Antidepressiva – Finnes det en bedre måte å slutte med dem?

Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix

Millioner av mennesker tar medisiner mot depresjoner og angstlidelser, og de fleste har ingen problemer med å slutte å ta dem. Hvorfor er det da en liten gruppe som plages av alvorlige bivirkninger?

Antidepressiva kan redde liv. I beste fall virker de slik de er ment. I verste fall fungerer de som et slags plaster på såret, som forhåpentligvis er effektivt nok til at man greier å holde det gående til man kommer seg til en psykolog eller andre som kan hjelpe. De er uansett ikke ment for langtidsmedisinering.

Kanskje vi har blitt flinkere til å sette diagnoser, eller kanskje tiden vi lever i bare er veldig trist. Men flere og flere av oss tar pillene over lengre tid, der uker blir til måneder, og måneder til år. Og i noen tilfeller merker brukerne at de ikke greier å slutte med medisinene.

– Jeg prøver å venne meg av medisinene, og det er helt ærlig det verste jeg noen gang har gjort. Jeg får voldsom svimmelhet og kvalme hver gang jeg reduserer dosen, fortalte en bruker til forskere.

En annen fortalte om lignende, voldsomme abstinenssymptomer hver gang vedkommende glemte å ta pillen sin.

– Kraftige skjelvinger, selvmordstanker, en følelse av at jeg har for mye koffein i hjernen, elektriske støt, hallusinasjoner, kraftige humørsvingninger … Nå tør jeg ikke annet enn å fortsette med medisinen.

En tredje hadde resignert og slått seg til ro med tanken på at det bare var å fortsette med medisinene.

– For meg er det liten tvil om at jeg har det bedre når jeg tar medisinen, men effekten det har på meg når jeg forsøker å kutte ned, er nedslående: Søvnløshet, humørsvingninger og oppjagethet. Dermed blir medisinen det eneste valget for meg når det gjelder å kontrollere depresjonen.

Les også: Stordalen: – Bærekraftig og sunt kosthold tvinger seg fram

Britisk rapport

Disse anonyme vitnesbyrdene fra forskningsstudier siteres i en rapport som ble utarbeidet i fjor, for et arbeidsutvalg nedsatt av det britiske parlamentet. Utvalget så på avhengighet knyttet til reseptbelagte midler, og rapporten ble publisert i journalen Addictive Behaviors. Den gir et glimt av hverdagen for dem som er avhengig av moderne antidepressiver, kalt SSRI (selektive serotoninreopptakshemmere). Den mest berømte er Prozac (markedsført i Norge som Fontex og Fluoxetin), som tidligere ble fremstilt som et mirakelmiddel som gjorde verden rosenrød og skinnende igjen for oss alle, uten de farlige sidene ved Valium og andre benzodiazepiner. Ekspertene hevdet at det var vanskeligere å ta en overdose av SSRI, sammenlignet med benzodiazepiner, og også lettere å venne seg av dem.

Det kan stemme for noen, men enkelte brukere har en helt annen historie å fortelle. Zoe (ikke hennes virkelige navn) er en av dem. Hun forsøkte å kutte gradvis ned på pillene, men fikk så grusomme reaksjoner at hun nå er tilbake på samme dose som før.

– Jeg har brukt Paroxetin i 12 år, med unntak av korte perioder med Citalopram og Prozac i løpet av disse årene. I fjor hadde jeg fått nok av de fæle bivirkningene, og bestemte meg for å se hvordan det var å leve uten medisinen. Jeg kuttet ned sakte, i løpet av seks måneder, siden jeg visste det kom til å bli tøft. Jeg forsøkte det samme noen år tidligere, men mye raskere, og endte på legevakten med hysteriske anfall.

Det andre forsøket, med sakte nedtrapping over lang tid, fungerte bra i starten, forteller hun. Så kom den vanskelige delen.

