Nesten syv av ti synes ikke kommunene ivaretar eldre godt nok

<p>Overveldende mange mener kommunene ikke leverer på eldreomsorgen. Her statsministeren Erna Solberg på besøk hos Greverud sykehjem i Oppegård utenfor Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
Overveldende mange mener kommunene ikke leverer på eldreomsorgen. Her statsministeren Erna Solberg på besøk hos Greverud sykehjem i Oppegård utenfor Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

68 prosent mener kommunene ikke ivaretar eldre godt nok, viser fersk undersøkelse som Norstat har gjennomført for ABC Nyheter. – Dystre tall, mener eldreminister Sylvi Listhaug (Frp).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En spørreundersøkelse Norstat har gjennomført for ABC Nyheter viser at flertallet i befolkningen ikke synes eldre ivaretas godt nok i kommunene.

Én av fem (19 prosent) svarer ja på spørsmålet, mens 12 prosent vet ikke. I aldersgruppen 40 til 49 år, svarer 72 prosent nei. Blant de over 60 år svarer 66 prosent nei - hvilket er samme prosent som i den yngste aldersgruppen mellom 19 og 29 år.

– Dette er en veldig tydelig tilbakemelding om at folk misfornøyde med eldreomsorgen og stiller krav til forbedringer. Det overrasker meg ikke, sier Kjersti Toppe (Sp) som er nestleder i Stortingets helse- og omsorgskomité, til ABC Nyheter.

Hun mener det er for mange erfaringer blant folk om at tjenestene ikke er som man bør forvente. Da handler det like mye verdighet som tjenester og tilbud.

Bakgrunn : Olga om sykehjem: – Jeg ser de ansatte blir slitne

Tvunget på dobbeltrom

Eldreminister Sylvi Listhaug mener tallene er dystre:

– Dessverre er det for mange kommuner som velger å nedprioritere eldreomsorgen. I Oslo, med Arbeiderpartiet i spissen, har man lagt ned over 400 sykehjemsplasser siden 2015. Og i Arbeiderpatistyrte Alta har eldre blitt tvunget til å bo på dobbeltrom mot sin vilje, skriver hun i en epost til ABC Nyheter.

Eldreminister Sylvi Listhaug legger skylden på Arbeiderpartiet og Senterpartiet for at eldreomsorgen ikke er bedre. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix
Eldreminister Sylvi Listhaug legger skylden på Arbeiderpartiet og Senterpartiet for at eldreomsorgen ikke er bedre. Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB Scanpix Foto: Paul Sigve Amundsen / NTB scanpix

Listhaug skriver videre at regjeringen fra dag én har prioritert eldreomsorg blant annet gjennom å styrke kommuneøkonomien betydelig for å sikre bedre og tryggere tjenester til de eldre. Hun mener at regjeringen har sikret kommunene muligheten til å bygge flere sykehjemsplasser.

– Vi får imidlertid ikke et bedre tilbud til våre eldre når de som styrer i kommunene, hovedsakelig Ap og Sp, fortsetter å legge ned mange sykehjemsplasser.

Eldreministeren skriver at for mange eldre er underernærte som følge av at mat og måltider er blant tingene som svikter ofte i eldreomsorgen.

– Vi har derfor nå opprettet en tilskuddsordning som kommunene kan søke på slik at flere sykehjem kan få kjøkkenet tilbake. Dette vil sikre at flere eldre får god og hjemmelaget mat som vekker matlyst.

Mener kommunen skjuler: Eldreomsorg i Oslo: – Pinlig at de kamuflerer virkeligheten

Må bli bedre

Toppe forventer at eldreomsorgen skal bli bedre. Rapportene fra Riksrevisjonen ga dårlige resultat. Det samme gjorde Helsetilsynets rapport om samordningen av tjenestene.

– Vi har fått mange tilbakemeldinger at vi politisk ikke er flinke nok, sier hun.

(Artikkelen forsetter under)

Kjersti Toppe i Senterpartiet er ikke overrasket over resultatet av spørreundersøkelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Kjersti Toppe i Senterpartiet er ikke overrasket over resultatet av spørreundersøkelsen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Toppe tviler på at staten kan overta og gjøre hjemmetjenesten bedre. Det private er et alternativ, men:

– Det er en trussel mot vår felles helsetjeneste om det offentlige ikke klarer å levere. Jeg ønsker en stor og grundig debatt om eldretjenestene.

Toppe mener effektiviseringen av sykehusene er én av årsakene til at kommunene sliter. Kommunene får større pleieansvar, noe Sp-politikeren mener setter disse i en skvis fordi de ikke har ressurser til å møte behovet.

– Kommunene blir sisteinstansen som skal fikse effektiviseringen av helsetjenestene. Vi har foreslått å få en grundig evaluering av samhandlingsreformen. Det er en systemfeil som går utover eldreomsorgen spesielt, sier Toppe og legger til:

– Men spør du de eldre selv, er nok svarprosenten annerledes. De fleste er nok fornøyde med tjenestene. Frykten er større enn den reelle situasjonen. Det må vi ta innover oss.

Må bli bedre

Tore Hagebakken (Ap), medlem i Helse- og omsorgskomiteen, påpeker at mange har fått et negativt inntrykk av eldreomsorg i kommunene via mediene:

– Det er mange som ser dette fra utsiden, og som har dannet et inntrykk basert på det de får gjennom mediene, og i mediene ser vi ikke solskinnshistoriene, sier Hagebakken til ABC Nyheter og legger til:

– Og så skal det sies at det er mye som må bli bedre.

Han understreker at det legges ned en enorm innsats blant de som arbeider i tjenesten, dag som natt, over hele landet.

(Artikkelen forsetter under)

Arbeiderpartiets Tore Hagebakken mener det er mye som kan bli bedre. Foto: Arne Ove Bergo / Dagsavisen / Samfoto Foto: Arne Ove Bergo / Samfoto Dagsavisen
Arbeiderpartiets Tore Hagebakken mener det er mye som kan bli bedre. Foto: Arne Ove Bergo / Dagsavisen / Samfoto Foto: Arne Ove Bergo / Samfoto Dagsavisen

Det er viktig, sier han, å se å den tette samhandlingen mellom helse- og omsorgssektoren og sykehusene. Sykehusøkonomien karakteriserer han som i krise. Situasjonen i eldreomsorgen påvirkes av den nasjonale politikken og de nasjonale prioriteringene. Hagebakken sier at han ser eksempler på manglende verdighet i eldreomsorgen.

– Jeg blir lei meg at vi i Norge prioriterer så feil. Ap vil prioriterer trygghet og kvalitet.

Vil endre mattilbud: Bollestad vil motvirke underernæring på sykehjem med pene tallerkener

Må se mot de pårørende

Det er kommunevalg. For 15 år siden, da Hagebakken var ordfører på Gjøvik, ledet han ordføreropprøret for å få mer penger til kommunene. Som han gjentar i intervjuet, penger er veldig viktig. Det er økonomien som i stor grad avgjør grunnbemanningen og mulighetene til å gi god omsorg. Og hele stillinger til de som jobber i omsorgsyrket må ha høyeste prioritet.

Løfte: Frp-leder Siv Jensen lover 700 nye sykehjemsplasser og tilskudd til kokker på sykehjem

– Så må se betydningen av pårørendeomsorgen, ja, hele den frivillige omsorgen. De pårørende må få bedre tilretteleggelse slik at de kan hjelpe sine nære. De som har mulighet til dette, skal få det, sier han.

Det handler om å prioritere riktig i alle ledd for større trygghet hos de pleietrengende, og en bedre omsorg, sier han.

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy