Meny

Antidepressiva – Finnes det en bedre måte å slutte med dem?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Millioner av mennesker tar medisiner mot depresjoner og angstlidelser, og de fleste har ingen problemer med å slutte å ta dem. Hvorfor er det da en liten gruppe som plages av alvorlige bivirkninger?

Antidepressiva kan redde liv. I beste fall virker de slik de er ment. I verste fall fungerer de som et slags plaster på såret, som forhåpentligvis er effektivt nok til at man greier å holde det gående til man kommer seg til en psykolog eller andre som kan hjelpe. De er uansett ikke ment for langtidsmedisinering.

Kanskje vi har blitt flinkere til å sette diagnoser, eller kanskje tiden vi lever i bare er veldig trist. Men flere og flere av oss tar pillene over lengre tid, der uker blir til måneder, og måneder til år. Og i noen tilfeller merker brukerne at de ikke greier å slutte med medisinene.

– Jeg prøver å venne meg av medisinene, og det er helt ærlig det verste jeg noen gang har gjort. Jeg får voldsom svimmelhet og kvalme hver gang jeg reduserer dosen, fortalte en bruker til forskere.

En annen fortalte om lignende, voldsomme abstinenssymptomer hver gang vedkommende glemte å ta pillen sin.

– Kraftige skjelvinger, selvmordstanker, en følelse av at jeg har for mye koffein i hjernen, elektriske støt, hallusinasjoner, kraftige humørsvingninger … Nå tør jeg ikke annet enn å fortsette med medisinen.

En tredje hadde resignert og slått seg til ro med tanken på at det bare var å fortsette med medisinene.

– For meg er det liten tvil om at jeg har det bedre når jeg tar medisinen, men effekten det har på meg når jeg forsøker å kutte ned, er nedslående: Søvnløshet, humørsvingninger og oppjagethet. Dermed blir medisinen det eneste valget for meg når det gjelder å kontrollere depresjonen.

Les også: Stordalen: – Bærekraftig og sunt kosthold tvinger seg fram

Britisk rapport

Disse anonyme vitnesbyrdene fra forskningsstudier siteres i en rapport som ble utarbeidet i fjor, for et arbeidsutvalg nedsatt av det britiske parlamentet. Utvalget så på avhengighet knyttet til reseptbelagte midler, og rapporten ble publisert i journalen Addictive Behaviors. Den gir et glimt av hverdagen for dem som er avhengig av moderne antidepressiver, kalt SSRI (selektive serotoninreopptakshemmere). Den mest berømte er Prozac (markedsført i Norge som Fontex og Fluoxetin), som tidligere ble fremstilt som et mirakelmiddel som gjorde verden rosenrød og skinnende igjen for oss alle, uten de farlige sidene ved Valium og andre benzodiazepiner. Ekspertene hevdet at det var vanskeligere å ta en overdose av SSRI, sammenlignet med benzodiazepiner, og også lettere å venne seg av dem.

Det kan stemme for noen, men enkelte brukere har en helt annen historie å fortelle. Zoe (ikke hennes virkelige navn) er en av dem. Hun forsøkte å kutte gradvis ned på pillene, men fikk så grusomme reaksjoner at hun nå er tilbake på samme dose som før.

– Jeg har brukt Paroxetin i 12 år, med unntak av korte perioder med Citalopram og Prozac i løpet av disse årene. I fjor hadde jeg fått nok av de fæle bivirkningene, og bestemte meg for å se hvordan det var å leve uten medisinen. Jeg kuttet ned sakte, i løpet av seks måneder, siden jeg visste det kom til å bli tøft. Jeg forsøkte det samme noen år tidligere, men mye raskere, og endte på legevakten med hysteriske anfall.

Det andre forsøket, med sakte nedtrapping over lang tid, fungerte bra i starten, forteller hun. Så kom den vanskelige delen.