– Svimmelhet, søvnløshet, intense raseriutbrudd – jeg knuste ting! Jeg følte at alt bare var kaos. Da tok jeg fortsatt en halv tablett Paroxetin annenhver dag. Etter at jeg oppsøkte fastlegen, byttet jeg til Prozac. Det hjalp litt, men jeg fikk fortsatt raserianfall og gråt mye. Etter omtrent fire måneder begynte jeg å lure på om dette bare var depresjonen som var på vei tilbake, og ikke symptomer på abstinens.

Etter å ha brukt «en formue» på psykiatrikere og veiledning, er hun nå tilbake på et annet SSRI-legemiddel – Setralin.

– Jeg satt bare og stirret på resepten i to uker før jeg jeg hentet ut medisinen. Det var vanskelig å la alt det harde arbeidet med å venne meg av medisinene gå til spille. Jeg er veldig skuffet over meg selv, over at jeg ikke greide å holde ut. Det er nesten en slags sorgreaksjon. Jeg har lest at det kan ta enkelt opptil ett år, eller til og med flere år, å tilpasse seg etter å ha tatt SSRI-legemidler i lengre tid, så jeg lurer veldig på hvordan det hadde gått dersom jeg hadde holdt ut lengre.

Hun sier at hun fikk veldig lite veiledning fra legen sin, annet enn at hun burde trappe ned gradvis og sakte.

– Jeg begynte å saumfare nettforum etter hjelp og råd, og googlet ting som «hvordan roe seg ned når man er ekstremt opprørt». Det var en mørk tid. Nå har jeg vært tilbake på medisinene i to uker, og begynner å føle meg mer stabil – bortsett fra at alle de kjipe bivirkningene er tilbake.

Les også: Helse-Norge på femteplass i verden

Halvparten opplever abstinenser

I rapporten som ble overlevert utvalget, opplyses det at 56 prosent av alle som forsøker å venne seg av antidepressiver opplever abstinenser. Av disse sier 46 prosent at symptomene oppleves som alvorlige. I Storbritannia alene fikk mer enn syv millioner mennesker utskrevet slike legemidler i 2016-17, noe som viser omfanget av problemet.

Professor i psykofarmakologi ved King's College University David Taylor har skrevet et notat om nedtrepping av SSRI-medikamenter i tidsskriftet Lancet. Foto: universitetet.
Professor i psykofarmakologi ved King's College University David Taylor har skrevet et notat om nedtrepping av SSRI-medikamenter i tidsskriftet Lancet. Foto: universitetet.

Mark Horowitz, en psykiatriker under opplæring fra Sydney i Australia, som for tiden jobber hos North East London Foundation Trust, kan ha funnet løsningen. Sammen med David Taylor, professor i psykofarmakologi hos King’s College London, har han publisert sine forslag i tidsskriftet Lancet Psychiatry. Her viser de til en studie av hjernen som viser at selv ekstremt små doser av SSRI-legemidler har en effekt. Å trappe ned svært langsomt over lang tid, til dosen er tilnærmet ingenting, lar hjernen venne seg til å være uten legemidlene.

Horowitz sier han startet å undersøkelse temaet på grunn av sine egne erfaringer. Etter en rekke år ønsket han å slutte med antidepressiver.

– Jeg kikket på retningslinjene og informasjonen som var tilgjengelig, og alt kokte ned til at man skulle venne seg av medisinene på litt over fire uker. Jeg har forsøkt dette tidligere, og slet veldig med svært ubehagelige bivirkninger. Jeg endte opp med å plukke ut den mest nyttige informasjonen fra nettforum hvor mennesker som hadde gått gjennom abstinens ga hverandre råd om hvordan man burde gjøre det.

