterkt beklagelig.

– Hvilke tiltak har dere gjort for å forhindre at dette skjer igjen?

– Bergåstjern sykehjem og Stavanger kommune er opptatt av et kontinuerlig forbedringsarbeid. Denne saken har resultert i en rekke tiltak for å forbedre våre tjenester. En omfattende tiltaksplan for å rette opp det som ikke fungerte er gjennomført. Dette går på opplæring i rutiner og dokumentasjon, opplæring i smittevern, ernæring og andre temaer.

I tillegg forteller Aamodt at det er gjennomført kontroller av dokumentasjon og at rutiner er fulgt opp.

Stavanger Aftenblad omtalte hendelsen i sin avis den 9. februar 2018, med et tilsvar fra daværende konstituert virksomhetsleder ved hjemmet, Merete Børresen. Aamodt sier seg enig det Børresen sa den gang:

– Her har det vært mangelfull pleie og omsorg, og vi tar dette veldig tungt. Vi tar selvkritikk, og tar ikke dette lett.

Også Børresen nevnte manglende oppfølging av rutiner:

– Her har mye sviktet som ikke skulle svikte. Rutiner som ligger der er ikke tatt i bruk. Det er beklagelig at det kunne skje og vi ønsker at det ikke skal skje igjen.

Les også : Ap lover hund til alle sykehjem i Oslo

Motsier journalførte problemer

Eliassen forteller om en episode hun husker spesielt godt. Da hun kom inn på farens rom så hun en bolle med risgrøt som var så godt som urørt. Eliassen spurte en sykepleier hva faren hennes hadde spist den dagen, og fikk risgrøt til svar. Hun spurte om han hadde spist mye, og jada – det kunne sykepleieren forsikre om at han hadde.

– Jeg sa at han bare hadde tatt en skje av risgrøten, og at den ene skjeen med grøt fortsatt ligger i halsgropen hans. Da fikk jeg til svar at det ikke var så lett å gi ham mat, hvorpå jeg sa at han trenger hjelp. Han har ikke krefter i armene til å spise. Han ligger jo!

Torgersen fikk ikke hjelp til å dele opp maten, eller hjelp til å spise den. Eliassen forteller videre at hun opplyste sykepleieren om at faren hennes hadde problemer med å svelge, men da fikk hun til svar at det slettes ikke var et problem for ham.

– Men det står i journalen hans at han har svelgebesvær.

Torgersen var en sosial mann, men fikk lite besøk av sykepleiere på sykehjemmet. Det var det de pårørende som måtte stå for. Foto: Privat
Torgersen var en sosial mann, men fikk lite besøk av sykepleiere på sykehjemmet. Det var det de pårørende som måtte stå for. Foto: Privat

Ble «dypt sjokkert»

Gjentatte ganger forsøkte døtrene å oppnå en dialog med sykehjemmet, for å få dem til å forstå hvor alvorlig situasjonen for faren var. Det var ikke sykehjemmet lydhøre for.

Da Torgersen først ble beboer på hjemmet, klarte han dagligdagse gjøremål selv, som å barbere seg. På slutten ble han fullstendig avhengig av hjelp. Foto: Privat
Da Torgersen først ble beboer på hjemmet, klarte han dagligdagse gjøremål selv, som å barbere seg. På slutten ble han fullstendig avhengig av hjelp. Foto: Privat

Situasjonen ble stadig forverret. Faren de hadde fått innlagt på sykehjemmet hadde vært selvdrivende – han kunne gå, skifte klær og gjøre mange dagligdagse gjøremål på egenhånd. Dokumenter ABC Nyheter har fått innsyn i underbygger dette.

Etterhvert var han en skygge av sitt tidligere jeg. Han kunne ikke løfte armene sine, barbere seg eller gjøre noe uten hjelp.

– En dag vi besøkte ham var situasjonen så galen at vi sa til sykepleierne at han må til lege, han må få flytende mat og drikke, og han må få intravenøst – men da fikk vi beskjed om at det ikke var vi som kunne ta den beslutningen. Da sa jeg at man måtte ringe på lege.