– Svimmelhet, søvnløshet, intense raseriutbrudd – jeg knuste ting! Jeg følte at alt bare var kaos. Da tok jeg fortsatt en halv tablett Paroxetin annenhver dag. Etter at jeg oppsøkte fastlegen, byttet jeg til Prozac. Det hjalp litt, men jeg fikk fortsatt raserianfall og gråt mye. Etter omtrent fire måneder begynte jeg å lure på om dette bare var depresjonen som var på vei tilbake, og ikke symptomer på abstinens.

Etter å ha brukt «en formue» på psykiatrikere og veiledning, er hun nå tilbake på et annet SSRI-legemiddel – Setralin.

– Jeg satt bare og stirret på resepten i to uker før jeg jeg hentet ut medisinen. Det var vanskelig å la alt det harde arbeidet med å venne meg av medisinene gå til spille. Jeg er veldig skuffet over meg selv, over at jeg ikke greide å holde ut. Det er nesten en slags sorgreaksjon. Jeg har lest at det kan ta enkelt opptil ett år, eller til og med flere år, å tilpasse seg etter å ha tatt SSRI-legemidler i lengre tid, så jeg lurer veldig på hvordan det hadde gått dersom jeg hadde holdt ut lengre.

Hun sier at hun fikk veldig lite veiledning fra legen sin, annet enn at hun burde trappe ned gradvis og sakte.

– Jeg begynte å saumfare nettforum etter hjelp og råd, og googlet ting som «hvordan roe seg ned når man er ekstremt opprørt». Det var en mørk tid. Nå har jeg vært tilbake på medisinene i to uker, og begynner å føle meg mer stabil – bortsett fra at alle de kjipe bivirkningene er tilbake.

Les også: Helse-Norge på femteplass i verden

Halvparten opplever abstinenser

I rapporten som ble overlevert utvalget, opplyses det at 56 prosent av alle som forsøker å venne seg av antidepressiver opplever abstinenser. Av disse sier 46 prosent at symptomene oppleves som alvorlige. I Storbritannia alene fikk mer enn syv millioner mennesker utskrevet slike legemidler i 2016-17, noe som viser omfanget av problemet.

Professor i psykofarmakologi ved King's College University David Taylor har skrevet et notat om nedtrepping av SSRI-medikamenter i tidsskriftet Lancet. Foto: universitetet.
Professor i psykofarmakologi ved King's College University David Taylor har skrevet et notat om nedtrepping av SSRI-medikamenter i tidsskriftet Lancet. Foto: universitetet.

Mark Horowitz, en psykiatriker under opplæring fra Sydney i Australia, som for tiden jobber hos North East London Foundation Trust, kan ha funnet løsningen. Sammen med David Taylor, professor i psykofarmakologi hos King’s College London, har han publisert sine forslag i tidsskriftet Lancet Psychiatry. Her viser de til en studie av hjernen som viser at selv ekstremt små doser av SSRI-legemidler har en effekt. Å trappe ned svært langsomt over lang tid, til dosen er tilnærmet ingenting, lar hjernen venne seg til å være uten legemidlene.

Horowitz sier han startet å undersøkelse temaet på grunn av sine egne erfaringer. Etter en rekke år ønsket han å slutte med antidepressiver.

– Jeg kikket på retningslinjene og informasjonen som var tilgjengelig, og alt kokte ned til at man skulle venne seg av medisinene på litt over fire uker. Jeg har forsøkt dette tidligere, og slet veldig med svært ubehagelige bivirkninger. Jeg endte opp med å plukke ut den mest nyttige informasjonen fra nettforum hvor mennesker som hadde gått gjennom abstinens ga hverandre råd om hvordan man burde gjøre det.