Gjør det sakte

To ting skilte seg ut for Horowitz. Den første var det å trappe ned sakte, altså ikke bare i løpet av noen uker, men måneder eller lenger. Den andre var at i stedet for å halvere hver dose, altså at man starter med å ta to piller, deretter én, deretter en halv og så en kvart, burde man redusere med en mye mindre prosentandel: For eksempel at 20 milligram reduseres med 10 prosent til 18 milligram, deretter ytterligere 10 prosent til 16,2 milligram, og så videre. For å lykkes med disse ørsmå justeringene, kunne det hende at brukerne trengte å få medisinene i flytende form, i stedet for i pillene man vanligvis får.

Noe av dette kom i form av prøving og feiling, sier Horowitz. Men det baserte seg også på erfaringer fra folk som forsøkte å slutte med benzodiazepiner på 1970- og 80-tallet, og som fulgte råd fra professor Heather Ashton hos Newcastle University. Ashton skrev det som har blitt kjent som Ashton-manualen for å slutte med medisiner.

Benzodiazepiner oppfører seg annerledes enn SSRI-medikamenter. Men Horowitz sier at begge har det til felles at kroppen venner seg til medisinene, noe som skjer med alt fra betablokkere som skal regulere blodtrykket, til alle former for antidepressiver. Abstinenser når man slutter med en medisin er svært vanlig, sier Horowitz.

Likevel bagatelliseres problemet av psykiatrikere, hevder han. Grunnen kan være at de ikke liker å høre at effektive medisiner har bivirkninger. Samtidig varer testene som trengs for at et legemiddel skal få lisens bare i seks til åtte uker, og legemiddelselskapene er ikke pliktig å utføre studier på abstinenser.

I tillegg har man det grunnleggende problemet at abstinenssymptomene kan være svært like den opprinnelige tilstanden man forsøker å behandle. Når leger møter pasienter som forteller om søvnløshet, nedstemthet og angst, er det enkelt å konkludere med at depresjonen er på vei tilbake. Horowitz mener fagfolk innen helsevesenet trenger bedre informasjon.

– Det er viktig at allmennleger og psykiatrikere er bevisst på at abstinenser kan oppstå, og at disse kan forklare pasientens symptomer når de slutter å ta en medisin. Det kan se ut til at psykiatrikere sakte begynner å bli mer åpen for dette. Det har vært mye press fra pasienter som har hatt dårlige opplevelser, og jeg tror psykiatrikerne begynner å høre etter.

Les også:

Studie: Ofre for seksuelle overgrep er mer utsatt for angst og depresjon

Rammes menn og kvinner ulikt av depresjon?

Oversatt av Henning Scherer Skjørsæter /ABC Nyheter / Pressworks © Guardian News & Media Limited