Eide forteller at de fikk til svar at «ja, de kunne jo det» – men at det var vanskelig å få til. Sykehjemslegen hadde gått for dagen, fikk Eide beskjed om. Da ble hun sint, og gjentok at legen faktisk måtte ringes. Faren var det nærmest umulig å ha kontakt med på dette tidspunktet.

Sykehjemmet forsøker å ringe legevakten, som ga beskjed om at legen skulle ringe opp igjen. Etter over en times ventetid tok Eliassen saken i egne hender:

På slutten av oppholdet sitt var Torgersen energiløs og i dårlig form. Foto: Privat
På slutten av oppholdet sitt var Torgersen energiløs og i dårlig form. Foto: Privat

– Jeg ringte selv til legevakten, og forklarte situasjonen. Da kom ambulanse og hentet far. De ble dypt sjokkert. Pappa hadde utstående hudfolder og var dehydrert. Sykepleierne forsvarte det med at de ga ham mye vann, og han spiste pent. Det var løgn, forteller Eliassen.

Da faren kom til avdelingen fikk han tilført litt væske og næring. Da sa han: «Nå føler jeg meg trygg.»

Den samme legen som hadde Torgersen inne til den opprinnelige rutineoperasjonen som førte til kortidsoppholdet på sykehjemmet, fikk se mannen igjen da han kom tilbake til sykehuset. Også han ble sjokkert.

– Når han kom inn på samme avdelingen, sa de: «Herregud, vi kjenner ham ikke igjen. Hvordan er dette samme mann?» De kunne ikke forstå at dette kunne skjedd på så kort tid.

Faren døde en uke senere, 85 år gammel. Med datterens ord: «han orket ikke mer».

Klage til Fylkesmannen

For å unngå at flere fikk oppleve lignende uverdig omsorg, sendte døtrene inn en klage til Fylkesmannen. De fikk medhold i klagen, men har ikke fått noen erstatning.– I papirene vi har fått fra fylkesmannen ligger journalen fra sykehjemmet. Der står det at de beklager for det som har skjedd, men at rutiner ikke var på plass, det var vanskelig system ... De renvasker seg selv, sier Eide.I

Stavanger Aftenblad

s artikkel fra 9. februar 2018, forteller direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, at saken var så alvorlig at den ble behandlet i direktørens kvalitetsutvalg to ganger.

– Det er en sjelden sak, og vi har heldigvis ikke mange av dem. Vi har jobbet mye med denne saken og det er lenge mellom hver gang vi får slike konklusjoner fra Fylkesmannen i Rogaland, sa Fosse den gang.