Gjør det sakte

To ting skilte seg ut for Horowitz. Den første var det å trappe ned sakte, altså ikke bare i løpet av noen uker, men måneder eller lenger. Den andre var at i stedet for å halvere hver dose, altså at man starter med å ta to piller, deretter én, deretter en halv og så en kvart, burde man redusere med en mye mindre prosentandel: For eksempel at 20 milligram reduseres med 10 prosent til 18 milligram, deretter ytterligere 10 prosent til 16,2 milligram, og så videre. For å lykkes med disse ørsmå justeringene, kunne det hende at brukerne trengte å få medisinene i flytende form, i stedet for i pillene man vanligvis får.

Noe av dette kom i form av prøving og feiling, sier Horowitz. Men det baserte seg også på erfaringer fra folk som forsøkte å slutte med benzodiazepiner på 1970- og 80-tallet, og som fulgte råd fra professor Heather Ashton hos Newcastle University. Ashton skrev det som har blitt kjent som Ashton-manualen for å slutte med medisiner.

Benzodiazepiner oppfører seg annerledes enn SSRI-medikamenter. Men Horowitz sier at begge har det til felles at kroppen venner seg til medisinene, noe som skjer med alt fra betablokkere som skal regulere blodtrykket, til alle former for antidepressiver. Abstinenser når man slutter med en medisin er svært vanlig, sier Horowitz.

Likevel bagatelliseres problemet av psykiatrikere, hevder han. Grunnen kan være at de ikke liker å høre at effektive medisiner har bivirkninger. Samtidig varer testene som trengs for at et legemiddel skal få lisens bare i seks til åtte uker, og legemiddelselskapene er ikke pliktig å utføre studier på abstinenser.

I tillegg har man det grunnleggende problemet at abstinenssymptomene kan være svært like den opprinnelige tilstanden man forsøker å behandle. Når leger møter pasienter som forteller om søvnløshet, nedstemthet og angst, er det enkelt å konkludere med at depresjonen er på vei tilbake. Horowitz mener fagfolk innen helsevesenet trenger bedre informasjon.

– Det er viktig at allmennleger og psykiatrikere er bevisst på at abstinenser kan oppstå, og at disse kan forklare pasientens symptomer når de slutter å ta en medisin. Det kan se ut til at psykiatrikere sakte begynner å bli mer åpen for dette. Det har vært mye press fra pasienter som har hatt dårlige opplevelser, og jeg tror psykiatrikerne begynner å høre etter.

Les også:

Studie: Ofre for seksuelle overgrep er mer utsatt for angst og depresjon

Rammes menn og kvinner ulikt av depresjon?