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
16:56 Lene Marie Fossen er død16:54 Kagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25 Forskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06 Tankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57 Trump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32 Sjaman Dureks bok stoppes15:27 Midtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19 I helga stilles klokka til vintertid15:10 Mann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32 Verdens største tretopphus brant opp14:28 Spanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37 Stort slagsmål på Stovner i Oslo13:36 Mest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26 Google hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19 Drapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19 16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10 Issmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49 Hardarson forlenger med Start12:40 Tunisias nye president tatt i ed12:31 Russland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09 Ber publikum om videoer av ambulansekapringen11:37 Ap-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21 Svakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21 Full bortekrise for Solskjær11:20 Skamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19 Russlands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02 PST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01 Kippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37 39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34 De fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13 MDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12 Mann forskanset seg på museum i Frankrike09:56 Direkte: Følg spørretimen på Stortinget09:47 Færre lovbrudd ble oppklart09:45 Granskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08 Lonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07 Botswanas politiske stabilitet på prøve09:04 15 norske alpinister til Sölden09:03 Jevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35 Stein Erik Hagen går inn i SATS07:35 Norges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09 Skadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04 Norge gir 3 milliarder til renere hav06:33 Rapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28 Nye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27 Stöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15 De siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:25 Mann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04 En av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39 Opposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35 Regjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07 Medier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04 Chiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56 Ambassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55 Beboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41 Skrik og krangling i Oslo var frieri02:05 30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52 Nye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17 Tyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36 Esper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24 Mindre kreft blant innvandrere23:58 Boeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26 Den kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08 25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06 Kroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04 Glohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02 Dybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01 Tottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57 TV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41 Tusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27 Aftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04 Eriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26 Markedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27 Først seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59 Ap, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51 Ulf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36 Putin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06 Mann knivdrept i garasje i Drammen19:02 PST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59 – Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40 – Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38 Brækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06 Kraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52 Trump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15 Ukrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13 Fotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10 Kvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41 Advarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04 Boeings Max-krise blir verre og verre14:22 Dødstallene stiger i Chile13:51 Palestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50 Diplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02 Venstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01 Assad: Erdogan er «en tyv»12:51 Mann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet
Siste nytt