Leder for sykehjemmet i dag, Kari Lindø Aamodt, påpeker at denne konkrete saken ble lukket av direktørens kvalitetsutvalg i mai 2018.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
06:15 Frp dårligst på kommunevalgkamp05:59 Nok vindkraft i Europa til hele verden05:50 Dette skjer i dag05:50 Vedum smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40 Dette skjedde i natt05:38 Donald Trump avlyser besøk til Danmark05:30 Utrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30 Undersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11 Ruter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09 Australia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08 Bane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30 Ryanir-ansatte i Spania varsler streik04:21 Tiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42 Antall eksplosjoner i Sverige øker03:40 Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20 Boeing ansetter folk etter krisehalvår02:40 Kardinal George Pells anke avvist02:33 PST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51 Støre konkretiserer Aps politireform01:43 Open Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18 Fjerde strake remis for Carlsen i USA00:59 USA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58 Ajax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20 Oslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21 Norge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03 Statsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49 Fin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46 Sheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31 Egypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28 Sudans overgangsråd er på plass22:18 Ruud suste til 3. runde i USA22:16 St. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10 Politiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52 Italias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49 Greta Thunbergs utrolige år21:36 – Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20 USA gjenopptar Taliban-samtalene21:04 Trump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43 Mann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41 Stort listeria-utbrudd i Spania20:18 Syk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16 Nye sammenstøt i Kashmir20:09 Kapteinens viktigste RBK-kamp19:55 Gresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51 Neville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46 Arnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31 Italiensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30 – Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05 Målesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00 Borgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55 Storaviser: Solbakken nær storsignering18:53 Tre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51 Ødegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50 Nederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31 200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18 Erna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36 Toppjockey tatt i doping17:28 Lagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59 Norge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09 Tidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05 Italias statsminister varsler sin avgang16:02 Mindre innvandring til Sverige15:31 Ny studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14 Billetthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12 Kaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58 – Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44 Ordførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38 Nær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57 Ingebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55 Italia risikerer regjerings-kollaps13:30 Nettdekningen på tog blir bedre13:28 Dagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58 Flere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26 Turister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24 United fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20 – Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19 Ulvevedtak må vente på svensk avklaring12:18 Politikvinne truffet av vådeskudd12:09 Tidal varsler søksmål mot Norge11:40 Støre bekrefter: Er klar til å ta over11:39 Fylkesveien i Jølster åpner igjen11:25 Sjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22 Tusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13 Volda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02 Polsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38 Brite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37 Johnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36 Russland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06 Folketallet faller i nesten annenhver kommune10:05 Indisk romfartøy i bane rundt månen09:44 Kritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18 Syriske opprørere trekker seg tilbake09:17 Lavere drivstoffsalg i sommer08:56 Tar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25 Antall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07 Pompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06 Krever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49 Lys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41 Rødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50 Geolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert
Siste nytt