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:23 Everton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53 «Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44 Palestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38 Bollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42 Høyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06 Nederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01 To skutt utenfor København20:00 Far dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37 Sjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21 Stoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12 Huawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07 Overtar Melanias talsperson18:49 Gjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48 Khashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28 Person funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06 Nkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48 Trump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31 Høydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14 IS-topp skal være tatt i Jemen17:13 54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34 USA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23 Forsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12 Amerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05 Johnson fortsatt taus om husbråk16:02 Norges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53 Trond Mohn tapte milliarder på valuta15:02 Gulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47 58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40 Tollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49 Lampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48 FIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31 Dommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12 Carlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11 74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49 «Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46 Dømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40 – Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15 Her endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07 Fansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04 Trekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37 Myanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23 MDG oppsummerer det politiske halvåret11:10 54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46 – Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32 En av tre eldre bor alene10:31 Oljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22 – Jeg er bare glad for at jeg er her09:55 Ett av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55 Dommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42 Pensjonister har billioner av kroner til gode09:32 Uenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22 Norge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57 Kvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37 Partigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22 Aldri før har så få unge jenter fått barn08:20 Derfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14 Iran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00 EU går til børskrig mot Sveits07:01 Holund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52 To menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36 Norges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24 Rekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24 Harry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:37 Romfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30 Stoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30 Folk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08 Jernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00 Forskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30 Ludvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25 Ap-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18 Amerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15 Mann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02 Mer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00 Russland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25 Kraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06 Kan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29 Frp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48 Sikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38 Sudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31 Sverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40 Georgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40 Irans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37 Ny nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23 Vindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56 Hetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09 Forsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06 Tarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49 Straffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28 Kvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15 Trikkefører angrepet av mann19:59 Rike amerikanere krever mer skatt19:52 Bonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34 Storbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21 Kveitekrig truer i Nordsjøen18:15 – Wow. Det var jo en grei kompliment18:07 Bitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31 Får ikke være pårørende til sin egen sønn
Siste nytt