16:56KulturLene Marie Fossen er død16:54NorgeKagge forlag om mulig Sjaman Durek-bokutgivelse: – Ingen kommentar16:25VerdenForskere mener å ha funnet en hybelkanin i verdensrommet16:06NorgeTankskip i drift utenfor Bud i Møre og Romsdal15:57VerdenTrump varsler kunngjøring om «stor suksess» i Syria15:32KulturSjaman Dureks bok stoppes15:27PolitikkMidtøsten-ekspert: – Vil skade amerikanerne i lang tid fremover15:19NorgeI helga stilles klokka til vintertid15:10NorgeMann med Gucci-veske pekes ut som leder etter ungdomsvold i Oslo14:32VerdenVerdens største tretopphus brant opp14:28SportSpanias fotballkvinner vil streike for lønn og arbeidstid13:37NorgeStort slagsmål på Stovner i Oslo13:36NorgeMest vått vær i vente – men også en smak av vinter13:26Helse og livsstilGoogle hevder de har gjort et stort data-gjennombrudd13:19NorgeDrapssiktet mann varetektsfengsles i Drammen13:19Norge16-åring pågrepet etter helgens voldshendelser i Oslo13:10VerdenIssmelting i Arktis har gitt Russland fem nye øyer12:49SportHardarson forlenger med Start12:40PolitikkTunisias nye president tatt i ed12:31VerdenRussland truer med at militante kurdere kan bli «knust» av Tyrkia12:09NorgeBer publikum om videoer av ambulansekapringen11:37Helse og livsstilAp-politiker om brilleforslag: – En hastverksbeslutning på bekostning av barn11:21PengerSvakere resultat enn ventet for Aker Solutions11:21SportFull bortekrise for Solskjær11:20PolitikkSkamroser Oslo-byrådet: – Regjeringen har mye å lære11:19SportRusslands antidopingsjef ut mot egne myndigheter11:02NorgePST: Ambulansekapringen ser ikke ut som terror11:01SportKippe (41) gir seg som spiller i LSK10:37Verden39 personer funnet døde i lastebil i Essex10:34StemmerDe fire riksrett-punktene: Alle veier fører til Putin10:13PolitikkMDG og SV får hver sin nye Oslo-byråd10:12VerdenMann forskanset seg på museum i Frankrike09:56PolitikkDirekte: Følg spørretimen på Stortinget09:47NorgeFærre lovbrudd ble oppklart09:45VerdenGranskere: Designfeil bidro til Lion Air-ulykke09:08ReiseLonely Planet: Hit bør du reise i 202009:07PolitikkBotswanas politiske stabilitet på prøve09:04Sport15 norske alpinister til Sölden09:03PengerJevnt fra Telenor, men underskudd etter skatt08:35PengerStein Erik Hagen går inn i SATS07:35NorgeNorges fortielse: – Dette bildet skapte en krigsmyte07:09SportSkadefri Zuccarello med assist i Wild-seier07:04NorgeNorge gir 3 milliarder til renere hav06:33Helse og livsstilRapport: 1 av 20 har opplevd grov vold fra foreldre06:28PengerNye eiere overtar Vita, men Loco-kjeden legges ned06:27SportStöckl utfordret hopperne: – Mange var ganske lange i ansiktet06:15NorgeDe siktede etter ambulansekapringen skal avhøres onsdag05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeMann dømt til fengsel for å ha sendt penisbilder05:04NorgeEn av Norges rikeste vil utfordre Darwins evolusjonsteori04:39VerdenOpposisjonen i Bolivia oppfordrer til generalstreik04:35Helse og livsstilRegjeringen vil ha tiltak mot medisinmangel04:07VerdenMedier dropper konferanse i protest mot Khashoggi-drapet04:04VerdenChiles president ber om unnskyldning etter voldelige protester03:56VerdenAmbassadør hevder Trump krevde gransking mot militær støtte02:55NorgeBeboere evakuert etter melding om brann i Sarpsborg02:41NorgeSkrik og krangling i Oslo var frieri02:05Penger30.000 arbeidsplasser blir borte fra varehandelen01:52VerdenNye anklager mot Lori Loughlin i collegeskandalen01:17VerdenTyrkia starter ikke en ny offensiv i Nord-Syria00:36VerdenEsper: Tyrkia kan ha begått krigsforbrytelser00:24Helse og livsstilMindre kreft blant innvandrere23:58VerdenBoeing erstatter toppsjef etter vedvarende flykrise23:43SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:37SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro23:32SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:26VerdenDen kinesiske regjeringen planlegger å erstatte Hongkongs leder23:08Norge25 år gammel kvinne nekter straffskyld etter ambulansedrama23:06SportKroos ordnet etterlengtet Real Madrid-seier23:04SportGlohet Sterling straffet Atalanta tross åpningssmell23:02SportDybala-dobbel reddet Juventus fra pinlig tap23:01SportTottenham-show gir sjefen arbeidsro22:57NorgeTV 2: MDG får tre byråder i Oslo22:41VerdenTusk anbefaler EU-landene å godta britenes ønske om brexit-utsettelse22:27SportAftenbladet: Indiske investorer vil kjøpe aksjer i Viking22:04NorgeEriksen Søreide: Norge har ikke forpliktelse for Syria-barna21:26VerdenMarkedet mettes – norske F-16 kan gå på billigsalg20:27VerdenFørst seier, så tap for Boris Johnson da Parlamentet stemte over brexitavtalen19:59NorgeAp, MDG, Venstre og KrF er enige om å danne byråd i Bergen19:51PolitikkUlf Leirstein forbereder seg på et liv etter politikken19:36VerdenPutin og Erdogan enige om Syria-avtale19:06NorgeMann knivdrept i garasje i Drammen19:02NorgePST undersøker trusselbrev sendt ut før ambulansekapringen i Oslo18:59Norge– Ingen avklaring for Frode Berg før november18:40Politikk– Byrådet viser en fiendtlighet mot dem som er avhengige av bil18:38SportBrækhus skrev avtale med Hearns selskap – nærmer seg ny storkamp18:06NorgeKraftig høststorm i Trøndelag - mann tatt av bølge i Lofoten17:52VerdenTrump sammenligner riksrettsprosess med lynsjing17:15VerdenUkrainsk journalist dømt til 15 år i fengsel av separatister17:13Helse og livsstilFotballtopp vil ha hjernerystelse-bytter etter demensalarm17:10ReiseKvinne bestilte sosial ferietur for 19.000 kroner - var helt alene16:41VerdenAdvarer: – Farlige IS-krigere kan rømme hjem16:04PengerBoeings Max-krise blir verre og verre14:22VerdenDødstallene stiger i Chile13:51VerdenPalestinsk domstol blokkerer kritiske nettsteder13:50VerdenDiplomat vitner i riksrettsprosessen mot Trump13:02PolitikkVenstre-prosessen «en oppskrift på langvarig støy»13:01VerdenAssad: Erdogan er «en tyv»12:51NorgeMann kapret ambulanse – uskadeliggjort av politiet
Populært