06:15NorgeFrp dårligst på kommunevalgkamp05:59NorgeNok vindkraft i Europa til hele verden05:50NorgeDette skjer i dag05:50NorgeVedum smiler av Støres «slagord-knabbing»05:40NorgeDette skjedde i natt05:38VerdenDonald Trump avlyser besøk til Danmark05:30VerdenUtrydningstruede tigre drepes og selges på det illegale markedet05:30NorgeUndersøkelse: Økonomiske problemer påvirker studentenes skoleprestasjoner05:11NorgeRuter snuser på markedet for elsparkesykler i Oslo05:09VerdenAustralia slutter seg til USA-ledet styrke i Hormuzstredet05:08NorgeBane Nor og Vy med 2.069 innstilte tog på 15 dager04:30VerdenRyanir-ansatte i Spania varsler streik04:21NorgeTiltalte nynazister nektet straffskyld for hatefulle ytringer03:42VerdenAntall eksplosjoner i Sverige øker03:40NorgeVirke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre03:20VerdenBoeing ansetter folk etter krisehalvår02:40VerdenKardinal George Pells anke avvist02:33NorgePST justerte opp farenivå for moskeer uten å si ifra01:51NorgeStøre konkretiserer Aps politireform01:43VerdenOpen Arms har lagt til kai på Lampedusa01:18SportFjerde strake remis for Carlsen i USA00:59VerdenUSA godkjenner salg av jagerfly til Taiwan00:58SportAjax i småtrøbbel i mesterligakvalifiseringen00:20NorgeOslopolitiet anmelder overlast med elsparkesykler23:21PolitikkNorge sier nei til Frankrike: Vil ikke ta imot personer reddet i Middelhavet23:03PengerStatsselskap nekter å selge til staten – møtes i retten22:49NorgeFin sommerhelg i vente – opptil 25 grader22:46SportSheffield Wednesday klatret til tabelltoppen22:31SportEgypts fotballforbund satt under administrasjon etter kaos22:28VerdenSudans overgangsråd er på plass22:18SportRuud suste til 3. runde i USA22:16SportSt. Louis får Major League Soccers 28. klubb22:10NorgePolitiet vil avlive hund som bet fireåring i Nordfjord21:52VerdenItalias statsminister Giuseppe Conte har levert sin avskjedssøknad – må fortsette inntil videre21:49VerdenGreta Thunbergs utrolige år21:36Politikk– Jeg har jo sagt fra til LO om kommunale velferdstjenester!21:20VerdenUSA gjenopptar Taliban-samtalene21:04VerdenTrump positiv til russisk tilbakekomst i G820:43NorgeMann alvorlig skadd i ulykke på motocrossbane i Telemark20:41Helse og livsstilStort listeria-utbrudd i Spania20:18PolitikkSyk fireåring kan bli sendt til Norge uten IS-mor20:16VerdenNye sammenstøt i Kashmir20:09SportKapteinens viktigste RBK-kamp19:55VerdenGresk øy strømløs etter helikopterstyrt19:51SportNeville vil ha fotballboikott av sosiale medier19:46PengerArnstad svarer på Europa-kritikken: – Totalt uforståelig at de blåser seg opp19:31VerdenItaliensk påtalemyndighet: Open Arms skal gå til land19:30Verden– Fikk 12 år gamle jenter i bursdagsgave19:05VerdenMålesensorer slått av etter eksplosjon på marinebase i Russland19:00NorgeBorgarting opprettholder beslag mot korrupsjonssiktet Oslo-advokat18:55SportStoraviser: Solbakken nær storsignering18:53VerdenTre personer omkom i helikopterstyrt - gresk øy strømløs18:51SportØdegaard alene på La Liga-toppen i debuten18:50VerdenNederland vinker brexit-farvel på strandfest18:31Politikk200.000 flere får stemme ved årets lokalvalg18:18NorgeErna Solberg avbryter Island-tur for å forhandle om bompenger17:36SportToppjockey tatt i doping17:28PolitikkLagde skandale: – Fornærmet statsminister-frue ville inn i cockpit16:59PengerNorge best i Norden: – Kan ikke slå oss på brystet og si at vi lykkes16:09PolitikkTidligere SV-leder Erik Solheim bytter parti16:05PolitikkItalias statsminister varsler sin avgang16:02VerdenMindre innvandring til Sverige15:31VerdenNy studie: USA ikke lenger militært overlegne i Asia15:14SportBilletthysteri før Sagosens Elverum-møte15:12VerdenKaprer i Rio truet med å sette fyr på passasjerbuss14:58Politikk– Folk i nord føler seg oversett, overhørt og overkjørt14:44PolitikkOrdførerkandidat: – Vi har lurt publikum14:38VerdenNær kontroll på skogbrannen på Gran Canaria13:57SportIngebrigtsen-brødrene jakter røde blodlegemer13:55PolitikkItalia risikerer regjerings-kollaps13:30ReiseNettdekningen på tog blir bedre13:28NorgeDagligvaregrossister skal forsyne Forsvaret hvis det blir krig12:58VerdenFlere kaster seg i havet fra redningsfartøy12:26ReiseTurister stjal sand fra strand – risikerer fengsel12:24SportUnited fordømmer rasistisk hets mot Pogba12:20Helse og livsstil– Skal vi få til en omstilling, må vi ha hele befolkningen med oss12:19NorgeUlvevedtak må vente på svensk avklaring12:18NorgePolitikvinne truffet av vådeskudd12:09KulturTidal varsler søksmål mot Norge11:40PolitikkStøre bekrefter: Er klar til å ta over11:39NorgeFylkesveien i Jølster åpner igjen11:25VerdenSjokkerende funn på bunnen av isbre på Grønland11:22VerdenTusenvis av syriske flyktninger må forlate Istanbul11:13KulturVolda får nytt mediebygg til 200 millioner11:02NorgePolsk mann siktet for menneskehandel i Sogn og Fjordane10:38VerdenBrite pågrepet av kinesiske myndigheter10:37PolitikkJohnson skisserer ny brexitplan for Tusk10:36VerdenRussland og Kina kritiserer amerikansk rakettest10:06NorgeFolketallet faller i nesten annenhver kommune10:05VerdenIndisk romfartøy i bane rundt månen09:44SportKritikk mot Solskjær etter Pogbas straffemiss09:18VerdenSyriske opprørere trekker seg tilbake09:17MotorLavere drivstoffsalg i sommer08:56MotorTar du danskebåten til Sverige må du blåse i denne08:25NorgeAntall narkotikasaker økte for første gang på fem år08:07PolitikkPompeo: – Veldig uheldig at tankskipet ble frigitt08:06PolitikkKrever gjennomgang av pengebruken i bomselskapene07:49NorgeLys fra oven gir norske kirker miljøvennlig energi og overskudd07:41PolitikkRødt-politiker anmeldt etter bråk på Karl Johan06:50NorgeGeolog undersøker rasområder i Nordland – flere er evakuert
Populært