22:23SportEverton betalte 238 millioner for Barcelona-spiller21:53Verden«Episk bilde»: Kjempeedderkopp spiser pygmépungrotte i Australia21:44PolitikkPalestinerne trekker på skuldrene av Kushner og Trump21:38NæringslivBollestad møter svinenæringen etter Brennpunkt-dokumentar20:42PolitikkHøyre nesten halvert i Bergen siden mars20:06VerdenNederlandske Groningen hjemsøkt av utallige jordskjelv - gassfelt får skylden20:01VerdenTo skutt utenfor København20:00NorgeFar dømt for trusler, vold og tvangsmating av barn19:37SportSjakkpresidenten: – Dette er krevende19:21PolitikkStoltenberg: – Norge bør gjøre mer19:12VerdenHuawa (24) er en av hjelpearbeiderne som ble drept i 201819:07VerdenOvertar Melanias talsperson18:49ForbrukerGjensidige anker flomskadekrav til Høyesterett18:48VerdenKhashoggis forlovede ber FN følge opp gransking18:28NorgePerson funnet død i Bergen – politiet etterforsker saken18:06TeknologiNkom: – Bredbåndsleverandører informerer for dårlig om netthastighet17:48PolitikkTrump om Iran: – Makt og styrke er det eneste de forstår17:31NorgeHøydebasseng på Askøy tømt og inspisert17:14VerdenIS-topp skal være tatt i Jemen17:13Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal16:34VerdenUSA om krisen i Golfen: – Vi samarbeider med Norge16:23NorgeForsvinningsgåten: Politiet varsler ny informasjon om Anne-Elisabeth16:12NæringslivAmerikansk gigant kjøper norske Nabobil16:05PolitikkJohnson fortsatt taus om husbråk16:02SportNorges analytikere om VM-kvartfinalen: – Dette blir jevnt!15:53Børs og finansTrond Mohn tapte milliarder på valuta15:02SportGulbrandsen skrev under for tyrkisk toppklubb14:47Norge58-åring dømt for 15 år gammel voldtekt14:40NorgeTollere fant 164 kilo hasj – årets største tollbeslag i Hedmark13:49SportLampard får tillatelse til forhandle om Chelsea-jobben13:48SportFIFA innkaller til ekstraordinært møte om VAR13:31PengerDommen som kan gi konsekvenser for resten av landet13:12SportCarlsen betaler lisensen for medlemmer i ny sjakklubb13:11Norge74-åring tiltalt for voldtekt av barnebarn12:49Kultur«Norgesglasset» på NRK P1 legges ned12:46VerdenDømt for å ikke ha fjernet rasisme fra Facebook-gruppe12:40Verden– Trump pønsker på å trekke USA fra forsvarsavtale fra andre verdenskrig12:15MotorHer endte ferden for den gjeldstyngede direktøren12:07KulturFansen markerer Michael Jackson tross overgrepsanklager12:04VerdenTrekker på skuldrene av USAs fredsplan11:37VerdenMyanmar har kuttet internett for over 1 million mennesker11:23PolitikkMDG oppsummerer det politiske halvåret11:10Norge54-åring døde etter flystyrt i Mandal10:46Reise– Ser ut til at folk satser på en reprise av fjorårets supersommer10:32Helse og livsstilEn av tre eldre bor alene10:31PengerOljefondet tar våpenprodusent inn i varmen igjen10:22Norge– Jeg er bare glad for at jeg er her09:55Helse og livsstilEtt av fem barn blir slått, kløpet eller lugget i oppveksten09:55NorgeDommer får kritikk for å ha hjulpet venn i arvesak09:42PengerPensjonister har billioner av kroner til gode09:32Helse og livsstilUenighet om diagnosen «shaken baby syndrome»09:22SportNorge skreddersyr oppkjøringen til VM-kvartfinalen08:57VerdenKvinne og tre barn funnet døde ved USAs grense08:37PolitikkPartigruppene på Stortinget har millioner i reserve08:22Helse og livsstilAldri før har så få unge jenter fått barn08:20SportDerfor tapte Sverige OL-avstemningen08:14VerdenIran: Nye amerikanske sanksjoner lukker døra for diplomati08:00PengerEU går til børskrig mot Sveits07:01SportHolund hemmeligholdt VM-planen før femmilsgullet06:52NorgeTo menn pågrepet etter melding om skudd i leilighet i Lyngdal06:36SportNorges VM-lag med psykologisk spisskompetanse06:24NorgeRekordtall: Mer enn 8.048 hjemløse kjæledyr i fjor06:24KulturHarry og Meghan pusset opp for 25 millioner05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:37VerdenRomfarere landet på jorden etter et halvt år vekk fra jorden05:30VerdenStoltenberg advarer mot å trekke NATO inn i diskusjonene om Iran05:30PengerFolk flest rammes hardt av Irans økonomiske krise05:08PengerJernbanedirektoratet har ikke oppdatert informasjon slik de skal05:00VerdenForskere: – Ville ikke fått ekstremsommeren i fjor uten global oppvarming04:30NorgeLudvigsens forsvarere ber om full frifinnelse04:25PolitikkAp-representant mener Stortinget må løse saken til Birgittes Tengs' fetter04:18VerdenAmerikanske superrike ber politikere øke formuesskatten04:15NorgeMann i 20-årene omkom i MC-ulykke ved Larvik03:02NorgeMer enn 15.000 har signert kampanje for overvåking av grisefjøs og slakterier03:00PolitikkRussland fikk stemmeretten tilbake i Europarådet02:25ReiseKraftig økning i dødsfall etter denguefeber i Brasil02:06PolitikkKan ende med utredning i stedet for krav om EØS-slutt01:29PolitikkFrp-topper ville ha støttet USA i en krig mot Iran00:48VerdenSikkerhetsrådet maner til forsiktighet i Persiabukta23:38VerdenSudans militærjunta avviser veikart om maktdeling23:31SportSverige både scoret og reddet på straffe da de tok seg til kvartfinalen i fotball-VM23:10SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM22:40VerdenGeorgias regjering innfrir krav om valgreform – demonstrasjonene fortsetter22:40VerdenIrans FN-ambassadør avviser dialog med USA22:37NorgeNy nødknapp skal hjelpe havets «myke trafikanter»22:23VerdenVindmølle-demonstranter på terrorliste i Nederland21:56ReiseHetebølge i Europa: – Kjøl deg ned på kjøpesenter21:09PolitikkForsker: – Erdogan kan stramme grepet ytterligere21:06NyheterTarmbakterier funnet i taket på høydebasseng i Askøy20:49SportStraffer og ny VAR-situasjon sendte USA videre i fotball-VM20:28NorgeKvinne dømt etter nettomtale av psykolog i barnevernssak20:15NorgeTrikkefører angrepet av mann19:59PengerRike amerikanere krever mer skatt19:52NorgeBonde tiltalt etter at 92 dyr døde eller måtte avlives19:34VerdenStorbyen forbyr el-sparkesykler etter dødskrasj19:21PengerKveitekrig truer i Nordsjøen18:15Sport– Wow. Det var jo en grei kompliment18:07SportBitre og skuffede svensker etter at Sverige tapte kampen om vinter-OL for sjuende gang17:31Helse og livsstilFår ikke være pårørende til sin egen sønn
Populært